Ostali sportovi

Houston i New England prijete nastavkom dominacije na jugu i istoku

Piše:Tomislav Viduka • utorak, 03.09.2013.
Houston i New England prijete nastavkom dominacije na jugu i istoku
Foto: Tomislav Pacak

Prvi dani rujna osim najave jeseni uključuju i veselje publike širom svijeta na čijim će se uređajima od televizora preko tableta pa sve do "pametnih telefona" ponovno naći najveći "cirkus" kojeg sjevernoamerički sport može ponuditi. NFL svojim iz utakmice u utakmicu ponovno će držati gledatelje u prikovanim uz akciju na terenu. Kako bi ti događaji što bolje zabavili i očarali navijače, analitičare i promatrače 32 momčadi koje u njima sudjeluju su pokušale učiniti svoje sastave što konkurentnijima. Na Sportnetu će u idućih nekoliko dana biti analizirani detalji karakteristični za svaku od njih kako bi svaki gledatelj i čitatelj što informiranije mogao pratiti nadolazeće događaje.

AFC South

Houston Texans

Odlazak Peytona Manninga iz Indianapolisa dao je nadu Texansima kako će vrlo jednostavno nastaviti dominaciju u relativno slaboj diviziji. Međutim, momčad iz Houstona moral se ozbiljno potruditi prošle sezone kako bi nadvladala upravo Coltse u borbi za vrh divizije. Ove sezone pojačali su se u napadu dodavanjem kada su na draftu odabrali hvatača DeAndrea Hopkinsa dok bi im problem mogla predstavljati relativno oslabljena obrana, pogotovo u posljednjem redu.

Obećava: Uigranost i zajedništvo glavnih snaga na kojima počiva i napadačka i obrambena snaga momčadi iz Houstona.

Zabrinjava: Nemogućnost da se nose s vrhunskim momčadima koja je tijekom protekle dvije sezone došla do izražaja i dalje je glavni problem Texansa. Je li riječ o jednostavnosti njihovih obrambenih formacija ili nemogućnosti napada dodavanjem da nadvlada čvrste obrane potrebno je vidjeti u klimaksu nadolazeće sezone.

Vruće pitanje: Jesu li Texansi spremni voditi jednu od glavnih riječi u konferenciji i u doigravanju?

Ključni igrači: Arian Foster i dalje će biti temeljna snaga Texansa, a uz pomoć napada dodavanjem i granitne obrane njegova momčad bi trebala vrlo komotno osvojiti AFC South diviziju.

Raspored: Ove sezone i raspored je bar donekle pomazio momčad iz srca Teksasa. 47,2% jedan je o slabijih postotaka u čitavoj ligi i samim time širom otvara vratu Schaubu, Fosteru i kolegama za uvjerljiv ulazak u doigravanje. Pravi testni period imat će od trećeg do petog tjedna kada u tri tjedna gostuju u Baltimoreu i San Franciscu te između tih dvoboja dočekuju Seahawkse.

Indianapolis Colts

Coltsi i Chuckstrong pokret predvođen Andrewom Luckom prošle su sezone iznenadili i najoptimističnije prognozere. Ove godine iznenađenja teško može biti i sve će protivničke obrane biti spremne pokušati srušiti mladog dodavača više od 41 puta (prošlosezonska statistika). Momčadi iz Indiane trebat će poboljšanje i u obrani želi li i drugu godinu u nizu s Luckom na čelu igrati football u siječnju.

Obećava: Sezona u kojoj su navijači Coltsa gotovo zaboravili da ih je napustio Peyton Manning najveći je zalog za budućnost momčadi iz Indianapolisa. Na krilima pojačanog napada ekipa bi trebala još napredovati te time dati dodatni razlog za optimizam navijačima.

Zabrinjava: Promjene koje su Coltsi napravili tijekom drafta i trening kampa donijele su određena pojačanja (Ahmad Bradshaw), ali odlazak pomoćnog trenera Brucea Ariansa i nedovoljno jak pass rush mogli bi ih koštati većih uspjeha.

Vruće pitanje: Može li Luck izbjeći sophomore slump i ponovno odvesti Coltse prema doigravanju?

Ključni igrači: Andrew Luck i Reggie Wayne kao mentor mladom dodavaču i dalje će biti srž napada momčadi čiju kacigu krasi potkova.

Raspored: Coltsi će u lov za svojim rivalima s trećim najlakšim rasporedom lige (46,1%). Od momčadi koje bi ih na tom putu mogle ozbiljno ugroziti ističu se 49ersi i Seahawksi u 3. i 5. tjednu te Broncosi u sedmom.

Jacksonville Jaguars

Ozbiljno restrukturiranje Jaguarsa počelo je tek ove sezone. Doveden je novi generalni menadžer, neke pozicije su poboljšane te su u globalu zasigurno jači nego što su bili prošle godine. Svaka pobjeda i poraz biti će lekcije ovoj momčadi koja bi još dva dobra drafta trebala biti konkurentan skup igrača.

Obećava: Povratak probijača Mauricea Jonesa-Drewa nakon što je propustio dobar dio prošle sezone zbog ozljede bit će najjači pozitivan utjecaj na napadačke sheme ekipe iz Floride.

Zabrinjava: Pozicija dodavača i dalje ostaje najveći problem Jaguarsa. Blaine Gabbert ničime u svojoj karijeri nije pokazao kako može biti vođa jedne franšize te je vjerojatnost da će se to dogoditi ove sezone izuzetno mala.

Vruće pitanje: Može li Maurice Jones-Drew poput Adriana Petersona prošle sezone nositi napadački ograničenu momčad na svojim leđima?

Ključni igrači: Iako se radi o neprestanom ponavljanju Jaguarsi ne mogu računati na poboljšanje svojih rezultata bez Jonesa-Drewa. Osjetni napredak se također očekuje od hvatača Justina Blackmona, ali njegova učinkovitost će svakako ovisiti i o Blaineu Gabbretu.

Raspored:Postotak 50,8% smješta raspored Jagsa u gornju polovicu težine i time njihov gotovo nemoguć zadatak čini još kompleksnijim. Od posljednjih šest kola u čak četiri igraju protiv divizijskih protivnika te ako do tada ne bude rješenja po pitanju doigravanja Jacksonville bi mogao opasno nastradati u tim srazovima.

Tennessee Titans

Već nekoliko sezona za redom Titansi ne znaju "gdje im je glava, gdje rep". Svađe bivšeg glavnog trenera s tadašnjim dodavačem, period prilagodbe novog dodavača, loša igra glavne zvijezde, Chrisa Johnsona te slaba ofenzivna linija bili su samo neki od faktora koji nisu nagoviještali pozitivne pomake u Memphisu. No, čini se kako će konsolidacija momčadi moći početi u sljedećih nekoliko sezona, pogotovo ako Jake Locker "eksplodira" iza poboljšanog prvog reda napada.

Obećava: Podrška Chrisu Johnsonu od strane Shonna Greenea svakako će biti pozitivan faktor u sezoni koja predstoji Titansima.

Zabrinjava: Obrana momčadi iz "grada glazbe" i dalje ne ulijeva povjerenje. Dolazak Gregga Williamsa na mjesto stručnog savjetnika svakako će promijeniti mentalitet tog dijela momčadi, ali teško da će samo taj poticaj biti dovoljan za borbu za doigravanje.

Vruće pitanje: Jesu li Chris Johnson i Shonn Greene dovoljno jak probijački tandem da stvore prostor za "eksploziju" Jakea Lockera?

Ključni igrači: Čovjek koji je od borbe za veći ugovor do dvije ne toliko impresivne sezone prošao mnogo faza i dalje ostaje temeljna uzdanica Titansa. Riječ je, naravno, o Chrisu Johnsonu.

Raspored: Broj 48,8% daje naslutiti kako Titanse očekuje srednje težak raspored, ali već prvih sedam kola prije slobodnog tjedna moglo bi im uništiti sve nade o uspjehu. Pittsburgh, Houston, Seattle, San Francisco te čak San Diego i Kansas City mogli bi biti prevelik zalogaj za liječenje prošlogodišnjih rana.

AFC East

Buffalo Bills

Buffalo Billsi ne pamte jako dobru igru od početka devedesetih godina prošlog stoljeća. Od doba u kojem su izgubili čak četiri Super Bowla za redom bizoni nikako ne mogu spojiti kraj s krajem. Ove sezone riskirali su s izborom E. J. Manuela u prvoj rundi drafta te se pojačali na mjestu hvatača. Pokaže li se bivši dodavač sveučilišta Florida State imalo dobrom investicijom svjetlije godine bi mogle biti pred njima.

Obećava: Obrambena linija Billsa ostala je gotovo nepromijenjena od prošle sezone te i dalje u sebi ima pojedince koji će predstavljati značajnu opasnost za protivničke dodavače.

Zabrinjava: Koliko god prva linija defenzive bila dobra toliko ostale dvije imaju štošta za dokazati. Svakako je potrebno obratiti pažnju na igru Billsa protiv momčadi koje imaju snažne napade dodavanjem. Dodaju li se tome problemi s ozljedama ionako tanke dodavačke "linije" Billsi bi se jako brzo mogli naći u velikim problemima.

Vruće pitanje: Hoće li se isplatiti rizika odabira E. J. Manuela u prvom krugu drafta ove godine?

Ključni igrači: C. J. Spiller svakako spada u red elitnih probijača u NFL-u. Njegov doprinos momčadi definitivno će biti jedan ključnih faktora uspjeha u idućih nekoliko mjeseci.

Raspored: Billsi mogu biti zadovoljni s 47,3% kao omjerom koji definira snagu njihova rasporeda. Momčad iz savezne države New York vjerojatno će kaskati i za Miamijem i New Englandom, njihovoj situaciji ne pomaže ni činjenica da se AFC East ove godine križa sa sve boljom NFC South divizijom.

Miami Dolphins

Sam grad Miami broji tek nešto više od 410 tisuća stanovnika i pokušava svoju zaradu ostvariti orijentirajući se na atraktivnost i zabavu. Počevši od "svemirskog" Heata u NBA ligi pa sve do Dolphinsa u NFL-u i vlasnici sportski momčadi vode se istom filozofijom. Česte izmjene rostera i traženje što atraktivnije "formule" na terenu koštale su Phinse mnogo u posljednjih 15-ak godina. A o njihovoj politici govori dovoljno što je iza dovođenja Mikea Wallacea druga vijest nakon prošle sezone bilo rebrandiranje i promjena grba te samim time i čitavog vizualnog identiteta.

Obećava: Ryan Tanehill ulazi u svoju drugu godinu "pod centrom" i nakon relativno dobrih igara s jako malo talenta među suigračima dolazak Mike Wallacea trebao bi produbiti igru Phinsa i dati mladom dodavaču mogućnost da se dokaže u potpunosti.

Zabrinjava: Uprava Miami Dolphinsa još jednom je skupo platila pojačanja kako bi u jednoj sezoni učinila svoju ekipu ako ništa drugo atraktivnijom. U isto vrijeme zanemarene su i oslabljene manje atraktivne pozicije probijača, napadačke linije i zadnjeg reda obrane.

Vruće pitanje: Kako će trener Joe Philbin i njegovi suradnici "presložiti" momčad koja će ove godine imati čak 11 novih igrača u prvoj postavi?

Ključni igrači: Mike Wallace i Ryan Tanehill kombinacija su koja će morati na sebe preuzeti odgovornost za napadačku efikasnost ekipe iz Miamija.

Raspored: Postotak 52% sigurno ne ohrabruje vjerne navijače Dolphinsa, a doda li se tome "smrtonosni" niz utakmica od drugog do petog tjedna (Indianapolis, Atlanta, New Orleans, Baltimore) Phinsi bi mogli završiti sa sezonom i prije nego što su s njom započeli.

New England Patriots

Patriotsi su koliko god bilo tko šutio o tome najveća dinastija NFL-a u ovom tisućljeću. Predvođeni vlasnikom Robertom Kraftom, glavnim trenerom Billom Belichickom i dodavačem Tomom Bradyjem momci iz Bostona stvorili su proizvod koji je definirao američki nogomet u posljednjih desetak godina. Stabilnost koju su time ostvarili omogućila im je da i nakon velikih promjena kao što su bile ovosezonske zadrže status jednog od favorita konferencije. Pražnjenje ofenzivnog dijela momčadi svakako će biti komplikacija, ali ne i nemoguća misija.

Obećava: Najveća prednost Patriotsa zapravo je divizija u kojoj igraju. Promjenama skloni Dolphinsi, Billsi koji još uvijek grade temelje momčadi te Jetsi koji su meteorskom padu sigurno nisu konkurencija koja ozbiljno ugrožava i oslabljene trupe Toma Bradyja.

Zabrinjava:Odlazak veterana poput Wesa Welkera i Brandona Lloyda, otpuštanje Aarona Hernandeza (optužen za ubojstvo i izbačen iz momčadi) i ozljeda Roba Gronkowskog ozbiljno prijete momčadi iz okolice Bostona u primjeni napadačkog sustava na kojeg su do sada navikli.

Vruće pitanje: Je li Belichickov napadački sustav dovoljan za još jedan napad na naslov?

Ključni igrači: Tom Brady svojim je igrama tijekom proteklog desetljeća postao sinonim za momčad Patriotsa. Njegov utjecaj na uspjeh je gotovo nemjerljiv. Ako Danny Amendola uspije izbjeći ozljede kojima je sklon njegov tandem s Bradyjem svakako će doći do izražaja.

Raspored: Snaga rasporeda od 50,8% srednje je težine te bi unatoč problemima koji muče Patriotse i taj broj trebao ići u njihovu korist. Najduži niz izuzetno zahtjevnih utakmica mogao bi ih "pogoditi" ili od 4. do 6. tjedna (Atlanta, Cincinnati, New Orleans) ili tek u 12. i 13. kolu (Denver, Houston).

New York Jets

Jedna riječ najbolje opisuje stanje Jetsa u protekle dvije sezone: cirkus. Od odnosa među igračima preko izvedbi na terenu pa sve do komunikacije s medijima čitav "život" ove ekipe sveo se krajnje apsurdan razvoj događaja. Nemogućnost odigravanja suvisle napadačke akcije svakako će biti značajan problem zelenih iz New Yorka koji se samo mogu nadati da će mladi Geno Smith na čudesan način zamijeniti Marka Sancheza koji se ozlijedio u predsezonskoj utakmici i neće ga biti na otvaranju sezone.

Obećava: S obzirom na trenutno stanje u nadolazećoj sezoni Jetsi nemaju mnogo razloga za rezultatski optimizam. Ono što bi upravi, stručnom stožeru i navijačima moglo popraviti raspoloženje je sigurni izlazak nevjerojatnog obrambenog igrača Jadeveona Clowneyja na draft iduće godine.

Zabrinjava: Odlaskom Darrellea Revisa čvrsta obrana Jetsa postala je mnogo mekša i ako je sezona bez njega (zbog ozljede) u zadnjoj liniji ikakav pokazatelj ni ove godine zeleno-bijele iz New Yorka ne čekaju svijetli dani.

Vruće pitanje: Postoji li u redovima Jetsa neotkriveni talent koji će stabilizirati momčad i vratiti ih na pobjedničku stazu?

Ključni igrači: Ako postoji ijedan igrač koji može čak i na silu pokrenuti Jetse to je hvatač Santonio Holmes. Njegov talent je nepobitan. Jedino otvoreno pitanje ostaje može li bivši MVP Super Bowla podrediti svoj ego ostatku ekipe?

Raspored: Snaga protivnika Jetsa definirana je s 49,6%, ali niti takav postotak vjerojatno neće moći značajno doprinijeti momčadi Rexa Ryana. Pravi pakao "mlažnjaci" bi mogli doživjeti od petog do devetog kola (Atlanta, Pittsburgh, New England, Cincinnati, New Orleans).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • totti203.09.2013. u 19:39
    Najveća prednost Patriotsa je slaba divizija? Kad bi bar imali jednog od najboljih trenera i dodavača u povijesti NFL-a na svojoj strani možda bi im to bila prednost
    totti2