Fanatik

7. kolo: Veliki derbi bez repova

Samir Toplak • utorak, 02.09.2014.
7. kolo: Veliki derbi bez repova
Foto: Bruno Karadža

Za nama je još jedno efikasno i uzbudljivo kolo, koje je uz to imalo i veliki derbi. On je pokazao svu draž nogometa, no ipak je najvažnije da za sobom nije ostavio nikakve repove ili nemile scene.

Ovog puta splitski klubovi su ostali bez bodova i može se reći da ih je skupo koštalo ispadanje iz Europe. S druge strane, i Dinamo i Rijeka naplatili su svoje prolaze u Europi bodovima i odvojili se na tablici. Slaven je ostao zacementiran na posljednjem mjestu, ali kvaliteta te momčadi je po mom mišljenju vrijedna više i očekujem njihov rast s vremenom.

ISTRA – OSIJEK

I prije samog susreta mogli smo očekivati tvrdu utakmicu s ne baš puno šansi. Bez obzira što je na papiru Istra izgledala kao lagani favorit, Osijek se sigurno nije došao predati unaprijed pogotovo nakon važne pobjede protiv Hajduka.

Istra se još uvijek bori s dosta izostanaka važnih igrača i sigurno jedva čeka pauzu u prvenstvu da se kompletira, pa je Puljanima bilo bitno u ovoj utakmici proći neokrznuto.

Osijek je u prvom poluvremenu pokazao više od igre, no srećom po Istru, gosti nisu uspjeli naplatiti tu bolju igru u prvom poluvremenu. Osijek je bio sasvim solidan, ne i odličan, a Istra pak dosta bezidejna i bezopasna.

Ni u drugom poluvremenu nismo gledali bolji nogomet, samo što se Istra ipak malo probudila pa postala ravnopravna, na trenutke čak i bolja momčad, ali rezultat je ostao onaj nepopularan bez golova.

SLAVEN – LOKOMOTIVA

Tradicija ovih protivnika u Koprivnici bila je debelo na strani Slavena i time su se hrabrili domaćini dok je Lokomotiva pobjedom protiv Rijeke uplovila u mirnije vode i vratila se u igru za gornji dio ljestvice.

Boljeg protivnika za nastavak pozitivnih rezultata Lokosi nisu mogli poželjeti, jer bez obzira na tradiciju, u Koprivnici se da igrati i nadigravati pa je tako Lokomotiva i krenula u utakmicu. To prvo poluvrijeme bile je bolji protivnik, kontrolirala igru i na kraju to naplatila te otišla na odmor s vodstvom. Slaven je bio potpuno bezopasan, blijed, uplašen, te je na kraju mogao biti zadovoljan s minimalnim zaostatkom.

Drugo poluvrijeme su se Slavenaši ipak malo probudili te postali ravnopravan protivnik, ali njihova neefikasnost ih je previše koštala. Ne samo što nisu uspjeli izjednačiti, nego su na kraju dobili i drugi gol kojim je Lokomotiva uzela sva tri boda iz Koprivnice.

Bez obzira na buđenje Slavena u nastavku, Lokosi zasluženo nose pobjedu u Zagreb, a Slaven mora postati konkretniji ako želi isplivati sa začelja tablice. Jesu Farmaceuti u drugom poluvremenu stvorili 2-3 šanse, ali sveukupno gledajući igra nije bila na razini koju taj kadar može pružiti. Lokosi se vraćaju u pozitivan ritam, a kvalitetom to i zaslužuju.

HAJDUK – DINAMO

Luda utakmica na Poljudu. Pravi derbi pun uzbuđenja, dobre igre, golova i preokreta. Naravno, kao i uvijek, na Poljudu je bila prelijepa atmosfera, bez obzira što stadion nije bio pun. Hajduk je nakon ispadanja iz Europe tražio pobjedu da malo ublaži rane koje sigurno peku, ali mislim i da su Splićani potpuno svjesni da su dali svoj maksimum u ovom trenutku i da je dalje otišla bolja momčad.

Dinamo je nakon prolaska odlučio malo maknuti igrače od svakodnevice te pojačati momčadski duh malim opuštanjem na moru. Mislim da je to odličan potez Mamića jer u momčadi s puno stranaca izlazak iz kolotečine može pozitivno djelovati na momčadski duh.

No, Dinamo kao da je još uvijek bio na kupanju prvo poluvrijeme, a sigurno je i Hajduk iznenadioa izrazitom agresijom, trkom te velikom željom za pobjedom, tako da Dinamovci mogu biti sretni što su na poluvremenu zaostajali samo gol za Hajdukom.

Ni drugo poluvrijeme nije bilo bolje za Dinamo te su nakon jednog prekida otišli u dva gola minusa i rijetko tko je u tom trenutku pomislio da će Hajduk to prosuti. No, izgleda da je Dinamo ulaskom malog Čorića stigao s krstarenja i počeli su stezati obruč oko Hajdukovog gola i uspjeli smanjiti golom Čopa.

Veliki pritisak, a i preokret, urodio je plodom koji je za Hajduk najbolniji, a to je da su u sudačkoj nadoknadi uspjeli prosuti sve dobro što su gradili 65 minuta. Nogomet se ipak igra 90 minuta i Dinamo je na krilima svoje kvalitete uzeo ogromne bodove i zadao veliku ranu Hajduku.

Naprosto je nevjerojatno kako je Hajduk dozvolio da Dinamo nakon izjednačenja iskontrira u zadnjim sekundama. Tu se vidi neiskusnost Hajdukovaca koji su ipak trebali nakon primljenog gola shvatiti da će i bod biti dobar te utakmicu otezati i privesti kraju, no atmosfera i neiskustvo ih je ponijelo naprijed i ostali su bez ičega. Dinamo je naplatio širinu kadra koju Hajduk nema i sigurno je bio trkački moćniji u završnici utakmice.

Ima tu sad raznih teorija koje čitam po tisku, da Hajduk nema dovoljno snage, da se Hajduk potrošio više od Dinama u četvrtak, pa ovo, pa ono. Po meni, istina je negdje u sredini. Sigurno se Hajduk stvarno puno više trošio u Europi s obzirom na širinu kadra, ali ne smijemo zaboraviti da je Hajduk prošli vikend odmarao sve najbolje igrače, tako da ta tvrdnja u ovoj utakmici ne pije vodu. Prije bih rekao da je kvaliteta isplivala na vidjelo, a ponajprije psihološka stabilnost Dinama koji je nakon spavanja ubacio tri brzine više, a Hajduk je svojim glupostima to samo dopustio i otvorio vrata raja.

Čitam naš poznati hrvatski paradoks gdje novinari pitaju Tudora misli li ponuditi ostavku. Još nije prošlo ni dva mjeseca nove sezone, a Tudor ima već tri razdoblja svog rada. Prvo su ga na početku smjenjivali, pa ga uzvisili i pitali hoće li biti prvak, a sad ga opet smjenjuju.

Meni je sve to smiješno i nema logike ni u čemu, ali to je naša stvarnost i zbilja. A nitko se ne želi upitati koji od ovih igrača u Hajduku bi stvarno bili u Hajduku da je Hajduk, Hajduk.....Teško da bi itko od njih bio doveden da Hajduk ima kvalitetu kakvu kao klub ogromne tradicije i zaslužuje. Hajduk u ovom trenutku daje svoj maksimum i to je zasluga trenera Tudora. Za više od ovoga potrebna je kvaliteta.

ZAGREB – SPLIT

Splićani su u Zagreb došli nakon ispadanja iz Europe, ali i na krilima dobre atmosfere jer su pružili dostojan otpor Torinu i časno ispali. Od početka su najavljivali da su favoriti u ovoj utakmici s čeme se složio i predsjednik-trener Medić.

Može se reći da je Split bio bolji protivnik te je utakmicu trebao riješiti već u prvom poluvremenu, ali golman Zagreba i neodlučnost Splićana bili su odgovorni da je Zagreb ostao u igri za pozitivan rezultat.

Strpljivo je čekao te na kraju i dočekao svoje šanse, porazio favorite i osvojio vrlo važna tri boda. Splićani se vjerojatno tome nisu nadali i morat će čim prije zaboraviti europske nastupe i uhvatiti priključak borbe za vrh jer to po kvaliteti i zaslužuju.

RIJEKA – ZADAR

Znao je Zadar iznenaditi Rijeku na Kantridi i uzeti bodove, ali svima je bilo i prije početka utakmice jasno da je to u ovoj utakmici skoro pa nemoguće. Rijeka je i dalje u euforiji koja traje i traje i odlučna da ispere gorak okus poraza protiv Lokomotive.

Utakmica je od početka išla samo jednim smjerom, Rijeka je bila efikasna, moćna i razigrana, a Zadru očito ostavka trenera Milina nije donijela ništa pozitivno, što je i bilo za očekivati jer problem Zadra nije bio kolega Milin već kvaliteta momčadi u ovom trenutku. Bila je nedovoljna za Rijeku i Zadar će morati bodove tražiti sa sebi ravnopravnijim protivnicima.

Najljepši trenutak zbio se pred kraj utakmice kad je Brezovec uz skandiranje publike napustio teren i time se zasad oprostio od Rijeke, a igrački ga put vodi prema Italiji. Breza je bio motor momčadi, vođa, znalac i borac kakvog može poželjeti svaki trener. Njegovi prekidi su naprosto fantastični i sigurno će Rijeci to nedostajati. Brezi želim puno sreće u Italiji, a njegovo poštenje prema radu sigurno će ga promovirati i tamo u jednog od glavnih kotačića Spezie. Pošto sam imao tu čast što sam mu u Varteksu dao traku i doveo ga do vrhunske forme teško mi je bilo čitati i slušati priče kako je on samo borac, agresivac i destruktor što uopće nije točno. Breza je vrhunski tehničar, igrač s idejom i veliki znalac.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • kompressor07.09.2014. u 12:50
    Bravo Toplak! Dvije dobre utakmice zaredom Inkera! Idemo Inker!Dajte ljudi iz Sportneta neka Toplak uz ove utakmice prokomentira i onu Inkerovu u drugoj ligi! Tako ih uopce ne pratite!I mogli bi ga za promjenu i predstaviti kao trenera Inkera!
    kompressor
  • Obrisan korisnik02.09.2014. u 12:52
    tak isto možemo reć i da je dinamo pokraden jer sudac nije dal drugi žuti caktašu mislim za onaj start s leđa u prvom poluvremenu...manite se kukanja i priznajte jednom da ste pošteno izgubili i da ste ovaj put sami sebe pobijedili tj.niko drugi nego vaš trener sa možda najbriljantnijim izmjenama... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik02.09.2014. u 12:26
    Stručno oko, di je 6.kolo, si zaspao Samire? :D
    Obrisan korisnik
  • maniacx02.09.2014. u 11:59
    bez repova...da...baklje ispaljene prema tribini...nema repova, niti se spominje kazna ikakva...dalje neću ni govorit
    maniacx
  • gaijin02.09.2014. u 09:42
    Ponovo pokradeni: http://www.slobodnadalmacija.hr/Hajduk/tabid/83/articleType/ArticleView/articleId/255719/Default.aspx
    gaijin