Ostali sportovi

Atlanta i New Orleans u borbi za jug, četveroboj za istok NFC-a

Piše:Tomislav Viduka • četvrtak, 05.09.2013.
Atlanta i New Orleans u borbi za jug, četveroboj za istok NFC-a
Foto: EPA

Prvi dani rujna osim najave jeseni uključuju i veselje publike širom svijeta na čijim će se uređajima od televizora preko tableta pa sve do "pametnih telefona" ponovno naći najveći "cirkus" kojeg sjevernoamerički sport može ponuditi. NFL svojim iz utakmice u utakmicu ponovno će držati gledatelje u prikovanim uz akciju na terenu. Kako bi ti događaji što bolje zabavili i očarali navijače, analitičare i promatrače 32 momčadi koje u njima sudjeluju su pokušale učiniti svoje sastave što konkurentnijima. Na Sportnetu će u idućih nekoliko dana biti analizirani detalji karakteristični za svaku od njih kako bi svaki gledatelj i čitatelj što informiranije mogao pratiti nadolazeće događaje.

NFC East

Dallas Cowboys

Dallas Cowboysi još jednom će pokušati vratiti se na stare staze slave nakon što je vlasnik Jerry Jones još jednom "udario šakom o stol" i pokazao tko je gazda u momčadi iz Teksasa. Svojim nastupima postavio je ljestvicu visoko i svom dodavaču i glavnom treneru te će uzica na kojoj se njih dvojica kreću biti poprilično kratka.

Obećava: Napad ekipe iz Arlingtona dobio je na snazi u igri na oba "kolosijeka". Odabir tight enda Gavina Escobara na draftu mogao bi donijeti višestruke koristi planovima Americas teama za povratak na vrh lige.

Zabrinjava: Posljednja linija obrane Cowboysa mogla bi biti poprilično oslabljena odlaskom safetyja Geralda Sensabaugha. Njegov doprinos od 2009. past će leđa Willa Allena koji će morati pokazati mnogo kako bi pojačao taj dio momčadi. Doda li se tome oduzimanje prava pozivanja akcija u napadu koje vlasnik i generalni menadžer Jerry Jones izvršio na štetu glavnog trenera Jasona Garretta nestabilnost u redovima ekipe iz Dallasa mogla bi postati opasna prijetnja uspjehu.

Vruće pitanje: Je li vrijeme da Tony Romo odličnim brojkama doda pobjede u doigravanju?

Ključni igrači: U svakom dijelu momčadi Cowboysa postoje vođe koji bi mogli definirati razvoj događaja u nadolazećoj sezoni. Obrana i dalje računa na snagu DeMarcusa Warea, a napad će uz Romoa biti u rukama hvatača Deza Bryanta.

Raspored: Postotak od 47,5% definitivno ide na ruku Cowboysima koji će od 5. do 8. tjedna morati izdržati četiri velika uzastopna ispita (Broncos, Redskins, Eagles, Lions) da bi na kraju sezone također imali jednako kompleksne zahtjeve pred sobom (Bears, Packers, Redskins, Eagles).

New York Giants

Nestalnost plavih divova iz New Yorka definitivno može biti frustrirajuća za upravu i navijače "Velikog plavetnila". Svaka sezona podijeljena je na nekoliko perioda u kojima ova momčad strašno oscilira. Od dokazivanja kako do naslova nisu došli slučajno do igre u kojoj izgledaju poput razbijene vojske. Jačanje Eaglesa i Redskinsa ove će im sezone ostaviti jako malo prostora za nedosljednost te će čitave godine morati biti u stanju igrati najbolje što mogu žele li ponovno u doigravanje.

Obećava: Iako su Giantsi otpustili probijača Ahmada Bradshawa dvojac David Wilson i Andre Brown će uz pojačanu ofenzivnu liniju imati više prostora za prolazak kroz protivničke obrambene linije.

Zabrinjava: Najveći problem proteklih sezona nalazio se u zadnjem redu obrane Giantsa, a ti problemi i dale nisu efikasno riješeni. Ne poboljša li se pritisak kojeg su do prošle efikasno vršili na dodavače Giantsi bi se mogli naći u velikim problemima.

Vruće pitanje: Jesu li Giantsi u stanju igrati na istoj razini tijekom čitave sezone?

Ključni igrači: Eli Manning koji je dva puta vodio svoju momčad prema naslovu prvaka u hvatačkom dijelu momčadi i dalje će biti ključni faktor u efikasnosti svoje ekipe. Novim ugovorima za hvatače Victora Cruza i Hakeema Nicksa te dobrom igrom probijača njegov bi posao mogao biti nešto lakši od onoga kojeg je obavljao prošle sezone.

Raspored: Nakon što su dvije sezone zaredom imali najteži raspored lige Giantsi svakako mogu biti zadovoljni s omjerom od 48%. Ne uspiju li osigurati komotnu situaciju do zadnja tri kola sezone posao će im biti kudikamo teži (Seattle, Detroit, Washington).

Philadelphia Eagles

Uprava Eaglesa prošle je sezone napokon izgubila strpljenje s trenerom Andyjem Reedom. Unatoč dobrom glasu na kojem je bio glavni trener ekipe iz grada bratske ljubavi uzastopne ispodprosječne sezone dovele su do otkaza ugovora stručnjaku koji je posao kasnije završio na čelu Chiefsa u Kansas Cityju. No na uzbuđenje u Philadelphiji nije trebalo dugo čekati. Na klupu je doveden bivši trener sveučilišta Oregon Chip Kelly koji će svojim napadom visokog tempa sigurno donijeti atraktivnost na stadion.

Obećava: Novi trener Eaglesa Chip Kelly donio je u Philadelphiju svoj superbrzi i dinamični sustav napada. Sreća za njegovu momčad leži baš u tome što su fizičke karakteristike Michaela Vicka idealna kombinacija za takvo rješenje.

Zabrinjava: Obrambena linija momčadi iz Philadelphije oslabljena je u odnosu na proteklu sezonu te se postavlja pitanje hoće li obrana ostati u 4-3 formaciji ili će se zbog problema s dijelovima sastava preinačiti sustav u 3-4.

Vruće pitanje: Ima li u NFL-u mjesta sustavu kojeg iz Oregona donosi Chip Kelly?

Ključni igrači: Michael Vick i njegovi hvatači te probijač LeSean McCoy bit će ključni faktori u revoluciji Eaglesa koji još uvijek čekaju prvi naslov u povijesti.

Raspored: Drugi najteži raspored u diviziji (49,6%) stavlja ih u gornji dom po kompleksnosti ako se pogleda čitava liga. No, s obzirom na to koliko visoko ciljaju možda je takav razvoj situacije baš po mjeri Eaglesa. Od sedmog do 11. kola (Cowboys, Giants, Raiders, Packers, Redskins) samo Raidersi predstavljaju manje opasnog protivnika za orlove iz Philadelphije.

Washington Redskins

Robert Griffin III prošle je sezone probudi neutaživu glad za američkim nogometom u Washingtonu. Atraktivnost, snaga i dinamičnost njegove igre osvojila je mnoge i stoga je većini jako teško pala njegova ozljeda na kraju sezone. Nakon operacije koljena koja je polučila uspjeh mladi dodavač je spreman vratiti se na teren i nastaviti priču kojom je zadivio čitavu naciju. No, ne bude li oprezniji njegova koljena će ponovno biti u opasnosti, a to je ono što će Redskinsi morati izbjeći pod svaku cijenu.

Obećava: Prva i osnovna prednost Redskinsa je povratak eksplozivnog dodavača Roberta Griffina III nakon ozbiljne ozljede koljena. Tome treba dodati i pojačan zadnji red obrane koji bi uz dva draftirana safetyja mogao donijeti još bolje rezultate.

Zabrinjava: Desna strana napadačke linije doživjela je neke promjene i pitanje je koliko će zaštite Griffin imati u naredna četiri mjeseca.

Vruće pitanje: Je li Mike Shanahan spreman promijeniti prošlogodišnji sustav igre kako bi zaštitio svog dodavača od potencijalnih ozljeda?

Ključni igrači: Robert Griffin III i njegove sposobnosti, kako u dodavanju tako i u probijanju, još jednom će biti glavna snaga momčadi iz američke prijestolnice. Nastavi li probijač Alfred Morris s izvrsnim igrama od prošle godine napad Redskinsa mogao bi biti još efikasniji.

Raspored: Iako koeficijent od 49,8% predstavlja najteži raspored divizije ono što Redskinsi imaju za ponuditi neće biti tako lako spriječeno od strane bilo kojeg protivnika. Rješenje svoje sezone mogli bi znati od 11. do 13. kola (Eagles, 49ers, Giants).

Najava otvaranja sezone: Denver na Mile Highu dočekuje prvake

U noći s četvrtka na petak prvu utakmice sezone odigrat će prvaci Baltimore Ravensi koji putuju u planine Colorada kako bi se susreli s Denver Broncosima. Posljednji dvoboj ovih dvaju protivnika prije otprilike osam mjeseci dogodio se na istom mjestu. U njemu su Ravensi čudesnim dodavanjem Joea Flaccoa za Jacobyja Jonesa osigurali dvostruke produžetke u kojima su odnijeli pobjedu. Ostatak njihove sezone donio im je naslov prvaka, a Broncosi su se morali, s Peytonom Manningom za kormilom napada, početi spremati za novu sezonu i eventualnu osvetu za vrlo bolan poraz. Sudbina je htjela da im se ta prilika pruži baš u prvom tjednu sezone i na njihova leđa stavi teret obaranja prvaka.

U utakmicu i jedni i drugi ulaze u ponešto promijenjenim sastavima. Ravensi su izgubili najboljeg hvatača i dobar dio izvrsne obrane, ali mladost na tom dijelu terena mogla bi im donijeti promjenu igre čak i na bolje. Spoji li se ta činjenica s još uvijek upitnom ofenzivnom linijom Broncosa Manning će definitivno morati dosta igrati u no-huddle tempu napada i držati protivnike na dostojnoj udaljenosti. Ravensima će osim toga dosta problema stvarati suradnja triju hvatača domaćina koji im sigurno neće dati mnogo mira. Pridošlica Wes Welker te Demaryius Thomas i Eric Decker moći će već u prvom kolu pokazati hoće li se u suradnji sa svojim dodavačem moći nositi s odličnim obranama lige.

No, niti Ravensi nisu bezopasni. Kombinacija Flaccoa i Toreyja Smitha koju nadopunjava Jacoby Jones bit će dodatno osnažena sjajnim Rayem Riceom koji sigurno neće štedjeti poroznu središnjicu protivničke obrane. Jer, iako Broncosi imaju dosta aduta na tom dijelu terena ozljede i suspenzija Vona Millera zbog dopinga mogle bi im stvarati jako velike probleme. Ta će činjenica biti dodatno podebljana brzinom kojom Ravensi u napadu mogu odgovoriti svakom protivniku također igrajući bez huddlea.

I jedan i drugi trener imat će zato dosta razloga i za brigu i za veselje uoči ove utakmice koja bi se mogla pokazati kao "foršpan" odnosa u ligi ove sezone.

NFC South

Atlanta Falcons

U prošlogodišnjem finalu konferencije Falconsi su u dva poluvremena pokazali dva dijametralno suprotna lica. Od nepokolebljive i sjajne predstave u prve pa sve do potpunog nestanka s terena u druge dvije četvrtine momčad iz Atlante prešla je put od raja do pakla u samo nekoliko minuta. Talent u njihovim redovima definitivno postoji, ali hoće li ga uspjeti održati na razini koja bi im donijela naslov ostaje tek za vidjeti.

Obećava: Dolazak probijača Stevena Jacksona iz redova St. Louis Ramsa mogao bi biti pun pogodak. Jacksonu je tijekom godina nedostajalo stalnosti u ostatku ekipe, Falconsi mu upravo to mogu pružiti dok će on svojoj novoj momčadi dati snažnu opciju u probijanju.

Zabrinjava: Matt Ryan pokazao se izvrsnim izborom za Falconse, ali ove godine bi mu unatoč pojačanju na mjestu probijača posao mogao učiniti barem nešto težim. Odlazak Tysona Claboa i Todda McClurea ostavio je dilemu mogu li njihove zamjene odraditi posao zaštite svog dodavača kako treba.

Vruće pitanje: Mogu li Falconsi napokon demantirati kritičare i ostvariti uspjeh u doigravanju?

Ključni igrači: Osim Ryana glavne uloge u redovima Atlante imat će još jednom njegovi hvatači Julio Jones, Roddy White i veteran na mjestu tight enda Tony Gonzalez.

Raspored: Falconsi vrlo vjerojatno neće morati gledati u težinu rasporeda kao koeficijent (50,4%) već se orijentirati na zahtjevnije protivnike kako im budu dolazili. Taj period za njih će nastupiti u posljednja četiri kola (Packers, Redskins, 49ers, Panthers).

Carolina Panthers

Carolina Panthersi ulaze u treću godine ere Cama Newtona, ali i dalje nisu došli do doigravanja. Dio krivnje definitivno ide na dušu obrane Panthersa, ali eksplozivnost napada bila je umanjena čestim greškama i Newtonovim egom. Momčad će definitivno morati prisiliti svog najboljeg igrača da bude više vođa i inspiracija, a manje zvijezda.

Obećava: Pojačanje na obrambenoj liniji moglo bi biti značajan doprinos ambicijama Panthersa ako se Star Lotulelei i Kawann Short pokažu dobrim dodacima Dwanu Edwardsu koji će svojim iskustvom dati mladim pridošlicama prave alate za uspjeh.

Zabrinjava: Samo srce obrane Panthersa s druge strane znatno je oslabljeno. Odlazak dva linebackera mogao bi biti udarac od kojeg će se ova momčad teško oporaviti na vrijeme.

Vruće pitanje: Ima li Cam Newton snage prijeći preko svog ega i podrediti se momčadi?

Ključni igrači: Cam Newton će u suradnji sa Steveom Smithom te novopridošlim hvatačima Tedom Ginnom mlađim i Domenikom Hixonom i dalje predstavljati najveću opasnost protivničkim obranama.

Raspored: Momčad iz Sjeverne Karoline raspored nije mazio. Omjer od 54,3% najveći je u ligi i žele li uopće konkurirati ostatku divizije morat će pokazati mnogo više nego do sada. Tempo će im biti posebno naporan u prosincu u kojem će teško do pobjede u čak četiri od pet utakmica (Buccaneers, Saints, Jets, Saints, Falcons).

New Orleans Saints

Prošla sezona za Saintse počela je suspenzijama i kaznama. Već u prvim dvobojima se vidjelo kako će odsustvo Seana Payton biti prevelika prepreka za "Svece". Dodaju li se tome promjene na klupi s obzirom na ostale suspenzije sve ambicije ove momčadi prebačene su na ovu sezonu u kojoj neće imati opravdanja za neuspjeh.

Obećava: Povratak Seana Paytona na klupu nakon godinu dana suspenzije trebao bi nastaviti put ka uspjehu u Big Easyju. Nedostatak njegove stručnosti i motivacijskog bio je vidljiv prošle sezone te će impuls kojeg će sigurno donijeti biti najveća prednost Saintsa u odnosu na prošlu godinu.

Zabrinjava: Jermon Bushrod napustio je redove momčadi iz New Orleansa i priključio se Chicago Bearsima te ostavio mjesto svoje mjesto u napadačkoj liniji praznim. Žele li Saintsi nastaviti s efikasnom napadačkom igrom Charles Brown će morati nadomjestiti svog kolegu.

Vruće pitanje: Jesu li Saintsi nakon godine izbivanja iz doigravanja ponovno spremni za borbu za naslov?

Ključni igrači: Drew Brees je sinonim za uspjeh u New Orleansu. I u lošijoj sezoni prošle godine dodavač Saintsa je pokazao kako može biti na razini potrebnoj za veće uspjehe. Kompletiranjem ekipe i stručnog stožera njegov će utjecaj biti još veći.

Raspored: Niti Saintsi se ne mogu pohvaliti lakim poslom u predstojećoj sezoni. 53,9% ne predstavlja nimalo lak zadatak, a u New Orleansu će ga sigurno ozbiljno shvatiti. Niz utakmica od desetog do trinaestog kola mogao bi im odrediti sudbinu u igri za doigravanje (Dallas, San Francisco, Atlanta, Seattle).

Tampa Bay Buccaneers

Oscilacije iz sezone u sezonu temeljna su značajka Buccaneersa. Na papiru se momčad sastoji od sjajnih mladih pojedinaca, ali pošto uspjeh ne ovisi isključivo o igračima koji izlaze na teren već i o njihovoj suradnji čini se kako Buccaneersi imaju nešto dublji problem. Iako se čini kako će trebati još neko vrijeme da se dovedu u red već ova sezona bi mogla biti korak više za Buccse.

Obećava: Buccaneersi su prošle sezone imali jednu od najboljih obrana protiv probijanja, ali ujedno i najlošiju obranu protiv igre dodavanjem. Dolazak Darrellea Revisa sam po sebi obećava bolje dane za taj dio momčadi u Floridi.

Zabrinjava: Koliko god obrana u Tampi bila dobra u pritisku na protivničke dodavače odlazak Michaela Bennetta u Seattle mogao bi ostaviti značajnu prazninu na obrambenoj liniji.

Vruće pitanje: Može li Josh Freeman napokon povesti Buccaneerse prema uspjehu?

Ključni igrači: Doug Martin pokazao se prošle sezone kao jedan od vođa ekipe Buccaneersa. Žele li ove godine prikazati napredak u odnosu na ono što su ostvarili prošle Martin će morati biti u središtu njihovih planova.

Raspored: Omjer od 50% nominalno je najlakši u čitavoj diviziji no to ne znači kako će se Buccaneersi ikuda prošetati. No, budu li uspješni u teškim dvobojima izvan divizije u gostima čeka ih svijetla budućnost (Patriots, Seahawks, Lions).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!