Rukomet

Skupina A: Francuska napokon pred svojim navijačima, Japanu uloga autsajdera

Piše:Mihaela Bradovski • utorak, 10.01.2017.
Skupina A: Francuska napokon pred svojim navijačima, Japanu uloga autsajdera
Foto: EPA

Utakmicom između Francuske i Brazila, koja je na rasporedu u srijedu, 11. siječnja, otvara se 25. Svjetsko rukometno prvenstvo. U skupinu s domaćinom i južnoameričkom predstavnikom smjestile su se još i Norveška, Rusija i Poljska te Japan...

Najveće zanimanje svakako je na Francuskoj koja će se predstaviti pod novim vodstvom, selekcijama Poljske i Japana upravo su izbornici najjači aduti, Brazilci se nadaju prolasku skupine baš kao na Olimpijskim igrama u Riju, dok uz favorita skupine Norvežani i Poljaci ne bi trebali imati problema s njenim prolaskom.

Favorit skupine na domaćem terenu i s novim vodstvom

Mondial 2017 prvo je veliko rukometno natjecanje u francuskoj organizaciji nakon čak 16 godina. I dok trostruki europski prvaci nikada u povijesti natjecanja nisu bili domaćini smotre najboljih reprezentacija Starog kontinenta, drugu od svojih pet zlatnih medalja na svjetskim prvenstvima osvojili su 2001. godine upravo pred vlastitim navijačima. Dio tadašnje generacije, pod vodstvom Daniela Constantinija, bili su i danas aktualni reprezentativci i dugogodišnji nositelji igre Thierry Omeyer i Daniel Narcisse, ali i novi izbornički dvojac Didier Dinart - Guillaume Gille.

Svi ostvareni povijesni uspjesi najvećeg rukometnog dream teama tek su stajali pred Claudeom Onestom i Les Expertsima, a nakon spomenute promjene na klupi i ulaska u jednu novu eru ostat će zapisano kako se najsjajnija francuska generacija u kompletu nije imala prilike boriti za medalju na svome tlu.

Ždrijeb ovogodišnjeg SP-a htio je da Francuska, bez svog legendarnog izbornika, a u ulozi branitelja naslova, u skupinu A bude smještena s Poljskom, Rusijom, Norveškom, Brazilom i Japanom. Okosnica momčadi i dalje je tu, Omeyer, Narcisse, Sorhaindo, Guigou, Abalo, Nikola Karabatić gladni su novih trofeja jednako koliko i mlađi kolege koji su se posljednjih godina dosta rotirali od natjecanja do natjecanja, izostanci umirovljenih Dinarta, Guillaumea i Bertranda Gillea te u 2016. godini kapetana Jeromea Fernandeza više-manje su se uspješno prikrili, no sada ostaje vidjeti kako će sve izgledati bez Oneste koji je 16 dugih godina predstavljao "mozak" momčadi.

Raspored skupine A

11. siječnja
20.45 Francuska - Brazil

12. siječnja
17.45 Rusija - Japan
20.45 Poljska - Norveška

13. siječnja
17.45 Japan - Francuska

14. siječnja
14:45 Brazil - Poljska
17:45 Norveška - Rusija

15. siječnja
17:45 Francuska - Norveška
20:45 Brazil - Japan

16. siječnja
20:45 Poljska - Rusija

17. siječnja
14.00 Norveška - Brazil
17.45 Poljska - Japan
20.45 Rusija - Francuska

19. siječnja
14.00 Rusija - Brazil
17.45 Francuska - Poljska
20.45 Japan - Norveška

Prednost domaćeg terena i ogromna motivacija koja prati novi početak Francuskoj je dovoljna za status favorita skupine, no gledajući rezultate s istim protivnicima unazad godine dana već u tom prvom dijelu natjecanja čekaju je neki zanimljivi okršaji. U siječnju prošle godine francuska i poljska vrsta, tada u ulozi domaćina, smjestile su se u istu skupinu, a njihov dvoboj u trećem kolu odlučivao je o njenom prvom mjestu. Poljska je dobila šest razlike (31:25), dohvatila vodeću poziciju, da bi u posljednjem kolu novoformirane skupine francuski rukometaši s 24:29 izgubili od Norveške, Hrvatska je pomela domaćine i Onestinim izabranicima ostalo je tek da se pripreme za Dansku u utakmici za peto mjesto.

Bez medalje oko vrata Francuzi su se okrenuli Olimpijskim igrama, a na korak do obrane londonskog zlata zaustavila ih je upravo Danska, koja je za razliku od susreta u Poljskoj (26:29) u Riju slavila s 28:26. Na putu do svog prvog olimpijskog srebra Expertsi su svladali domaćina, reprezentaciju Brazila. Četvrtfinalni dvoboj završio je rezultatom 34:27 za branitelja, uz osam golova Guigoua i sedam Narcissea. U posljednjih pet godina Francuska i Rusija odigrale su dva susreta, oba na europskim prvenstvima i oba s istim pobjednikom. 2012. godine u grupnoj fazi francuska je vrsta slavila s 28:24 da bi dvije godine kasnije, još jednom u istoj fazi natjecanja susret privela kraju s uvjerljivijih 35:28.

Početkom prosinca Dinart i Gille objavili su popis igrača za pripremni ciklus, a svoje su mjesto na njemu našli: Luc Abalo, William Accambray, Nicolas Claire, Adrien Dipanda, Cyril Dumoulin, Ludovic Fabregas, Vincent Gerard, Michael Guigou, Luka Karabatić, Nikola Karabatić, Benoit Kounkoud, Yanis Lenne, Kentin Mahe, Mem Dika, Timothey N'Guessan, Daniel Narcisse, Olivier Nyokas, Thierry Omeyer, Valentin Porte, Nedim Remili i Cedric Sorhaindo da bi dan prije prvog nastupa otkrili kako kadar napuštaju Dumoulin, Claire, Mem i Kounkoud dok Lenne ostaje u ulozi jokera.

Svečano otvaranje i dvoboj s Brazilom Francuska dočekuje s dvije pripremne pobjede. 6. siječnja Slovenija, čija se skupina u nastavku natjecanja križa sa skupinom A, svladana je s 29:27 uz odličnu predstavu Mahea (13/17) i starijeg Karabatića (6/6). Dva dana kasnije pala je Slovenija i po drugi put, ovoga puta s 33:26, bez Omeyera na vratima i s Porteom kao najboljim strijelcem (5).

Norveškoj i Rusiji prednost pred Poljskom i Brazilom, Japanu male šanse

Selekcija Norveške na svjetsku se smotru kvalificirala prvi puta nakon 2011. godine i tada osvojenog devetog mjesta. Iza sebe u međuvremenu ima nastupe na tri europska prvenstva s kojih je odlazila s 13. i 14. osvojenim mjestom te na posljednjem, onom u Poljskoj, s četvrtim mjestom. Za razliku od svojih kolegica, norveškim rukometašima ta je četvrta pozicija najveći uspjeh u povijesti, a nakon propuštenih OI imat će prilike pokazati da prošlogodišnji uspjeh nije tek "zalutali metak".

Christian Berge već je krajem prosinca izdiktirao 16+1 popis i jedine razlike u odnosu na poljsko Prvenstvo su izostanci Erlenda Mamelunda i Thomasa Kristensena. Jednom od najboljih mladih igrača na svijetu, 21-godišnjem srednjem vanjskom Sanderu Sagosenu ovaj će siječanj biti generalna proba pred odlazak u PSG na ljeto ove godine. Za početak, imat će priliku upoznati parket dvorane u Nantesu, protiv velikog broja budućih suigrača zaigrat će u trećem kolu, a za vjerovati je da će Norveška u ovoj konkurenciji uspjeti izboriti nastup u osmini finala.

Ole Erevik, Espen Christensen, Torbjorn Bergerud, Magnus Jondal, Andre Lindboe, Espen Lie Hansen, Goran Johannessen, Christian O'Sullivan, Sander Sagosen, Eivind Tangen, Harald Reinkind, Kent Robin Tonnesen, Kristian Bjornsen, Magnus Gullerud, Bjarte Myrhol, Petter Overby i Joakim Hykkerud odradili su dvije pripremne utakmice protiv Švedske. U prvom dvoboju izgubili su s uvjerljivih 29:37 dok je susret dan kasnije završio također na švedskoj strani, ali s dva pogotka razlike (25:27).

Jednako izgledne šanse za prolazak u eliminacijsku fazu natjecanja ima i reprezentacija Rusije pod vodstvom Dmitrija Torgovanova. U devedesetima rukometna sila posljednje je, tada brončano, odličje osvojila na Olimpijskim igrama u Ateni. Kada su u pitanju nastupi na svjetskim prvenstvima u posljednjih desetak godina najbolji plasman Rusi su imali u Njemačkoj 2007. godine gdje su završili kao šesti, prije četiri godine u Španjolskoj bili su sedmi, tu je i jedno 16., odnosno 19. mjesto te propuštanje Prvenstva u Švedskoj 2011.

No kada su u pitanju nastupi od prošlogodišnjeg EP-a na kojem su završili kao devetoplasirani, Torgovanov sastav iza sebe ima 27:25 pobjedu nad Njemačkom u prijateljskom susretu, dvije kvalifikacijske pobjede nad Crnom Gorom, dva remija u kvalifikacijama za iduće Europsko prvenstvo te svih pet pripremnih slavlja. S minimalnih 24:23 u prosincu je svladan Egipat, Latvija je poražena s osjetnijih 27:19 dok je Bjelorusija stradala tri puta (28:21, 31:26, 27:22).

U prosincu okupljeni kadar nakon prva tri odigrana test ogleda smanjen je na 19 imena pa su tako siječanjski dio priprema odradili Viktor Kirejev, Vadim Bogdanov, Dmitrij Pavlenko, Dmitrij Kovaljev, Daniel Šiškarjev, Dmitrij Kiseljev, Samvel Aslanjan, Sergej Šelmenko, Dmitrij Žitnikov, Pavel Atman, Aleksander Škurinskij, Aleksander Dereven, Sergej Gorbok, Azat Valiulin, Igor Soroka, Timur Dibirov, Aleksander Černoivanov, Mikhael Čipurin i Gleb Kalaraš. Respektabilno društvo predvođeno Dibirovim, Kovaljevim, Atmanom i Čipurinom najtanje je na vratarskoj poziciji za koju konkuriraju Bogdanov, Kirejev i Pavlenko.

I dok Francuska uzlazi u svoju novu eru po pitanju vodstva na klupi, Poljska je u potpunosti okrenula novu stranicu i upravo će joj iskusni izbornik Talant Dujšebaev biti najsnažnija karika. Nakon debakla na prošlogodišnjem Europskom prvenstvu pred svojim navijačima u ulozi treće reprezentacije svijeta došlo je do promjene na klupi, strateg Kielcea na Olimpijskim igrama uspio je povratiti dio mirnoće i kohezije u redove poljske vrste za ukupno četvrto mjesto u Riju, ali i tijesan 28:29 poraz u polufinalu od kasnije konačnog osvajača Danske, no novo natjecanje donosi nove izazove.

Popis igrača koji ne konkuriraju za nastup u Nantesu po imenima je jači od onog igrača koji su iznijeli pripremni, i to nimalo uvjerljiv, period, a još su uvijek bolni kvalifikacijski porazi za EP u Hrvatskoj; 32:37 protiv Srbije te 23:28 protiv Rumunjske. Krzysztof Lijewski, Bartosz Jurecki, Karol Bielecki i Slawomir Szmal oprostili su se od nacionalne vrste, nema niti Adama Wisniewskog, Michal Jurecki bori se s ozljedama, a u Francuskoj zbog istog razloga neće biti niti također dvije važne karike, vratara Piotra Wyszomirskog i pivota Kamila Syprzaka. Točka na i svih problema je i povreda ramena Mariusza Jurkiewicza koji je otpao u posljednji tren.

U takvoj situaciji na popisu 16+1 igrača svoje su mjesto našli Mateusz Kornecki, Adam Malcher, Adam Morawski, Piotr Chrapkowski, Tomasz Gebala, Krzysztof Lyzwa, Pawel Niewrzawa, Rafal Przybylski, Lukasz Gierak, Michal Daszek, Mateusz Jachlewski, Przemyslaw Krajewski, Arkadiusz Moryto, Marek Daćko, Maciej Gebala, Patryk Walczak i Pawel Paczkowski. Pred polazak u Nantes snage su odmjerili sa Španjolskom, Katarom i Argentinom, uz dva poraza i remi, a posebno je težak onaj protiv Španjolaca, 20:30.

Susret protiv Francuske na posljednjim Olimpijskim igrama značio je kraj puta za domaću selekciju. Brazil se 27:34 porazom oprostio od turnira, a upravo će isti protivnici, sada u obrnutim ulogama, otvoriti ovogodišnji Mondial. Brazilski reprezentativci u olimpijski playoff prošli su kao trećeplasirani u skupini B iza Njemačke i Slovenije, a s bodom više od Poljske s kojom će i ovdje u grupnoj fazi odmjeriti snage. U dvoboju u Riju nije nedostajalo pogodaka s obje strane, a u konačnici je europski predstavnik poražen s dva razlike (32:34).

Prolasku u iduću fazu izabranici Washingtona Nunesa Silve nadaju se i sada i upravo bi utakmica s Poljskom mogla biti ta koja će odlučivati o četvrtom putniku dalje. Velik broj Brazilaca iskustvo tijekom godine skuplja u europskim ligama, među ostalima Koldingov Fabio Chiuffa, Chamberyjev Joao Pedro Da Silva, član Szegeda Thiagus Petrus Dos Santos te 23-godišnji De Toledo iz Wisle. Prvo ime među vratnica bit će Al Rayyanov Maik Dos Santos, od pozvanih rukometaša igrač s najviše reprezentativnih nastupa.

Izbornik južnoameričkog predstavnika svoj je kadar u ovom sastavu imao prilike snimiti u tri pripremna dvoboja. Rumunjska je svladana s 25:24, a već dan kasnije puno uvjerljivije, s deset razlike (30:20) apsolvirana je i Slovačka. U generalnoj probi protiv Švicarske upisan je jedini poraz (25:27). Nunes je jedan od rijetkih izbornika koji su još u prosincu izdiktirali konačan popis, a na njemu su se uz ranije spomenutu petorku našli još Cesar Augusto de Almeida, Claryston David Cordeiro Novais, Guilherme Torriani, Haniel Langaro, Thiago Alves Ponciano, Henrique Teixeira, Gabriel Jung, Oswaldo Maestro Guimaraes, Lucas Candido, Alexandro Pozzer i Rogerio Moraes.

Reprezentacija Japana autsajder je skupine A no njen glavni cilj dobar je rezultat na Olimpijskim igrama 2020. u Tokiju dok im je Mondial idealna prilika da vide gdje se trenutno nalaze u odnosu na ostatak rukometnog svijeta. Na posljednja dva svjetska prvenstva osvojili su 16 poziciju, bilo je to 2005. u Tunisu, odnosno šest godina kasnije. I tada u Švedskoj ždrijeb je u istu skupinu smjestio Japan, Norvešku i Brazil, i tek su Norvežani izborili daljnje natjecanje dok su Brazilci ostali na početnoj nuli.

Strijelac devet pogodaka Myrhol predvodio je norvešku vrstu u 35:29 pobjedi protiv azijskog predstavnika, da bi pet dana kasnije Japan zahvaljujući pogotku više slavio nad Brazilom predvođenim Teixeiraom. Utakmica je završila rezultatom 33:32, a osim Brazila japanski rukometaši još su svladali i Austriju.

Antonio Carlos Ortega nekadašnji trener Veszprema i sadašnji Koldinga složio je vrlo mladi kadar s tek trojicom igrača iznad 30 godina i s dvije iznimke svi su redom članovi japanskih klubova. Srednji vanjski Mekaru igra u Španjolskoj dok će boje 'zemlje izlazećeg sunca' u Francuskoj braniti i jedan Francuz - Chamberyjev Remi Feutrier. Na "listi 19" nalaze se još i Masatake Kimura, Akihito Kai, Takayuki Shimuzu, Goki Koshio, Hiroki Shida, Toru Takeda, Kohei Narita, Kento Uegaki, Yuto Agarie, Kairi Kochi, Shinnosuke Tokuda, Jin Watanabe, Hiroki Motoki, Takashi Kato, Jun Mori, Daichi Komuro i Hiroyasu Tamakawa.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!