Rukomet

Šveđani se nadaju drugoj uzastopnoj završnici na velikim natjecanjima, povratak Kima Anderssona

Mihaela Bradovski • nedjelja, 06.01.2019.
Šveđani se nadaju drugoj uzastopnoj završnici na velikim natjecanjima, povratak Kima Anderssona
Foto: FaH

Jedan od favorita u svojoj skupini Svjetskog prvenstva u Njemačkoj i Danskoj je Švedska. Šveđani imaju na papiru najlakšu skupinu, to im olakšava proboj u drugu fazu natjecanja gdje će biti na iskušenjima ako žele u polufinale. Ova trofejna reprezentacija oprezno prilazi ovom Prvenstvu, ali posjeduje kvalitetu za dobar rezultat...

Iako su dani legendarne švedske generacije daleko iza ove rukometne nacije, na svakom velikom natjecanju, pa tako i na ovome, unutar je kruga reprezentacija čiji se nastup u završnici ne može nazvati iznenađenjem. Ždrijeb je ove godine švedski sastav smjestio u skupinu s najviše vaneuropskih sastava i mada nije prvi u redu favorita za najsjajniju medalju apsolutni je favorit te skupine i na tu će ulogu morati odgovoriti sukladno očekivanjima koja ona sa sobom nosi.

Žele li izabranici Kristjana Andressona izboriti svoje prvo polufinale na svjetskoj razini od domaćeg Prvenstva održanog 2011. godine, za početak će Katar, Egipat, Mađarsku, Argentinu i Angolu morat ostaviti za sobom kao stopostotni. Prolaz prve runde, ne bude li velikih iznenađenja, trebao bi ih odvesti na noge Danskoj i Norveškoj i moguće čvrstom i borbenom Tunisu, i te bi im utakmice morale dati odgovor na pitanje gdje su aktualni europski doprvaci danas u odnosu na ostatak kandidata za odličja.

"Iako smo na svim pozicijama pokriveni kvalitetnim igračima, za uspjeh ćemo morati igrati kao momčad. To je recept kojem se moramo okrenuti. Nikada ranije nismo igrali s Angolom, ali smo zato jako dobro upoznati s ostalim selekcijama koje se nalaze u našoj skupini. Katar je reprezentacija koja iza sebe ima iskustvo stajanja na pobjedničkom podiju, Argentina je vrlo dobra momčad koja nas je ranije već uspijevala dobiti, a osim njih veliki respekt imamo i za Egipat i Mađarsku. Naravno da bismo voljeli doći do glavnog dijela turnira i uvjeren sam da to možemo postići budemo li se držali plana igre. Nadalje, nije tajna da bismo voljeli sudjelovati i na finalnom vikendu u Herningu, ali do njega je dalek put", u nekoliko se rečenica, što na vlastita očekivanja, a što na protivnike u skupini D, osvrnuo izbornik švedskog sastava.

Treće je ovo veliko natjecanje na kojem će nekadašnji reprezentativac Islanda voditi Švedsku, a upravo je njegovim dolaskom na klupu 2016. godine okrenut novi list u povijest švedskog muškog rukometnog tima. Nakon što je preuzeo reprezentaciju iz ruku Staffana Olssona i Olea Lindgrena značajno je pomladio kadar i s njim krenuo praktički ispočetka.

Takvi pomlađeni Šveđani u Francuskoj su grupnu fazu završili na drugoj poziciji iza Danske te ispred sve redom i ovogodišnjih protivnika Egipta, Katara i Argentine te slabašnog Bahreina. Južnoameričkog su predstavnika bez problema svladali, veći, ali i dalje nedovoljan otpor pružio im je Katar dok je u posljednjem kolu poražen i Egipat još jednim uvjerljivim rezultatom. Jedini poraz onaj je iz trećeg kola u kojem je Danska slavila s dva razlike, a sedam se puta u listu strijelaca tada upisao Niclas Ekberg.

U osmini finala, predvođeni raspoloženim Gottfridssonom, Šveđani su razbili Bjelorusiju da bi u konačnici ispali na idućoj prepreci, domaćinu Francuskoj. Srednji vanjski Flensburga u ta je dva eliminacijska susreta postigao 15 pogodaka i baš kao i tada i ovoga će siječnja biti jedan od onih igrača od kojih se na putu do velikog rezultata očekuju jednako velike predstave.

Srebrnom europskog sastavu mnogi, s pravom, komplimentiraju kako je jedna od reprezentacija koju je poseban užitak gledati, s dinamičnom i nepredvidivom igrom, no na prošlim mu se natjecanjima znalo događati da bude nepredvidiv i sam za sebe, da se zaigra te tako izgubi tijesne susrete. A kasno je svoju igru Švedska zaigrala u prvom kolu upravo prošlogodišnjeg Eura pa je dvoboj s Islandom izgubila s 24:26, no taj negativan ulazak u natjecanje ispravljen je pobjedama nad Srbijom i Hrvatskom.

Na idućoj stepenici švedska je vrsta upisala novi poraz od Francuske, s 19 se obrana na putu prema boljem rezultatu ispriječio Vincent Gerard, a vratari su se ključnim elementom pokazali i u idućim susretima. Sjajan vratarski tandem Mikael Appelgren - Andreas Palicka Bjelorusiji je dopustio 20 zgoditaka, a nakon tog slavlja uslijedio je još jedan poraz i još jedno odlično vratarsko izdanje, na švedsku žalost ono Torbjorna Bergeruda. Ipak, i s dva poraza u drugoj rundi Švedska je otišla u polufinale.

A neposredno prije njega Andresson je ostao bez dvojice prvih strijelaca Albina Lagergrena i Simona Jeppssona, nije mogao igrati niti Johan Jakobsson pa je tako Mattias Zachrisson s krila prebačen na poziciju desnog vanjskog, a punu je minutažu na krilu morao odraditi Hampus Wanne. Takav scenarij Zachrissona ni najmanje nije zasmetao, dapače, dansku je mrežu s te sebi netipične pozicije tresao osam puta, a njegova se vrsta nakon produžetaka i minimalne pobjede okrenula velikom finalu.

U njemu Šveđani ipak nisu uspjeli ponoviti tu sjajnu predstavu, i iako su na poluvremenu držali vodstvo, a i Appelgren je skupio 15 obrana, 20 minuta sa svega tri pogotka nije se moglo ispraviti i Španjolska je u zagrebačkoj Areni zasluženo podigla pehar namijenjen najboljem sastavu. "Naš je san ispuniti naš potencijal i boriti se za top pozicije. Posljednjih smo godina iz vlastitog iskustva naučili da se preko nekoliko reprezentacija može ravnopravno uključiti u borbu za medalje, ukljujući i Švedsku", konstatirao je Andresson nakon izgubljenog finala.

To srebro prva je švedska medalja na europskoj sceni nakon zlata osvojenog na domaćem terenu 2002. godine. Godinu dana ranije na SP-u uspješnija u finalu bila je Francuska pa će tako Andresson i njegovi izabranici u Danskoj i Njemačkoj pokušati izboriti priliku da osvoje novu medalju nakon punoljetnosti posta na svjetskim prvenstvima, a uoči domaćinstvu Europskog prvenstva iduće godine zajedno s Norveškom i Austrijom. Kobna je Francuska za Šveđane bila i u finalu Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine.

Kada su u pitanju ostali kandidati za medalje koje 37-godišnji stručnjak spominje, od njegovog dolaska na ovu funkciju njegovi izabranici najlošije stoje u odnosu na Francusku. U dva susreta upisana su dva poraza, po pobjedu i poraz imaju Šveđani u dvobojima s Danskom, po jedan poraz od Norveške i Španjolske dok se s Njemačkom na velikim natjecanjima u istom periodu nisu susretali. Hrvatsku su pak svladali jednom, u grupnoj fazi Eura.

Što se tiče aktualnog trenutka, odnosno kadra s kojim Andresson kreće u pohod na drugu uzastopnu završnicu velikih natjecanja isti je prepun dokazanih imena spremnih iskočiti u prvi plan i riješiti utakmicu. Prije svega se to odnosi na Appelgrena i Palicku, Löwenov vratarski par, jedan od najboljih na svijetu, petog strijelaca SP-a 2017. Ekberga, najboljeg pivota Europskog prvenstva 2018. Jespera Nielsena i playmakera Gottfridssona, MVP-a Europskog prvenstva i s 29 pogodaka najboljeg švedskog strijelca na tom natjecanju.

U odnosu na popis putnika za Hrvatsku tri su promjene; umjesto pivota Henningssona, lijevog vanjskog Pettersonna i desnog vanjskog Jakobssona tu su Andreas Nilsson, Kim Ekdahl du Rietz i legenda švedskog rukometa Kim Andersson. Njegov povratak izbornik je komentirao riječima: "Nevjerojatno je što Kim može i želi igrati za nacionalnu vrstu i ovu jaku momčad time će učiniti još jačom. Zaslužio je poziv ne samo zbog svojih općepoznatih kvaliteta nego i samih ovosezonskih igara. Igrač je s jedinstvenim osjećajem i dalje je jednako iskoristiv u oba smjera čineći tako odličan par s Lagergrenom".

Grupu 17 igrača čine Andreas Palicka, Mikael Appelgren, Tobias Thulin, Jerry Tollbring, Hampus Wanne, Niclas Ekberg, Mattias Zachrisson, Simon Jeppsson, Lukas Nilsson, Jim Gottfridsson, Linus Arnesson, Kim Ekdahl du Rietz, Albin Lagergren, Kim Andersson, Max Darj, Andreas Nilsson, Jesper Nielsen i prođu li ovi posljednji dani pred put u Copenhagen prema planu s tog bi popisa trebao otpasti tek treći vratar. U posljednjim test susretima pošteđeni su bili tek Nilsson i Nielsen, umjesto kojih su u njima zaigrali Pettersson i Lindskog, no švedski je stožer optimističan u oba slučaja. "Riječ je o virusu i lakšoj ozljedi, nešto što može biti sanirano u idućih nekoliko dana."

Kvalifikacije za SP 2019.:
Nizozemska - Švedska 25:24
Švedska - Nizozemska 26:20

Skupina D SP 2019., satnica:
Egipat - Švedska (11.1., 20:30)
Švedska - Argentina (13.1., 20:30)
Švedska - Angola (14.1., 20:30)
Katar - Švedska (16.1., 20:30)
Švedska - Mađarska (17.1., 20:30)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!