Ostali sportovi

Kadečka: "Braća Žugaj imaju šansu za medalju u Londonu"

Piše:Branimir Korać • srijeda, 04.07.2012.
Kadečka: "Braća Žugaj imaju šansu za medalju u Londonu"
Foto: EPA

Olimpijske igre su sve bliže, a Hrvatska će imati možda i najviše aduta za osvajanje medalja dosad. Među onima koji se iz Londona mogu vratiti s odličjem su i hrvači Neven i Nenad Žugaj, dvojac koji je već na svjetskoj i europskoj razini pokazao kako se može nositi sa svima...

Hrvanje u Hrvatskoj možda nije toliko medijski eksponirano, no to ne znači da nemamo vrhunske hrvače. Na nedavno završenom Europskom prvenstvu za juniore zlato je osvojio hrvač Metalca Dominik Etlinger potvrdivši kako je najveći europski potencijal u svojoj kategoriji. Međutim, i u seniorskoj konkurenciji Hrvatska ima svoje adute. Nenad i Neven Žugaj predstavljat će Hrvatsku u Londonu i nisu bez šansi za medalju.

"Obojica imaju šansu, Nenad i Neven su već godinama u svjetskom vrhu i o njihovim kvalitetama dovoljno govore rezultati. Imaju odličja s europskih i svjetskih natjecanja i u Londonu bi mogli Hrvatskoj donijeti medalju. Svi oni koji se navode kao favoriti su hrvači s kojima su naši dečki već hrvali i ostvarivali i pobjede", rekao je u razgovoru za Sportnet.hr trener hrvača Gavrilovića Vinko Kadečka.

Kadečka jako dobro poznaje braću Žugaj jer su zajednički odradili nebrojeno treninga i natjecanja, stoga je kompetentan za davanje stava o njihovim šansama.

"I Nenad i Neven su sada u najboljim hrvačkim godinama, u naponu su snage i u najboljoj formi u karijeri. Ne samo da mi mislimo kako su izvrsni, i Svjetska hrvačka federacija ih je posebno pohvalila kao hrvače s najjačim tempom borbe. Obojica u meč ulaze žestoko i to nije lako braniti."

Gavrilović na vlastiti pogon

Što se tiče natjecateljske sezone, ona je trenutno u fazi mirovanja, barem što se tiče seniorskog dijela i očekuje se jesen kada započinje ligaško natjecanje koje će dati novog prvaka Hrvatske. Gavrilović je kroz kvalifikacijske turnire skupio najviše bodova i kao prvoplasirani se kvalificirao za tzv. Ligu za prvaka, no do naslova će biti teško doći.

"Politika našeg kluba je da dajemo šansu domaćim hrvačima. Prošlost je pokazala kako dovođenje velikog broja hrvača sa strane ne mora nužno značiti i dobar rezultat, imamo jako kvalitetne domaće hrvače i s njima ćemo ići u borbu u ligaškom dijelu. Jedina dvojica hrvača sa strane su braća Tomislav i Stjepan Lavrić iz Siska, sve ostalo su hrvači ponikli iz Gavrilovićeve škole hrvanja."

Za ostvarivanje velikog rezultata će biti potrebno i malo sreće, to je tako u sportu.

"Sreća je važan faktor, posebno sreća kod ždrijeba. Bilo bi idealno da u ranoj fazi natjecanja izbjegnu uvijek jake Ruse i hrvače iz bivšeg Sovjetskog Saveza. Oni imaju golemu bazu superkvalitetnih hrvača i uvijek su među glavnim favoritima za zlato. O njihovoj bazi kvalitete dovoljno govori podatak kako mogu složiti nekoliko izuzetno kvalitetnih reprezentacija pa tako na Europsko prvenstvo ide jedna reprezentacija, na Svjetsko druga i bez obzira na to vraćaju se s odličjima."

Petrinjski Gavrilović je jedan od najvećih hrvačkih klubova u povijesti na ovim prostorima. U klubu se sjajno radi s mlađim uzrastima pa je tako uz Etlingera među zapaženijima na EP za juniore bio Kristijan Šimatić, član petrinjskog kluba.

"Mi smo jako zadovoljni Kristijanovim rezultatom. Iako osmo mjesto na papiru ne izgleda kao veliki uspjeh, treba uzeti u obzir da je on ulazni junior i ovo mu je prva juniorska sezona. U kadetskom uzrastu je već ostvarivao briljantne rezultate i vjerujemo da će to nastaviti pokazivati i dalje. Osmo mjesto u Europi, od 28 odličnih natjecatelja, za ulaznog juniora je jako dobar rezultat."

U Petrinji je hrvanje uvijek bilo izuzetno popularno upravo zbog toga što se klub temelji na domaćim borcima.

"Uz Siščane braću Lavrić hrvat će domaći hrvači za koje vjerujem da će pokazati da su vrlo kvalitetni. Svi oni imaju odličja s brojnih natjecanja, ovo je vrlo mlada momčad i može iznenaditi. Do naslova će biti jako teško doći jer se momčadi pojačavaju konstantno, no vjerujem kako posjedujemo kvalitetu i kako možemo zagorčati život favoriziranijim klubovima. Posebno u Petrinji nikom neće biti lako hrvati. Puna dvorana naših navijača uvijek izvlači ono najbolje iz nas", završio je Kadečka.

Njega osim trenerskog posla i slaganja momčadi očekuje i posao na strunjači. naime, on je jedan od petrinjskih aduta s obzirom da je već godinama među našim najboljim borcima u dvije najviše težinske kategorije. S obzirom na dolazak braće Lavrić iz Siska, Kadečka će hrvati u najvišoj težinskoj kategoriji te je zasigurno jedan od kandidata za ostvarivanje maksimalnog broja pobjeda. Tu će mu na putu najviše stajati sjajni Marko Koščević koji će mu biti i najveći protivnik.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik05.07.2012. u 10:30
    ovo se pravi sportaši
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.07.2012. u 20:47
    I Neven i Nenad imaju svjetske bronce iz '11 i '10. Bez lažne skromnosti, od njih dvojice treba očekivati barem jednu olimpijsku medalju. Navijat ćemo za vas!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.07.2012. u 17:59
    Neka im je sretno u Londonu.Potencijala imaju i malo sportske sreće može se do velikog rezultata.
    Obrisan korisnik