Nogomet

Hajduk pobijedio u derbiju, a Rijeka u Koprivnici za najavu napete i neizvjesne sezone

Piše:Mario Katušić • ponedjeljak, 16.09.2013.
Hajduk pobijedio u derbiju, a Rijeka u Koprivnici za najavu napete i neizvjesne sezone
Foto: Bruno Karadža

Prva četvrtina sezone MAXtv Prve lige, prve u formatu s deset klubova, je iza nas, i moglo bi se reći da se već sada vide sve pozitivne strane ovog formata natjecanja. Nakon devet kola četiri vodeće ekipe razdvaja samo 3 boda i to nam je najava za jednu napetu sezonu, onakvu za kakvom naš nogomet žudi već godinama unazad. Jednako tako napeto je i na začelju, gdje posljednje tri momčadi razdvaja samo jedan bod.

Deveto kolo našeg elitnog nogometnog natjecanja ponudilo nam je dva derbija, jedan od njih je onaj naš najveći između Dinama i Hajduka, dok je drugi bio derbi začelja, gdje su se za bitne bodove borili Osijek i Hrvatski Dragovoljac. Na poljudskoj ljepotici Hajduk je još jednom prikazao ono što ih krasi ove sezone, a to je fanatična borbenost i velika količina talenta te im je to donijelo pobjedu protiv najvećeg rivala, a junakom grada pod Marjanom učinila mladog Marija Pašalića. Dragovoljac je u jednoj teškoj utakmici pobijedio Osijek te ih tako i prestigao, kao i Slaven Belupa koji je nakon domaćeg poraza od Rijeke ponovno posljednja momčad naše lige, no ta tri kluba dijeli samo jedan bod. Lokomotiva nije uspjela pobijediti Split na domaćem terenu te je tako propustila priliku da umjesto vodećeg trojca imamo vodeći četverac, a Zadar je u dramatičnoj završnici došao do velike pobjede i nevjerojatno velika tri boda protiv Istre u Puli.

Prvu utakmicu ovog kola su u petak odigrali gosti iz Osijeka i Hrvatski dragovoljac, na stadionu koji nosi ime njihovog pokojnog osnivača Stjepana Spajića. Nakon jednog izjednačenog prvog poluvremena, u kojem domaća ekipa nije uspjela konkretizirati svoju premoć u posjedu lopte, drugo poluvrijeme donijelo je jednu drugačiju sliku te su crni iz Sigeta pogotkom Filipa Jazvića došli do vrijedna tri boda. Do kraja utakmice pogađali su i okvir gola te su vrlo lako mogli doći i do uvjerljivije pobjede protiv neuvjerljivog Osijeka. Vrijedi spomenuti i da bijelo-plavi nisu imali sreće, jer je nakon samo petnaestak minuta, radi želučanih problema igru morao napustiti Karlo Lulić, na poluvremenu je u svlačionici zbog potresa mozga ostao vratar Zvonimir Mikulić, a nakon desetak minuta drugog dijela ozlijedio se i Valentin Babić te je trener Osijeka Davor Rupnik ostao bez prava na izmjene i prilike da unese neke promjene u momčad, kako u igračkom, tako i taktičkom smislu.

Dragovoljac je tako došao do svoje prve ovosezonske pobjede, iako su po prikazanom zaslužili imati više bodova na svom kontu, no krenuli su na vrijeme te se tako nakon prve četvrtine prvenstva našli iznad zone ispadanje, što bi vjerojatno prihvatili da im je ponuđeno prije početka prvenstva. Osijek, s druge strane, nikako ne može spojiti dvije dobre utakmice, a posebno loše igraju na gostovanjima, gdje im je u pet utakmica gol razlika 3:16. Mora se priznati da nisu imali ni sreće, jer cijeli ovaj dio prvenstva igraju bez kapetana Ive Smoje, kao i vjerojatno najboljeg igrača Antonia Peroševića, dok dovedena pojačanja još uvijek nisu uhvatila svoju "radnu temperaturu". Osijek u idućoj četvrtini prvenstva pet susreta igra na domaćem terenu, gdje su do sada, uz iznimku susreta protiv Istre, pružali vrlo dobre partije i tu vide svoju šansu, a probati će ju iskoristiti već u idućem kolu i iznenaditi poljuljani Dinamo.

Subotnji program lige otvorili su Istra i Zadar, a domaći su se nadali novoj pobjedi koja bi ih učvrstila u sredini ljestvice te ih čak odvela u borbu za Europu. No, nešto se tu pitalo i ekipu Zadra, koja ove sezone igra iznenađujuće dobre, i to iznenađujuće je riječ koja im dobro pristaje, jer pogledavši njihove rezultate, osim utakmice protiv Osijeka, dobiva se dojam da su do bodova dolazili tamo gdje to nitko nije očekivao, dok su u utakmicama gdje su slovili za favorite većinom ostajali bez punog plijena. Tako je bilo i ovog puta, a utakmica koju smo imali priliku gledati teško može ponijeti epitet zanimljive. Obje ekipe igrale su čvrsto i sigurno, a pravih prilika gotovo da i nije bilo. Jedan od dva najvažnija trenutka se dogodio u 78. minuti susreta kada je pogodak Dejana Radonjića poništen zbog zaleđa. Dvojbena odluka, no mora se priznati da je sucu bilo vrlo teško za prosuditi situaciju jer i nakon pregledane snimke teško se može biti siguran koja je prava odluka. Drugi najvažniji trenutak dogodio se u četvrtoj minuti sudačke nadoknade, kada je Zadar odigrao jednu kontru, a na loptu ubačenu u gužvu je najbolje reagirao Luka Begonja i iz drugog pokušaja pogodio mrežu Istre.

Na ovaj način je Zadar spriječio da trojac na začelju (p)ostane četverac te se pridružio Istri i Splitu u "zlatnoj sredini" ljestvice. Zadrani mogu biti time apsolutno zadovoljni, jer predviđanja s početka sezone su ih smještala uz Dragovoljac i Osijek u borbu za ostanak u prvoj ligi. Istra je, s druge strane, upravo tamo gdje su ih smještale i prognoze, no ekipa Igora Pamića nije zadovoljna jer smatraju da su zaslužili više, a i dobiva se dojam da oni mogu ponijeti naziv ekipe koja je u prvom dijelu prvenstva ostala najmanje zadovoljna suđenjem. Novo kolo ovim ekipama donosi derbi Sjevernog Jadrana gdje će Istra dočekati Rijeku, te derbi juga, gdje Zadar dolazi u gosta Hajduku. Hajduk je u prvom kolu stanove napustio uzdignutih glava s pet postignutih pogodaka, no gledajući na Zadrove rezultate ove sezone, nikako ih se ne smije otpisati. S druge strane, Istra će pokušati spriječiti zahuktalu Rijeku, koja će biti i umorna od gostovanja u Portugalu.

Subotnja noć donijela nam je najveći hrvatski derbi, onaj između Hajduka i Dinama na krcatom Poljudu te se još jednom dokazalo da splitska publika vjeruje u ovo djecu i ono što oni prikazuju na terenu, prije svega fanatičnu borbenost. A to su prikazali i ovoga puta, te preko dva pogotka mladog junaka Maria Pašalića došli do velikog slavlja protiv indisponiranog Dinama te na taj način učinili Branku Ivankoviću povratak na klubu zagrebačkih plavih gorkim iskustvom. Sjajnu partiju za Hajduk odigrala su i njihova dva pojačanja Haris Bukva i Giorgi Iluridze te na svom debiju zaradili ovacije. Sjajan posao sportskog direktora Jensa Anderssona i sve se točnijima čine one izjave da je upravo on najveće pojačanje ovoga kluba u ovogodišnjem prijelaznom roku.

Dinamo, s druge strane, u europske izazove izlazi demoraliziran jer nikada nije lako izgubiti derbi, posebno kada se ostavlja dojam da je to bilo "bez ispaljenog metka". Na Branku Ivankoviću je da taj moral podigne, a sada je vrijeme i da se dokaže da ovogodišnja skupa pojačanja nisu samo plaćenici, nego da mogu ostaviti i srce na terenu kada je to potrebno te tako savladati neugodnu ukrajinsku momčad u možda ključnoj utakmici skupine, iako dolazi već u prvom kolu. Dinamo sve više pokazuje probleme u napadu te se ostavlja dojam da je prodaja Andreja Kramarića bila ishitrena, a Kramarić im je još malo soli na tu ranu bacio već u ovom kolu.

Nedjelja popodne bila je rezervirana za Maksimir i susret Lokomotive i Splita. Lokomotiva je pobjedom u tom susretu mogla doći na bod od prvog mjesta, dok je Split također tražio pobjedu za bijeg od sredine i priključak vrhu. Na kraju smo gledali jednu slabu utakmicu u kojoj je Split poveo krajem prvog poluvremena pogotkom Marija Kvesića koji je iznenađujuće startao susret, a Lokomotiva se vratila sredinom drugog dijela pogotkom Marija Šituma. Taj rezultat je i najrealniji, jer i ova utakmica se uklopila u dojam da je ovo kolo bilo slabo kvalitetnom igrom. Ostaje dojam da su ekipe "mini pripreme" provele u radu na kondicijskoj pripremi, jer do kraja prvog dijela prvenstva ima još 11 kola,a samo jedna duža pauza. Lokomotiva će žaliti za ovim bodovima koji su im moglo donijeti priključak vrhu, no više briga se nastanilo u Parku Mladeži, jer ambiciozna uprava Splita nikako ne može biti zadovoljna ovim bodovnim učinkom i pozicijom na ljestvici.

Posljednju utakmicu kola odigrali su Slaven Belupo, koji igra svoju do sada najlošiju sezonu otkada su u 1. ligi, te Rijeka, koja je ozbiljna u ambicijama da ugrozi Dinamo. I to je i dokazala odnijevši sva tri boda iz Koprivnice i tako domaću momčad ostavili samu na začelju prve lige. Strijelac jedinog pogotka bio je debitant Andrej Kramarić koji je na taj način pokazao da mu je mjesto u klubu iz vrha prve lige i da bi Dinamo, ukoliko on ovako nastavi, mogao požaliti što su se riješili njegovih usluga. Rijeka sada ide na put u Portugal, a trener Matjaž Kek upozorava da je Europa samo nagrada, dok je glavni fokus njegove ekipe liga i pokušaj napada na naslov prvaka. Posebno kada se uzme u obzir da svim ekipama iz gornjeg doma, osim Hajduka, u idućoj četvrtini prvenstva idu u goste.

Slaven Belupo je u velikim problemima, nema ni rezultata ni igre, a ono što može biti utješna činjenica za "Apotekare" je to da u idućoj četvrtini pet utakmica igraju na domaćem terenu, od kojih će posebno bitne biti one protiv Osijeka, Zadra te Splita koji im dolazi već idući vikend. Nakon te utakmice idu na gostovanje u Siget i tako im se otvara velika prilika da si u iduća dva kola olakšaju status tako što će probati doći do bitnih bodova za nastavak prvenstva.

Igrač kola

Iako sveukupna partija nije bila impresivna, činjenica da se dva puta našao na pravom mjestu u pravo vrijeme i tako srušio Dinamo, dovoljna je da se Marija Pašalića proglasi igračem ovog gola. Mladi hajdukovac pokazuje da je donio pravu odluku odbivši ponudu Catanije te odlazak u nesigurno i da mu ostanak u Prvoj ligi može donijeti prosperitet. Njegovo ponašanje trebala bi biti smjernica svim mladim igračima koju požure sa odlaskom u inozemstvo, što unatoč velikom talentu često rezultira njihovim nogometnim "nestankom"

Pogodak kola

U kolu bez posebno lijepih i spektakularnih pogodaka istakla se snalažljivost Marija Pašalića, no naslov pogotka kola iz solidarnosti ipak ide Mariju Kvesiću koji je fantastično primirio sjajnu loptu Henrija Bellea te još ljepše zabio vanjskim dijelom kopačke u suprotne rašlje Lokomotivina gola.

SuperSport HNL

1Rijeka 3059:20+3968
2Dinamo 3056:24+3266
3Hajduk 3040:20+2055
4Osijek 3051:39+1245
5Lokomotiva 3041:31+1044
6Gorica 3029:37-835
7Varaždin 3033:41-833
8Slaven Belupo 3036:55-1930
9Istra 1961 3025:49-2428
10Rudeš 3013:67-547

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik16.09.2013. u 22:14
    Evo vratila se liga i na nacionalnu tv, gledao sam jučer sažetke na RTL2 i fina je emisija. Jeličić mi nije baš drag, ali jako dobro komentira. I šlag na tortu je naravno izostanak Štefa Baloga.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.09.2013. u 21:53
    Davno sam rekao da je HRT stavljao dodatnu gorčinu i jad na HNL! Pogledajte što rade ljudi sa MaxTVa. Sve nam je dostupno u sekundi. Svaka čast svima koji imaju veze s tim
    Obrisan korisnik