Košarka

Sasvim obična najava posve neobičnog doigravanja

Matej Kačan • ponedjeljak, 17.08.2020.
Sasvim obična najava posve neobičnog doigravanja
Foto: Pixsell

Osam regularnih utakmica NBA restarta u Orlandu je gotovo, a onda su i Blazersi odmah riješili play-in dramu s Memphisom pa je vrijeme za doigravanje, a mi smo vam pripremili tek još jednu u nizu najava doigravanja...

NBA eksperiment ponovnog početka s tim balonom u Disney Worldu je u najvećoj mjeri uspio pa smo se uspjeli dogurati do odigravanja. Većina je ekipa osam utakmica iskoristila za neku vrstu predsezone i postizanja radne temperature osim nekoliko onih koje su se borile za doigravanje.

Zato neka trenutna forma i nije pretjeran indikator onoga što bi se moglo događati u serijama. Znamo što je prevaga u doigravanju - sitne taktičke začkoljice, individualne bitke igrača koji čuvaju jedan drugog i koncepcije rostera koje se sukobljavaju na slabim ili jakim točkama. Dobro je i imati zvijezdu koja preuzme stvar u svoje ruke kad sve drugo padne u vodu pa je neko nepisano pravilo da je imati najboljeg čovjeka na parketu "pola serije".

No da ne duljimo, pripremili smo u svakoj seriji par stvari na koje bi valjalo obratiti pažnju, neke koje bi mogle odlučiti i prevagnuti amo ili tamo i neke koje će vrlo vjerojatno ispasti potpuno krive i nebitne pretpostavke:

Istok

Milwaukee Bucks (1) - Orlando Magic (8)

Nema tu nikakve dileme, Bucksi su prejaki. Sistem koji je uspostavio Mike Budenholzer melje sve i svakoga uz dovoljno "lufta" da se svi rotiraju i odmore pa tako Giannis Antetokounmpo bilježi brojke karijere i grabi prema MVP nagradi uz najmanju minutažu od svoje rookie sezone. Grk je na terenu prosječno samo 30 minuta pa je zastrašujuće i pomisliti što će se dogoditi ako minutažu podigne na 40-ak minuta kao u doigravanjima 2017. i 2018.

No, za time neće biti potrebe protiv Magica koji je jednostavno nedorastao i vjerojatno neće imati odgovora na širinu i dužinu Bucksa, pogotovo u napadu. Giannisa i Buckse se napadački zaustaviti može, pokazano je i prokušano to više puta. Grka se čuva kao centra, pokrpaju šuteri pa onda nek' te Brook Lopez dobije na mismatch u postu, ako može.

Pogotovo bi za takvu obranu mogle biti opremljene ekipe s mnogo tijela i dužine, što Cliffordovi puleni u Magicu jesu. No već nedostaje Jonathan Isaac, pitanje je koliko Nikola Vučević može odgovoriti Lopezu ili Giannisu, a da i obrana klikne savršeno, Magic ima ogroman problem u napadu jer treba najboljoj obrani lige i zabiti dovoljno, što postaje mnogo teže ako nemaš "krštenog" beka kakvog na Floridi još sanjaju. Nema ni Magic dovoljno šutera koji bi iskažnjavali obranu Bucksa koja se uglavnom fokusira na punjenje reketa i ostavljanje trice.

Toronto Raptors (2) - Brooklyn Nets (7)

Vrlo su simpatična družina ti Netsi, pa čak i bez sedam-osam prvih imena iz rotacije. Gušt je gledati Chrisa LeVerta koji je pušten s lanca i ima lovačku dozvolu, dizanje Joea Harrisa na šut iz bloka je poezija, a i taj Jarrett Allen je izrastao u prepoznatljivu opasnost u reketu.

No vrlo je to tanko za naprosto fantastične Raptorse koji su momčadskom košarkom pogonjenom bekovima i sjajnim Pascalom Siakamom čisto na pristup i sjajnu obranu pokorili Istok i došli do drugog mjesta. Slično kao i kod Bucksa, postoji jedna ogromna slaba točka, no kao i kod Bucksa, o njoj se Raptorsi moraju brinuti tek u drugoj rundi.

Problem je taj što Siakam ipak (još) nije Kawhi Leonard i nije se dokazao kao netko spreman uprtiti momčad na leđa u doigravanju kad je stani-pani i kreirati za sebe i druge, a u doigravanju jedan closer zlata vrijedi. Znamo kakav je Kyle Lowry kad zagusti, ali Nurseov sistem bi ove Netse trebao samljeti da do gustog ni ne dođe.

Boston Celtics (3) - Philadelphia 76ers (6)

Prije sezone bi mnogi potpisali ovu seriju i kao finale Istoka, ali se izjalovilo. Pogotovo sa strane Phile koja nikako nije kroz sezonu našla svoj identitet i posložila stvari na svoje mjesto nakon sklapanja ultra (ali baš ultra) visoke petorke na papiru zbog koje je ovo morala biti možda i najzanimljivija momčad lige.

Brett Brown nikad do kraja nije dokučio kako iskombinirati Joela Embiida i Bena Simmonsa zajedno, pa mu je taj problem riješila Simmonsova čašica koljena koja je iskočila i Australca izbacila iz stroja. No, kao u Meduze, problemi sa Sixersima se množe pa kad riješiš jedan, dobiješ još tri.

Tako sad Brown umjesto mozganja oko Embiida i Simmonsa ima za riješiti problem Ala Horforda koji logično uskače u petorku na mjesto četvorke koju je Simmons igrao pojavom Shakea Miltona kad je Brown shvatio da baš i ne može u bitku bez beka driblera sposobnog zabiti išta van rekta.

I Miltonova forma odgovara imenu koje si je sam odabrao pa je vrlo drhtava, a kad ti je momčad ovisna o beku aproksimacije kvalitete Josha Richardsona, onda to nije dobra vijest. Pogotovo ne protiv Celticsa koji su se uštimali, uigrali i izgledaju gladno.

Jedini problem bi mogao biti Kemba Walker koji je obrambena rupa, oporavlja se od ozljede pa često Brad Stevens pribjegne završavanju utakmica s petorkom Smart-Hayward-Brown-Tatum-Theiss koja funkcionira dok god je Smart u stanju ubacivati tricu u pristojnim postotcima.

I tu negdje Phila može tražiti šansu jer nisu Celticsi zadnjih doigravanja odavali dojam momčadi koja može držati visoke postotke kroz sedam utakmica, pogotovo van svog Gardena. Tatum i Brown su kompletni, fantastični igrači, ali Phila ima alata i tijela za zaključati svaki pristup reketu i ograničiti Celticse na perimetar. I što onda? Netko od nabrojanih ima slabiji dan i odmah je potreban Kemba kao čovjek koji može kreirati poen sam iz svojih ruku.

No to je jedan način na koji Sixersi mogu ukrotiti Celticse na jednom kraju parketa, a i on se sastoji od previše "ako" i "kad". S druge strane, Sixersi su na pola terena tek prosječan napad koji bi Embiid i njegova krhka konstrukcija trebali nositi kroz barem 40 minuta stalnim rudarenjem i gađanjem centara Bostona. Pa ako prođe, onda i šuteri moraju zabiti dovoljno.

Indiana Pacers (4) - Miami Heat (5)

Ako ste ljubitelj one "prave" NBA makljaže i živciraju vas mekani novi klinci, onda imamo seriju za vas. Heat i Pacersi su susjedi na tablici, već su u balonu odigrali dva susreta i u ovu seriju ulaze s velikom prtljagom sukoba TJ Warrena i Jimmyja Butlera koji prije svake serije treba nekog s kim se može posvađati da upali motore.

Heat nam već tradicionalno uvijek priredi neki festival oldskul valjanja u blatu, a vrlo konzervativni Pacersi Natea McMillana će rado ući u rovove i bitku. Ipak se bojim da Pacersi nemaju dovoljno za tu bitku, pogotovo bez Domantasa Sabonisa, načetim Vicom Oladipom i svježe ozlijeđenim Warrenom koji je ponio titulu "bubble Jordana" fantastičnim izvedbama na početku.

Jednostavno je obrambena osovina Butler-Bam i specifična obrana s mnogo kombiniranja i zone predobra i prečvrsta da ju ovakav napad Pacersa nadigra četiri puta uz sav trud i košarkaški intelekt Malcolma Brogdona. S druge strane Heat ima najboljeg čovjeka u seriji i closera u Butleru i svu silu bekova i krila koji su spremni izrešetati svakog ako imaju dobar dan.

Trebao bi ovo uzeti Heat, ali će mu za to trebati bespoštedna borba i mnogo pretrpljenih i zadanih udaraca u nekakvih šest ili sedam utakmica. A onda sve ponovno u polufinalu, samo još protiv Bucksa.

Zapad

LA Lakers (1) - Portland Trail Blazers (8)

Ako je svijet dovoljno slinio nad izvedbama Damiana Lillarda u balonu popraćenih prigodnim razmjenama riječi na društveni mrežama, dopustite da vas zapljusne val realnosti. Već smo od Lillarda viđali ovakve eskapade i serije koje, nažalost, ne mogu biti konstanta. Da jesu, čovjek bi vjerojatno već bio Top 5 ikad.

Ako nekome treba podsjetnik o tome što se dogodilo kad je na Blazerse prošli put naišao Anthony Davis, dozvolite da vam ovaj video uradak osvježi memoriju:

Da, Davis je idealan protuotrov za sve ono što Blazersi njeguju i za sve ono što su im najjače snage u igri. Ako bude igrao centra, što ove sezone baš i nije ljubio. Davis na centru ti dozvoljava da udvojiš Lillarda, jer Davis to može.

Ako je Lillard udvojen, onda se rješava lopte do Jusufa Nurkića na short rollu koji tad mora donijeti odluku: završiti sam ili distribuirati dalje, vjerojatno u kornere. I Jusuf to radi jako dobro, ali to je bolja oklada nego da te Lillard sam ubije, pogotovo ako u obrani na krpanju tih rupa u igri 4 na 3 protiv Nurkića imaš najboljeg safetyja u povijesti NBA obrana - LeBrona Jamesa.

Ili smo zaboravili da Davis, koji je danas bolji igrač od onog Davisa koji je Blazerse sam poslao doma, uz sebe ima jednog Jamesa? U napadu je Lakersima jasno što raditi. Davis s četvorke cijele sezone napada mismatcheve, a sad bi lijepo bilo da isto to radi s petice i od starta puni Hassana Whitesidea i Nurkića. Što se bekovskog para Blazersa tiče, Terry Stotts potpisuje samoubojstvo ako ijednog pošalje na Jamesa.

To za Lakerse znači da mirne duše mogu tražiti tog dana najraspoloženijeg haklera/veterana koji će tu večer biti taj treći čovjek napada Lakersa i koji će napadati umorne noge Lillarda i McColluma te ih natjerati da rade prekovremeno. Lakersi imaju ogromnih problema sa šutom, ali se Blazersi mogu riješiti samo na dribling i mismatch. Naravno, uvijek računamo na Lillarda da ukrade bar pobjedu-dvije i malo začini seriju.

LA Clippers (2) - Dallas Mavericks (7)

Iako su Mavericksi povijesno dobar napad i iako je Luka Dončić nevjerojatno spektakularan, Mavsi su iz nekog razloga ipak sedmi. A taj razlog je što pod milim Bogom ne mogu obraniti ništa, a nedostaje i prava treća opcija koja bi pomogla u završnici u kojoj Dončić ima izvjesnih šuterskih problema.

Zato će Clippersi kroz ovu seriju lako, za početak zato što Leonard i Paul George spadaju u samu elitu 1 na 1 obrambenih igrača, kad to žele i kad su zdravi. Njih dvojica mogu zaštopati Dončića i natjerati ga da se rješava lopte bez udvajanja, i tu je obavljeno pola posla. Ostaje problem Porzingisa koji je kao praktički vanjski igrač vrlo problematičan za centre Clippersa, ali se Latvijac baš i ne diči nekom efikasnom igrom ove sezone.

U napadu za Clipperse neće biti problema. Georgeu i Leonardu vjerojatno već sline cure kad vide tko ih čeka na krilima, a pick&roll Lou-Trez kombinacije će iznerediti Porzingisa ili Bobana Marjanovića koje se Mavsi usude poslati na teren.

Denver Nuggets (3) - Utah Jazz (6)

Od svih serija na Zapadu, ova bi najviše morala biti jednosmjerna ulica. Nažalost po zanimljivost, ali Jazzeri nemaju ni ljudstva ni rotacije ni forme ni motiva, a bome ni kvalitete da bi ikako zagorčali život Nuggetsima. Bez Bojana Bogdanovića nema dovoljno poena, još manje ih ima odlaskom Mikea Conleyja koji bi se s rođenja djeteta trebao vratiti za dvije-tri utakmice, a možda je bolje da ostane mijenjati pelene i da se ne vraća jer do tad bi sve moglo biti izgubljeno.

"Sporonožna" obrana Nuggetsa od ovakvog napada Jazza neće patiti pa u miru na parket čak mogu skupa i Nikola Jokić, Michael Porter Jr. i povratnik Jamal Murray, a da Jazz nema kako iskoristiti taj višak upitnih braniča.

Jedina prava kvaliteta i konstanta je obrana i zaštita reketa Rudyja Goberta koji bi se mogao učiniti mnogo manje strašan kad ga Jokić izvuče van reketa i zavuče mu "dvi kroz uši". Ovakav ispuhani Jazz jednostavno nema kako zagorčati život Nuggetsima.

Houston Rockets (4) - Oklahoma City Thunder (5)

E, ovo bi mogla biti poslastica. Ludi eksperiment Rocketsa bez pravog centra izgleda sve bolje i teško su Rocketsi mogli izabrati boljeg protivnika od Thundera da sakriju tu boljku visine. Steven Adams i Nerlens Noel su vrijedni momci i zahvalni igrači, ali ako računaš na njih kao prevagu, onda nećeš daleko.

Nedostatak Russella Westbrooka kod Rocketsa bi mogao biti blagoslov u nevolji jer bi ovako James Harden u centralnoj roli mnogo više mogao uključiti suigrače u igru i pronaći neku ravnotežu između soliranja i rešetanja od strane drugih. Najjača karika Thundera je Chris Paul na beku, a njega Harden poništava, pa i višestruko nadigrava otkako je podigao razinu obrane.

Ima Thunder driblera za zagorčati život svakom i ova je ekipa jako lijepa priča, ali sve ti padne u vodu kad Rocketsi ispale 60 trica od kojih upadne 25-30.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

KošarkaNBATeme tjedna
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!