Košarka

Divlji, divlji Istok

Mirza Seferagić • ponedjeljak, 25.10.2010.
Divlji, divlji Istok
Foto: EPA

Istočna konferencija mogla bi i trebala donijeti puno uzbuđenja jer će se za prvo mjesto boriti veliki broj momčadi, a tu spadaju Orlando, Boston, Miami, Chicago i New York. No, ove bi sezone moglo biti i nekih iznenađenja, a to bi mogli biti Charlotte, Indiana ili Washington, pa bi se na kraju regularnog dijela sezone mogao dogoditi neki neočekivani poredak.

LeBron James podigao je puno prašine prelaskom iz Clevelanda u Miami, a tamo se njemu i Dwayneu Wadeu pridružio i Chris Bosh. Velika trojka nije ostvarila veliki uspjeh u ovoj predsezoni, bez obzira na to što Wade nije odigrao niti jednu utakmicu jer se ozlijedio već u prvoj pripremnoj utakmici ove sezone. U sedam odigranih susreta pobijedili su u samo tri, a da utakmica između Miamija i Orlanda nije otkazana, doživjeli bi vjerojatno i peti poraz. Orlando je, s druge strane, odigrao odličnu predsezonu te su slavili u svih sedam susreta, a većinom su to bile uvjerljive pobjede s više od 10 poena razlike.

Orlando je i prvi favorit Istočne konferencije bez obzira na velika pojačanja Miamija, Bostona i Chicaga. I Boston Celticsi su doveli poznata imena ovog ljeta, a najpoznatije je, dakako, Shaquille O'Neal koji igra jednu od zadnjih sezona u karijeri te se želi oprostiti s još kojim naslovom prvaka. Odavno je poznato da Celticsi igraju odlično u doigravanju, a tako će sigurno biti i ove sezone, pa će borba u playoffu biti iznimno zanimljiva ako dođe do sudara s nekim od favorita Istoka. U tu kategoriju spada i Chicago, a i oni su doveli veliko pojačanje ovog ljeta u vidu Carlosa Boozera koji je došao iz Utah Jazza. Iako ga neće biti prvih dva mjeseca početka sezone (kod kuće pao i slomio ruku), Bullsi će s njim i Derrickom Roseom u sastavu sigurno konkurirati za jedno od prva tri mjesta.

Vezane vijesti

Charlotte Bobcatsi također bi mogli napraviti "nereda" na Istoku, a prošle su sezone odigrali nekoliko sjajnih utakmica te bi ove sezone trebali biti još i bolji. Predvođeni Stephenom Jacksonom i Geraldom Wallaceom mogli bi biti velika zapreka Bostonu, Miamiju i Chicagu.

Favoriti za doigravanje

Najveći favoriti su, dakako, Orlando, Boston, Miami, Chicago, a među ostalima bi tu trebali biti i New York Knicksi predvođeni Amar'eom Stoudemireom, Indiana s nekoliko vrlo kvalitetnih igrača, Milwaukee te Washington, ali samo u slučaju da "revolveraš" Gilbert Arenas bude više koncertriran na košarku, a ne na oružje i laganje o ozljedama. Wizardsi imaju i igrača koji je izabran kao prvi izbor na Draftu Johna Walla koji je već u ovoj predsezoni pokazao da je odličan igrač.

Indiana je odigrala solidnu predsezonu (3-4), no, kada započne regularni dio, mogli bi zaigrati i još bolje jer imaju igrače poput Dannyja Grangera i Tylera Hansbrougha, a tu su još i T.J. Ford i Mike Dunleavy. Milwaukee Bucksi imaju odličnu momčad ove sezone, pa bi i oni mogli utjecati na konačni poredak, a imaju sjajne igrače poput Andrewa Boguta, Brandona Jenningsa, Michaela Redda, Carlosa Delfina, Ersana Ilyasove te Drewa Goodena. S ovakvim imenima bi stvarno mogli daleko dogurati.

Zvijezde na horizontu

Najveća zvijezda, ne samo na Istoku već u cijeloj ligi, mogao bi biti John Wall koji se već dokazao kao veliki igrač i, ne bude li nekih težih ozljeda, trebao bi predvoditi sve rookije ove sezone.

A tu je i Amar'e Stoudemire koji bi konačno trebao donijeti kvalitetu NY Knicksima te će sigurno biti njihov najvažniji igrač ove sezone. A to znači da nikome neće biti lako u Madison Square Gardenu jer je Amar'e, uz Dwighta Howarda, najbolji centar lige.

(Ne)ugodna iznenađenja

Najneugodnije iznenađenje ove sezone na Istoku bi mogao biti Miami Heat. Iako su većinu predsezone igrali bez Dwaynea Wadea uspjeli su gubiti i utakmice u kojima su odlično igrali i James i Bosh, a to sigurno nije dobra najava za početak sezone. Povratkom Wadea bi to trebalo izgledati nešto bolje, no na ruku im sigurno neće ići to što će se sve ostale momčadi u ligi "napaliti" na njih te će ih svi nastojati pobijediti.

Najugodnije iznenađenje bi zasigurno mogli biti Milwaukee Bucksi koji su odradili sjajan posao tokom prijelaznog roka ovoga ljeta. Nakon loma ruke pred kraj prošle sezone vraća se i Andrew Bogut, pa će Bucksi ciljati visoko ove godine.

Europljani na cijeni

Vjerojatno najpoznatiji Europljani na Istoku su Ben Gordon (Engleska, Detroit Pistons) i Jose Calderon (Španjolska, Toronto Raptors). Njima svakako treba pridodati i Luola Denga (Engleska, Chicago Bulls), Andreu Bargnanija (Italija, Toronto Raptors), Joakima Nou (Francuska, Chicago Bulls) i Linasa Kleizu (Litva, Toronto Raptors), a to su igrači koji imaju vrlo važne uloge u svojim momčadima.

Od onih malo manje poznatijih treba spomenuti Ersana Ilyasovu (Turska, Milwaukee Bucks) koji je bio jedan od najboljih igrača Turske na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu. A tu su još i Danilo Galinari (Italija, NY Knicks) te Timofej Mozgov (Rusija, NY Knicks) koji bi Knicksima mogli donijeti kvalitetu više. A veteran Boris Diaw (Francuska, Charlotte Bobcats) će sigurno pridonijeti dobrim rezultatima Risova ove sezone.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Captain Jack25.10.2010. u 14:24
    Amare najbolji centar lige uz Howarda ahahahahahahahahaha E moj Mirza,sjedi i nauči za drugi put kako treba
    Captain Jack
  • Captain Jack25.10.2010. u 14:20
    Na koju je foru autor teksta svrstal NY u borbu za prvo mjesto istoka?
    Captain Jack
  • dario2325.10.2010. u 14:02
    Da Indiana u playoffu, pa mislim da ni Larry Bird nije toliki optimist.
    dario23
  • Obrisan korisnik25.10.2010. u 13:58
    Predsezona nikako nije i ne moze biti nekakav pokazatelj, ona sluzi za uigravanje i za dovodenje potencijalnih igraca, npr. Plaisted, koji nije uspija u Fili...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik25.10.2010. u 13:56
    Tzreke, apsolutno se slazem, jaaako los clanak, a moze li mi neko rec di je Atlanta, mozda na Zapadu?? Amare je cetvorka , a ne petica, i volija bi gledat taj scenarij po kojem ce Knicksi bit medu prve 4 ekipe....
    Obrisan korisnik