Ostali sportovi

Denver bez prave konkurencije na zapadu, na sjeveru troboj za doigravanje

Piše:Tomislav Viduka • četvrtak, 05.09.2013.
Denver bez prave konkurencije na zapadu, na sjeveru troboj za doigravanje
Foto: EPA

Prvi dani rujna osim najave jeseni uključuju i veselje publike širom svijeta na čijim će se uređajima od televizora preko tableta pa sve do "pametnih telefona" ponovno naći najveći "cirkus" kojeg sjevernoamerički sport može ponuditi. NFL svojim iz utakmice u utakmicu ponovno će držati gledatelje u prikovanim uz akciju na terenu. Kako bi ti događaji što bolje zabavili i očarali navijače, analitičare i promatrače 32 momčadi koje u njima sudjeluju su pokušale učiniti svoje sastave što konkurentnijima. Na Sportnetu će u idućih nekoliko dana biti analizirani detalji karakteristični za svaku od njih kako bi svaki gledatelj i čitatelj što informiranije mogao pratiti nadolazeće događaje.

AFC North

Baltimore Ravens

Parada na ulicama Baltimorea već je davna prošlost. Osjećaji koji su igrače i navijače preuzeli nakon osvajanja naslova prerasli su ponos, ali u novoj sezoni nema mjesta opuštanju i ležanju na lovorikama prošlogodišnjih uspjeha. Glavni trener John Harbaugh već se neko vrijeme bavi promjenama u potpunosti izmijenjenoj obrani i već od uvodne utakmice protiv Denver Broncosa gledatelji će moći vidjeti jesu li Joe Flacco i ekipa spremni za obranu osvojenog trofeja.

Obećava: Velik dio šampionske obrane je otišao u mirovinu ili druge klubove, ali Ravensi nisu mirovali u periodu potpisivanja igrača. Na upražnjene pozicije doveli su nekoliko izvrsnih pojedinaca i u svojim nadaleko poznatim obrambenim shemama mogli bi biti još brži nego što su to bili do sada.

Zabrinjava: Nakon što su prošle sezone lomili protivničke obrane snažnom rukom Joea Flaccoa i izvrsnom formom hvatača Jacobyja Jonesa i Anquana Boldina ovu će godinu morati prebroditi bez ovog potonjeg koji je odlučio prijeći u redove 49ersa.

Vruće pitanje: Može li Joe Flacco ponovno dokazati kako je zaslužio astronomski ugovor kojeg je potpisao nakon osvajanja Super Bowla?

Ključni igrači: Nijedna rečenica u Baltimoreu ne može početi bez Flaccoa, ali uz njega će ključnu ulogu imati i nevjerojatni Ray Rice na mjestu probijača te Torey Smith koji će morati zauzeti mjesto koje je praznim ostavio Boldin.

Raspored: Prvake kao što je to i uobičajeno raspored neće maziti. 53,5% je koeficijent koji će na pravi način istestirati njihovu spremnost za ponavljanje naslova. Osim uvodne utakmice sezone (Denver) zamke za Ravense se nalaze još u sredini (Green Bay, Pittsburgh) i na kraju rasporeda (Detroit, New England, Cincinnati).

Cincinnati Bengals

Nakon nekoliko turbulentnih godina Bengalsi već dvije sezone čini se imaju mir i radnu atmosferu potrebnu za izdizanje na viši nivo uspjeha. Tim aspiracijama sigurno nije pomoglo prisustvo kamera HBO-ove emisije Hard Knocks koje su u svim svlačionicama koje su ušle do najmanjeg detalja secirale i odnose i mogućnosti momčadi. Budu li Bengalsi pokazali rast koji se od njih očekuje favoriti će se definitivno trebati pripaziti momčadi iz Cincinnatija.

Obećava: Napad dodavanjem postao je još jači. Ili barem tako stoji na papiru. Dovođenje tight enda Tylera Eiferta i konstantna prijetnja od strane A. J. Greena na mjestu dodavača držat će protivničke obrane na oprezu i ove sezone.

Zabrinjava: Srce obrane Bengalsa moglo bi se ispostaviti kao problem. Dovođenje budućeg "stanovnika" Kuće slavnih Jamesa Harrisona moglo bi se pokazati ili punim pogotkom ili u potpunosti usporiti linebackerski "korpus" Bengalsa.

Vruće pitanje: Može li momčad iz Cincinnatija napokon "pokazati zube" dvojici starije braće i odnijeti divizijski u Ohio?

Ključni igrači: A. J. Green pokazao se izvrsnim izborom te je dosadašnjom igrom i više nego zaslužio mjesto glavne zvijezde ove momčadi. Njegov doprinos ovisit će i o crvenokosom dodavaču (Andy Dalton) Bengalsa, ali kad su talent i rezultati u pitanju Green i dalje ostaje broj jedan u redovima Bengalsa.

Raspored: Postotak od 50,8% "narodski" rečeno "niti smrdi niti miriši". Iako je po težini u gornjoj polovici lige možda će ekipe navedene snage biti pravi poticaj za iskorak Bengalsa. Prve tri utakmice (Chicago, Pittsburgh, Green Bay) zasigurno će utabati put ka stvarnoj definiciji sezone ove momčadi.

Cleveland Browns

Prokletstvo Clevelandskih sportskih kolektiva jako dobro se može vidjeti na primjeru Brownsa. Nijedan pokušaj restrukturiranja momčadi do sada nije uspio i navijači ove momčadi definitivno će morati pričekati još neko vrijeme prije nego što vide svoje ljubimce u ozbiljnoj borbi za visoke pozicije.

Obećava: Brownsi su ove sezone barem naizgled odlučili prestati biti "kanta za napucavanje" u svojoj diviziji. Iako su i dalje najslabija momčad AFC Northa njihova obrana pojačana je s nekoliko igrača na mjestu linebackera te protivnički napadi ne bi smjeli imati uspjeha u probijanju srca obrane.

Zabrinjava: Pozicije koje trebaju brinuti Brownse su višestruke. Još uvijek nemaju vrhunskog dodavača, safetyji su im daleko od vrhunske kvalitete i doda li se tome niz sezona bez uspjeha njihov omjer pobjeda i poraza mogao bi se popraviti, ali ne dramatično.

Vruće pitanje: Hoće li se ove sezone vidjeti bar tragovi napretka u odnosu na prethodne?

Ključni igrači: Probijač Trent Richardson i novi koordinator napada Norv Turner u kombinaciji bit će ključni sastojci žele li Brownsi doživjeti renesansu.

Raspored: 49,2% nešto je lakši raspored od ostatka divizije i u njemu Cleveland može tražiti svoje prilike za dokazivanje. A one će sigurno doći u periodu od šestog do devetog tjedna (Lions, Packers, Chiefs, Ravens).

Pittsburgh Steelers

Jedna od glavnih odlika Steelersa je tradicija. Samo tri trenera u posljednjih 30 godina i standardno granitna obrana postali su već zamjenice za momčad iz grada čelika. Nakon izostanka iz kruga odabranih prošle sezone još jedan sličan neuspjeh bio bi pregorka pilula u Pittsburghu. Iz tog razloga njihova izdržljivost i prilagodljivost bit će na ispitu iz kola u kolo.

Obećava: Čini se kako su zvijezde Steelersa koje su ostale u momčadi napokon u potpunosti zdrave te samim spremne omogućiti glavnom treneru Mikeu Tomlinu i njegovom stručnom stožeru da u potpunosti iskoriste svoja znanja.

Zabrinjava: Ne postoji dio momčadi u kojem Steelersi nisu izgubili bar po jednog igrača. To se posebno odnosi na ofenzivnu liniju koja bi trebala štiti snažnog Bena Roethlisbergera.

Vruće pitanje: Hoće li Antonio Brown dostojno zamijeniti Mikea Wallacea koji je prešao u redove Miami Dolphinsa?

Ključni igrači: Roethlisberger na jednoj i Troy Polamalu na drugoj strani momčadi trebali bi ponovno voditi glavnu riječ u redovima Steelersa.

Raspored: Postotak od 49,6% mogao bi učiniti tranziciju momčadi iz Pittsburgha nešto bezbolnijom. Susreti s Ravensima (7. i 9. tjedan), Patriotsima (9. tjedan) i Lionsima (11. tjedan) bit će pravi test njihove vrijednosti.

AFC West

Denver Broncos

John Elway je ime koje definitivno predstavlja sinonim za pobjednika. Kroz posljednje dvije sezone ovaj proslavljeni dodavač i sada direktor sportskog dijela operacija momčadi dao je sve od sebe kako bi omogućio Broncosima pobjede u bliskoj budućnosti. Među svim imenima koje je Johnu Foxu dao na raspolaganje posebno se ističe Peyton Manning čije reference mogu nadmašiti tek rijetki dodavači.

Obećava: Peyton Manning dobio je još jedno moćno oružje i to iz redova svojih do sada najljućih rivala, New England Patriotsa. Dolazak "dinamitom" napunjenog Wesa Walkera dodat će novu dimenziju ionako opasnom napadu Broncosa.

Zabrinjava: Obrana s Mile Higha ove bi sezone mogla imati određenih problema s protivničkim probijačima i napadom na dodavače. Odlazak nekoliko ključnih faktora i šestotjedna suspenzija Vona Millera (doping) prijete ugrožavanjem odličnih rezultata koje navijači i uprava očekuju.

Vruće pitanje: Može li Peyton sustići mlađeg brata u broju osvojenih naslova?

Ključni igrači: Peyton Manning, Wes Welker, Demaryius Thomas i Eric Decker čine četvorku koja s potpunim pravom cilja na nastup u New Yorku u veljači.

Raspored: 43% nominalno je najlakši raspored lige. Prežive li Broncosi s relativno dobrim omjerom prvih pet tjedana (Ravensi, Giantsi, Raidersi, Eaglesi i Cowboysi) ostatak godine mogao bi im pružiti priliku da tempiraju formu za doigravanje bez većih briga po pitanju kvalifikacija u taj dio sezone.

Kansas City Chiefs

Od Chiefsa se očekivalo mnogo i prošle sezone, au onoj koja predstoji pomak prema naprijed je imperativ. Dovođenje Alexa Smitha i Andyja Reida bili su glavni potezi uprave koja svojoj maloj, ali usko vezanoj zajednici mora pokazati kako je u stanju donijeti im ponešto veselja nakon dugog perioda neuspjeha.

Obećava: Koliko god gotovo smiješno zvučalo navijače Chiefsa bi najviše trebao ohrabriti dolazak Alexa Smitha na mjesto dodavača. Doda li se tome ugled kojeg novi glavni trener ima u radu s igračima na toj poziciji u Kansasu se s pravom imaju nadati iznenađenjima u narednoj sezoni.

Zabrinjava: Kansas City još je jedna od ekipa koje bi mogle imati ozbiljne probleme u središtu obrane. Promjene na mjestu linebackera definitivno ostavljaju znakove upitnika na tom mjestu u momčadi.

Vruće pitanje: Je li Andy Ried napokon spreman za velike rezultate nakon promjene klupe dolaska u nešto mirniju sredinu.

Ključni igrači: Bude li Smith imalo efikasan do izražaja će sigurno doći najveća snaga njegove momčadi, supersnažni probijač Jamaal Charles.

Raspored: Raspored Chiefsa definitivno ulijeva nadu onima koji ih prate i navijaju za njih. Omjer od 47,3% ne bi trebao predstavljati nepremostivu prepreku Reidovim trupama ako vrijede toliko koliko misle da vrijede. Već od drugog tjedna srest će se s trima momčadima iz NFC East (Cowboys, Eagles, Giants) divizije i dobiti priliku svojim djelima pokazati jesu li se ispravno procijenili.

Oakland Raiders

Crno-bijeli dio Kalifornije na novi naslov čeka preko 30, a na nastup u Super Bowlu točno 10 godina te će im još jedna ispodprosječna sezona definitivno teško pasti. Na njihovu žalost mogućnosti koje trenutačna postava Raidersa nudi neće ih odvesti jako daleko. "Šaren" napad, potencijalno dobra obrana i nerazrađen sustav igre bit će još jednom prevelik kamen spoticanja na putu prema uspjehu Raidersa.

Obećava: Obrana Raidersa ove bi sezone trebala prikazivati nešto manje znakova potpune propusnosti. To se posebno odnosi na njen posljednji red u kojem bi glavnu riječ trebao voditi novopridošli veteran Charles Woodson.

Zabrinjava: Čini se kako hvale vrijedni hvatači još uvijek ne znaju put prema Oaklandu. Veliki teret past će na leđa Denariusa Moorea koji do sada ničime nije pokazao kako je u stanju voditi taj dio momčadi.

Vruće pitanje: Može li Darren McFadden odigrati kompletnu sezonu u kojoj ga neće uništiti ozljede?

Ključni igrači: Raidersi će moći otići toliko daleko koliko budu mogli putovati na leđima probijača Darrena McFaddena koji će svojom igrom trebati stvoriti prostora za napredak mladog dodavača Terrellea Pryora.

Raspored: Iako 46,9% ni u kom slučaju nije težak raspored snaga Raidersa vrlo vjerojatno je premala kako bi se mogli nositi i s momčadima iz kvalitativne sredine NFL-a. najteži dio rasporeda čeka ih prije i poslije pauze u sedmom tjednu. Čak osam utakmica (Broncos, Redskins, Chargers, Chiefs, Steelers, Eagles, Giants, Texans) za redom protiv favoriziranih protivnika mogle bi u slučaju poraza uništiti motivaciju Raidersa.

San Diego Chargers

Kada su još 2004. mijenjali prvoizabranog Elija Manninga za Philipa Riversa Chargersi su se definitivno kockali sa svojom budućnošću. Iako se do prije samo nekoliko godina činilo kako su uspjeli izvući veću vrijednost iz pogodbe Rivers i njegov napad počeli su polako posustajati. Ova sezona bit će im jedna od posljednjih prilika da svom dodavaču omoguće uspjeh prije nego što prijeđe u pozne igračke godine.

Obećava: Philip Rivers napokon bi mogao imati dovoljno vremena da učini napad Chargersa efikasnim nakon dvogodišnje stanke. Pojačana napadačka linija i dovođenje Dannyja Woodheada iz redova Patriotsa mogli bi mu dati dodatnu dimenziju koju već neko vrijeme čeka.

Zabrinjava: Obrana (posebno na liniji) nije postala ništa jača. Dapače, bez Franklina i Garaya taj dio ekipe morat će dodatno napredovati kako bi pomogao vjerojatno efikasnom napadu.

Vruće pitanje: Je li problem uistinu bio u Norvu Turneru?

Ključni igrači: Philip Rivers bit će i dalje najbitniji faktor svoje momčadi. njegova slabija igra mogla bi biti znak za uzbunu, a renesansa faktor u ponovnom rastu Chargersa.

Raspored: Omjer od 45,7% mogao bi biti dovoljna motivacija da pokrene ekipu iz San Diega. Prva četiri tjedna (Texans, Eagles, Titans, Cowboys) bit će dovoljno mjerilo u ocjenjivanju Chargersa, a period od 12. do 15. kola (Chiefs, Bengals, Giants, Broncos) finalnih test njihovih mogućnosti.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik06.09.2013. u 09:35
    Kakvo je to šamaranje jučer bilo od strane Peyton Manninga... 7 TD u jednoj utakmici... wow...
    Obrisan korisnik
  • fantom1705.09.2013. u 19:59
    ja bih volio kad bi moji chargersi barem dosli do pozitvnog omjera na kraju sezone...pa onda dogodine mozda playoff
    fantom17
  • Obrisan korisnik05.09.2013. u 12:00
    Sviđa mi se ova kombinacija pass rushera suggs & dumervil. Mislim da će oni predvodit ovu novu obranu ravensa koja bi opet trebala bit vrhunska i čini mi se dosta brža od prošlogodišnje. A napad, jedan upitnik, šteta kaj nema boldina, on i flacco su razvili odličnu kemiju, tak da u biti jedino... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik05.09.2013. u 10:56
    Mislim da je ključ Denvera kako će zamijenit ozljeđene linijaše (ne znam točna imena) i da li će uspjet zaštit Manninga...uglavnom, očekujem Denver - NE u finalu AFCa pa onda kreševo...
    Obrisan korisnik