Rukomet

Francuska i Švedska predvode skupinu s četiri europska predstavnika te nositeljima afričkog zlata i bronce

Piše:Mihaela Bradovski • ponedjeljak, 12.01.2015.
Francuska i Švedska predvode skupinu s četiri europska predstavnika te nositeljima afričkog zlata i bronce
Foto: EPA

Skupina C Svjetskog rukometnog prvenstva skupina je u kojoj će snage odmjeriti aktualni europski i afrički prvak, osvajač srebra na posljednjim Olimpijskim igrama te brončani s posljednjeg Prvenstva afričkog kontinenta, a dodatno ju je pojačao i Island nakon odustajanja Ujedinjenih Arapskih Emirata. U društvu Francuske, Alžira, Švedske, Egipta i Islanda Češkoj je pripala uloga autsajdera...

Francuska

Aktualni europski prvaci i olimpijski pobjednici i ovog će siječnja biti jedan od kandidata za najsjajniju medalju. Nosioci četiri svjetska zlata, jednog srebra i tri bronce u Dohu će otputovati, ovisno o stanju ozlijeđenih, u vrlo malo izmijenjenom sastavu ili pak bez dvojice dugi niz godina standardnih pojedinaca.

U Danskoj je Claude Onesta predstavio široj javnosti neka mlađa imena, prvenstveno se to odnosi na Valentina Portea, a zatim i na Mathieua Grebillea te Kevynna Nyokasa i sva su se trojica ponovno našla u konkurenciji 20 kandidata. A baš kao i prošlo pripremno razdoblje kada su po posebnom tretmanu i upitni do samoga kraja bili kapetan Fernandez i Thierry Omeyer i ovo ne prolazi bez problema s ozljedama. Luc Abalo propustio je gotovo čitave pripreme i o njegovom će putu odlučivati posljednji pregled pred sam polazak, dok je utakmice XXL turnira zbog ozljede mišića noge propustio i Daniel Narcisse.

Raspored Skupine C

16.1.2015., petak
Alžir - Egipat 17h
Švedska - Island 19h
Francuska - Češka 19h

18.1.2015., nedjelja
Island - Alžir 17h
Egipat - Francuska 19h
Češka - Švedska 19h

20.1.2015., utorak
Češka - Egipat 17h
Švedska - Alžir 19h
Francuska - Island 19h

22.1.2015., četvrtak
Švedska - Egipat 17h
Alžir - Francuska 19h
Island - Češka 19h

24.1.2015., subota
Egipat - Island 17h
Alžir - Češka 19h
Francuska - Švedska 19h

S obzirom da će francuski izbornik na predaju konačnog popisa čekati do zadnjeg trenutka biti će zanimljivo vidjeti tko će biti prekrižen s prvotnog popisa. A na njemu se uz vratare Omeyera, Gerarda i Dumoulina nalaze Michael Guigou peti strijelac Eura, Samuel Honrubia, Kentin Mahe, William Accambray, Timothey N’Guessan, Mathieu Grebille, Daniel Narcisse, Nikola Karabatić, Jerome Fernandez, Kevynn Nyokas, Xavier Barachet, Valention Porte, Guillaume Joli, Luc Abalo, Cedric Sorhaindo, Luka Karabatić i Igor Anić.

U odnosu na posljednje veliko natjecanje u konkurenciji se ponovno nalaze Barachet i Mahe čiji je rad na pripremama Onesta javno izdvojio dok je N'Guessan tada bio višak, a i ovoga puta je ostao neiskorišten u dvobojima u Nantesu. Kada je vratarska pozicija u pitanju, Vincent Gerard u maloj je prednosti pred Dumoulinom, a veliko zadovoljstvo francuskoj struci u posljednjoj je utakmici dao Barcelonin duo Sorhaindo - Karabatić koji je napadački odigrao gotovo bez greške. Lista putnika na SP trebala bi biti poznata najkasnije u utorak no vjerojatnije u večernjim satima ponedjeljka nakon generalne probe s Austrijom.

Kao i dosadašnjih godina Onesta i njegovi pomoćnici pripremni su period podijelili u dvije faze, a u ovogodišnjoj su odigrane i jedine dvije test utakmice, one protiv Argentine i Makedonije na XXL turniru. Na turniru je sudjelovao i Alžir s kojim će se Les Expertsi sastati u četvrtom kolu Skupine C. U uvjerljivoj 33:19 pobjedi protiv Argentine najraspoloženiji su s pet pogodaka bili Guigou, Luka Karabatić i Accambray dok su Makedonci u 20:30 porazu najviše problema imali s Nikolom Karabatićem (5) te Sorhaindom, Porteom i Jolijem (4).

"Pravi test ovog vikenda bila je utakmica s Makedonijom. Željeli smo pokazati našu snagu jer ćemo s istim protivnikom igrati i u kvalifikacijama za Euro 2016. godine. Predstava iz prvog poluvremena daje nam puno samopouzdanja", kratko je drugu pripremnu utakmicu prokomentirao Fernandez, a na njega se nadovezao i izbornik Onesta: "Možemo biti zadovoljni kako momčad reagira na rotacije, osim toga, mlađi su igrači kroz ove susrete potvrdili svoj status u momčadi."

Skupina C u osmini finala križa se sa Skupinom D u kojoj se između ostalih nalazi Danska, posljednji francuski protivnik na velikom natjecanju. U najvažnijoj utakmici prošlogodišnjeg Eura Onestini su izabranici svoju snagu potvrdili 41:32 pobjedom nad domaćinom, a posebno se pamti njihova dominacija u prvih pola sata dvoboja.

Švedska

Nakon što je propustila Svjetsko prvenstvo u Španjolskoj švedska reprezentacija prošlogodišnji Euro završila je na sedmoj poziciji. U Skupini II, u drugoj fazi natjecanja završila je četvrta, iza Francuske, Hrvatske i Poljske. Ždrijeb nadolazećeg SP-a odlučio je da će Švedska i Francuska snage odmjeriti već u prvoj fazi, a sastav Staffana Olssona i Ole Lindgrena sigurno priželjkuje novo slavlje nad europskim prvacima. U Danskoj su Onestino društvo svladali s dva razlike, 30:28 uz šest pogodaka Jakobssona i Lukasa Karlssona.

Kao i Francuska i Švedska se četiri puta okitila svjetskim zlatom, no posljednje su godine, bez obzira na niz velikih imena, obilježile oscilacije. Plasman u Španjolsku izgubili su kroz kvalifikacije s Crnom Gorom u koje su ušli kao nositelji olimpijskog srebra. Posljednju medalju, srebrnog sjaja, na svjetskim prvenstvima osvojili su 2001. godine, a plasman u Katar vide kao priliku da ublaže mišljenje javnosti kako je londonski uspjeh slučajan uspjeh.

Posljednje kvalifikacije odrađene su uz dvije pobjede protiv Rumunjske. Gostovanje u Bukureštu okončano je s minimalnih 25:24, a glavnu riječ vodio je šesterostruki strijelac Petersen dok je u uzvratu u puno komotniju pobjedu (27:21) osam pogodaka ugradio Ekberg.

Švedski izbornički dvojac još je sredinom prosinca izbacio kraći popis, a 16 imena koja su započela pripreme su: Mattias Andersson, Johan Sjostrand, Fredrik Petersen, Jonas Kallman, Marcus Olsson, Viktor Ostlund, Lukas Karlsson, Patrik Fahlgren, Kim Andersson, Johan Jakobsson, Niclas Ekberg, Anton Halen, Andreas Nilsson, Jesper Nielsen, Niclas Barud, Tobias Karlsson.

Loša vijest stigla je s krajem pripremnog perioda pa je ozlijeđenog Jakobssona na listi putnika u Katar zamijenio Magnus Persson. Zbog ozljede nema niti Jima Gottfridssona, a Kim Ekdahl Du Rietz završio je s reprezentativnom karijerom. Švedske mlade nade su debitanti na velikim natjecanjima Halen, Olsson i Ostlund.

Najjači ispit u pripremnom periodu Šveđani su imali protiv Danske. I dok su prvih pola sata dvoboja zaključili s pogotkom prednosti na kraju je za jedan zgoditak uspješnija bila danska vrsta (24:23). Najslabija karika u tom susretu bili su vratari, no Olsson tvrdi kako oni u Dohi neće biti problem. "Većina rukometnih zemalja može biti zavidna na našu konkurenciju među vratnicama. Po tom smo pitanju u pet najboljih na svijet. Naši vratari sigurno neće biti problem na SP-u." Iako Islanđani nisu nastupili u najjačem sastavu Šveđanima je samopouzdanje zatim podigla i 30:24 pobjeda protiv prvog protivnika u Skupini C, ali i 29:23 slavlje nad Slovenijom no 19:28 poraz u generalnoj probi protiv Danske došao im je kao opomena u pravom trenutku.

"Smješteni smo u tešku skupinu, no želimo li dokazati da smo odmah iza Francuske, Hrvatske, Danske i Španjolske koje predstavljaju najjaču četvorku generalno, ne samo na ovom Prvenstvu, nju svakako moramo proći. Uvjeren sam da će u Kataru sve biti kako treba, po pitanju naše pripremljenosti i energije", jedno je od posljednjih Olssonovih razmišljanja pred sam let u Dohu.

Alžir

Reprezentacija Alžira u Katar putuje kao aktualni afrički prvak. Nakon 18 godina posta alžirski su se reprezentativci u siječnju prošle godine okitili sedmim zlatom na kontinentalnom natjecanju. Naslov najbolje reprezentacije izborili su 25:21 pobjedom protiv branitelja naslova Tunisa.

Alžircima će ovo ujedno biti i 14. nastup na svjetskim prvenstvima, a na prošlom, onom u Španjolskoj s izborničke ih je pozicije vodio Salah Bouchekriou. Njegovi izabranici tada su natjecanje okončali 29:23 pobjedom nad Argentinom u utakmici za 17. mjesto. Bouchekrioua je iste 2013. godine naslijedio današnji izbornik Reda Zeguili s kojim je momčad doživjela svoj preporod.

U spomenutom finalu Afričkog prvenstva heroji Alžira bili su Messaoud Berkous i Riad Chahbour, obojica autori šest pogodaka, ali prije svih vratar Slahdji Abdelmarek zbog čije je ozljede ramena domaća javnost strepila tijekom slovenskog dijela priprema. Ipak, pred početak XXL turnira potvrđeno je kako oporavak ide u željenom smjeru.

Nekoliko igrača sa šireg popisa za Katar članovi su francuskih klubova, najzvučnije ime u tom društvu je Dunkerqueov Mohamed Mokrani, igrač s dvostrukim državljanstvom, a od 2010. i reprezentativac Alžira. U odnosu na posljednje veliko natjecanje Zeguili na raspolaganju neće imati dugogodišnjeg kapetana Hichema Boudralija. 36-godišnjak se od reprezentativne karijere oprostio nakon zlata prošle godine.

Najveći uspjeh na svjetskoj smotri Alžirci su upisali 2001. godine kada su natjecanje završili na 13. poziciji, a pripremno razdoblje pred 12. siječnja i put u Dohu okončali su nastupom na XXL turniru u Nantesu gdje su upisali uvjerljivu pobjedu nad Makedonijom (32:20) te minimalan 20:21 poraz od Argentine. Prije toga testirala ih je i Saudijska Arabija (27:19 pobjeda) odnosno Slovenija (21:34 poraz).

"Ždrijebom je odlučeno da se za prolazak Skupine C moramo boriti s Francuskom, Švedskom, Češkom, Egiptom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, no nakon njihova odustajanja i dodavanja Islanda, naša misija nije postala baš potpuno nemoguća, ali poprilično teška", izglede reprezentacije čije boje brani komentirao je Messaoud Berkous.

Češka

Iako europska predstavnica, Češka je autsajder ove zanimljive i teške skupine. Filip Jicha i društvo nisu uhvatili plasman na prošlu svjetsku smotru, posljednji puta na njoj su sudjelovali 2007. godine, a od ukupno pet dosadašnjih plasmana najbolji rezultat upisali su prije 20 godina na svom prvom SP-u kada su završili osmi.

Posljednje veliko natjecanje na kojem su nastupili bilo je Europsko prvenstvo u Danskoj prošle godine, no nju su napustili već nakon grupne faze natjecanja i to na posljednjem mjestu skupine u kojoj su bili smješteni s domaćinom, Makedonijom i Austrijom. Jedini upisani bod onaj je iz susreta s Makedoncima (24:24).

Put do Katara vodio ih je preko Srbije, a nakon iznimno blijede gostujuću predstave u uzvratu su tražili čudo. Reprezentacija Srbije domaći je susret dobila s 23:15, Jicha taj susret pamti po crvenom kartonu, a ostatak kadra po vrlo lošem realizatorskom danu; Stržinek sa šest pogodaka bio je jedini gostujući igrač koji je uspio postići više od dva pogotka. Čudo u uzvratu režirali su Jurka i Motl, obojica su se u strijelce upisali devet puta i Češka je na kraju slavila s 33:21.

"Nakon Europskog prvenstva bio sam dosta pesimističan, no poslije što smo posložili neke stvari pred nama je novo veliko natjecanje. Prolazak skupine bit će izrazito zahtjevan zadatak, ali nakon uzvrata protiv Srbije osjećamo se kao jak kolektiv. Sam plasman na SP naša je medalja, ali kako se natjecanje približava to mi želimo više. Želje su jedno, no realnost drugo, a ona je da ćemo u svakoj utakmici morati biti na svom najvišem nivou", prokomentirao je Jicha češke izglede i nadanja.

Izabrani kadar Jana Filipa i Daniela Kubeša u pripremnom je razdoblju nastupio na turniru na kojem su sudjelovale Poljska, Slovačka i Mađarska, a kasnije su odigrane i dvije utakmice protiv Njemačke. Božićni kup Česi su odradili s igračima iz drugog plana, a nakon remija s Mađarskom (26:26) upisan je 22:29 poraz od Poljske, a zatim i prva pobjeda pod ravnanjem novog izborničkog dvojca. Rezultatom 26:25 svladana je Slovačka.

Posljednje dvije provjere otišle su na stranu Njemačke; u 24:32 poraz pogocima je dominirao Jicha (7) koji je u pripreme ušao smanjenim intenzitetom. dok je u revanšu izgubljenom s 22:27 šest puta precizan bio Pavel Horak. Članovima Kiela i Füchsea u skupini 'jačih imena' društvo još prave Saint-Raphaelov Miroslav Jurka, Horakov klupski suigrač vratar Petr Štochl te desno krilo poljskog Azoty Pulawyja Jan Sobol.

Egipat

Peterostruki osvajači zlata na Afričkom prvenstvu, rukometaši Egipta drugu svjetsku smotru za redom smješteni su u skupini sa starim i stalnim konkurentima, reprezentativcima Alžira. I dok su Alžirci Prvenstvo afričkog kontinenta 2014. godine završili kao prvaci, Faraone je unatoč vodstvu na odmoru na putu do finala zaustavio Tunis (20:22). Šestu brončanu medalju i kartu za Katar donijelo im je 31:24 slavlje nad Angolom u utakmici za treće mjesto.

Spomenuti međusobni susret Egipta i Alžira 2013. godine završio je podjelom bodova (24:24), a kraj puta za Egipćane stigao je u šesnaestini finala kada ih je s 31:26 svladala Slovenija. Afrički predstavnik međutim nije nezadovoljan napustio Španjolsku, Ahmed Elahmar, najbolji egipatski rukometaš u novijoj povijesti kako mu tepaju u domovini, u šest je utakmica postigao 42 gola te se na kraju našao na šestoj poziciji ukupne liste strijelaca.

Elahmar i njegov suigrač, član azijskog klupskog prvaka El-Jeisha Mohamed Shebib zaigrat će na 'domaćem terenu', a izbornik Marwan Ragab veliki doprinos očekuje i od svoje najveće zvijezde i najiskusnijeg igrača u aktualnom kadru, vratara Mohameda Bakira.

"Imamo mlađi kadar u odnosu na ranija natjecanja, ali ovi naši mladići sposobni su Egiptu donijeti velike rezultate. U njima leži budućnost našeg rukometa", kratko je prokomentirao Ragab uz dodatak kako je glavni cilj pokušati proći ovu vrlo zahtjevnu skupinu.

Egipćanima je ovogodišnje Svjetsko prvenstvo 13. na kojem će nastupiti, 12. u nizu. Najbolji rezultat postigli su u Francuskoj 2001. godine kada su predvođeni Hussainom Zakyjem stigli do četvrte pozicije. Polufinalni susret protiv domaćina izgubili su s tri razlike (24:21) dok su u susretu za broncu uvjerljivo izgubili od Srbije i Crne Gore (27:17).

Pripremno razdoblje više od ičega obilježile su glasine kako će nakon reprezentacija Bahreina i Ujedinjenih Arapskih Emirata i egipatska otkazati nastup u Dohi, no on je na kraju potvrđen, a otkazane su ostale jedino dvije pripremne utakmice koje su Egipćani također trebali odigrati na katarskom tlu. U prosincu su međutim odigrali tri test susreta te su upisali dva poraza; 28:31 od Mađarske i 20:34 od Slovenije da bi u posljednjem svladali Saudijsku Arabiju s 28:23.

Island

Srebrna s Olimpijskih igara u Pekingu i brončana na Europskom prvenstvu u Austriji 2010. godine, reprezentacija Islanda sretan je sudionik nadolazećeg Svjetskog prvenstva. Dio društva koji će se boriti za što više pozicije u Kataru postala je tek nakon odustajanja Ujedinjenih Arapskih Emirata te je time smještena u skupine C u kojoj su se od europskih predstavnika već nalazili Francuska, Švedska i Češka.

Kvalifikacijsku borbu protiv Bosne i Hercegovine izgubili su s jednim pogotkom razlike, no isto je bez obzira na veliku izjednačenost proglašeno velikim debaklom. Prvi susret otišao je na stranu domaćina rezultatom 33:32 dok na domaćem terenu izabranici Arona Kristjanssona nisu uspjeli upisati više od 29:29 i podjele bodova.

Islanđani su u te dvoboje ušli bez Arona Palmarssona, uz Gudjona Valura Sigurdssona svoju najveću zvijezdu. Član Kiela i najbolji asistent prošlog SP-a krajem 2014. godine napadnut je u centru Reykjavika, a od posljedica ovog događaja, iako redovito trenira, još se uvijek oporavlja. 35-godišnji Thorir Olafsson uvršten je na širi popis, no ne i na onaj korigiran krajem prosinca, na kojem se našlo 20 imena te će to biti jedna o važnijih promjena u odnosu na Dansku.

Prvi pripremni dvoboj Island je odigrao 4. siječnja i s 31:24 izgubio od Njemačke. U tom je susretu napadački najraspoloženiji bio Alexander Petersson, strijelac sedam zgoditaka. U revanšu dan kasnije Kristjanssonov je sastav bio uspješniji za pogodak (25:24), ponovno uz Peterssona u glavnoj ulozi. Za susret sa Švedskom (30:24) islandski je izbornik odlučio odmoriti Peterssona, Arnora Atlasona koji je osjetio probleme s koljenom te Sigurdssona koji je zbog obiteljske situacije otputovao u Španjolsku.

A upravo je Barcelonino lijevo krilo pogocima obilježilo dvije kvalifikacijske utakmice s BiH, ali i posljednja dva velika natjecanja, gledajući iz islandske perspektive. Na SP-u u Španjolskoj Sigurdsson je u šest utakmica postigao 41 pogodak te se na listi strijelaca smjestio ispred Duvnjaka koji je isti broj postigao u devet susreta, dok je na Euru prošle godine zahvaljujući 44 pogotka u sedam utakmica zauzeo visoko drugo mjesto.

Kada su u pitanju posljednja da velika natjecanja, Španjolsku je Island napustio osvojivši 12. poziciju. U šesnaestini finala bolja od njega bila je Francuska (30:28). U Danskoj su se Islanđani zaustavili na petoj poziciji, rezultatom 28:27 svladali su Poljsku. Njihov poraz kroz kvalifikacije tako je s razlogom najglasnije odjeknuo. Nastup u Kataru bit će im 18. u povijesti na svjetskim prvenstvima, od čega su najuspješniji bili 1997. godine kada su stigli do petog mjesta.

"Konačnu listu putnika odredit ću pred sam put u Dohu, zna se da su Atlason i Palmarsson na posebnom promatranju, a raduje me to što Gunnar Steinn ove pripreme odrađuje na visokom nivou", objasnio je Kristjansson kojeg itekako može zadovoljiti i pobjeda nad Danskom (30:29). Nedjeljni dvoboj između njegove i slovenske vrste završio je 32:32 uz nastupe obojice upitnih igrača.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik12.01.2015. u 14:50
    Izvrstan i iscrpan članak, svake pohvale, za razliku od članka koji je opisivao skupinu A i koji je bio pun grešaka i neistina i još uvijek nije popravljen, iako je već prošlo dobrih dva dana. Komentar sad vezan uz rukomet, Francuzi i dalje iznimno opasni i jaki, posebice nakon što im se Barrachet... [više na forumu]
    Obrisan korisnik