Košarka

Mazalin: "Na Europskom prvenstvu nam se poklopilo sve loše, bilo nam je jako žao"

Razgovarao:Branimir Korać • srijeda, 26.12.2012.
Mazalin: "Na Europskom prvenstvu nam se poklopilo sve loše, bilo nam je jako žao"

Lovro Mazalin je jedan od najtalentiranijih i najboljih košarkaša 1997. godišta ne samo u Hrvatskoj već i u Euorpi. Njegovo ime već je dugo debelo podcrtano u bilježnicama svih skauta i svi se slažu da predstavlja veliku budućnost za hrvatsku košarku. S velikom hrvatskom nadom razgovarali smo o karijeri, planovima za budućnost i onom što je dosad obilježilo njegov košarkaški put...

Kada se spominje budućnost hrvatske košarke, uvijek se govori o kvartetu Dario Šarić - Mario Hezonja - Marko Arapović - Lovro Mazalin. Sva četvorica su među najboljim europskim košarkašima u svojem godištu i od sve četvorice se očekuje da sudjeluju u podizanju hrvatske košarke u sami europski vrh.

Lovro Mazalin je najmlađi među njima, još jedan košarkaš iznimno visoke igračke inteligencije, tehnički nadmoćan u svojoj dobnoj kategoriji i igrač koji je dosad uglavnom dominirao kada je u pitanju 1997. godište. Već sada dovoljno zreo za svoje godine, Mazalin pokazuje ne samo da je sjajan igrač, već i odlično odgojen mladić koji je svjestan svoje kvalitete, ali je pritom čvrsto na zemlji.

Karijeru je započeo u Petrinji, malom istoimenom klubu koji jako dobro radi s mladima te je s Petrinjom prošle godine iznenadio osvajanjem naslova prvaka Hrvatske za mlađe kadete.

Osobna karta

Broj na dresu: 14

Visina: 200 ("bez tenisica")

Datum rođenja: 28. lipanj 1997.

Najdraži hrvatski klub: Cibona

Najdraži NBA klub: "Lakersi iznad svih"

Najdraži hrvatski košarkaš: "Od aktivnih Zoran Planinić, on je najbolji"

Najdraži NBA igrač: Kobe Bryant

Najdraža pobjeda: Naslov mlađekadetskog prvaka Hrvatske s Petrinjom

"S Petrinjom sam osvojio mlađekadetsko prvenstvo Hrvatske što je bio fenomenalan rezultat. Posebno je to za nas puno značilo jer smo bili neočekivani pobjednici, Petrinja je ipak mali klub, ali smo otišli do kraja. Zatim smo išli na neslužbeno klupsko Europsko prvenstvo, tu smo se dogovorili da idemo polako, utakmicu po utakmicu te smo završili na visokom trećem mjestu. Ispred nas su bili samo Crvena zvezda i jaka litavska košarkaška akademija. To je nevjerojatan doseg za moj matični klub jer smo iza sebe ostavili velike protivnike, baza igrača s kojom raspolažemo mi i njihova baza su jednostavno neusporedive."

U Petrinji je već s 14 godina ravnopravno igrao za seniorsku momčad i to ne samo kao statist iz kvote mladih igrača, već je vrlo brzo postao i jedan od nositelja igre svoje momčadi u B-1 ligi.

"Prvu sezonu u Petrinji sa seniorima bio sam još malo impresioniran, bilo mi je dosta čudno jer je to ipak velika promjena. Već sljedeća sezona bila je puno bolja. Igrati sa seniorima tada nije bilo lako, oni su značajno jači fizički, ali sam zato koristio svoje druge prednosti, na talent sam izvlačio neke situacije, protiv fizičke snage sam igrao glavom."

Već u Petrinji je započeo suradnju s Daliborom Davidovićem s kojim radi individualno na dodatnom poboljšanju određenih aspekata igre.

"S 'Davidom' radim od 7:00 do 8:30 i to mi puno pomaže. Odlučili smo se na taj individualan rad kako bih popravio određene aspekte igre i jer mi jednostavno nedostaje tih treninga."

Njegova dominacija u svom uzrastu dovela je do ogromnog interesa velikog broja europskih klubova, međutim na kraju se odlučio za prelazak u Cibonu.

"Bile su samo dvije prave opcije za mene i to Fenix i Cibona. U Petrinji su sa mnom iz Fenixa igrali Skokna i Jukić i bilo je dosta priče da pređem u Fenix, međutim kada se javila Cibona, nisam više uopće razmišljao i mislim da sam povukao idealan potez."

U Ciboni ima sjajnu generaciju, a kakvu su ekipu okupili, dovoljno govori i pogled na popis za skoro okupljanje kadetske reprezentacije kojim dominiraju igrači Cibone.

"I u 96. i u 97. godištu imamo sjajnu ekipu. Tu su još Arapović, Slavica, Kumanović, Zadravec i još niz igrača s kojima smo daleko ispred ostalih. Mislim da kadetsko prvenstvo Hrvatske moramo osvojiti jer smo stvarno daleko ispred svih i bilo bi veliko iznenađenje i razočaranje da ne uzmemo naslov prvaka."

I u Ciboni se već okušao u radu sa seniorima što smatra velikim i pozitivnim iskustvom.

"U Hrvatskoj nam je daleko najveći konkurent Split. Oni odlično rade s mladima i imaju kvalitetu. Ostali su ipak ispod nas i Splita i mislim da ćemo se mi boriti za naslove."

"Sa seniorima sam prvo išao na pripreme i bio sam jako uzbuđen. Dečki su me sjajno prihvatili, svi su bili odlični, puno su pomagali svojim savjetima i mogu se samo zahvaliti takvom prijemu. Seniorski treninzi su potpuno drugačija razina, drugačije se trenira, sve se radi u daleko većoj brzini, igrači su fizički jači i ti treninzi sa seniorskom momčadi puno mi pomažu za budućnost. Čim se pojavite na parketu, jasno vam je koliko je to veća razina od onih treninga u mlađim uzrastima."

Iza ovog sjajnog košarkaša je u mladoj karijeri već jedno veliko razočaranje vezano uz nastup s reprezentacijom. Na Europskom prvenstvu do 16 godina ove godine se očekivalo puno, međutim rezultat je na kraju bio ispod očekivanja.

"Jako mi je žao zbog tog Prvenstva. Imali smo velika očekivanja, međutim na kraju smo odigrali suprotno od onog kako smo se nadali i sve nam se loše poklopilo. Treneri su nam govorili da će prva utakmica s Talijanima biti važna i možda ključna, a mi smo tu imali dosta peha. Tomić je rano zaradio tešku ozljedu i morao je na šivanje jezika, ja sam na pripremama zaradio ozljedu i nisam tu niti trebao igrati i čak smo i dobro otvorili utakmicu, ali onda smo pali. Zatim smo se odlično nosili protiv jakih Turaka sve dok suci nisu izbacili 'Arapa' (Arapovića) i mene zbog pet osobnih i pali smo tek u produžetku. Četvrtfinale protiv Francuza nas je ubilo. Igrali smo odlično, imali 17 razlike, ali kako smo igrali s malim brojem igrača, jednostavno smo ostali bez snage i više se nismo mogli nositi s njima. Oni su imali široku rotaciju i dobili su nas na to. Još nam je potpuno stao šut, njima se otvorilo i nije išlo. Jako nam je žao jer smo očekivali puno."

Već 2013. godine stiže prilika za popravak, ova sjajna generacija ima priliku za ostvarivanje boljeg rezultata.

"Jaki smo, svjesni smo toga kakvu priliku imamo, ali neću ništa obećavati. Opekli smo se na tom Prvenstvu, bila nam je to velika škola, ovaj put ćemo ići puno skromnije i opreznije, ali s velikom ambicijom."

Na priče kako predstavlja jednog od budućih nositelja igre reprezentacije uz Šarića, Hezonju i Arapovića, Mazalin spominje i još nekolicinu igrača koji će po njemu ostvariti veliku karijeru.

"Kako bi za mene izgledala idealna ova sezona? Da osvojim naslov kadetskog prvaka s Cibonom, s juniorima da osvojim barem medalju, da odigram barem jednu utakmicu za seniore u A1 ligi i na Europskom prvenstvu osvojim medalju. Mogao bih onda reći da sam jako zadovoljan sezonom."

"Apsolutno treba istaknuti Brzoju koji je fenomenalan košarkaš, zatim u 95. godištu Paola Marinellija koji je po meni daleko najbolji playmaker među svim mladim hrvatskim košarkašima. Tu su i svi ovi moji iz sjajne Cibonine generacije, a jako mi je žao što Tomić ima velikih problema s ozljedama i nadam se da će ti njegovi problemi prestati jer je riječ o ogromnom potencijalu."

Osim što nastupa za Cibonu u mlađim dobnim kategorijama, Mazalin igra i A2 ligu za Kaptol.

"Iako imam s Petrinjom iskustvo igranja seniorske košarke, Kaptol je ipak jedna razina više. Vidi se da to nije rekreativno kao u B1 ligi, u A2 ligi su ipak bolji i profesionalniji košarkaši i jako nam puno znači što se možemo s njima natjecati iz tjedna u tjedan. Kaptol je odličan razvojni projekt koji samo pomaže našim mladim košarkašima u prelasku među seniore."

Glavni trener mu je danas jedan od najvećih europskih talenata u svoje vrijeme Josip Sesar. Sesar je ostvario dobru seniorsku karijeru iako niti približno onakvu kakvu je sukladno potencijalu morao.

"Sa Sesarovim radom sam prezadovoljan, vidi se da ima sve predispozicije da bude veliki trener. Puno toga sam od njega naučio, pokazuje mi i one sitne male stvari koje treneri inače ne pokazuju, u svakoj situaciji zna kako se moramo postaviti na parketu i s njim stvarno jako dobro napredujem. Puno radimo i na obrani i na napadu, a pokušava kod svakog igrača poboljšati pregled igre kao jedan od preduvjeta za povećanje kvalitete."

U napornom ritmu treniranja i školovanja, Mazalin odlično balansira.

"Mislim da sam uspio sve dobro uskladiti. Dnevno treniram oko četiri sata, no u školi nemam nikakvih problema. Dapače, nisam uopće u zaostatku za ostalima iz razreda, najnormalnije odrađujem svoje obaveze. Ipak, škola je na prvom mjestu."

Danas hrvatska košarka ima svoj poker asove koji su svaki u svojoj dobnoj kategoriji među četiri najtalentiranija i najbolja košarkaša Europe. Mazalin je među njima. Hrvatska dugo nije imala takvu koncentraciju kvalitete u mlađim dobnim kategorijama i ne samo širinu u kvaliteti, već i visoku kvalitetu. Nadajmo se da će se sve to uspješno pretočiti u dobar rezultat i na prelasku u seniorsku košarku. Već ova četvorka daje nam za pravo da vjerujemo u uspjeh.

Foto: Fiba, autor - Romans Koksarovs

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik27.12.2012. u 15:35
    Mali MAZALIN kao i ŠARIĆ govore kao iskusni igrači. Vidi se da su u glavi čisti. Ajmo čuti intervju sa HEZONJOM. On mi je zvučao kao tinejđerska superzvjezda. Mali je nalupetao svašta prošlo ljeto.
    Obrisan korisnik
  • Torca-Dubrava26.12.2012. u 15:27
    Puno Sreće Lovro i razvij se u pravog igrača...Živio...!
    Torca-Dubrava