Liga prvaka - Završnica, polufinale, 01.06.2013, 15:15 h
Barlinek Industria Kielce
Barlinek Industria Kielce 23:28 Barcelona
Barcelona

Moćna Barcelona u završnici slomila otpor "hrvatskog" Kielcea i osigurala mjesto u nedjeljnom finalu

Zvonka Keliš • subota, 01.06.2013.
Moćna Barcelona u završnici slomila otpor "hrvatskog" Kielcea i osigurala mjesto u nedjeljnom finalu
Foto: EPA

Katalonski div Barcelona očekivano je nakon uistinu zanimljivih 60 minuta igre u polufinalu Lige prvaka osigurao slavlje nad poljskim Kielceom te svoje mjesto u nedjeljnom finalu gdje će se zasigurno boriti s jednom od preostalih njemačkih ekipa, Kielom ili, pak, HSV Hamburgom.

Prvi vikend u mjesecu lipnju donio je dugoočekivani Final Four rukometne Lige prvaka. Sudar onih najboljih, onih najvećih i ove je godine imao priliku ugostiti njemački Köln i njegova Lanxess Arena. Prvih polufinalnih 60 minuta ove je subote pripalo poljskom Kielceu, koji biva predvođen upravo hrvatskim reprezentativcima, te velikom i moćnom katalonskom divu Barceloni. Iako su se Poljaci dobro držali u susretu sve do same završnice, iskusni Španjolci pokazali su zbog čega su ove sezone naprosto dominirali Ligom prvaka te su na koncu rutinski osigurali svoje mjesto u nedjeljnom finalu.

U prvi napad u dvoboju španjolski je strateg Xavi Pascual očekivano poslao svoje najbolje snage, od Šterbika među vratnicama preko Tomasa i Garcije na krilima pa sve do Nöddesboa, Raula Entrerriosa, Rutenke i Montora. Na drugoj strani čekali su, pak, Szmal, Lijewski, Jurecki, Zorman, Musa, Olafsson i Štrlek.

Čupić u All star momčadi Lige prvaka

Ususret Final Fouru Lige prvaka Europska rukometna federacija već je odabrala najbolju sedmorku natjecanja, a u njoj se na poziciji desnog krila našao i hrvatski reprezentativac Ivan Čupić. Uz njega u najboljom sedmorki našli su se još Anders Eggert, Filip Jicha, Julen Aguinagalde, Daniel Narcisse, Laszlo Nagy, Darko Stanić te Istvan Timuzsin Schuch kao najbolji obrambeni igrač.

Iako velika Barca ne koristi svoj prvi napad, a duboka 6-0 obrana pokazuje se itekako koncentriranom u uvodnim minutama ogleda, sjajni Bjelorus Rutenka s linije sedam metara nekoliko trenutaka kasnije ipak postavlja vodećih 1:0. Kapetan Tomas to ubrzo diže na 2:0, a priliku za prvi pogodak Kielcea potom dobiva hrvatsko krilo Ivan Čupić također iz sedmerca, no sjajni Šterbik biva na mjestu i ne dopušta da lopta prođe u njegov gol.

Ipak, u osmoj minuti konačno je proradio i napad Poljaka pa tako Jurecki proigrava Musu koji zabija za 1:2 da bi Garcia odmah na drugoj strani uzvratio novim španjolskim pogotkom (3:1). Gradila je tada Barca svoju prednost sve do +3 (5:2) u 12. minuti, za koje, pak, biva zaslužan Nöddesbo nakon čega pravovremeno trener Bogdan Wenta zove minutu predaha. Posložili su se tada Poljaci i Olafsson s jednim te Štrlek s dva pogotka osiguravaju svojoj ekipi izjednačenje 5:5 sredinom prvoga dijela.

A najbolji su...

Najefikasniji u redovima pobjednika bio je Sjarhej Rutenka s osam postignutih pogodaka, dok je njih pet dodao Juanin Garcia. Najbolji kod Kielcea bio je hrvatski rukometaš Manuel Štrlek s četiri gola, dok je tri zabio Rastko Stojković. Preostali Hrvati u poljskom dresu, Ivan Čupić, Denis Buntić i Željko Musa u strijelce su se upisali po dva puta.

Igralo se potom pogodak za pogodak, no ne zadugo, naime, Španjolci ubacuju u brzinu više i s nekoliko vrlo dobrih obrana Šterbika te odličnim reakcijama raspoloženog Rutenke, kojeg ne uspijeva spriječiti ni Venio Losert, ponovno vraćaju prednost od tri pogotka (12:9). U samoj završnici prvoga poluvremena i Szmal biva na visini zadatka, Štrlek potom trese mrežu Šterbika za 10:12, no na predah se ipak ide s Barcinih 13:10 za koje je ponovno zaslužan sjajan Sjarhej Rutenka.

Nastavak susreta dobro otvaraju Poljaci koji preko Jureckog i Čupića strižu na minus jedan (12:13), a nakon nove lagane igre gol za gol vrijeme je bilo da Zorman i Jachlewski odvedu Kielce do novog izjednačenja 16:16. Međutim, nije poljsko veselje dugo potrajalo budući da moćna Barca pokazuje tada sve ono najbolje što je krasi te se pogocima Nöddesboa i Gurbinda nanovo odvaja na +2 (19:17), dok na ulasku u samu završnicu njena prednost raste od 21:18 sve do 26:20 koje postavlja Tomas pogotkom preko cijelog terena u prazan gol.

Značilo je to, pet minuta prije kraja drugoga dijela, i kraj poljskih snova o finalu najelitnijeg europskog rukometnog klupskog natjecanja budući da Pascualovi momci sve do samoga kraja nimalo ne posustaju. Stojković tada zabija za 21:16 i 22:27, Szmal se pridružuje svom suigraču novom obranom, no igrači Barcelone čuvaju stečenu prednost i na koncu osiguravaju slavlje s pet pogodaka razlike (28:23) vrijedno nedjeljnog finala Lige prvaka.

Liga prvaka - Završnica

polufinale

Barlinek Industria Kielce23:28Barcelona
Kiel33:39HSV Hamburg

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Skarambež01.06.2013. u 23:21
    Suci su pokrali Kielce. Puno puta bilo je da Kielce svira faul ili isključenje, dok za istu stvar Barceloni ne čini ništa, nego ih pušta probijanjem i faulima postizati pogotke. Lako je pobjeđivati kad te suci onako maze.
    Skarambež
  • Obrisan korisnik01.06.2013. u 19:35
    ma Barca je to dobila i još nešto snage sačuvala za finale. Kielce je puko sredinom drugog poluvremena jer ne može igrati tako dugo na 100% - razlika u klasi!
    Obrisan korisnik
  • Hektor33301.06.2013. u 18:48
    Musa kralj obrane!
    Hektor333
  • Kojot_5001.06.2013. u 18:32
    Šteta za Kielce bila im je ovo velika prilika!
    Kojot_50
  • Obrisan korisnik01.06.2013. u 17:12
    rezultat realan naši dali koliko su mogli i trba im i na ovu njihovu izvedbu čestitati
    Obrisan korisnik