Intervju

Nenad Škrapec: "Napravili smo čudo!"

Boris Bilas • subota, 05.01.2002.

Nenad Škrapec dvadesetogodišnji je golman mlade hrvatske hokejaške reprezentacije i HK Zagreb. Na netom završenom Svjetskom prvenstvu Divizije II do 20 godina bio je jedan od najboljih igrača, a u presudnom je susretu s Mađarskom imao 34 obrane. Posljednji susret s Latvijom nije stigao završiti zbog ozljede.

Porazgovarali smo s Nenadom kako bi vam približili sliku hrvatskog hokeja. Ta je slika, na žalost, već dugo godina, neupadljiva, ali bilo je optimistično vidjeti naše klince kako se pred punim tribinama hrabro bore.

Nadamo se da ozljeda koljena nije teška?
"Nije, doktor je rekao da će nakon nekoliko dana mirovanja sve biti u redu. Inače sam ozljedu zaradio u susretu s Mađarskom, a protiv Latvije sam izdržao samo jednu trećinu. Sve je u redu glavno da smo mi prošli dalje."

Slika 2 od 2.
Foto: Dražen Patarčić

Prvenstvo je krenulo odlično, pobjedom nad Litvom 11:3. Je li vas iznenadila tako visoka pobjeda?
"Malo je. Očekivali smo pobjedu, ali ne tako visoku. Igrali smo odlično i u prvoj trećini smo im zabili pet golova i od toga se nisu oporavili. Nakon toga je došao Japan koji je najbolja ekipa na prvenstvu i protiv njih nismo imali previše šansi. Igraju odličan, brzi hokej"

Vezane vijesti

U odlučujućem susretu protiv Mađara krenulo je loše?
"Da, prebrzo su poveli 2:0, ali na sreću dečki su se probudili i izjednačili. Dali smo gol četiri sekunde prije kraja druge četvrtine i to ih je dosta spustilo, iako su bili blizu pobjede pri kraju utakmice. Na sreću izvukli smo neodlučeno i idemo u Diviziju I."

Možeš nam opisati što se događalo u posljednjim trenucima te utakmice?
"Mađari su mislili da su postigli gol, ali pločica je prošla crtu nakon zvuka sirene. Gol ne bi ni bio priznat jer su dvojica Mađara bila u mom prostoru i sudac je to vidio. Na snimci su to vidjeli i Mađari pa su morali priznati poraz."

Slika 1 od 1.
Foto: Dražen Patarčić

Protiv Latvije niste imali puno šanse?
"Oni su puno bolji od nas. Fizički su puno snažniji. Prošle godine su ispali iz Divizije I i sad se odmah vraćaju natrag. Mislim da su trebali igrati u finalu s Japanom, ali imaju neku čudnu taktiku pa su izgubili od Danske iako su imali veliko vodstvo. To im se i prije znalo događati."

Kad se sve zbroji iza hrvatske reprezentacije je vrlo uspješno prvenstvo?"
"Jako uspješno. Napravili smo sjajan rezultat, koji smo si i zacrtali prije početka, ali tek smo sad svjesni koliko je to velika stvar. Malo smo imali i sreće jer se ove sezone proširuje Divizija I pa čak četiri momčadi idu dalje, a dobili smo i lakšu skupinu. Protiv Velike Britanije smo igrali prošle godine i izgubili. Njihov hokej nam baš ne odgovara, ali na svu sreću bili su u drugoj grupi i sada su iza nas."

U hrvatskoj ligi braniš za Zagreb, kakva je situacija na domaćem ledu?
"Nismo baš imali sreće protiv Medveščaka koji nam je glavni i jedini konkurent. Izgubili smo, ali se nadam da ćemo im vratiti u doigravanju. Oni puno bolje stoje od nas jer imaju sponzora, a mi ga još, nažalost, nemamo. Ako budemo prvaci možda dođe i poneki sponzor. Ostali suparnici i nisu konkurencija jer protiv Mladosti i INA-e iz Siska redovito pobjeđujemo s desetak golova razlike tako da ostajemo samo mi i Medveščak, a u takvoj je ligi teško igrati."

Slika 3 od 4.
Foto: Dražen Patarčić

Može li se od hokeja Hrvatskoj živjeti?
"Ne, definitivno ne. Daleko smo mi od toga. Na primjer, ja sam si sam morao kupiti opremu, a ona za golmana baš i nije jeftina. Ne dobivamo nikakve novce, a još ih i sami moramo trošiti. S obzirom koliko se novaca ulaže u hokej može se reći da smo mi i senorska reprezentacija napravili pravo čudo ulaskom u Diviziju I. Seniori su tamo već dvije godine i ove će sezone pokušati u Nizozemskoj ponovno izboriti opstanak. Kada bi se kod nas ulagalo u hokej kao na primjer u Nizozemskoj, mislim da bi bez problema ostali u Diviziji I. Mi smo četvrti, a Nizozemci sedmi s puno većim ulaganjima od nas."

Može li netko iz ove reprezentacije zaigrati u jačim europskim ligama?
"Možda. Ne baš u najjačim, ali možda u drugoj Njemačkoj ili Češkoj. Nikola Grahovar već igra u drugoj češkoj ligi, a jedan se moj kolega okušao u Jesenicama, ali je kratko ostao. Ne zbog slabih igara nego mu jednostavno nije odgovarao ambijent u gradu."

Sada je mlada reprezentacija ušla u Diviziju I, može li tamo i ostati duže vrijeme
Ja, na žalost, neću igrati sljedeće godine jer ću biti prestar, ali bih volio braniti protiv Slovenije, Francuske ili Norveške. To su sve strašno jake reprezentacije i biti će jako, jako teško ostati u tom rangu natjecanja. Vidjeli ste kako smo prošli protiv Japana i Latvije, a u toj skupini svi igraju tako ili još bolje."

Kako se ovo prvenstvo odvijalo u dvije godine jeste li uopće proslavili dolazak 2002.?
"Malo, vrlo brzo smo išli u krevet jer smo trebali biti spremni za Mađarsku. Ali slavili zato smo poslije proglašenja, i novu godinu i ovaj sjajan uspjeh."

Zaslužili su.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!