Košarka

Nikome ništa nije jasno

Mario Majdić Natrlin • ponedjeljak, 25.10.2010.
Nikome ništa nije jasno
Foto: EPA

Zapadna konferencija već je godinama iznimno neizvjesna, a sve vodi prema tome da tako bude i ove sezone. Lakersi su glavni autoritet na Zapadu i svima će služiti kao mjerilo snage, ali nikome nije baš jasno što točno očekivati od ostatka konferencije.

Phil Jackson je ostao uz LA Lakerse koji ove sezone kreću u pohod na svoju treću uzastopnu titulu. Kobe Bryant hvata šesti prsten, a Pau Gasol i društvo će bez sumnje jedno oko imati na Istoku odakle im ove sezone stižu najuvjerljivije prijetnje za detronizaciju. Srž momčadi je zadržan. Jackson ni u ludilu ne bi pustio Dereka Fishera, a stigla mu je i kvalitetna zamjena u vidu Stevea Blake, te obrambeni stručnjak Matt Barnes. Može li Andrew Bynum izdržati bez ozljeda?

Zapad je izjednačen i konkurentan, što se uostalom i pretvorilo u njegov glavni atribut. Ali, može li ostatak Zapada uopće primirisati aktualnim prvacima? Steve Nash i Phoenix Sunsi su se prošle sezone nametnuli kao iznenađujuća prva pratilja. Ali, Stoudemire je sada u New Yorku, Nash ima 36 godina, a Hedo Turkoglu iza sebe izgubljenu sezonu u hladnom Torontu. Carmelo Anthony je bez sumnje zvijezda NBA, ali jesu li njegovi Denver Nuggetsi prošli svoj vrhunac? Tko je uopće druga najbolja momčad u cijeloj ovoj priči?

Vezane vijesti

Puno upitnika čini Zapad iznimno zanimljivim. To je dom novog miljenika NBA-a, Kevina Duranta, koji već uoči sezone vodi u utrci za MVP-a lige. Spursi se ne mogu i ne smiju zaobići sve dok imaju Gregga Popovicha i Tima Duncana. Tko je bolji play - Chris Paul ili Deron Williams i koliko još Dirk Nowitzki može vući Maverickse? Jedno je sigurno, borba za playoff će (ponovno) biti nepoštedna.

FAVORITI ZA DOIGRAVANJE

Doigravanja se očekuju od momčadi poput Denver Nuggetsa i Utah Jazza ukoliko potonji mogu nadoknaditi odlazak Boozera dolaskom Ala Jeffersona . Oklahoma City Thunder ima ogroman potencijal i snažnu trojku Duranta, Russella Westbrooka i Jeffa Greena. Manu Ginobili se nameće kao vođa uigranih Spursa zajedno s Tonyjem Parkerom i Duncanom. Spomenute Nuggetse će upravljati mirna ruka Chaunceyja Billupsa.

Mnogo je momčadi koje mogu zakomplicirati život "standardnim sumnjivcima". S Yao Mingom ili bez njega, Houston Rocketsi su pokazali da pripadaju gornjem domu konferencije, Portland Trail Blazersi su unatoč epidemiji ozljeda izborili doigravanje prošle sezone pa nema razloga da to ne pokušaju ponovno. Hornetsi žive i umiru s Paulom, Memphis Grizzliesi su prošle godine najavili svoje mogućnosti i žele nastaviti u pravom smjeru. Kidd i Nowitzki trebaju kontinuitet ostatka momčadi ukoliko žele igrati duboko u proljeće. Pozicije za doigravanje kao i njegovi sudionici, na Zapadu su sve samo ne garantirani.

ZVIJEZDE NA HORIZONTU

Koji će mladi talent zablistati ove sezone? U Sacramentu se dosta očekuju od petog izbora na draftu, nepredvidivog DeMarcusa Cousinsa, a tu je i novak godine Tyreke Evans. LA Clippersi su preko ljeta svjedočili fantastičnoj igri Erica Gordona, a Blake Griffin je spreman eksplodirati nakon što mu je ozljeda odgodila NBA karijeru za godinu dana. Kod, ionako revolveraški orijentiranih, Nuggetsa treba obratiti pažnju na Ty Lawsona koji se prometnuo u ponajveću "krađu" prošlogodišnjeg drafta. DeJuan Blair nastavlja brzim koracima napredovati u sustavu San Antonia.

Nedraftirani novak Wesley Matthews nametnuo se u Salt Lake Cityju, da bi za veliki ugovor prešao u Portland gdje se od njega dosta očekuje. Westbrook bi u Oklahomi, prema predviđanjima, mogao sebi osigurati mjesto među prvih pet razigravača lige. Grizzliesi su odlučili svoje žetone staviti na Rudyja Gaya koji mora opravdati svoj, 84 milijuna dolara, težak ugovor. Kevin Love igra sve važniju ulogu u Timberwolvesima. U rosteru Lakersa pripazite na novake Ebanksa i Caractera.

(NE)UGODNA IZNENAĐENJA

Prošle sezone su ugodno iznenadili Memphis Grizzliesi koji opet izgledaju poprilično atraktivno na papiru, uz godinu dana iskustva više. Clippersi žele da ih se napokon shvati ozbiljno. Griffin će u tome biti instrumentalan, a s Chrisom Kamanom čini jedan od boljih dvojaca lige pod košem. Mogu iznenaditi, baš kao i Rocketsi koje se stalno otpisuje, a koji se još upornije nastavljaju dokazivati. Tipično za momčad u kojoj igra Luis Scola, a pridružio im se i Kevin Martin. Sunsi nisu slučajno stigli do finala konferencije. Alvin Gentry ima raznovrstan arsenal oružja. Kao i Nate McMillan u Portlandu.

Denver se već godinama nameće kao kandidat za naslov. Krenu žestoko, ali se momčad Georgea Karla izgubi u doigravanjima. Anthony je sazreo, napadački su fantastični, ali Nuggetsi bi opet mogli "blokirati" kada se stvari uozbilje. Slično i za Mavse koji u teoriji izgledaju odlično, ali u doigravanjima redovito ostaju kratki. Duga je sezona pred dominantno veteranskom momčadi. Hornetsi bi mogli pola godine izgubiti tražeći kemiju na relaciji Chris Paul - Emeka Okafor. Obranu možda probudi Trevor Ariza, ali i klupa je jedan od problema. Warriorsi su posebna priča. Zabijat će ponovno preko 100 koševa, ali primati uvijek jedan više. Gdje je obrana u privlačnoj petorci Curry - Ellis - Wright - Lee - Biedrins?

EUROPLJANI NA CIJENI

Nowitzki i Gasol predvode predstavnike Europe u Zapadnoj konferenciji. Nosivi stupovi svojih momčadi i istinske zvijezde u SAD-a, te promotori lige u Europi. Pauov brat, Marc Gasol, razvija se u zaista kvalitetnog NBA igrača i ove će godine biti od nemjerljive važnosti za mladi Memphisu. Rudy Fernandez želi natrag u Europu, ali Portland ga ne pušta. Sunarodnjak Nowitzkog, Chris Kaman, također solidno napreduje u dresu Clippersa. Reprezentativac Srbije, Nenad Krstić, startni je centar u nadolazećoj momčadi Oklahome. Peđa Stojaković je, bez obzira na godine, vrhunski šuter u dresu New Orleansa. Darko Miličić će sreću pokušati naći kao centar Minnesote.

Tony Parker je u San Antoniju već godinama ključni igrač bez kojeg Spursi ni ove sezone neće daleko. Roddy Beaubois bi za Dallas trebao biti važan faktor kao zamjena Jasona Kidda. Slovenci Saša Vujačić (Lakers), Beno Udrih (Kings) i Goran Dragić (Suns) imaju svoje mjesto u najjačoj košarkaškoj ligi svijeta. Izraelac Omri Casspi izgleda veoma svježe u petorci Kingsa zajedno s Udrihom. Rus Andrei Kirilenko u Jazzerima želi vratiti staru formu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik27.10.2010. u 00:05
    e majdicu natrlin kako ti je promakao batum?
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik25.10.2010. u 13:35
    mario kako ti je promaknuo batum od evropljana???pa bit ce startni SF za portland ove sezone???kao drugo caspi nije u petorci...kao trece golden state je smjenia don nelsona i novi trener je smart koji je u kod nelsona bija zaduzen za obranu,nece bit velike promjene u načinu igra al opet ce se... [više na forumu]
    Obrisan korisnik