Automoto

Video: Tko će u Brnu uhvatiti i zaustaviti sjajnog Marca Marqueza?

Damir Žbulj • petak, 23.08.2013.
Video: Tko će u Brnu uhvatiti i zaustaviti sjajnog Marca Marqueza?
Foto: EPA

Spektakularna je bila prošla utrka svjetskog prvenstva u motociklizmu u kojoj je još jednu pobjedu odnio 20-godišnji Marc Marquez, četvrtu ove sezone. Na Velikoj nagradi Indianapolisa iza sebe je ostavio sunarodnjake Pedrosu i Lorenza, koji će mu sasvim izgledno biti glavni konkurenti do kraj sezone za naslov. MotoGP cirkus s američkog tla se preselio u Europu gdje nas u češkom Brnu očekuje novo uzbudljivo nadmetanje u kraljevskoj klasi...

Iako su se velike stvari očekivale od još jednog španjolskog čuda od djeteta, ovakvu fenomenalnu debitantsku sezonu vjerojatno niti sam Marc Marquez nije možda očekivao. U prvoj MotoGP utrci u Kataru odmah se popeo na podij, na treće mjesto, dok je već u drugom nastupu, u američkom Austinu, stigao i do premijerne pobjede. Konstantu na podiju je pokazao i u Španjolskoj i Francuskoj, jedini korak unatrag bio mu je nastup u Italiji, gdje je svoj temperament i mladenačku 'ludost' platio padom, ali nakon toga se još više sabrao, zaredao s dobrim rezultatima u Barceloni i Assenu, dok je u posljednje tri utrke neprikosnoveni kralj ovosezonskog nadmetanja. Tri utrke, tri pobjede, a sasvim je izgledno kako je i u češkom Brnu glavni kandidat za slavlje.

Slika 2 od 2.

Odlično je Marquez ove godine iskoristio svoj vozački talent, sve prednosti svoje Honde, ali i zdravstvene probleme svojih izravnih suparnika Danija Pedrose i Jorge Lorenza, koji kaskaju za njim u ukupnom poretku. Polovica sezone je iza nas, pred nama je još osam izuzetno uzbudljivih utrka i sasvim je izgledno kako će se ove godine veseliti jedan od ove trojice Španjolaca, samo je pitanje koji?

Nezaustavljivi Marquez vodeći je u ukupnom poretku, a nakon tri uzastopne pobjede cilj mu je osvojiti i stazu u Brnu, nakon što je ovdje lani bio najbolji u Moto2 klasi. Iako, kako i sam kaže, Češka mu nije omiljeno mjesto za utrke: "Staza u Brnu nije mi najomiljenija, ali ovdje sam slavio i lani pa ipak imam neki dobar osjećaj."

"Povijesno je ovdje Yamaha imala dobre rezultate i siguran sam kako će biti brzi i ove godine, pogotovo uzevši u obzir kako su ovdje obavljali testiranja prije nekoliko tjedana," zaključila je prva Hondina ovosezonska violina.

Skroman je još uvijek u svojim izjavama vodeći u ukupnom poretku: "Krenut ćemo u vikend u svom ritmu, radit ćemo naporno te ćemo na kraju pokušati prikupiti što više bodova,"

Pedrosa i Lorenzo opravljaju se od svojih ozljeda nakon padova u prvom dijelu sezone te će iz utrke u utrku u završnici biti sve opasniji za ambicije mladog Marqueza, a uostalom i njih dvojica vodili su veliku bitku na prošlogodišnjoj utrci kada je Pedrosa na Hondi ovdje stigao do pobjede.

Vozači Yamahe stvarno bi na ovoj stazi mogli biti u blagoj prednosti, pošto su ovdje u Češkoj nedavno obavljali svoja testiranja, a i Lorenzu i posebno legendi Valentinu Rossiju Brno je u dosadašnjim nastupima ostalo u ugodnom sjećanju. "Moje fizičko stanje nakon operacije je sve bolje i bolje, a mislim kako na ovoj stazi možemo očekivati bolju našu izvedbu, kako zbog same staze tako i zbog njenog asfalta," poručio je svojim, ali i svim navijačima Yamahe aktualni svjetski prvak Jorge Lorenzo.

"U Češku dolazim pun optimizma, radujem se utrci, a bit će izuzetno važno vidjeti možemo li ovdje do pobjede kako bi suparnicima iz Honde krenuli otimati bodove," otvoreno je najavio Lorenzo.

Slika 1 od 1.
Foto: EPA

U svakom slučaju bit će zanimljivo vidjeti i izvedbu Britanca Cala Crutchlowa (Monster Yamaha Tech3), koji je upravo ovdje lani stigao do svog prvog podija i treće pozicije, a koji i ove sezone vozi odlično te se nalazi na petoj poziciji u ukupnom poretku. Vodeći trojac iz prikrajka vreba Il Dottore Rossi, koji za Lorenzom zaostaje 23, a za vodećim Marquezom 58 bodova, ali nakon dugo vremena ponovno strastveno uživa u utrkama te će biti posebno opasan na stazi u Brnu koju izuzetno simpatizira: "Stazu u Brnu posebno volim, ovdje sam vozio neke odlične utrke, a i često sam slavio. Također, ovdje smo obavljali i testiranja nedavno, što će nam pomoći da dobro podesimo svoj 'set-up'. Marquez i Honda su ove godine sjajni, ali mi im se pokušavamo oduprijeti."

Dani Pedrosa s 27 godina još je uvijek bez naslova svjetskog prvaka i ova sezona mogla bi biti jedna velika prekretnica u njegovoj karijeri. Ponovno je tu blizu vrha, prošlu sezonu zaključio je drugi, baš kao i dvaput prije toga. Naslov mu je na dohvat ruke, ali morat će se pored dvojice svojih sunarodnjaka izuzetno pomučiti kako bi stigao do toliko željene titule: "Utrka u Indianapolisu je za mene bila izuzetno fizički naporna, stoga je važno da se do početka nadmetanja u Brnu pokušam što više oporaviti. Nadam se kako će vrijeme ostati lijepo, makar u tom kraju zna biti dosta nepredvidljivo. Staza u Češkoj je brza, sa dugim i brzim zavojima. Prošle godine vodio sam ovdje veliku borbu, stigao do pobjede i nadam se kako ću i ove godine ponoviti isti uspjeh," poručio je Dani Pedrosa, koji se lani U Češkoj popeo na najvišu stepenicu pobjedničkog postolja.

Il Dottore vreba iz sjene

Valentino Rossi legenda je ovog sporta, vjerojatno i najveći svih vremena. U Brnu je Il Dottore prvi put nastupio davne 1996. godine, kada je u Češkoj odmah i upisao prvu pobjedu, u klasi 125ccm. Ove godine bit će mu to čak 18. (!) nastup, a u kraljevskoj klasi, što u 500ccm, što u MotoGP-u ima čak pet pobjeda, posljednju 2009. godine. Nadolazećeg vikenda nije prvi favorit za slavlje, ali će iz prikrajka vrebati svoju priliku za mjesto na postolju, pored Španjolaca Lorenza, Pedrose i sjajnog Marqueza.

Staza pored Brna nosi ime po Tomašu Masaryku, a službeni naziv utrke je bwin Grand Prix Velika nagrada Češke Republike. Izgrađena je i otvorena na ovoj lokaciji 1987. godine, a smještena je u blagoj prirodnoj kotlini pa gledateljima pruža priliku za odličnim praćenjem utrke u vrhunskom ambijentu. Sama staza dugačka je 5403 metra, širina joj je 15 metara, a vozi se 22 kruga, što je ukupna duljina od 118,9 kilometara. Ima šest lijevih i osam desnih zavoja, a najdulja ravnina za postizanje maksimalnih brzina je dugačka 636 metara. Prošle godine slavio je Pedrosa na Hondi, baš kao i Stoner 2011., dok su tri uzastopne utrke prije njih slavili na Yamahi Lorenzo te dvaput Valentino Rossi.

U petak je ujutro od 9.55 sati na rasporedu prvi, dok je za 14.05 zakazan drugi slobodni trening. U subotu su također dva termina za treninge prije službenog početka kvalifikacija u 14.10 sati. U nedjelju je utrka za Veliku nagradu Češke na rasporedu od 13 sati.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!