Fanatik

Smiju li i drugi igrati?

Tomislav Pacak • ponedjeljak, 25.10.2010.
Smiju li i drugi igrati?
Foto: EPA

Ponovni obračun Lakersa i Celticsa, ili konačni obračun LeBrona i Kobea - to su više-manje jedine opcije NBA finala koje nam mnogi stručnjaci, novinari, kolumnisti serviraju uoči početka sezone. Treba li se uopće sezona i igrati ako je već sve tako jasno?

I Sportnetovi "košarkaši" pridružili su se takvom stavu velikog dijela američke košarkaške javnosti, pa su u anketu o mogućim pobjednicima NBA lige stavili tek Lakerse, Celticse, Heat i Magic. Čak nije bilo ni opcije "netko drugi". Nadam se da će sezona demantirati te eksperte koji su otpisali 26 momčadi, među kojima ima i onih sa šampionskim iskustvom.

U NBA, istina, iznenađenja nisu tako velika i česta kao što su u drugim američkim sportovima, no nije istina da uvijek sve ide prema predviđanjima. Niti jedna San Antonijeva šampionska sezona nije započela sa Spursima kao glavnim pretedentima, niti je tko vidio Detroit na tronu 2004. godine, posebno ne u finalnom okršaju protiv tada dominantnih Lakersa.

Vezane vijesti

Miami su mnogi već okrunili na Istoku, iako je to potpuno nova momčad za koju nitko ne može reći kako će izgledati i kako će funkcionirati, no u toj konferenciji barem se Boston i Orlando spominju kao momčadi koje su kadre doći do velikog finala.

No, na Zapadu je sve unaprijed rezervirano za Lakerse... Je li zaista? U NBA sezoni koja donosi toliko utakmica, ozljeda, transfera - netko je spreman gurnuti ruku u vatru da će LA biti najbolji?

Denver, Portland, Phoenix, Houston i Utah su kvalitetne momčadi koje vjerojatno nemaju dubinu i vrhunsku kvalitetu za borbu s Kobeom i društvom, no vjerujem da postoje barem dvije ekipe koje mogu skinuti LA.

Mislite da je prerano za Oklahoma City? Momčad je lani napravila toliki kvantni skok da je to zastrašujuće, a iako je ovaj posljednji korak - ući u elitu - najteže napraviti, Thunder ima nekoliko preduvjeta. Prije svega, ima superstara, ima najmlađeg strijelca NBA lige koji je na SP-u u Turskoj stekao puno samopouzdanja pokazavši se kao apsolutni gazda, lider i daleko najbolji igrač američke selekcije. Kevin Durant spreman je za svoju prvu MVP sezonu.

Što ako Russell Westbrook nastavi svoj meteorski uspon? Što ako se pokaže da među svim odličnim mladim playevima u ligi - Paul, Williams, Rondo, Rose - najboljeg zapravo ima Oklahoma, kao što je dalo naslutiti SP gdje je Westbrook nadigrao i Rosea i iskusnog Billupsa? Gromovi su zaista jako mladi, ali u Durantu, Westbrooku, Greenu i Hardenu imaju fantastičnu osnovicu za velike stvar. Imaju i GM-a Sama Priestija koji će biti kadar napraviti pravi potez ako će to biti potrebno tijekom sezone.

Lani su Thunderi itekako namučili Lakerse, bez obzira što im je to bio prvi nastup u doigravanju i bez obzira što je Artest napravio sjajan posao na Durantu. Vrlo s(p)sretno su kasniji prvaci izbjegli sedmu utakmicu, a Oklahoma bi ove sezone morala biti još (dosta) bolja. Je li nezamislivo da napravi toliki skok?

Svojedobno je tako tretiran bio i San Antonio, također uvelike zbog činjenice da je malo tržište, pa su se Spursi četiri puta okitili titulom prvaka. Baš kao i Spursi, Oklahoma City ima pametno vodstvo (Priesti je i potekao iz Spursa, ništa čudno), Oklahoma City također ima skromnog superstara, i ima značajnu prednost domaćeg parketa.

A kada već spominjemo Spurse, ignoriranje njihovih mogućnosti je gotovo jednako dosadno kao i San Antonijevo demantiranje istih. "Vrijeme ih je pregazilo" još 2007., iste one godine kada su LeBrona i Cavse natamburali u finalu s 4-0.

Da, u međuvremenu se nakupilo "slabijih" (nešampionskih) sezona, ali i zaista objektivnih problema s ozljedama u kritičnim utakmicama. 2008. im je protiv Lakersa nedostajao zdravi Ginobili, godinu dana kasnije nije bilo ni Argentinca ni Parkera. Prošle sezone San Antonio je, pak, opet protivno očekivanjima svladao Maverickse (odigravši nekoliko odličnih utakmica), a onda je u vrlo, vrlo čudnoj seriji protiv Sunsa San Antonio ispao s 4-0. Kažem vrlo čudnoj zbog raznih Dragiča i Fryeva koji su odigravali utakmice karijere koje se više mogu svesti pod slučajnosti nego pravila.

No, San Antonio je momčad koja ima dokazanog trenera, koja ima šampione i zaista velike pobjednike u svojoj momčadi, Duncana i Ginobilija, koja ima sustav, koja ima pobjednički mentalitet i dobru publiku. To su argumenti koji se ne vide u pogledu na papir.

Ali, i pogled na papir pokazuje da Spursi imaju drugu najdublju momčad na Zapadu, odmah do Lakersa. Uz "veliki trojac", Spursi imaju Jeffersona koji bi u drugoj sezoni morao biti prilično učinkovitiji, nakon što je naučio sustav Spursa, jedan od najkompleksnijih u ligi. DeJuan Blair ulazi u drugu sezonu, George Hill pokazao je izniman napredak lani i među najboljim je rezervnim playmakerima u ligi, Bonner, McDyess i Simmons daju iskustvo, a u odnosu na prošlu sezonu Spursi su prilično jači za Tiaga Splittera, ponajboljeg centra Europe proteklih godina.

Ako Splitter da Spursima 50 posto onoga što Gasol daje Lakersima, napredak pod košem bit će ogroman, a toliko će i lakši posao biti Timu Duncanu. Koji još uvijek može igrati, i koji još uvijek ima više titula nego Kevin Garnett, Dwyane Wade, Dwight Howard, Chris Bosh, Paul Pierce, Vince Carter, Dirk Nowitzki, Steve Nash, Amare Stoudamire i Carmelo Anthony - zajedno.

Volio bih da Oklahoma ili San Antonio (ili možda neka druga momčad, poput Dallasa koji ima vrlo širok roster) još jednom pokažu da se najbolja košarka ne igra tamo gdje obitavaju najveće zvijezde, već tamo gdje se igra za momčad.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • baseggio25.10.2010. u 18:01
    a šta krstić nije dokazan kao dobar centar, pa bolji im je on nego shaq i "ne igra mi se više košarke" jermaine zajedno.... bio je najbolji centar na SP-u, bio je dobar i prošle sezone, samo kad imaš duranta u ekipi, tvoja napadačka učinkovitost će uvijek biti manja nego u ekipama kada si jedna od... [više na forumu]
    baseggio
  • Obrisan korisnik25.10.2010. u 16:59
    SA jest vece trziste od OC-a, ali ako govorimo u kontekstu NBA lige u cjelini, i SA i OC su mala, jako mala trzista, u odnosu na LA, NY, Chicago itd, oba grada su nezanimljiva vecem dijelu javnosti, medija, TV kuca.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik25.10.2010. u 16:33
    Svojedobno je tako tretiran bio i San Antonio, također uvelike zbog činjenice da je malo tržište, pa su se Spursi četiri puta okitili titulom prvaka. U najmanju ruku San Antonio je duplo vece trziste od Oklahoma City-a.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik25.10.2010. u 15:05
    da..nebo i zemlja su ona dva clanka i ovaj.. za mene je san antonio star i ne vidim ih nikako u finalu Zapada, Oklahoma je napravila veliku pogresku sta se nije pojacala pod kosem sa Shaqom, Jermaineom ili Cambyem, dakle neki iskusnim , ali korisnim centrom, jer tu ne mogu parirati Lakersima, meni... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik25.10.2010. u 15:03
    nitko ne spominje istok i bullse,ako netko ima šanse porazit sve ove a da nije u ovom tekstu nabrojan to su chicago bullsi. rose-korver-deng-boozer-noah. pogotovo ovaj zadnji dvojac, neznam slabi chicago bullsi zadnje dvije godine redovno su u play-offu i igrali s celticsima, ovi bullsi mogu igrat... [više na forumu]
    Obrisan korisnik