Automoto

Räikkönen u potjeri za petom pobjedom na Spa-Francorchampsu i odbjeglim Vettelom

Igor Šestak • petak, 23.08.2013.
Räikkönen u potjeri za petom pobjedom na Spa-Francorchampsu i odbjeglim Vettelom
Foto: EPA

Velikom nagradom Belgije ovog se vikenda nastavlja sezona Formule 1. Ljetna stanka obilovala je pričama o vozačkim postavama za iduću sezonu, a pažnja javnosti sada se ponovno može usmjeriti prema utrkivanju. Staza Spa-Francorchamps kultno je mjesto za Formulu 1, ali i za Kimija Räikkönena koji je na toj stazi upisao četiri pobjede. Ovoga će puta krenuti u potjeru za petom, ali i za Sebastianom Vettelom koji mu je u ukupnom poretku pobjegao na 38 bodova prednosti...

Velika nagrada Belgije

Ime staze: Circuit de Spa-Francorchamps
Broj krugova: 44
Dužina kruga: 7.004 metra
Dužina utrke: 308,052 kilometra
Najbrži krug: 1:47,263 - Sebastian Vettel (2009.)

Raspored:
Petak, 23. kolovoza: 1. slobodni trening - 10:00
Petak, 23. kolovoza: 2. slobodni trening - 14:00
Subota, 24. kolovoza: 3. slobodni trening - 11:00
Subota, 24. kolovoza: Kvalifikacije - 14:00
Nedjelja, 25. kolovoza: Utrka - 14:00

Četiri tjedna nakon što su prvi dio sezone zaključili Velikom nagradom Mađarske na Hungaroringu, jednoj od najsporijih staza u kalendaru, vozači Formule 1 ovog se vikenda vraćaju u akciju. Drugi dio sezone otvorit će Velikom nagradom Belgije na stazi Spa-Francorchamps, jednoj od najbržih i najomiljenijih u kalendaru.

Prvi dio sezone sastojao se od deset utrka, a ponovno je u prvom planu bio Sebastian Vettel, trostruki svjetski prvak. Upisao je četiri pobjede i vodi u ukupnom poretku sa 172 osvojena boda, 38 više od Kimija Räikkönena i 39 više od Fernanda Alonsa. Osim Nijemca u nezaustavljivom Red Bullu, pobjede su ove sezone upisivali Räikkönen, Alonso te Mercedesov dvojac, Nico Rosberg i Lewis Hamilton. U poretku konstruktora nakon prvih deset utrka Red Bull ima 277 bodova, Mercedes 208, Ferrari 194, a Lotus 183.

Jeste li znali...

...da je na stazi Spa-Francorchamps samo 15 puta slavio vozač koji je startao s prve startne pozicije?
...da je Michael Schumacher 1995. godine na Spa odnio pobjedu startavši sa 16. pozicije?
...da je na posljednjih osam utrka u Belgiji čak šest puta na stazu izlazio sigurnosni automobil?
...da su Peter Collins, Jim Clark, Gunnar Nilsson, Didier Pironi i Michael Schumacher u Belgiji ostvarili svoje prve pobjede u Formuli 1?

Tijekom ljetne stanke u svijetu Formule 1 najviše se pričalo o vozačkim postavama za iduću sezonu. U prvom planu je Red Bull koji još uvijek nije imenovao nasljednika Marca Webbera, Australca koji se odlučio na odlazak iz Formule 1 na kraju sezone. "Sapunica" o pregovorima austrijske momčadi i Kimija Räikkönena punila je medijske stupce, a prema posljednjim informacijama baš će se na Spa-Francorchampsu održati posljednji sastanak spomenutih strana na kojem će pasti definitivna odluka hoće li Finac sjesti u Red Bull ili neće.

Ukoliko taj dogovor propadne, Christian Horner će se vjerojatno okrenuti Danielu Ricciardu, a Finca bi u svojim redovima navodno želio i Ferrari koji aktivno traži zamjenu za ponovno indisponiranog Felipea Massu. Rasplet ovih zavrzlama u momčadima iz vrha diktirat će događanja u ostalim momčadima na gridu pa su za novu sezonu još uvijek nepotvrđene vozačke postave u svim momčadima osim u Mercedesu, koji će i 2014. voziti Hamilton i Rosberg.

Velikom nagradom Belgije priče o transferima će ipak malo pasti u drugi plan, a koncentracija javnosti ponovno će se usmjeriti na događaje na stazi. Spa-Francorchamps je staza koju će brojni vozači istaknuti kao najdražu, a posebna je po tome što ima najdulji krug u kalendaru. On iznosi čak 7.004 metra i ima 19 zavoja, devet desnih i deset lijevih. Prema približnim izračunima vozači čak 72 posto kruga voze punim gasom, a kultna mjesta na stazi su Eau-Rouge i La Source, prvi zavoj u kojem se prošle godine dogodila teška nesreća. Ove će godine i na Spa biti dvije DRS zone. Prva na ravnici Kemmel, a druga na startno-ciljnoj ravnini nakon šikane Gold.

Spa-Francorchamps je jedna od sedam staza na kojima se 1950. održalo prvo Svjetsko prvenstvo u Formuli 1. Tada je krug bio dugačak nešto više od 14 kilometara, a slavio je Juan Manuel Fangio u Alfa Romeu. Od samog početka Formule 1 pa do danas Velika nagrada Belgije održana je 57 puta. Na stazi Spa održala se 45 puta, deset puta na Zolderu i dvaput na Nivellesu. Današnji izgled Spa-Francorchamps je dobio 1983. godine i od tada je domaćin Formuli 1 s izuzetkom 1984., 2003. i 2006. godine.

"Bilo bi sjajno pobijediti ovdje peti put. Obično sam na Spa imao odlične rezultate, ali to mi neće pomoći ove sezone. Imam samo dobre uspomene sa ove staze i odlično je utrkivati se na njoj. Teško ćete negdje drugdje dobiti osjećaj poput ovoga."

Kimi Räikkönen, vozač Lotusa

Među vozačima najviše je pobjeda upisao Michael Schumacher, čak šest, dok je Ayrton Senna slavio pet puta. Od aktivnih vozača najbolji je Räikkönen s četiri pobjede, a po jednu pobjedu imaju Massa, Hamilton, Vettel te prošlogodišnji pobjednik Jenson Button. Najviše konstruktorskih pobjeda, njih 16, u Belgiji je ostvario Ferrari, a prati ga McLaren s 14 uključujući i povijesnu prvu pobjedu 1968. godine.

Red Bull stiže u Belgiju s prilično komfornom situacijom u ukupnom poretku, a Vettela najviše od svega može radovati činjenica da je na devet od deset utrka bio među četiri najbolja. Do bodova nije stigao jedino na Silverstoneu kad je zbog kvara morao odustati s vodeće pozicije. Nastavi li s jednako konstantnim nastupima, četvrti uzastopni naslov teško će mu pobjeći.

Velika nagrada Belgije prava je, ali i jedna od posljednjih prilika za njegove konkurente. Poznato je kako Vettel obično odlično vozi na azijskim utrkama u drugoj polovici sezone pa njegovim suparnicima preostaje učiniti sve kako bi se bodovna razlika na prvim utrkama drugog dijela sezone što više smanjila.

"Imam osjećaj da je od moje pobjede na Velikoj nagradi Mađarske prošlo mnogo vremena i jedva čekam ponovno izaći na stazu. Na Spa je uvijek zabavno voziti, riječ je o fantastičnoj stazi i veselim se drugom dijelom sezone."

Lewis Hamilton, vozač Mercedesa

Kimi je i ove sezone silno konstantan u Lotusu te se njegov niz osvajanja bodova protegnuo na 27 uzastopnih utrka, ali kao da se pretplatio na druga mjesta. Upisao i je čak pet, a želi li biti kandidat za titulu mora početi završavati utrke ispred Vettela. Alonso je sa svojim Ferrarijem odlično otvorio sezonu, no pred ljetnu stanku je upao u krizu koja bi mogla i ovu sezonu "propetih konjića" učiniti neuspješnom. Talijani najavljuju novitete na svom bolidu za drugi dio sezone, a utrka na Spa pokazat će koliko će im oni donijeti.

Glavno pitanje uoči utrke u Belgiji su mogućnosti Mercedesa. Pobjeda Hamiltona u Mađarskoj iznenadila je sve, čak i njega, jer je bilo teško očekivati da će po izrazito visokim temperaturama Mercedes tako dobro funkcionirati na Pirellijevim gumama s kojim je imao toliko problema ranije u sezoni. Ta bi utrka mogla biti znak da će Nijemci u drugoj polovici sezone biti vrlo opasni, a njegov zaostatak za Vettelom iznosi još uvijek dostižnih 48 bodova.

Sportnetova prognoza

1. Kimi Räikkönen (Lotus)
2. Lewis Hamilton (Mercedes)
3. Sebastian Vettel (Red Bull)

Popravak forme najavljuju i u McLarenu koji je nakon deset utrka tek šesti u poretku konstruktora. Dobrim nastupom u Mađarskoj približio se petoj Force Indiji na samo dva boda zaostatka, a u Belgiji planira taj zaostatak sasvim anulirati. U Force Indiji će tražiti izlaz iz krize jer bodove nisu osvojili od Silverstonea. Druga polovica sezone vjerojatno može biti samo bolja za Sauber i Williams jer su u prvoj osvojili sedam, odnosno jedan bod, dok će na samom začelju poretka svoju borbu za deseto mjesto konstruktorskog poretka nastaviti Marussia i Caterham.

U današnjoj Formuli 1 već je normalno da se uoči utrke mnogo govori o Pirelliju. Staza Spa izrazito je zahtjevna za gume pa se među momčadima pojavila bojazan da bi ponovno moglo biti eksplozija guma kao na Silverstoneu. Talijani odbacuju tu mogućnost, a vozače su opremili svojim najtvrđim komponentama.

Krug stazom s Jensonom Buttonom

Favorit vikenda

Kimi Räikkönen: Kad god je završio utrku u Belgiji, Kimi je stajao na pobjedničkom postolju. Četiri pobjede upisao je za vrijeme svog mandata u McLarenu i Ferrariju (2004., 2005., 2007. i 2009.), a prošle je sezone s Lotusom završio na trećem mjestu. Staza Spa-Francorchamps odgovara vozačkim majstorima kakav Kimi sigurno jest, a uoči ljetne stanke pokazao je odličnu formu i osvojio druga mjesta na utrkama u Njemačkoj i Mađarskoj. Prvi dio sezone otvorio je pobjedom u Australiji, može li drugi dio otvoriti svojom petom pobjedom u Belgiji?

Van forme

Felipe Massa: Od Velike nagrade Španjolske i osvajanja trećeg mjesta Brazilac nije uspio odraditi pravu utrku. Dvaput je odustao, dvaput bio osmi, a dobro je vozio tek na Silverstoneu kad ga je puknuće gume odvojilo od vrha poretka. Završio je šesti. Massi je mjesto u Ferrariju ponovno vrlo ugroženo, a želi li i iduće sezone biti član Formule 1 morat će u drugoj polovici sezone napraviti veliki pomak u svojoj formi. Nešto slično kao prošle godine kada je u drugom dijelu sezone bio vozač s najviše osvojenih bodova iza Sebastiana Vettela.

Vremenska prognoza

Slobodni treninzi u petak trebali bi biti održani na suhoj stazi, no za dio programa koji će se održati u subotu i nedjelju to je nemoguće sa sigurnošću tvrditi. Za vrijeme kvalifikacija i utrke postoji mogućnost pljuskova, a temperatura zraka bi se trebala kretati između 20 i 25 stupnjeva Celzija.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik23.08.2013. u 14:02
    Kimi je 2004 i 2005 bio u McLarenu.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik23.08.2013. u 09:43
    Spa je poslastica svake godine! jedva čekam!
    Obrisan korisnik