Nogomet

Barcelona i Bayern sa statusom favorita, ostala dva dvoboja potpuno otvorena

Sportnet • petak, 16.03.2018.
Barcelona i Bayern sa statusom favorita, ostala dva dvoboja potpuno otvorena
Foto: EPA

Održan je ždrijeb četvrtfinala Lige prvaka. Kuglice su u relativnoj fazi spojile prošlogodišnje finaliste, Barcelona će polufinale tražiti preko Rome, Sevilla će nakon dvije sjajne predstave protiv Manchester Uniteda isto morati ponoviti protiv Bayerna, a najnezadovoljniji ždrijebom bit će Englezi koji će u polufinalu imati tek jednog od pet klubova koliko ih je nastupilo u knockout fazi natjecanja.

AUTOR: Stipe Dedić

Četvrtfinalna faza počinje 3. ožujka utakmicama između Juventusa i Reala, odnosno Seville i Bayerna. 4. ožujka svoje će prve susrete odigrati Barcelona i Roma, odnosno Liverpool i Manchester City. Uzvrati su na rasporedu šest dana kasnije.

Ždrijeb je htio da se već u četvrtfinalu sudare prošlogodišnji finalisti Lige prvaka, Real Madrid i Juventus. Podsjetimo, Real je u Cardiffu s 4:1 bio bolji od Stare dame i tako postao prva momčad u povijesti koja je obranila naslov u ovom natjecanju.

Real je do četvrtfinala stigao izbacivši iz natjecanja skupi PSG s ukupnih 5:2 u dvije utakmice osmine finala. Cristiano Ronaldo bio je u najbolji igrač Reala. Naime, Portugalac je Francuzima zabio tri pogotka te tako nastavio sjajnu golgetersku sezonu u Ligi prvaka. U osam utakmica zabio je čak 12 pogodaka, a treba reći i kako mu je baš Juventus jedna od najdražih mušterija. Njima je u pet utakmica zabio sedam komada.

Iako to nikada na glas ne bi priznali, barem dok za to postoji bilo kakva teoretska šansa, Real je praktički digao ruke od bilo kakve nade u osvajanje domaćeg prvenstva. Uostalom, 15 bodova zaostatka za Barcelonom prevelik je zadatak i bilo bi suludo pomisliti da njihov najveći rival do kraja mogao ispustiti tu prednost. Pored toga, Real je lišen obaveza i u Kupu kralja, stoga mogu biti u potpunosti koncentrirani na novu obranu naslova u Ligi prvaka.

Momčad Massimiliana Allegrija još uvijek nije preboljela prošlogodišnji poraz u finalu, no itekako ima razloga nadati se prolazu u dvoboju s Realom. Povijest je na strani Talijana. Juventus je u posljednja četiri susreta u knockout fazi Lige prvaka svaki puta izbacio Kraljeve. Osim toga, Stara dama u susret s Realom ulazi nakon sjajne pobjede nad Tottenhamom na Wembleyju, uz to su i vodu u domaćem prvenstvu okrenuli na svoj mlin, stoga možemo reći da će puni samopouzdanja dočekati predstojeći ogled s dvostrukim braniteljima naslova pobjednika Lige prvaka.

Obje momčadi imale su problema s ozljedama najvažnijih igrača. Luka Modrić s jedne strane, odnosno Paulo Dybala s druge tek su od nedavno ponovno na raspolaganju svojim trenerima. Predstojeća reprezentativna stanka tako će i jednom i drugom doći kao naručena pa je za očekivati da će do četvrtfinalnog ogleda Reala i Juventusa obojica biti potpuno spremni.

Teško je reći koja je momčad u ovom trenutku u prednosti. Real je svakako barem blagi favorit iako je činjenica da format u kojem se igraju dvije utakmice više odgovara Juventusu. Prednost za Talijane je i u tome što će ove dvije momčadi prvu utakmicu odigrati u Torinu 3. ožujka i Juventusu će odgovarati svaki rezultat osim poraza.

Sevilla i Bayern susrest će se po prvi puta u nekom od Uefinih natjecanja. Španjolci su nakon godina dominacije u Europskoj ligi svoj talent napokon pokazali i na najvećoj od pozornica. U osmini finala Lige prvaka su s ukupnih 2:1 u dvije utakmice izbacili favorizirani Manchester United, a ulogu favorita neće imati niti u četvrtfinalu, jer na suprotnoj strani stoji jedna od najmoćnijih ekipa svijeta, Bayern.

Bavarci su s ukupnih 8:1 u osmini finala izbacili Bešiktaš. Robert Lewandowski dominirao je u prvoj utakmici kada su Nijemce Turke dobili s 5:0, dok su u uzvratu priliku dobili neki drugi igrači i novom pobjedom dokazali da Bayern ima široku lepezu kvalitetnih rješenja. Momčad Juppa Heynckesa stvorila je ogromnih 20 bodova prednosti u njemačkom prvenstvu, a obaveze u kupu čekaju ih tek sredinom travnja i za očekivati je da će protiv Seville biti 100 posto u utakmici.

Iako do sada nisu igrali međusobno, obje momčadi imaju iskustva s igranjem protiv momčadi iz Njemačke, odnosno Španjolske. Sevilla nikada kod kuće nije izgubila od njemačkog kluba. U jedanaest odigranih susreta imaju sedam pobjeda i četiri remija. Bayern do sada nikada nije slavio na gostovanju u Španjolskoj. Iako je u prošlogodišnjem četvrtfinalu Lige prvaka tehnički slavio nakon 90 minuta protiv madridskog Reala s 2:1 te tako nadoknadio 1:2 iz prve utakmice, u produžecima je Real bio bolji i prošao je u polufinale.

Bayern u ovaj četvrtfinalni ogled ulazi kao veliki favorit. Mnogi označavaju ovu sezonu kao svojevrsni labuđi pjev za momčad Juppa Heynckesa. Franck Ribery, Arjen Robben i društvo igraju možda i posljednje sezone na vrhunskom nivou, stoga je za očekivati kako bi u narednim sezonama mogli gledati prilično redizajniranu momčad Bayerna. S druge strane, Sevilla nikako nije bez izgleda. U dvije utakmice protiv Uniteda pokazali su više od puno bogatijeg i talentiranijeg protivnika, no igrači Vincenza Montelle morat će u dvobojima protiv Bavaraca umjesto toplo-hladno kako igraju tijekom čitave sezone, odigrati „vruće“ u obje utakmice kako bi imali bilo kakve šanse.

Barcelona protiv Rome na papiru ima možda i najlakši posao iako Talijani u posljednje vrijeme igraju jako dobro. U posljednjoj utakmici ovih dvaju suparnika Barca je na svom Camp Nou s čak 6:1 isprašila Romu. Bilo je to u grupnoj fazi Lige prvaka u sezoni 2015./2016. Obje su momčadi na koncu prošle skupinu.

Prva utakmica igrat će se u Španjolskoj 4. ožujka, a uzvrat je na rasporedu šest dana kasnije na Olimpicu. Barcelona nakon nešto lošijeg ulaska u sezonu, izgubili su španjolski Superkup od madridskog Reala, u nastavku izgleda gotovo nepobjedivo. Štoviše, Katalonci su ove sezone, izuzev dva poraza u utakmicama Superkupa izgubili samo jednu utakmicu u svim natjecanjima. Bolji od njih bio je Espanyol s 1:0 u prvoj utakmici četvrtfinala Kupa kralja, no uspjela je Barca u uzvratu nadoknaditi minus i proći dalje. Valja napomenuti da je u toj utakmici Lionel Messi promašio kazneni udarac, tako da je i taj jedan jedini poraz došao s velikom dozom nesreće.

Roma je u kudikamo manje impresivnoj formi. Trenutačno drži treću poziciju u Seria A i do samog će se kraja boriti za jedno od mjesta koje u narednoj sezoni vode u Ligu prvaka. Dobra vijest za Talijane jest da su u posljednje vrijeme povećali efikasnost u napadu. Napad predvođen Edinom Džekom u sedam posljednjih utakmica 16 je puta tresao protivničke mreže. Pogoci će im svakako biti potrebni u susretima protiv Barcelone, jer je teško za očekivati kako će u 180 minuta nogometa s jednom od najboljih svjetskih momčadi sačuvati mrežu netaknutom.

Već smo rekli kako je Barcelona u ovom ogledu apsolutni favorit i prolazak Rome u polufinale bio bi veliko iznenađenje. Ipak, valja naglasiti da je prethodno spomenutih 6:1 u sezoni 2015./2016. zapravo i jedina pobjeda Barcelone nad Rimljanima u četiri međusobna ogleda u ovom natjecanju. Roma također ima jednu pobjedu, dok su dva susreta završila podjelom bodova.

Englezi su nakon grupne faze natjecanja imali velika očekivanja od ovogodišnjeg izdanja Lige prvaka. Naime, nakon natjecanja po skupinama, među 16 najboljih ekipa našlo se čak pet engleskih predstavnika. Ipak, u prvoj knockout fazi Englezi su ostali bez Tottenhama, Manchester Uniteda i Chelseaja, a ždrijeb četvrtfinalnih parova ih je lišio svake nade da u polufinalu vide dva svoja kluba pošto su kuglice spojile Liverpool i Manchester City.

Nije nikakvo čudo da se ove dvije momčadi do sada nisu susrele u nekom od europskih natjecanja. Iza Liverpoola je prilično bogata prošlost, s druge strane, City je tek nedavno počeo s većim ulaganjima i nema sumnje kako će u narednim godinama igrati ozbiljnu ulogu na europskoj sceni. Liverpool je očekivano bolji kada su u pitanju međusobne utakmice. Ima 87 pobjeda, naspram 45 slavlje Građana, dok je 46 utakmica završilo neriješenim rezultatom.

Ono što trenera Cityja, Josepa Guardiolu boli više od statistike, jest činjenica da je Liverpool jedina momčad koja je ove sezone uspjela poraziti njegovu momčad u domaćem prvenstvu. Podsjetimo, Liverpool je u 23. kolu Premiershipa s 4:3 slavio na Anfieldu i nanio time prvi i jedini ligaški poraz Građanima ove sezone. City je do te utakmice djelovao nesavladivo i nema sumnje kako je poraz od Liverpoola ostavio traga na Guardiolinoj momčadi jer su u međuvremenu ispali i iz FA kupa nakon poraza od Wigan Athletica.

Dodatnu draž ovom sudaru daje podatak kako će obje momčadi između dva susreta u četvrtfinalu Lige prvaka odigrati važne gradske dvoboje u domaćem prvenstvu. City će na svom stadionu dočekati Manchester United, dok će Liverpool na noge Evertonu.

Liverpool i City vjerojatno su najneizvjesniji par četvrtfinala Lige prvaka. Obje momčadi gaje izrazito napadački stil nogometa, stoga je za očekivati pregršt pogodaka. Osim što ćemo imati priliku gledati dvoboj dvije izrazito talentirane momčadi, sudarit će se i dva najtalentiranija trenerska uma današnjice. Jürgen Klopp ima najbolji omjer protiv Španjolca od svih trenera s kojima je Guardiola igrao barem deset puta. Klopp je u 12 utakmica slavio šest puta, dok Guardiola ima pet pobjeda. Prva utakmica igra se na Anfieldu 4. ožujka, dok je uzvrat na rasporedu šest dana kasnije na Etihadu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • j.s.veron16.03.2018. u 21:30
    Mislim da se tu ne radi kako igra man.city,nego da Klopp zna kako zaustaviti Guardiolu,to su dvije utakmice sve je moguće.i ništa nije sigurno u ovom meču.
    j.s.veron
  • vjesu16.03.2018. u 20:34
    Ne bi se bas slozio procjenom, da je Liverpool - City najizjednaceniji par. Po meni je City ipak favorit protiv Liverpoola puno vise nego je to Real protiv Juvea (kako pisu u tekstu). Iako bih volio da Liverpool dobije mislim da ce tesko proci City s obzirom kako ManC igra ove sezone.
    vjesu