Nogomet

Ferenčina: "Želim veselje na treninzima"

Razgovarala:Ivana Strahija • ponedjeljak, 21.03.2011.
Ferenčina: "Želim veselje na treninzima"
Foto: Sandro Donda

Novi trener Slaven Belupa za Sportnet priča o svojem novom radnom mjestu, igračima i onom što ga je dočekalo. Najvažnije mu je, kaže, kod igrača vratiti zadovoljstvo treniranja i igranja, a koliko će to pozitivnog utjecaja imati na rezultat, ostaje da vidimo.

Roy Ferenčina i Slaven Belupo stari su znanci. U tom je klubu novi trener naime proveo osam posljednjih osam godina svoje igračke karijere i upisao 172 nastupa, uz 11 postignutih golova. Što se trenerske klupe tiče, i to je Ferenčinin povratak u Slaven Belupo, u kojem je već radio kao pomoćnik Elvisu Scoriji, u sezoni 2006/2007. Belupo se tada, kao finalist Kupa, plasirao u europsko natjecanje. Danas je Europe Slaven izuzetno daleko, pa smo Ferenčinu zamolili da usporedi te dvije ekipe, tadašnju i današnju.

"Ova je ekipa dobra, no ona je bila zbilja kvalitetna, jer nas je od Rabuzinovog sunca u finalu Kupa dijelilo pet minuta. Bili su to izuzetno kvalitetni i iskusni igrači. O ovoj ekipi imam dobro mišljenje, no žao mi je što s igračima nisam prošao zimske pripreme, onda bi sigurno pokazali svu svoju snagu."

Mjesto Scorijinog pomoćnika Ferenčina je napustio kad je dobio ponudu iz Lokomotive, tada drugoligaša, da bude šef struke tog kluba. Odmah u prvoj sezoni 2008/2009. Ferenčina je s izuzetno mladim kadrom ušao u 1. HNL, te se održao u njoj osvojivši osmu poziciju tablice na kraju sezone 2009/2010.. Ferenčina otkriva tajnu uspjeha:

Liga 16

U ovom trenutku odgoda smanjenja broja klubova u 1. HNL zvuči kao pun pogodak za Koprivničane, no mišljenje novog trenera ipak se temelji na onome što bi bilo bolje za hrvatski nogomet u cjelini.

"Istina, sad je to dobra stvar za Slaven. No, nemojmo se lagati, jedini način da Prva HNL dobije na kvaliteti jest da se liga smanji. Ovako smo otišli u širinu i kvaliteta se razvodnila. U odabranom društvu moraju biti oni koji su to zaslužili."

"Imao sam dvojac na terenu koji je bio moja produžena ruka, a radi se o Sopiću i Buli. Njih dvojica bili su naiskusniji igrači Lokomotive u to vrijeme i bili su najstandardniji te su imali respekt ostalih igrača. Osim toga, ekipa je u svaku utakmicu ulazila s velikim entuzijazmom, dečki su bili željni utakmica i sasvim smo zasluženo osvojili to osmo mjesto."

Nakon godinu i pol u Lokomotivi,došlo je do rastanka s tim zagrebačkim klubom, što Ferenčini baš i nije bilo baš po volji:

"Danas tko ostane u hrvatskom nogometu godinu i pol treba mu skinuti kapu. Ja sam u tom trenutku imao iza sebe 10 utakmica, šest vani, četiri doma, od čega je jedna doma bila s Dinamom, pa je to u stvari bilo sedam gostujućih utakmica. Osvojili smo 11 bodova i bili na 11 mjestu. Uprava je mislila da promjena treba, da će iskusniji trener napraviti nešto više s Lokomotivom, no to očito nije bilo tako."

Uz Ferenčinin odlazak iz Lokomotive su se, uz standardne izjave o dogovorenom raskidu ugovora, vezale i neke nemile scene, pa i nasilje prema igračima. To nije nikad potvrđeno od strane službenih osoba, a sam Ferenčina kaže:

"Jedan novinar napisao je puno neistina, no na to se ne želim vraćati. Meni je uvijek bilo u interesu izvući najviše iz igrača, mislim da sam pokazao da to mogu."

Ferenčina je Slaven Belupo preuzeo u trenutku kad ekipa koja je na početku sezone bila kandidat za vrh tablice tabori na 13. mjestu i iz 22 kola ima svega 26 bodova. Što je najveći problem Slavena?

SAD

S obzirom na to da je rođen u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje je proživio i prvih sedam godina svog života, Ferenčina ima i američko državljanstvo. Interesiralo nas je razmišlja li ikad o tome da se vrati u rodnu zemlju.

"Razmišljao jesam o tome da odem igrati nogomet u SAD, no ne veže me baš puno za tu zemlju, jer sam se u Hrvatskoj školovao i odrastao. No, nikad se ne zna, možda ukoliko ne bude posla u Hrvatskoj, odem raditi u Ameriku."

"To je jako teško reći jer imamo dobru ekipu i igrače, čini mi se da se uvukla nervoza u ekipu, pa loša sreća, i odmah je rezultat mnogo lošiji nego se očekivalo. Pokušat ću što prije točno detektirati najslabije točke i uvesti treninge koji će biti zabavni, na koje će igrači dolaziti s veseljem, te kroz to zadovoljstvo radom pokazivati više i na utakmicama."

Koje su pozitivne strane koprivničkog prvoligaša?

"Imamo veliku prednost što je mnogo igrača izuzetno iskusno, s dugogodišnjim stažem u 1. HNL. Dakle, sasvim suprotno od Lokomotive koju sam ranije vodio. S takvim igračima treba znati. Ne bih rado govorio kako su oni prije trenirali, znam kako ću ja raditi s njima. Nadam se da ću ih probuditi."

Za buđenje svojih igrača Ferenčina ima dva tjedna prvenstvene pauze, koja mu je izuzetno dobro došla. Stanku je Ferenčina odlučio započeti – odmorom, te je dao igračima dva dana slobodno.

"Treba im malo vremena da se psihički napune, a onda od utorka krećemo udarnički, sa po dva treninga dnevno. U četvrtak krećemo u Austriju, tamo imamo jedan trening, a u petak igramo prijateljsku utakmicu protiv austrijskog drugoligaša. Nakon toga se vraćamo i dalje treniramo, a idućeg utorka igramo protiv ludbreške Podravine, također pripremni susret."

Prva će utakmica Slavena nakon pauze biti ona protiv Karlovca, a zatim slijedi polufinale Kupa, protiv Dinama.

"Moramo biti pošteni, Dinamo je u prednosti nad nama. Zagrepčani imaju kvalitetu, individualnu i ekipnu, prvaci su Hrvatske. No, mi smo optimisti i ne predajemo se. Pokušat ćemo najviše što možemo, a ako nam se pokaže prilika i pobijediti. Time se međutim ne zamaramo previše, naš primarni cilj je ostanak u ligi, a sve ostalo je plus."

Pred Ferenčinom je dakle zanimljivo razdoblje, a Uprava mu je povjerenje poklonila do 2012. godine, do svibnja. Ima dakle vremena vratiti Slaven Belupo na stare staze slave:

"To mi je velika želja, ako se dakako održim na klupi."

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3162:20+4271
3Hajduk 3246:21+2561
4Osijek 3152:41+1145
5Lokomotiva 3141:32+944
6Varaždin 3235:42-736
7Gorica 3129:40-1135
8Istra 1961 3230:50-2034
9Slaven Belupo 3236:59-2330
10Rudeš 3214:74-607

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik23.03.2011. u 23:01
    Pusti igračima Milu Kitića u svlačionici pa ćeš vidit onda veselja :)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.03.2011. u 22:01
    a ako veselja ne bude, možda Ferenčina opet posegne za metodom "Bejzbol palicom do mira u svlačionici", tko zna!? :)
    Obrisan korisnik