Fanatik

CIBALIA – SLAVEN BELUPO: U Prvu ligu onaj koji otpusti kočnice u glavi

Samir Toplak • subota, 24.05.2014.
CIBALIA – SLAVEN BELUPO: U Prvu ligu onaj koji otpusti kočnice u glavi
Foto: Bruno Karadža

Prvenstvo je završilo no Cibaliju i Slaven očekuju dvije najvažnije utakmice sezone. Ulog je ogroman za obje ekipe mada mislim da bi pritisak trebao biti nešto veći za Slaven Belupo jer nitko, ali baš nitko prije sezone nije Slaven vidio u zoni ispadanja i ovo je veliki udarac ambicijama kluba, a potpuni šok bilo bi ispadanje u drugu ligu i tko zna kako bi se to odrazilo na budućnost kluba.

Slaven Belupo

Slaven je u sezonu krenuo vrlo ambiciozno sa novim trenerom, Katalinićem, koji je na veliko najavljivao Europu no vrlo brzo je promijenio ploču nakon očajno lošeg starta u prvenstvo. Uz to, Katalinić je otpisao neke vrlo iskusne igrače, prije svega Vugrinca, da bi kasnije izjavljivao da je ekipa neiskusna.

Bilo je tu mnogo kontradiktornih poteza i izjava, brod je sve više tonuo, samopouzdanje padalo, a panika bila sve veća. Kada je voda došla do grla, promjena u stručnom stožeru bila je očekivana i momčad preuzima "domaći" stručnjak, Frančić, koji čak i uspijeva konsolidirati ekipu i polako se izvlačiti prema sredini.

U svojim sam kolumnama u tom trenutku naglasio da Slaven ide prema sredini tablice gdje mu je i mjesto, no, idila nije dugo trajala. Nakon zimske stanke i velikih najava da će igrači biti spremni kao američki marinci, a uz to prezentirati Barcinu tika-taku, preko noći se sve srušilo ko kuća od karata.

Opet očajan start u prvenstvo bacilo je Slaven u zonu ispadanja, a tike-take nije bilo na vidiku, pa je uprava opet morala tražiti rješenje u novom treneru. Ovog puta izbor je pao na bivšeg trenera Scoriju koji je također u početku upao u crnu rupu te se negativan niz nastavio i Slaven nikako nije mogao doći do pobjede. Tek pred kraj prvenstva ekipa je profunkcionirala kako joj i priliči te su Farmaceuti spojili par pozitivnih rezultata, ali na kraju je to bilo dovoljno samo da se izbjegne posljednje mjesto na tablici, ali ne i kvalifikacije.

Ekipa koja ima brdo kvalitetnih igrača definitivno se nije smjela dovesti u situaciju da joj o dvije utakmice ovisi prvoligaški status, no to je već problem kojeg moraju riješiti u klubu i vidjeti koje su to krive poteze vukli i doveli se u opasnu zonu.

Cibalia

Cibalia je nakon ispadanja bila u velikim problemima, od raspadanja momčadi do velikih dugova. No, ambicije za Cibaliju moraju biti uvijek velike i sve osim povratka u prvu ligu bilo bi razočaranje za sve ljubitelje nogometa u Vinkovcima.

Srećom, dobro se trgovalo zahvaljujući velikom sportskom radniku i nogometnom znalcu Draženu Pernaru koji je u klubu "Katica za sve" i koji je uspio napraviti par izlaznih transfera i time pokriti velike dugove. Izuzetno sam ponosan da sam ja osobno dao kapetansku traku Župariću te prve minute Mitroviću koji su kasnije pokazali da su kvalitetni igrači, a svojim transferima su pomogli klubu.

No, vrijeme nije bilo saveznik Cibaliji jer otišlo je puno igrača i preko noći se morao napraviti kadar koji će biti konkurentan ostalima u ligi i koji može jamčiti povratak u Prvu ligu. Krenulo je dosta promjenjivo da bi se sredinom prvenstva Cibalia odlijepila na vrhu i u jednom trenutku se činilo da je nitko ne može skinuti s trona. Međutim, crna serija koja je uslijedila u proljeće okrenula je vodu na mlin Zagreba, Cibalia je pokušala i s promjenom trenera, no više od drugog mjesta nisu uspjeli ostvariti.

Taktika

Mislio sam da kada dođe do kvalifikacija da će drugoligaš biti sigurno psihološki u prednosti jer je za očekivati da će imati više samopouzdanja od prvoligaša koji bi, pošto se nalazi na predzadnjoj poziciji, trebao imati više poraza nego pobjeda. No, luda serija klubova sa začelja Prve lige pred kraj prvenstva dovela je do toga da je čak u ovom trenutku Slaven ušao u pozitivan niz i u psihološkom stanju ne zaostaje ni malo za Cibalijom.

Poznajući dobro trenera Cibalije Stanka Mršića, siguran sam da će u obje utakmice taktiku temeljiti prije svega na čvrstoj obrani, a u kontranapadima pokušati iznenaditi Slaven Belupo. Taktički će se tako postaviti i u Vinkovcima i u Koprivnici, pa očekujem dosta slične utakmice.

Mislim da će Slaven biti taj koji će težiti igri i dominaciji, s obzirom na kvalitetu igrača to je i normalno. Ostat će pitanje koliko će Scorija koristiti Davora Vugrinca kojeg je u zadnje vrijeme mučila ozljeda i pitanje je hoće li biti spreman za obje utakmice u cjelini, no njegovo ogromno iskustvo i mirnoća mogla bi presuditi u korist Slavena.

S druge strane Cibalija također ima super kvalitetnog i iskusnog Bartolovića u kojeg Mršić sigurno polaže puno nade da će svoju ekipu odvesti na pobjednički kolosjek.

Obje utakmice će biti veliki teret igračima u psihološkom smislu te bi čak pobjednika mogla odlučiti neka velika greška obrane. Ekipa koja će manje griješiti i koja će otpustiti kočnicu u glavi te biti razigrana bit će bliža pobjedi.

Moje je mišljenje da je mala prednost ipak na strani Slaven Belupa jer ipak ima kvalitetniji kadar od Vinkovčana, no nogomet je pokazao svu svoju draž između Bayerna i Reala pa je tako sve moguće i u ovom dvoboju. Želim samo da sve protekne u fer i sportskoj borbi te da iza utakmice ne ostanu nikakvi repovi.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • javasluk26.05.2014. u 00:09
    Pa za Čakovec/Međimurje znam i još nešto u S.Arabiji ili tako nešto. Ali u KC se u svoje vrijeme pokazao kao dobro rješenje.?
    javasluk
  • nikoništ25.05.2014. u 15:07
    Potrošio puno znoja na rad Uprave, umjesto da se znojio sa igracima. Daj mi nabroji molim te 3 kluba koja je zadnje trenirao.
    nikoništ
  • javasluk25.05.2014. u 00:11
    Čudi me Frančić? do sad je djelovao kao sposoban trener?
    javasluk
  • nikoništ24.05.2014. u 23:13
    Sjecaš se kad je došao Scoria. Zaredali su se porazi od Dinama, Hajduka. Svi su govorili: Slaven je siguran za 2 HNL,skoro da sam i ja to povjerovao.Igraci su bili psihološki ubijeni, nespremni netrenirani(sad sve polako izlazi na vidjelo). No Scoria je to sve posložio, i ušli u kvalifikacije za... [više na forumu]
    nikoništ
  • javasluk24.05.2014. u 22:43
    Ja sam navijač Cibalije i naravno da neću navijati za Slaven. I po prirodi stvari da priželjkujem naš prolaz, ali ne bi bio iznenađen da Belupo ostane u ligi. Naime, ne znam kako su prošlo ljeto radili u Zaprešiću i Kranjči, koliko su bili zatečeni novim statusom, i koliko su zadržali ranijih... [više na forumu]
    javasluk