Rukomet

Stefan Vujić: "Nantes je u odličnom nizu, nadam se kako nas ova pauza neće izbaciti iz ritma"

Razgovarao: Damir Žbulj • četvrtak, 11.04.2013.
Stefan Vujić: "Nantes je u odličnom nizu, nadam se kako nas ova pauza neće izbaciti iz ritma"

Nakon reprezentativne pauze i kvalifikacija za odlazak na Europsko prvenstvo, vrijeme je za ulazak završnicu klupske rukometne sezone. Uskoro su na rasporedu završni turniri u europskim natjecanjima, dok će se istovremeno voditi velika bitka za titule nacionalnih prvaka. U Francuskoj je pitanje prvaka praktički već odlučeno, veliku prednost na vrhu ima PSG, koji je tek prošlog mjeseca upisao svoje prvi i jedini poraz. Bolji su od njih bili rukometaši Nantesa, za koje od siječnja ove godine uspješno nastupa i hrvatski rukometaš Stefan Vujić. U razgovoru za Sportnet najavio je uzbudljivu završnicu sezone u kojoj će se njegov klub boriti na tri fronta...

U siječnju ove godine mladi 21-godišnji hrvatski rukometaš Stefan Vujić iz Poreča je stigao u francuski Nantes, jedan od snažnijih klubova tamošnjeg prvenstva. Odlično se Vujić snašao u novoj sredini, trener Thierry Anti daje mu priliku na terenu, a iz tjedna u tjedan učinak mu je sve zapaženiji. U posljednjem nastupu prije reprezentativne pauze Nantes je igrao četvrtfinale francuskog Kupa, uvjerljivom domaćom pobjedom nad Creteilom osigurali su polufinalni obračun s Montpellierom, a u slavlju je Stefan Vujić sudjelovao sa šest postignutih pogodaka, iz sedam pokušaja, svoju napadačku rolu obogativši i s nekoliko asistencija.

U prvenstvu se trenutno nalaze na četvrtoj poziciji, međutim, trećeplasirani Dunkerque bježi im samo tri boda te se s pravom mogu nadati kako će se u završnici sezone do posljednjeg kola boriti za poziciju koja iduće sezone vodi u kvalifikacije za Ligu prvaka.

"Nadam se kako nas ova pauza neće izbaciti iz ritma"

Nantes u narednim kolima ima solidan raspored. Osim relativno neugodnog i teškog gostovanja u petak kod Tremblaya, očekuje ih nekoliko, na papiru, lakših utakmica, protiv suparnika iz donjeg dijela ljestvice. Kod kuće dočekuju posljednji Billere pa odlaze u goste kod Aix en Provencea. Zatim su domaćini Selestatu, dok prije završnog kola i gostovanja kod Montpelliera igraju kod Ivryja, odnosno pred svojim navijačima protiv Cessona.

Međutim, LNH je izuzetno izjednačena te su pred Nantesom i Stefanom Vujićem zanimljivi i uzbudljivi rukometni obračuni. Već u petak moraju na gostovanje kod Tremblaya: "Iskreno, za mene su oni velika nepoznanica, ali siguran sam kako nas čeka odličan i jak suparnik, kao i svi do sada. Bez obzira nalazili se pri vrhu ili dnu ljestvice. Naravno, nadam se našoj pobjedi jer nas ona drži u borbi za treću poziciju. Otkako sam stigao u Nantes imali smo odličan niz dobrih utakmica te se nadam kako nas ova malo duža pauza neće izbaciti iz ritma."

Osvrnuo se Vujić i na svoj odličan nastup u posljednjem okršaju s Creteilom, kada je bio svakako jedan od najboljih na terenu: "Usudio bih se reći kako smo posljednju utakmicu, u Kupu protiv Creteila, očekivano dobili, ali nije bilo nimalo lagano. Trener mi je pružio oko 25 do 30 minuta igre, a ja se nadam kako sam mu dobro uzvratio na ukazanom povjerenju, zabivši šest pogodaka iz sedam pokušaja, uz poneku asistenciju."

Prema Metličiću respekt, ali prije i poslije utakmice"

U polufinalu Kupa očekuje ga gostovanje kod Montpelliera, koje je na rasporedu početkom svibnja. Nantes treba preskočiti još tu posljednju stepenicu prije velikog finala u pariškom Bercyju. Međutim, za Montpellier je natjecanje u Kupu posljednja prilika za neki ovosezonski trofej i sigurno da Vujiću i njegovim suigračima neće biti nimalo lagano.

O reprezentaciji još uvijek s tribina

Reprezentativnu pauzu Stefan Vujić iskoristio je i kako bi pogledao kvalifikacijske utakmice Hrvatske protiv Mađarske, koje je komentirao ovim riječima : "Uspio sam pogledati obje utakmice protiv Mađarske, a ovu u Zagrebu sam pogledao i uživo u Areni. Moram priznati kako su me Mađari iznenadili u prvom dvoboju, odigrali su odličnu utakmicu, vrlo agresivnu. Vanjska linija nam je bila neprepoznatljiva i uz to su nam spriječili lagane pogotke i kontre, gdje se u toj fazi igre vidio nedostatak Štrleka i Čupića. To ne umanjuje mađarski uspjeh, jer oni imaju vrlo odličnu ekipu, vrlo neugodnu, ali vidljivo je kako imaju jako puno oscilacija u igri te kako im nedostaje kontinuiteta."

"Što se tiče utakmice u Zagrebu, mislim kako ne treba o njoj puno pričati. Bila je to apsolutna dominacija u svim segmentima igre. Obrana, kontranapad te sami napad na čelu s Duvnjakom bili su impresivni, a kada se uz to pridoda odlična atmosfera u Areni, sve je bilo savršeno. Naravno, bilo je 'crnih rupa', umora, ali što je i normalno s obzirom kako su praktički svi igrači iz prve sedmorke nosioci igre u svojim klubovima."

Utakmica će biti posebno zanimljiva hrvatskim ljubiteljima rukometa, jer će se Vujiću na suprotnoj strani terena naći hrvatska legenda Pero Metličić: "U polufinalu nas očekuje snažni Montpellier. Oni su odličan skup reprezentativaca sa svih strana, no, čini nam se kako im je forma ipak malo u padu. Nadamo se kako bi to mogli iskoristiti i iznenaditi ih."

"Bit će mi izuzetna čast igrati protiv Metličića, a ako dobijem priliku čak ću ga i čuvati. Prema njemu imam veliki respekt ali samo prije i poslije utakmice," naglasio je Stefan Vujić.

Uz dobre igre Nantesa u posljednje vrijeme, u što se svakako može ubrojiti i utakmica protiv PSG u kojoj su uvjerljivo vodećoj ekipi prvenstva skinuli skalp, čini se kako im je forma u usponu i to baš pred ulazak u završnicu sezone kada će im biti i najpotrebnije.

Osim što su osigurali polufinale Kupa te što se u prvenstvu bore za treću poziciju, Nantes je odličan posao napravio i u Kupu EHF-a. Dobrim igrama kroz skupinu osigurali su završni turnir, koji će se u svibnju održati upravo u njihovoj dvorani. Sustav natjecanja omogućio im je da se izravno iz grupe kvalificiraju na Final Four, dok će se ostala tri mjesta boriti Maribor i Frisch auf Göppingen, danski KIF Kolding Kobenhavn i Holstebro te njemački Magdeburg i Rhein-Neckar Löwen.

"Samim plasmanom na završni turnir napravili smo veliki, izuzetan klupski uspjeh. Nama nije važno tko će igrati na Final Fouru, sada mirno čekamo kako će se sve odvijati u četvrtfinalu i tko će nam se priključiti u Nantesu," poručio je hrvatski rukometaš ovog francuskog prvoligaša.

"Maqueda je 'stroj' koji se ne umara, a Valero je enigma za protivničke golmane"

Upravo je Nantes jedan od onih europskih klubova koji ove sezone odlično igraju na španjolski pogon, jer u svojim redovima imaju trojicu ovogodišnjih svjetskih prvaka. I dok se Alberto Entrerrios nakon svjetske titule na najbolji mogući način oprostio od nacionalne izabrane vrste, Jorge Maqueda i Valero Rivera Folch i dalje su sastavni dio ekipe aktualnih šampiona.

Upravo su njih dvojica briljirali u posljednjem reprezentativnom nastupu, kada je Španjolska na svom terenu deklasirala Makedoniju. Maqueda sa šest pogodaka iz sedam udaraca te Rivera, koji je precizan bio sedam puta iz osam pokušaja, postigli su gotovo polovicu od 29 golova Furije u nedjeljnom kvalifikacijskom susretu u Guadalajari. Vidljivo je kako su u odličnoj formi, što su svakako dobre vijesti i za Nantes.

"Maqueda je jednostavno stroj koji se ne umara, nešto takvo još nisam vidio u životu, a Valero Rivera ima takvu ručicu da s loptom može napraviti sve što god poželi i jako često je enigma za protivničke golmane. Obojica su pokazala svu svoju kvalitetu u pobjedi protiv neugodnih Makedonaca, gdje su predvodili svoju reprezentaciju do pobjede," pohvalno je o svojim španjolskim suigračima govorio Vujić.

Valero Rivera u ovom je trenutku najefikasniji igrač Nantesa, ali što je još i važnije sa 135 pogodaka nalazi se na vodećem mjestu liste strijelaca LHN. Niti Maqueda ne zaostaje puno, jer je ovaj Španjolac sa 108 postignutih golova na šestoj poziciji najboljih topnika francuskog prvenstva.

Uzbudljiva će biti završnica sezone za Stefana Vujića, koji će sigurno od trenera Antija u ova tri natjecanja dobiti svoju priliku na terenu: "Atmosfera u ekipi je odlična, ali ne i opuštena. Nismo još niti blizu kraja i čeka nas još jako puno posla kako bismo ovu sezonu zaključili na što uspješniji način."

LNH, 20. kolo:
US Ivry handball - Paris Saint Germain Handball, 11. travnja
Montpellier - Creteil, 12. travnja
Aix en Provence - Cesson Rennes Metropole HB, 12. travnja
Tremblay en France - Nantes, 12. travnja
Billere Handball - Dunkerque Handball Grand Littoral, 13. travnja
Selestat Alsace HB - Fenix Toulouse Handball, 13. travnja
Chambery Savoie - Saint-Raphael, 13. travnja

Foto: HBC Nantes / Sylvain Artu

Lidl Starligue

1Paris Saint-Germain 4140:110+308
2Aix 5155:141+148
3Créteil 6177:170+78
4Chambéry  5153:147+68
5Toulouse 5148:138+107
6Nantes 5164:141+236
7Chartres 5139:143-46
8Montpellier 4113:104+95
9Nîmes 5132:138-65
10Cesson Rennes 5138:141-34
11Saint-Raphaël 4110:119-93
12Limoges 389:90-12
13Dunkerque 4114:127-132
14Istres 4106:120-142
15Saran HB 5125:149-240
16Nancy 5130:155-250

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik11.04.2013. u 14:19
    na sportnetu se dvoje troje ljudi bavi ekskluzivama ali nazalost sve vezano za rukomet. nisam jedini koji je to primjetio i neka nastave ali neka se i drugi trgnu.
    Obrisan korisnik