Tenis

Recept Borne Ćorića: Kako protiv Nadala, tako i protiv svih drugih prepreka

Piše:Borna Rupnik • subota, 25.10.2014.
Recept Borne Ćorića: Kako protiv Nadala, tako i protiv svih drugih prepreka
Foto: EPA

Meč karijere i pobjeda karijere mladog Borne Ćorića jedna je od glavnih priča hrvatskih, ali i svjetskih sportskih medija. Slavlje protiv Rafaela Nadala sjajan je putokaz za potencijalno vrhunsku karijeru.

"Mali" je prilično naglo postao "veliki".

Što možda i nije tako jednostavno posložiti u glavi, pogotovo ne jednom 17-godišnjaku koji u dosta kratkom razdoblju vrlo uspješno postaje ljubimac hrvatske sportske javnosti.

I eksponencijalno povećava očekivanja.

Bez ikakve sumnje, fantastična pobjeda nad svojedobno prvim igračem svijeta i članom velike trojke modernog tenisa, Borni Ćoriću donijet će golemu količinu prijeko potrebnog samopouzdanja, odnosno dodatne vjere u vlastite sposobnosti. Za potvrdu kvalitete nikada nije ni rano niti kasno, ovakvo senzacionalno saznanje da je itekako dobar u onome čime se bavi može mu biti od nemjerljive koristi.

Ono što je možda i važnije od same pobjede, jer Rafael Nadal nije bio u svom najboljem izdanju, način je na koji je Ćorić pristupao poenu za poenom. Nadala je pobijedio kontrolirajući zbivanja, napadački, i bez straha od pogreške.

Nije zadrhtao ni u ključnim trenucima, kada su se gotovo svi pitali hoće li, a sigurno mu se mnogo toga tada motalo po mislima.

Priznao je: "Budući da nisam nikada igrao protiv Nadala nisam bio siguran što očekivati – hoće li me razbiti ili što – i zbog toga sam bio pod pritiskom".

Pritisak neće čarobno nestati nakon pobjede nad Nadalom, bit će još i velikih i uzbudljivih i napetih i neizvjesnih susreta, i Borni Ćoriću možda će se omaknuti i neka ispadanja od 250. igrača svijeta u prvim kolima, ali Borna Ćorić dobio je silno vrijedan dokaz da je na pravom putu. I na njemu mora ostati, a on uključuje nastavak neumornog rada i jednak pristup svakom, baš svakom meču.

Postoji dovoljno priča o talentiranim sportašima, pogotovo hrvatskim, koji su "zaglavili" na opuštanju, prelako stečenoj slavi, novcu, natezanjima s menadžerima i ostalim prijetnjama konačnom i dugoročnom uspjehu. No, ukoliko je sraz s Nadalom pravi pokazatelj - a nema razloga da to ne bude - Ćorić bi se svim tim prijetnjama trebao suprotstaviti onako kako se suprotstavio Španjolcu.

Beskompromisno, hrabro, zrelo i ravno prema cilju.

A pri svakom će sljedećem izazovu imati jedan adut više u rukavu. Jer nije jednako izaći na teren sa spoznajom da se sa 17 godina na leđima i bez mnogo iskustva u takvim situacijama može pobijediti čak i Rafaela Nadala.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!