Fanatik

Parlaonica: Stari jarci su još stariji

Bernard Jurišić • nedjelja, 10.10.2010.
Parlaonica: Stari jarci su još stariji
Foto: EPA

Vrijeme u kojemu europski prvak pobjeđuje najbolju NBA momčad današnjim klincima vjerojatno neće ponuditi neko veliko uzbuđenje. Pobjede europskih protiv NBA momčadi više nisu tako neuobičajene, pa tako ni ovaj "internacionalni trofej" više nije tako uzbudljiv kao što bi bio prije, recimo, 20 godina. E, kad bi današnji klinci samo znali koliko je jedna velika momčad tada bila blizu i koliko je to senzacionalno izgledalo...

Barcelona je pobijedila Lakerse, a nikoga to nešto posebno nije iznenadilo. Sve je normalnije da NBA klubovi gube od elitnih europskih momčadi i više nikome (osim možda Philu Jacksonu) ne pada na pamet tvrditi da najbolji europski klubovi ne bi bili kompetitivni u NBA ligi.

A bilo je jednom vrijeme kad je jedna Pepeljuga pod imenom propalog gospodarskog kombinata koji je hranio pola Splita živcirala NBA ligu svojom košarkaškom magijom. Svojom moći, koštunjavcima koji su se uspješno nosili s mišićavim igračima Denver Nuggetsa i samo zbog nemorala vječnog Fibinog suca od zadatka Carla Jungebranda nije uspjela pobijediti. Ostalo je 135:129 za Nuggetse, ali NBA je tada počela shvaćati da se Europa budi.

S nostalgijom se i danas sjećam te utakmice, jer to je još jedino ostalo kao nedostanjani san toj veličanstvenoj momčadi. Pokorili su Europu, imali su u rukama i NBA ligu. Iz današnje perspektive pobjeda protiv nekih tamo Denver Nuggetsa ne izgleda kao neki poseban doseg, ali tada je to bila senzacija nad senzacijama. Danas dolazak NBA klubova u Europu i njihovi porazi na tlu Starog kontinenta više nisu nisu nešto posebno. Jungebrandu se vjerojatno i danas štuca kad god se sjetim da je "djevičanstvo" nekoj NBA momčadi u Europi mogla i trebala skinuti baš ta velika Jugoplastika.

No, pustimo povijest knjigama, nova sezona NBA lige se sve više bliži, ajmo se malo dohvatiti sadašnjosti. Do otvaranja sezone (vjerujem da znate, ali ne škodi ponoviti - 27. listopada u 1:30 sati po našem vremenu kreću Boston i Miami) mogli bismo svi zajedno malo prokomentirati ono što je 30 momčadi napravilo od posljednjeg zvuka sirene na sedmoj utakmici finala između Lakersa i Celticsa u lipnju.

Ja ću vam ponuditi svoja razmišljanja konferenciju po konferenciju, diviziju po diviziju, a vas pozivam da se dolje ispod teksta priključite sa svojim mišljenjima i stavovima o momčadima o kojima bude riječ. Neka ovo bude naša NBA parlaonica, pa da svi od svakoga ponešto naučimo dok čekamo prvo podbacivanje.

Krećemo s Istoka, danas je na meniju pet klubova divizije Atlantic. Ja ću vam uz svoja razmišljanja priložiti i raspon mjesta gdje bi svaka od momačdi mogla završiti na kraju "regularnog" dijela sezone u svojoj konferenciji, a vi se slobodno (ne)složite ;-).

Dakle - proglašavam ovu NBA parlaonicu otvorenom!

BOSTON CELTICS (1-5)
Stari jarci još su stariji, ali nakon finala prošle sezone tko je taj tko će ih ove podcijeniti? Otišli su Sheed Wallace i Tony Allen, umjesto njih su došla dva mlada i perspektivna O'Neala i LeBronov "madrfaker" Delonte West. Mislim da će i ove sezone štrapati tijekom "regularnog" dijela jer je to jednostavno jedini način da njihova izraubana tijela u doigravanju budu na potrebnoj razini. Ali kad krenu velike stvari... Možda baš prva utakmica sezone između Bostona i Miamija bude i posljednji ovosezonski okršaj na Istoku tamo negdje u svibnju.

NEW JERSEY NETS (6-10)
Kandidati za najveći napredak u odnosu na prošlu sezonu, što i nije neki izazov kad godinu završite s 12 pobjeda. Draft lutrija ih je ostavila bez Walla i Turnera, uzeli su Derricka Favorsa i vidjet ćemo hoće li ga Devin Harris razviti u četvorku visoke klase. Momčad je svakako bolja nego prošle sezone, zanimljiv materijal dobili su u Anthonyju Morrowu, Troyu Murphyju, Travisu Outlawu, šampionskom kotačiću Lakersa Jordanu Farmaru, godinu dana iskusnijem Brooku Lopezu i gledajući imena kojima raspolažu - moglo bi ih se svrstati čak i u borbu za doigravanje. Prohorov je najavio titulu u narednih pet godina, za te domete treba im netko od velikih tipova koje ganjaju (Carmelo Anthony i Chris Paul). S obzirom da su obojica spomenutih nezadovoljni u svojim momčadima, a Netsi imaju dosta toga za ponuditi, ne bih se čudio kad bi bar jedan od njih već do kraja ove sezone usrećio buduće gradske rivale Knicksa.

NEW YORK KNICKS (6-10)
LeBron je zauvijek izgubio simpatije Velike Jabuke, sreća pa je barem Amare' potpisao da ljeto ne bude potpuni promašaj. Doveden je solidan razigravač Raymond Felton, atlete iz Warriorsa Anthony Randolph, Ronny Turiaf i Kelenna Azubuike umjesto Davida Leea (šmrc :-(), a još uvijek se čeka poneki pravi pogodak starog Walsha bilo na Draftu, bilo na slobodnom tržištu. Smatram se dobrim poznavateljem europske košarke, a opet priznajem da sam podignuo desnu obrvu kad sam čuo da su od svih europskih centara Knicksi uzeli Rusa Mozgova. Vjerojatno ih čeka bolja sezona od prošlogodišnje, možda se nekako uvuku čak i u doigravanje, no sve je to još mršavo i klimavo. Osim ako jedan od one dvojice spomenutih u prošlom paragrafu tijekom sezone ne slete u Knickse, umjesto u Netse...

PHILADELPHIA 76'ers (11-15)
Philly luta još tamo od Barkleya, pa Iversona u najboljim godinama, pa su se s Dougom Collinsom odlučili krenuti u još jedan od svojih "novih početaka". Stigao je jedan od najboljih sveučilišnih igrača Evan Turner od kojeg se očekuje puno, a momčad će i ove sezone nositi "Iguala", kako bi rekao stari dobri Cvik. Još se neko vrijeme neće moći riješiti preplaćenog i nikad realiziranog Eltona Branda, pa ako ne žele da se on prometne u ono što je Knicksima već godinama debeli, lijeni i bogati Eddy Curry, Collins će ga morati nekako revitalizirati makar u neku od manjih uloga. Stigli su i iskoristivi Nocioni i Songaila, a za ugovor se izborio i prošlogodišnji Zadranin Trent Plaisted.

TORONTO RAPTORS (11-15)
Volim Toronto jer NBA ligi donosi neki internacionalni štih s puno Europljana i neamerikanaca. Nažalost, takva im politika nije donijela puno kruha, a onaj jedan Amerikanac koji im je garantirao kakve-takve rezultate preselio se na Floridu. Osim Bosha otišao je i Hidayet Turkoglu, koji je brzo shvatio pogrešku što je dozvolio da mu žena odlučuje o nastavku karijere nakon Orlanda po principu najboljeg shoppinga. Riješili su se i Belinellija, no dokle god im je stožerni igrač Andrea Bargnani - nemaju se čemu posebnom nadati. Šteta je što sjajni razigravač Jose Calderon i vrhunski šuter Linas Kleiza neće imati s kim igrati, jer Torontova je momčad tanka poput Kukoča na početku karijere.

A sad vi...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik15.10.2010. u 09:50
    big B....miami ima 3 zvijezde ali općenito ekipu koja nije obrambeno orijentirana, osim wadea, jamesa i haslema niko tu obranu ne igra uključujući i bosha. ako boston bude zdrav može se miami na glavu stavi što će ih pobijedi u seriji na 4 pobjede. da ne bi možda ronda čuvali arroyo i chalmers??? a... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik14.10.2010. u 13:37
    a joooj,, kako volim ove pametnjakovice... covjek pogleda(ako je opce gledo) 2-3 prijateljske i on vec vidi mimai u finalu... ljdu ajde se vi prihvatite igrica nba, pa tamo se igrajte,a ne tu pisete gluposti.. svi vi vidite miami u finalu,, daj m isam orecite zbog cega,,, zbog ceka vi vidite njih... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik13.10.2010. u 21:37
    Miami je sigurni finalist. Pitanje je samo da li ce s druge strane biti LAL ili SAS. Splitter bi se mogao pokazati prevagom... Heat pokazuje da s jednim superstarom na klupi i dalje izgleda predobro. Zanimljivo je da se razigrao Bosh, cak puno vise nego se ocekivalo. Vidjet cemo kada ce sezona... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik13.10.2010. u 10:40
    Ne treba zaboravit da je trener NYK D'Antoni, a kad je bio trener u Sunsima Amare je bio All-Star. Falit će mu Nash, ali mislim da neće perviše. Felton je isto ok play.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik11.10.2010. u 13:22
    amare da dofura sam knickse u playoff, nema sanse,n emoze on nikog dovest u playoff,ako nema suigraca kao steve nash,, jel on meni nema neku napadacku tehniku,, a jos kad ti sve slozi nash, svi koji znaju malo igrat kosarku pokraj nash bi zabijali 10 koseva u prosjeku u nba.. sad cemo vidjet amare... [više na forumu]
    Obrisan korisnik