Nogomet

Kiša zadala nove probleme prvoligaškom rasporedu, Osječanima bod "k'o kuća"

Piše:Josip Piršljin • ponedjeljak, 25.11.2013.
Kiša zadala nove probleme prvoligaškom rasporedu, Osječanima bod "k'o kuća"
Foto: FaH

Vremenske neprilike, odnosno loše stanje hrvatskih nogometnih travnjaka uzrokovalo je odigravanje samo tri od pet utakmica 17. kola MAXtv Prve lige. Produženi odmor dobili su igrači Istre 1961, Dinama, Lokomotive i Rijeke, a ostali prvoligaši su uzeli po bod pošto su utakmice završavale neriješenim rezultatom. Najveći uspjeh ostvario je Osijek koji je s Poljuda otišao neporažen.

Aktualni prvak i trenutni lider prvenstva Dinamo trebao je u subotu igrati protiv Istre 1961 na njenom terenu, no utakmica je odgođena. Razlog je oštećen, blatnjav i kišom natopljen travnjak stadiona Aldo Drosina koji inače teško podnosi vremenske neprilike. Na tom su terenu samo četiri dana prije igrali hrvatski U21 reprezentativci protiv Latvije, tako da je teško bilo očekivati kako će se stanje popraviti uoči dvoboja 17. kola domaće lige.

"Meni bi čak i odgovaralo da se igralo jer je Dinamo tehnički bolji od nas pa bi nam težak teren bio plus, ali iz čisto sportskih razloga je bolje da se ne igra", pomalo je razočaran odlukom suca Pejina bio trener zeleno-žutih Igor Pamić. No, Istra će dobiti više odmora uoči dvoboja sa Zadrom u Hrvatskom kupu, a Dinamo će biti svježiji za Čornomorec u Europskoj ligi.

Riječki nogometaši već tri tjedna nisu odigrali cijelu utakmicu. Zadnji put to se dogodilo još 3. studenog kada su izgubili od Splita, a potom su s Dragovoljcem odradili tek 45 minuta. U ovom su kolu trebali snage odmjeriti s Lokomotivom na Maksimiru, ali niti taj teren nije bio podoban za igru. Iako slovi za najmoderniji travnjak u Hrvatskoj, a i šire, te je nedavno potpuno obnovljen s drenažom, ipak nije izdržao.

Utakmice u Puli i Zagrebu nisu održane, no zasad se ne zna niti kada će biti odigrane. Raspored prvoligašima je dosta natrpan do kraja jesenske polusezone, a treba i uzeti u obzir utakmice Hrvatskog kupa, te nastupe Dinama i Rijeke u Europskoj ligi. Stoga ne bi čudilo da se susreti pomaknu na proljeće, iako se već neki klubovi oštro tome protive.

Premda niti u Koprivnici nije bilo puno bolje, Slaven Belupo i Zadar su odradili svojih 90 minuta, a rezultat je na kraju bio 1:1. Golova nije bilo sve do 77. minute kada su poveli gosti preko Terkeša, ali domaće je poraza tri minute prije kraja spasio Bagarić. Farmaceuti su tako propustili priliku da preskoče Zadrane na tablici, ali morat će biti sretni i s bodom. Trener Frančić u zadnjih je sedam prvenstvenih utakmica izgubio tek jednom, i to minimalno od Dinama na Maksimiru.

Hrvatski dragovoljac je u Novom Zagrebu ugostio Split, te borbenom igrom i upornošću izborio remi 2:2 nakon što se dva puta vraćao iz zaostatka. Glavni akter utakmice bio je Davor Špehar koji je najprije postigao autogol, a potom je dva puta zabijao u pravu mrežu i osigurao bod crnima. Posebno je lijep bio gol za 2:2, no to nije bilo dovoljno Dragovoljcima da se maknu sa zadnjeg mjesta tablice.

Najveće iznenađenje dogodilo se na Poljudu gdje je Hajduk tražio nova tri boda protiv pretposljednjeg Osijeka kako bi preskočio Dinamo na čelu ljestvice. Iako su bili u ulozi velikog autsajdera, bijelo-plavi su uspjeli ostati neporaženi i odnijeli su bod koji će im itekako dobro doći u borbi za ostanak.

Pred osam tisuća gledatelja Hajduk je krenuo vrlo dobro i očekivano je poveo. Igrala se 23. minuta kada je Vršajević izašao sam na Mikulića i lijepo ga prebacio za 1:0. No, Osječani su deset minuta kasnije iz prve organiziranije akcije izjednačili, a strijelac je bio Josip Barišić.

"Umjesto da bude 3:0 i gotovo, na kraju završi 1:1 iz njihove praktično jedine šanse", razočaran je bio nakon utakmice Igor Tudor, ali je priznao: "Tko ne zabije, ne osvaja bodove i to je jedina velika istina."

"Hat-trick" kola

Davor Špehar je u ovom kolu postigao tri pogotka, no jedan od njih je ušao u "krivu" mrežu. Branič Hrvatskog dragovoljca je nespretno reagirao kod prvog gola Splita, ali to ga nije obeshrabrilo, već mu je dalo dodatni motiv do kraja susreta. Najzaslužniji je što su crni osvojili bod jer je zabio dva gola Splitovcima, od kojih je vrlo lijep bio drugi kada je volejem pogodio mrežu Zagorca.

Izjava kola

Koliko je teren u Puli bio loš možda je najbolje dočarao kapetan Istre Fausto Budicin koji je sa sucem Pejinom i Josipom Šimunićem sudjelovao u odluci da se ne igra. "Noge su nam propadale do zglobova. Teren je bio toliko mekan da smo imali osjećaj da trčimo po živom blatu."

Travnjak kola

"Novi grijani travnjak ispod kojeg se nalaze tisuće drenažnih cijevi, cijevi za grijanje i sustav za automatsko navodnjavanje", kako piše na Dinamovoj web stranici, ipak nije izdržao kišu koja je padala u Zagrebu. Lokomotiva i Rijeka stoga će morati pričekati da se maksimirski teren poboljša.

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3263:23+4071
3Hajduk 3246:21+2561
4Osijek 3358:42+1651
5Lokomotiva 3345:36+947
6Istra 1961 3333:51-1837
7Varaždin 3235:42-736
8Gorica 3330:47-1735
9Slaven Belupo 3340:60-2033
10Rudeš 3315:77-627

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik26.11.2013. u 00:00
    kvazitrener Tudor i ovaj puta ima spreman popis alibija,sjedni Igore,5!
    Obrisan korisnik
  • ttt200825.11.2013. u 20:21
    a u 2.hnl se utakmice ne odgađaju jer nemaju tisuće drenažnih cijevi, cijevi za grijanje i sustav za automatsko navodnjavanje?
    ttt2008
  • Obrisan korisnik25.11.2013. u 17:41
    ... I opet tjedan dana priče o partizanima i ustašama a ne o nogometu :)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik25.11.2013. u 16:59
    nije istina, to je najobičnija propaganda, hvala bogu, ima dovoljno videa po youtubeu i raznih linkova
    Obrisan korisnik
  • Captain Tsubasa25.11.2013. u 16:56
    pa cijela Dalmacija je bila komunistička/antifašistička, tamo su bili najveći partijaši, i isti ti su najbrže 91. postali najveće Hrvatine
    Captain Tsubasa