Košarka

Filipović: "Volio bih napraviti iskorak"

Branimir Korać • petak, 19.03.2010.
Filipović: "Volio bih napraviti iskorak"
Foto: Martina Japundžić

Košarkaški klub Šibenik je još jedan hrvatski košarkaški div na izdisaju. Split, Zadar, Cibona, Šibenik, sve velikani ne samo hrvatske košarke, a danas u teškim egzistencijalnim problemima. U takvim uvjetima nije lako ostvariti niti rezultat, a o tome smo razgovarali s mladom zvijezdom Šibenčana Marijom Filipovićem...

Mario Filipović jedan je od naših igrača koji su iako još uvijek mladi, promijenili nekoliko klubova. Prava afirmacija stigla je u Šibeniku gdje je dobio pravu priliku i pokazao vrijednost. Već dvije sezone igra na visokoj razini i u teškim uvjetima je jedan od nositelja igre.

Karijeru je započeo u Splitu gdje je igrao od samih početaka, škole košarke, pa do juniorskih dana. Sa 17 godina preselio je u Zadar, tamo bio i u krugu prve momčadi, ali nikad nije dobio pravu priliku. Nakon Zadra uslijedilo je iskustvo u Češkoj u momčadi Usti nad Labem.

"Zašto baš Češka? U tom trenutku mi se to činilo kao najbolja opcija, Tamo sam dobio napokon priliku, igrao sam 20 minuta po susretu i mislim da mi je to iskustvo pomoglo."

NLB ligaši prejaki

Vama ostanak u ligi nije pod znakom pitanja?

"Ne. Nadam se da ne, morali bi odraditi ovu Ligu za ostanak kako treba i ne strahovati od kvalifikacija ili ispadanja."

U Ligi za prvaka ponovno borba NLB ligaša s "malima". Mogu li preostala četiri kluba nešto napraviti?"

"Ne vjerujem, razlika u kvaliteti je još uvijek prevelika. Teško da mogu nešto više od eventualnog bljeska kao prošle sezone što je Svjetlost svladala Split. Svaka pobjeda bit će veliki uspjeh."

Žališ li za tim što u Zadru nisi dobio priliku?

"Naravno da mi je žao. Ja sam davao sve od sebe i želio sam igrati. Odlično sam se uklopio, svidjelo mi se tamo, ali tadašnji treneri nisu imali hrabrosti dati priliku mlađim igračima."

Potpuna afirmacija uslijedila je u Šibeniku. Prošle i ove sezone brojevi pokazuju veliki napredak.

"Mislim da igram jako dobro prošlu i ovu sezonu. Odradio sam nekoliko odličnih utakmica i mislim da sam pokazao napredak stoga mogu biti s osobne strane zadovoljan. Volio bih napraviti iskorak, svakako, mislim da bi dolazak u klub iz NLB lige kao sljedeća stepenica bio dobar potez."

Međutim, klub Šibenik ne gura dobro. Malo je tko mogao misliti uoči početka sezone da ćete biti ovako nisko.

"Prošla sezona je bila puno bolja, igrali smo jako dobro i imali dobar rezultat. Ove sezone imali smo dosta nesreće, poklopilo se to i s cijelom situacijom u klubu gdje jednostavno nije bilo sluha za rješavanje problema. Financije su problem, rano smo promijenili trenera i sve to na kraju utječe."

Posebno loš je bio ulazak u sezonu.

"Jako loše smo otvorili sezonu i ne znamo zašto je došlo do takve krize. Jednostavno puno stvari nije funkcioniralo niti u klubu, a niti oko kluba. Mi smo davali sve od sebe, ali rezultat nas nije pratio."

Osobna karta

Datum rođenja: 27. lipanj 1988.

Pozicija: bek šuter

Klubovi: Split, Zadar, Usti nad Labem, Šibenik

Reprezentacije: U-16, U-18, U-20

Sezona 09/10

Minute: 31

Poeni: 16.5

Skokovi: 2.9

Asistencije: 1.3

Uslijedili su i odlasci igrača, rano ste se oprostili s Ligom za prvaka?

"Da, ostali smo bez dvojice važnih igrača, Petković je otišao u Široki, a Bilan u Zadar. Za njih su dovedene zamjene, ali nikom nije bila na pameti Liga za prvaka. U jednom trenutku bili smo zadnji, u takvim uvjetima je iluzorno razmišljati o prva četiri. Cilj nam je postao skupiti što više bodova u borbi s momčadima koje su nam izravni konkurenti u Ligi za ostan."

Igranje u klubu koji je pred financijskim krahom sigurno nije lako. Kako se nosite s tim?

"Sigurno da bi bilo puno ljepše da nema dugova i da igrači dobivaju novac. Međutim situacija je teška i svi smo svjesni toga. U našoj ekipi su većinom mladi igrači kojima je ipak primarno igrati i dokazivati se kroz igru, na taj način mogu napredovati i kasnije doći do tih financija. Ja sam ovdje došao napredovati, a ne zaraditi, ako nešto dobijemo super, ako ne, moramo s tim živjeti. Mi moramo samo raditi i nadati se."

Iza tebe su i nastupi u svim našim mladim selekcijama, posljednje natjecanje koje si odradio bilo je u Latviji, EP U20 prije dvije godine. Prva utakmica bila je odlična, a onda si ostao bez minutaže.

"Prvu utakmicu protiv Grčke sam stvarno odigrao odlično. Ušao sam s klupe, odmah sam krenuo čvrsto i povukao momčad. Na kraju smo otišli do pobjede. Nakon toga nisam igrao ništa ili sam igrao vrlo malo, a zbog čega, to je pitanje za trenera. Ipak su treneri ti koji odlučuju na kraju, oni snose odgovornost za rezultat, takva je bila procjena da će neki drugi biti potrebniji."

Jedna druga generacija U20 dobit će priliku u Hrvatskoj se boriti za vrh Europe.

"Imamo jako nadarenu generaciju koja svakako može do velikog rezultata. Dodatni motiv će im biti igranje na domaćem parketu, svi će se željeti dokazati pred svojim navijačima i mislim da će ostvariti odličan rezultat."

Premijer liga

1Zadar 312+576
2Split 285+457
3Cibona 2211+125
4Cedevita Junior 2112+210
5Dinamo Zagreb 2013+230
6Zabok 1716+13
7Dubrovnik 1518-45
8Dubrava 1419-93
9Šibenka 1320-57
10Alkar 924-172
11DepoLink Škrljevo 726-350
12Bosco 132-894

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!