Fanatik

Reality show koji bih zapravo i pogledao

Tomislav Pacak • utorak, 14.09.2010.

Farme i Big Brotheri nisu moj "đir", ali Amerikanci su u brdu glupavih i zatupljujućih reality showova smislili i jedan zanimljiv, barem za ovaj blog - Hard Knocks.

Radi se o jednoj kombinaciji dokumentarnog filma i reality showa u kojoj se određena NFL momčad prati kroz pripremni period na vrlo detaljan, insajderski način. Produkciju zajednički potpisuju NFL Films, koji se brine da 'van' ne ode nešto što ne bi smjelo, i HBO koji se brine da sve skupa bude zabavno, zanimljivo i, kao što je slučaj s većinom HBO projekata, iznimno kvalitetno.

Kroz nekoliko jednosatnih epizoda gledateljima se vrlo stvarno prikazuju zbivanja u svlačionici jedne profesionalne momčadi, što daje jednu drugu dimenziju svim navijačima i pratiteljima cijele NFL.

Naime, kada ti igrači izađu na teren sa svojim kacigama i svojom opremom, onda su oni samo neki "superjunaci", milijunaši koji za život zarađuju igrajući sport koji vole, hodaju sa supermodelima i voze najskuplje aute.

No, putem Hard Knocksa, gledatelji vide i drugu stranu medalje - treninge, napor, borbu za pozicije, svađe, trenerove monologe, međusobna podbadanja i zafrkanciju. Drugim riječima, te zvijezde postaju obični ljudi. Novaci u ligi se pokušavaju snaći među velikim dečkima, brojni momci pokušavaju se izboriti za svoje mjesto na rosteru, svatko ima neke svoje privatne probleme - baš kao svatko od gledatelja u svom životu.

To nije reality show u kojem hrpa besposlenih mladića i djevojaka igra besmislene igre, ili gdje "zvijezde i zvjezdice" gledaju u motiku kao da su vidjele svemirski brod. To je show koji nam iz bliza prikazuje pripreme jedne sportske momčadi, sve ono što se događa prije nego hrpa talentiranih igrača postane kolektiv.

U prvoj sezoni, 2001. godine, bili su prikazani Baltimore Ravensi 2001. (tada aktualni Super Bowl pobjednici), a iduće godine izabrana je momčad Dallas Cowboysa. Nakon pauze od pet godina, Hard Knocks se vratio s Kansas City Chiefsima 2007. nakon kojih su opet uslijedili Cowboysi. Ipak, dvije uvjerljivo najzanimljivije sezone bile su prošla i ova koja je upravo emitirana.

Lani su u centru pažnje bili Cincinnati Bengalsi, a kvaliteta showa potvrđena je sportskim Emmyjem. Ove je, pak, godine producentima HBO-a pala sjekira u med jer su na pladanj dobili NY Jetse, po mnogo čemu idealnu momčad za ovu emisiju. Osim što su iz najvećeg grada, Jetsi su zanimljivi zbog vrlo pričljivog i otvorenog trenera Rexa Ryana čije samopouzdanje često prelazi u bahatost, ali i zbog Derrella Revisa, izvanrednog cornerbacka (igrač koji pokriva suparničke hvatače) koji je, nezadovoljan malim ugovorom, "štrajkao" i kroz cijelu sezonu Hard Knocksa pregovarao s menadžmentom oko novog ugovora.

Zvijezda showa svakako je bio spomenuti Ryan, koji je samo u prvoj epizodi 20 puta prostačio, što je iznenadilo njegovu majku Doris Ryan, inače bivšu prodekanicu sveučilišta: "Tako se Rex inače ne razgovara." No, u svlačionici je uvijek malo drugačije, zbog toga Hard Knocks i jest tako zanimljiv.

Do starih epizoda i isječaka iz Hard Knocksa možete lako doći (google is your friend), evo samo dvominutni primjer ljutitog govora trenera Jetsa iz ovogodišnje sezone:

Zar ne biste voljeli vidjeti kako Poklepović tijekom priprema diže atmosferu ili kako Halilhodžić objašnjava mladim napadačima kako zadržati koncentraciju pred golom? Tko se na treninzima najviše dere, a tko šuti? Tko se nameće kao lider? Kako tko rješava svoje probleme, kako tko komunicira s klincima navijačima, kako Mamić pregovara o novom ugovoru? Kako svi oni izgledaju kada su obični ljudi s običnim problemima?

Zvuči kao prvi reality show koji bih zapravo pogledao.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • riki_mo21.09.2010. u 17:44
    Odlično!
    riki_mo
  • markoli14.09.2010. u 18:49
    malo sam gledao.. izgleda da je to kapa od cincinnatija (baseball)..
    markoli
  • markoli14.09.2010. u 18:35
    šta ovi likovi nose kape od bearsa? ili mi se samo čini..
    markoli