Košarka

Hrvati u NBA: Petorica završila sezonu, Bogdanović u doigravanju, Šarić u konkurenciji za najboljeg novaka

Petar Jenjić • srijeda, 03.05.2017.
Hrvati u NBA: Petorica završila sezonu, Bogdanović u doigravanju, Šarić u konkurenciji za najboljeg novaka
Foto: EPA

Za petoricu od šest naših košarkaša u najjačoj ligi svijeta je završila sezona pa je stiglo vrijeme za kratku analizu i opservaciju ovogodišnjih nastupa, kao i predviđanja za sljedeću sezonu...

Dario Šarić

Statistika: 81 utakmica, 12.8 poena, 6.3 skoka, 2.2 asistencije

Status u momčadi: Uz sav talent koji igrač može posjedovati uoči dolaska u NBA, mora imati i malo sreće. Kada spomenemo Darija Šarića, možemo reći da je imao dosta da se isprofilira kao prva opcija Philadelphije. Ozljeda Bena Simmonsa uoči početka sezone, tek 31 odigrana utakmica Joela Embiida i trade Ersana Ilyasove u Atlanta Hawkse donijele su hrvatskom košarkašu ulogu prve četvorke i vođe momčadi - već prvoj sezoni.

Plus: Iako smo svjesni da bi Šarić vrlo lako pronašao svoju ulogu i u oštrijoj konkurenciji, kao što je to bio slučaj ranije, njegovi su nastupi bili iznad očekivanja i za one optimističnije ljubitelje košarke koji bdiju noći uz TV ekrane i internet prijenose slabije kvalitete.

Objeručke je prihvatio sve izazove koji su bili pred njim i istaknuo ulogu prvog čovjeka za osvajanje nagrade rookieja godine. Osvojio je dvije nagrade za novaka mjeseca, postao prvi rookie u povijest NBA lige s 1000+ koševa, 500+ skokova i 150+ asistencija i vrlo brzo osvojio srca navijača Sixersa pred kojima su blistave godine.

Minus: Prostor za napredak se očituje prije svega u popravljanju šuta za tricu (31% ove sezone) što dolazi s boljom selekcijom šuteva i povećanjem luka izbačaja.

Utakmica sezone: 24. ožujka u pobjedi na gostovanju kod Chicago Bullsa ostvario je učinak od 32 poena (10/14 za dva, 2/5 za tricu, slobodna bacanja 6/8), deset skokova i dvije asistencije.

Budućnost: Pred Šarićem je blistava budućnost u Philadelphiji, ali postavlja se pitanje u kojoj ulozi. Ben Simmons se vratio treninzima ove sezone, kao i Joel Embiid. Za očekivati je da će se smanjiti njegova potrošnja lopti i napadački utjecaj.

Problema za hrvatskog košarkaša ne bi trebalo biti, gdje god je igra uvijek je nalazio svoju ulogu u momčadi. Popravljao je svoju igru stepenicu po stepenicu i na suigrače prenosio pobjednički mentalitet i glad za uspjehom. Ne sumnjamo u njega.

Trener i suigrači kažu: Trener Brett Brown otkrio je razlog Šarićeve omiljenosti u svlačionici: “Igrači ga poštuju. Vide njegov rad, predanost, strast, njegovu želju za pobjedama. A s druge strane je jako skroman, ima tu stranu dobrog čovjeka, on je fantastičan tip. Svi se zabavljaju kada priča na svom engleskom. Kada pronađete nekog tko se natječe na tako visokoj razini, a uz to ima nesebičnu stranu. To je paklen paket.”

“Dario je nešto posebno. Razvija se pred našim očima.”, rekao je nekadašnji suigrač Nerlens Noel.

Reprezentacija: Igram za Hrvatsku otkad sam još bio dijete, mislim već devet godina. Svako ljeto sam igrao i to mi jako puno znači. Imamo dobru momčad i svakako ću nastaviti igrati za Hrvatsku.", rekao je po završetku sezone. Treba li još nešto dodati?

Ivica Zubac

Statistika: 38 utakmica, 7.5 koševa, 4.2 skoka, 0.8 asistencija, 0.9 blokada

Status u momčadi: Već je na ljetnoj ligi bilo jasno da su Los Angeles Lakersi sjajno birali na draftu. Kako je sezona odmicala raslo je i povjerenje trenera Lukea Waltona, nekoliko sjajnih predstava kojima se pokazao košarkaškom svijetu i donio izraz zabrinutosti na lice Timofeja Mozgova.

Nekoliko je zapaženih utakmica odigrao i u D-ligi za razvojnu momčad, a izdvojimo i kako se isti dan upisao u strijelce na dvije utakmice. Kako vrijeme bude odmicalo i Zupčev status će biti sve bolji.

Plus: Iako Lakersi nisu briljirali ove sezone, posebno u posljednjih mjesec dana u želji da uhvate što viši izbor na sljedećem draftu, mladi je centar pokazao nadasve zrelu i raznovrsnu napadačku igru s gomilom rješenja, od popularne "udice" do šuta s poludistance i trice.

Ono što je važnije od dobrih brojki, blokada i double-double učinaka je svakako pametno i zrelo razmišljanje. Zubac je svjestan svojih nedostataka i spreman je na njima raditi.

Minus: Kao glavni nedostaci se očituje obrana pick and rolla, pozicioniranje u obrani i obrana posta. Kako je i sam jednom prilikom rekao, momčadi najviše može pomoći ako bude igrao bolju obranu.

Utakmica sezone: 13. ožujka u visokom porazu od Denver Nuggetsa ostvario je učinak od 25 poena (12/15 za dva, slobodna bacanja 1/4), 11 skokova i po jednu asistenciju i blokadu.

Treneri i suigrači kažu: Generalni direktor Mitch Kupchak je rekao: "Za igrača koji nije igrao previše, njegove su vještine prilično dobre. Horok, mogućnost šutiranja s poludistance i slobodnih bacanja, razumijevanje igre i dodavanje. Mislim da je ispred mnogih vršnjaka"

"Zubac me impresionirao napretkom od odlaska u NBDL do završnice sezone, ali mislim da još uvijek nije spreman zauzeti mjesto u startnoj petorci", kaže Mozgov, svjestan da će o njegova pozicija, prije ili kasnije, biti ugrožena.

Reprezentacija: "Iskustvo iz NBA lige će mi najviše pomoći ako upadnem u sastav Hrvatske za Europsko prvenstvo, mogu puno toga donijeti reprezentaciji, veselim se ljetu.", potvrdio je Ivica Zubac želje svih ljubitelja košarke.

Dragan Bender

Statistika: 43 utakmice, 3.4 poena, 2.4 skoka, 0.5 asistencija

Status u momčadi: Nećemo donositi prevelike zaključke iz prve sezone jer zasigurno niti Phoenix Sunsi nisu previše očekivali od četvrtog izbora na draftu i najmlađeg igrača u ligi. Ipak, Dragan Bender je ostavio solidan dojam, unatoč ozljedi zbog koje je propustio gotovo tri mjeseca sezone. S iskustvom i radom na nedostatcima, doći će i dodatna minutaža koja je ove sezone, u nekim utakmicama, mogla biti i bolja.

Plus: Već smo znali kako mladi hrvatski talent ima širok spektar mogućnosti, prije svega u sjajnoj obrani kojom može pokrivati većinu pozicija na parketu. Vrlo dobrim pregledom igre i vođenjem lopte pokazao je zašto ga se uspoređuje s Tonijem Kukočem.

Minus: Kao što smo i mogli pretpostaviti, još mu nedostaje fizičke snage da se lakše može nositi s atletičnijim igračima pod košem i zbog toga se češće oslanjao na vanjski šut koji se nije pokazao kao najbolje rješenje u brojnim utakmicama, gdje je imao slabašne postotke.

Utakmica sezone: 26. prosinca odigrao je sjajnu utakmicu i ostvario učinak za povijest. U porazu svojih Phoenix Sunsa protiv Houston Rocketsa upisao je 11 koševa, 13 skokova, tri ukradene lopte i po dvije asistencije i blokade, najmlađi u posljednjih 18 godina koji je ostvario spomenute brojke, prvi nakon Tracyja McGradyja.

Tek su igrači poput LeBrona Jamesa, Dwigtha Howarda, Andrewa Bynuma i Josha Smitha uspjeli su ubilježiti double-double u nešto ranijoj dobi od Benderove.

Budućnost: Četiri mjeseca stariji Marquese Chriss pokazao se ove sezone nešto spremniji za NBA košarku i kao takav je dobio nešto veću minutažu. Zbog manjka seniorskog iskustva obojice bilo je teško očekivati da obojicu odmah ubaci "u vatru", trener Watson ih je uvodio polako.

Trenutno se njih dvojica jako nadopunjuju, Bender igra jako dobru obranu u reketu i na perimetru, uz dobra lateralna kretanja. Chriss je s druge strane ipak usmjereniji na napadačku igru i atletičniji je za odigravanje sjajnih akcija. Franšizu Sunsa čeka svijetla budućnost, kada na spomenutu dvojicu nadovežemo i Devina Bookera.

Treneri i suigrači kažu: "Ima ga u svim statistikama: poenima, skokovima, asistencijama, blokadama i ukradenim loptama, a tek je počeo. Neustrašiv je. Kada ga pogledate u oči vidite to uvjerenje da je sposoban i spreman za natjecateljsku igru. Dragan ima brzinu, dobra lateralna kretanja za istovremeno braniti i perimetar i reket i može konstantno dobro pucati trice.", rekao je trener Earl Watson.

"Najvažniji je njegov utjecaj u tome što igra zaista odličnu obranu. To je neuobičajeno za novajliju, pogotovo za tako mršavog igrača, odlično se kreće, ima jako dobar rad nogu.", dodao je generalni menadžer Ryan McDonough.

Reprezentacija: "Svakako se u budućnosti vidim u reprezentaciji. Ako me pozovu rado ću igrati, to bi bila velika čast za mene.", rekao je Bender.

Talentirani će košarkaš itekako biti od koristi, znamo što može i za koju će taktiku biti vrlo dobar izbor. Moguće je uparivanje s Darijem Šarićem u petorci za dodatno jačanje obrane, ali o tome više u sljedećim mjesecima.

Damjan Rudež

Statistika: - 45 utakmica, 1.8 koševa, 0.6 skokova, 0.4 asistencije

Status u momčadi - Izrazito zahvalan igrač se, unatoč svojim limitima, izborio za ugovor i u svojoj trećoj NBA sezoni, ovoga puta u Orlando Magicu. Pokazao je ono što se od njega i očekivalo ove sezone, ničim nije posebno dojmio, ali nije niti razočarao.

Najbolja utakmica: 27. siječnja u porazu kod Boston Celticsa Rudež je ubacio 14 poena uz stopostotan šut iz igre (1/1 za dva, 4/4 za tricu)

Status u momčadi: Teško je očekivati da se nađe na rosteru neke NBA momčadi i sljedeće sezone

Reprezentacija: U nedavnom razgovoru za službene stranice Fibe, Rudež je jasno istaknuo kako je na raspolaganju reprezentaciji: "Vrata reprezentacije mi nikada nisu bila zatvorena, želim pomoći ovog ljeta. Znam da su pred nama velike stvari."

Iako Rudežova želja za igranjem u reprezentaciji nikada nije bila upitna, s obzirom na konkurenciju vjerojatno se neće naći na konačnom popisu putnika.

Mario Hezonja

Statistika: 65 utakmica, 4.9 poena, 2.3 skoka, 1 asistencija

Status u momčadi: Iako smo možda očekivali o njemu najviše pisati, druga sezona za Marija Hezonju nije donijela željene rezultate, kako za njegov osobni napredak, tako i za klub koji je još jednu sezonu ostao bez doigravanja i otpustio generalnog direktora Roba Hennigana.

Sasvim solidnu minutažu koju je imao u prvih desetak utakmica nije koristio na pravi način i uslijedio je poveći broj neodigranih dvoboja ili minuta "na kapaljku", u kojim se nije najbolje snalazio. U čitavoj je sezoni skupio tek osam utakmica s dvoznamenkastim brojem poena.

Plus: Teško je nešto pozitivno izdvojiti iz čitave sezone, ali ako već treba, onda je to zasigurno porast u broju uhvaćenih skokova po utakmici i korektna obrana.

Minus: Vođenje lopte predstavlja veliki problem za košarkaša Orlanda jer i dalje izgleda vrlo nespretno i nezgrapno, u nekim trenucima kao da se tek počeo baviti košarkom. S porastom grešaka pada samopouzdanje, kao i postoci šuta koji je tek mizernih 36%.

Utakmica sezone: S obzirom na učinak, nije posebno oduševio u 82 utakmice pa tako nema niti utakmice sezone.

Budućnost: Već smo napisali kako je klub uzdrman još jednim neulaskom u doigravanje i otpuštanjem generalnog direktora. Vrlo često odlazak direktora znači i odlazak trenera, ali još nikakve vijesti ne dolaze iz Orlanda po tom pitanju.

Loši tradeovi tijekom sezona i slab razvoj svojih izbora na draftu i dalje izaziva ogorčenje među simpatizerima koji se sve teže uvjeravaju da će biti bolje. Ništa drugačije nije niti s Hezonjom koji će ući u svoju posljednju sezonu rookie ugovora.

Trenutno bi mu najbolje odgovarao trade u drugi klub, novi početak u sređenijoj franšizi. Pogledajmo primjer Jusufa Nurkića koji je proigrao otkad je prešao u Portland Trail Blazerse.

Treneri i suigrači kažu: "Osjećam da je nekad previše ubrzan, mora se malo usporiti, smiriti. Ima tendenciju vršiti presing, ali to i nije najgora stvar kod mladog igrača - igrati prežustro - Mario ima stvarno dobar motor. Igra ekstremno žustro, a dio razvoja mladog igrača leži u učenju kako se smiriti", kazao je trener Frank Vogel.

"Za Hezonju sam najviše zabrinut. On je u teškoj situaciji zbog male minutaže, a to je problem za igrača kojemu su najjače strane šut i prodor pod koš.", rekao je izbornik Aco Petrović.

Reprezentacija: Odlučio je preskočiti reprezentativno ljeto i potrošiti ga na kvalitetan individualni rad, prijeko potrebno za uvježbavanje košarkaških elemenata koji mu nedostaju u igri.

Trenutno se to čini kao dobra odluka, prije svega jer je svoju želju za igranjem dokazao proteklih nekoliko prvenstava. Svjestan je da nije onaj pravi, da treba još dosta toga popraviti i da mu nove frustracije ne trebaju - kratkoročni izostanak može značiti dugoročnu korist.

Bojan Bogdanović

Statistika: 81 utakmica, 13.7 poena, 3.4 skoka, 1.4 asistencije

Status u momčadi: Brooklyn Netsi niti ove sezone nisu bili prevelika konkurencija za veliku većinu momčadi u ligi, igrali su najlošiju sezonu otkad je Bojan Bogdanović u sastavu. Iako je odigrao nekoliko izvrsnih utakmica gdje je ubilježio preko 20 poena, Netsi su u imali tek devet pobjeda.

Vidjelo se i na Bojanovoj igri da se ne trudi toliko koliko bi mogao, s obzirom na vlastite mogućnosti. Sredinom drugog mjeseca zamijenjen je u daleko konkurentnije Washington Wizardse gdje je igrao kao preporođen. Trenutno su u polufinalnoj seriji protiv Boston Celticsa nakon što su porazili Atlantu u prvoj rundi.

Doigravanje je sasvim nova razina košarke, najviša na kojoj jedan igrač može nastupiti i tu su se vidjeli neki manji nedostaci u njegovoj obrani, prije svega manjak atleticizma, ali sasvim zanemarivo kada uzmemo u obzir da je to nadoknađivao dobrim napadačkim učinkom gdje je dolazio do dvoznamenkastih brojki.

Plus: Svake sezone igra sve bolje, popravlja svoje nedostatke i postaje još jačim igračem. Ove sezone se svakako vidjela bolja kontrola lopte, češće korištenje prodora i iznuđivanje slobodnih bacanja.

Minus: Nema konstantu, nakon nekoliko odličnih utakmica slijedi nekoliko slabijih. Iako se to smanjilo ove sezone, mnogi mu to i dalje spočitavaju kao jedan od glavnih problema, uz već ranije spomenutu igru u obranu.

Utakmica sezone: Od dolaska u Wizardse odigrao je dvije izvanserijske utakmice i pokazao sav svoj talent. Bio je ključan u pobjedi protiv Orlanda kada je ubacio 27 poena, ukupno osam trica, a dvije u posljednjoj minuti kada se lomio rezultat. Već dva dana kasnije u slavlju protiv Phoenixa zaključio je susret s 29 koševa i devet skokova, uz pogođenih rekordnih 16 slobodnih bacanja bez promašaja.

Budućnost: Vrlo vjerojatno gledamo Bogdanovićeve posljednje utakmice u glavnom gradu SAD-a. S obzirom na to da se očekuje potpis Otta Portera uz vrlo visok ugovor, Wizardsi bi bili blizu probijanja granice salary cupa. U situaciji kada imaju mladog talentiranog igrača u vidu Kellyja Oubrea koji igra istu poziciju kao i Bogdanović, potpisivanje i hrvatskog košarkaša nema previše smisla, gledajući iz perspektive budućnosti franšize. Treneri i suigrači kažu: "Tražili smo dokazanog igrača koji može ulaziti s klupe, redovito zabijati i igrati obranu. Bojan sve radi, nisam očekivao da tako dobro može napadati i koš. Može igrati tri pozicije ako treba i sigurno je sjajan dodatak momčadi.", rekao je generalni menadžer Ernie Grunfeld nakon dolaska hrvatskog košarkaša u klub.

"Ima odličnu kontrolu lopte i dribling, može igrati različite pozicije, vjerojatno od dvojke do četvorke. Ima odličan šut. On je snažan momak koji se može spustiti u reket u 1-na-1 s protivnikom, a može pogađati i trice.", dodao je suigrač Bradley Beal.

Reprezentacija: Kao i svako prethodno ljeto od Bogdanovića želimo da i dalje bude jedan od nositelja reprezentacije, kao što se od najboljeg strijelca olipmijskog turnira i očekuje.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • vjesu03.05.2017. u 16:55
    Slazem se, cak bi rekao da ovaj turnir slobodno mozemo gledati kao ulaganje u buducnost iako sam siguran da svi idu sa odredenim ambicijama na EP. Dodajmo jos mladog Zizica i nadajmo se ubuduce jaceg Hezonju i za 2-3 godine mogli bi uz zrele Bogdanovica i Sarica napadati postolje.
    vjesu
  • Obrisan korisnik03.05.2017. u 14:17
    Odličan članak.. nadamo se da ćemo gledat u reprezentaciji sve naše NBA igrače izuzev Hezonje ovu jesen.
    Obrisan korisnik