Rukomet

Červar: "Nedostaje mi reprezentacija"

Razgovarala:Ivana Strahija • nedjelja, 18.03.2012.
Červar: "Nedostaje mi reprezentacija"
Foto: Kristijan Komarica

Lino Červar je bio i ostao legenda u rukometnom svijetu, ne samo u Hrvatskoj; no kad je otišao raditi u Makedoniju maknuo se iz centra pozornosti hrvatskih medija. Tek je SEHA liga i plasman u Ligu prvaka, a posebice prolazak u osminu finala, ponovno zaintrigirao domaće ljubitelje rukometa. O Metalurgu i o reprezentacijama Makedonije i Hrvatske Červar je pričao za Sportnet…

Metalurg je zajedno s ostalim klubovima zaigrao ove sezone po prvi puta regionalno natjecanje, čime su se bivši hrvatski izbornik i njegova momčad približili ljubiteljima rukometa i u Hrvatskoj, ali i Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini…

Červarove su impresije o prvoj sezoni SEHA lige pretežno pozitivne: "Od prvog dana imam isti stav, a to je da SEHA može svima pomoći. Ona je odlična za mlađe igrače, ali i za klubove, koji u domaćim prvenstvima većinom nemaju jake protivnike. Također, gledanost je vrlo dobra, na nekim utakmicama i odlična, dakle, publika je prihvatila natjecanje."

Ipak, ima i par zamjerki: "Svakako treba poraditi na organizaciji, a ne da neki klubovi, poput Metalurga, imaju problema. U šest dana smo igrali četiri utakmice i to nije normalno. Treba promisliti malo putovanja, ugledati se na NBA i kad smo mi recimo u Bosni da onda tamo odigramo tri utakmice", razmišlja Červar.

Čovjek od emocija

Igrom sudbine osmina finala Lige prvaka uparila je upravo Metalurg i Zagreb a svoja razmišljanja o predstojeća dva dvoboja Červar je podijelio sa Sportnetovim dopisnikom iz Makedonije, Safetom Ademijem: "Čovjek je satkan od emocija i krv nije voda. Zagreb je klub u kojem sam postigao mnogo, a istu tu stvar sad pokušavam i s Metalurgom", kazao je bivši trener Zagreba.

"Trebat će nam pristup kao protiv HSV-a u grupi, no i više mudrosti. Zagreb ima doduše dodatni teret, imperativ prolaska u četvrtfinale, dok mi to nemamo", objasnio je Červar. "Vjerujem da će Zagreb pokušati usporiti našu igru i kažnjavati nas iz kontri i polukontri, pa u napadu moramo biti zreli. Izgubit će onaj koji bude više griješio u obrani."

Za dvoboje protiv Zagreba Lino Červar sprema recept: "Moja je ideja odigrati s mnogo više rotacija rukometaša. Zagreb svakako jeste favorit, no favoriti ne pobjeđuju uvijek."

Tome dodaje: "Izuzetno je važno da SEHA liga dobije nekakvi status kod EHF-a te da klubovi koji je budu igrali imaju nekakvu dodatnu korist od natjecanja u Regionalnoj ligi, poput mjesta u kojem od europskih kupova. To će pridonijeti i zanimljivosti natjecanja."

U novoj sezoni SEHA liga bi se mogla proširiti, a o tome koga bi rado vidio u natjecanju, Červar kaže: "Volio bih da imamo Slovence, ali i Mađare. To bi svakako doprinijelo jačini natjecanja."

Nakon Červarovog dolaska u Metalurg 2009. godine taj je skopski klub procvjetao, 2010. godine osvojio dvostruku krunu makedonskog rukometnog prvenstva i kupa, zatim titulu prvaka, a ove se sezone plasirao i u Ligu prvaka, iako prošle nije uspio proći kvalifikacije.

Štoviše, s treće je pozicije grupe C Metalurg prošao među najboljih 16 momčadi Europe, a Červara smo upitali u čemu je tajna i koliko je uzlet reprezentacije Makedonije i Metalurga međusobno povezan: "To me mnogi pitaju i sigurno da poveznica ima. Imam mnogo reprezentativaca u ekipi, dosta radimo i mi i Vardar i to se mora primijetiti na nacionalnoj vrsti. Peto mjesto Europe je sjajna stvar, a siguran sam da će se reprezentacija plasirati i na Olimpijske igre. Također, velika je stvar to što publika u Makedoniji obožava rukomet, a mi imamo rasprodanu dvoranu za svaku utakmicu Lige prvaka."

Posao je Červara dakle odveo u Makedoniju i u potpunosti je koncentriran na rukometna događanja te zemlje. Nedostaje li mu ipak rad u hrvatskoj rukometnoj reprezentaciji? "Naravno da mi nedostaje. Ne može se to zaboraviti, najveći uspjesi hrvatskog ekipnog sporta ikad. Nisam prepotentan, rukomet je u Hrvatskoj van svake kategorije, sport broj jedan", zaključio je najuspješniji hrvatski izbornik.

SEHA liga, skupina A

1Motor Zaporožje 10314:274+4024
2Vardar Skoplje 10319:291+2824
3Prešov 10262:242+2015
4Vojvodina 10269:265+415
5Nexe Našice 10299:268+3112
6BSU 10235:358-1230

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik18.03.2012. u 20:27
    Šteta zbog Line veliki je stručnjak,ali nažalost ima jednu manu da ne trpi opravdane kritike i na njih je eksplozivno reagira,a drugo što mi se kod njega nije sviđalo je, kad je bio u saboru i predsjednik Kradz-ea istarske županije,trenirao Zagreb i vodio reprezentaciju.To je ipak bilo malo puno... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • shankly18.03.2012. u 17:53
    I ti njima :D
    shankly
  • Obrisan korisnik18.03.2012. u 17:08
    koji egotriper ovaj červar.
    Obrisan korisnik