Nogomet

Frančić: "Ako se u deset kola osvoji pet bodova, a onda u dva četiri, sve je jasno"

Razgovarala:Ivana Strahija • nedjelja, 06.10.2013.
Frančić: "Ako se u deset kola osvoji pet bodova, a onda u dva četiri, sve je jasno"
Foto: Ivana Strahija

Mladen Frančić ima razloga za (samo)zadovoljstvo. Njegova je momčad u svega dva kola osvojila četiri boda, a posljednja je utakmica, domaća pobjeda protiv Lokomotive, izborena nevjerojatnom željom za pobjedom ali i vanserijskom rolom Davora Vugrinca, vratila navijačima vjeru u momčad. Frančić za Sportnet komentira susret protiv Lokosa te svoj proces rada koji je već požeo uspjeh...

Nakon prvih 45 minuta u petak, gledalište se maltene počelo pakirati sa stadiona, budući da su domaćini gubili 0:2 i pokazali manje od željenog u prvom poluvremenu. No ostali su i imali što vidjeti: probraženi Slaven Belupo, rapsodiju Vugrinca i na kraju pobjedu od 3:2.

Zamisli u obrani

Trener Mladen Frančić, koji je preuzeo Farmaceute pred dva tjedna, može sam sebi čestitati, no ipak slavu ostavlja igračima: "Kako sam i rekao, ako s osmoricom možemo do boda. s desetoricom možemo do sva tri. Možda najvažnije od svega, momčad se podredila rezultatu, igri i klubu, a igrači su pokazali nevjerojatnu želju za igrom. Još jednom se pokazalo da je 2:0 najopasniji rezultat. Ja obično, kad vodim 2:0 kažem da sam osvojio bod, jer protivnička momčad, ukoliko u tom trenutku zabije gol, dobije nevjerojatnu motivaciju i momentum."

U prvom je dijelu susret izgledao prilično loše, posebice u obrambenom dijelu, a svakako je iznenadila odluka da se Petra Brleka postavi na stopersku poziciju. Frančić međutim ne misli tako: "Mislim da će se mnogi navijači i kritičari još iznenaditi, kad vide što sve mogu pokoji igrači odigrati. Moj je moto da nema riječi 'ne mogu' u svlačionici i na terenu. Brlek je igrao stopera jer smo htjeli brzu igru i stvaranje viška u sredini, željeli smo napraviti iznenađenje, jer u današnjem nogometu, tko se ne mijenja i tko ne riskira, ne pobjeđuje."

Također se Frančić ne slaže s konstatacijom da je obrana bila katastrofalna u prvih 45 minuta. "Mi smo sve to trenirali i zamisao je dobra, samo nedostaje uvježbanosti. Nije bila katastrofa nego su svi igrači u obrani loše zatvarali, no to su kasnije promijenili. Bilo je važno na vrijeme reagirati na događanja na travnjaku izmjenama i promjenama sustava, mislim da sam tu uspio, a na to sam i pripremao igrače, da budu spremni za transformaciju."

No, svakako da je reakcija Fuštara kod prvog gola, škarice kojima je na malom prostoru pred golom pokušavao izbiti loptu, bila neptrebna? "U nogometu se uvijek događaju nepredviđene stvari, a i većim se igračima događaju greške. Mi smo se svakako pripremali na reakcije kod prekida i slažem se da su škarice bile nepotrebne, tim više što je Filipović bio spreman na intervenciju i najvjerojatnije ne bi bilo gola."

Još je jedna situacija mogla biti riješena bolje, pod kraj prvog dijela je Đenan Haračić imao matnu situaciju u kojoj je mogao (i trebao) poentirati, no zbunio se i priliku propustio, pokazavši dozu nogometne nezrelosti. "On je reagirao u velikoj želji, no on je mladi igrač koji ima vremena naučiti se hladnokrvnosti i čuvanju glave u takvim situacijama. Upotrijebio sam ga jer je dobro igrao protiv Koprivnice u pripremnom susretu, trebali smo takvog igrača da rabije mirnoću Lokomotivinih Puljića i Mesarića."

Rapsodija drugog dijela

Nedvojbeni je junak pobjede u petak svakako Davor Vugrinec, koji je bio kreator preokreta i prisutnost koja je ostatku momčadi dala podstrek za mnogo bolju igru. Je li sjajna Vugina rola bila iznenađenje? "Nadmašio je očekivanja za 200 posto, to je sigurno, no na kraju krajeva, nije to za mene bilo iznenađenje. Imali smo točno određeni plan da Vugrinca uvedemo u drugih 45 minuta, koliko može odigrati na visokoj razini, znao sam da će biti moja produžena ruka na terenu. Tako je i bilo, raspoređivao je igrače, donio mirnoću. Mislim da je vanserijska utakmica koju je odigrao posljedica prvenstveno motiva da pokaže kolika mu je nepravda nanesena ranije, a dodatno ga je potaknula podrška s tribina", kaže Frančić.

Od tri poteza kojima je promijenio utakmicu, koji je bio najbolji, najvažniji? Prvo je imao asistenciju za gol u kojoj je sjajno okrenuo i vratio već izgubljenu loptu bolje postavljenom suigraču, potom je iskoristio nesmotrenost gostujućeg golmana i iz drugog plana pospremio odbijenu loptu, a u trećoj je instanci realizirao penal koji je napravljen na njemu. "Teško je izabrati, u sve je tri situacije pokazao kvalitetu, mirnoću, iskustvo, ali i veliku nogometnu inteligenciju. Njegove su situacije baš te, teške, gdje treba pamet i hladnokrvnost", rezonira strateg Farmaceuta.

Nakon susreta, Tomislav Ivković potencirao je da su njegovi igrači pali u drugom poluvremenu i da je zato Slaven Belupo pobijedio. Je li to tako, je li Lokomotiva bila lošija ili je Slaven bio bolji? "Ivković je dosta isticao ulazak Vugrincam vidjelo se da mu je dosta žao što on nema takvog igrača. Istina je da su igrači Lokomotive prema njemu osjetili respekt, no isto tako, mi smo u drugo poluvrijeme krenuli sasvim drugačije, agresivno, imali smo brze lopte i napravili pritisak."

I u ovoj utakmici su bile dvije situacije, jedna na štetu a druga u korist Slavena - poništen gol Delića i konačni penal - kako to komentirate? "Sudac Bebek je posao odradio vrhunski i mislim da je on sudio dvoboj protiv Hrvatskog dragovoljca, sigurno ne bi bilo ni jednog kartona, pošto je ova utakmica bila mnogo čvršća. Kod poništenog pogotka Delića poštivao je sugestiju pomoćnika, dok je kod penala situacija bila sasvim jasna, snimka je pokazala da dileme nema."

Jesu li sada kritičari utišani? "Kritičara još uvijek ima, no to mene ne smeta, jer me njihovi komentari drže 'budnim' i to mi je drago. Osim toga, svaka kritika je super motivacija za dalje. Ipak, ako se u deset kola osvoji pet bodova, a potom u dva njih četiri, mislim da je sve jasno", zaključuje Frančić, koji je momčadi obećao malu proslavu ovog podviga tijekom reprezentativne stanke. U skladu s najavljenim, zaslužni će igrači biti i financijski nagrađeni, a kako je Sportnetu kazao trener, Vugrincu će pripasti dvostruka premija.

SuperSport HNL

1Rijeka 3162:20+4271
2Dinamo 3157:24+3369
3Hajduk 3141:20+2158
4Osijek 3152:41+1145
5Lokomotiva 3141:32+944
6Varaždin 3135:41-636
7Gorica 3129:40-1135
8Istra 1961 3230:50-2034
9Slaven Belupo 3236:59-2330
10Rudeš 3113:69-567

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • ORIENTAL14.10.2013. u 22:38
    A šta u Hrvatskoj nije namješteno? Od politike do sporta... a da ne bi bila jedna utakmica...
    ORIENTAL
  • ZEEBANCIA10.10.2013. u 00:12
    Ti si gledao, ali uzalud... pošto ništa ne vidiš i slijepo i naivno vjeruješ u poštenje HNL-a...A da je kojim slučajem Slaven Belupo vodio 2:0, pa izgubio 2:3 sigurno ne bi zastupao tu svoju "vjeru u poštenje" već bi prvi posumnjao u namještaljku... Vidiš, ja nemam interesa, ne volim ni Slaven, a... [više na forumu]
    ZEEBANCIA
  • Obrisan korisnik08.10.2013. u 15:58
    Tako je, Mamić se osvećuje i Osijek MORA ispast jer nisu htjeli prodat jebenog Lulića u Dinamo
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.10.2013. u 15:57
    Po svim komentarima se vidi da nitko nije gledao utakmicu....Lokomotiva je namjerno pogodila još dvije prečke jel? Il su mislili zabit i za 4:0 pa pustit Slavenu još brutalniji preokret?
    Obrisan korisnik
  • ZEEBANCIA07.10.2013. u 12:07
    Da je Slaven gubio 0:2 od Osijeka ili Hrv.Dragovoljca ili neke ekipe koja se s njima može usporediti, pa onda tih 0:2 okrenio u 3:2 bilo bi čudo s obzirom da su do ove utakmice u cijeloj 2013. godini pobijedili samo 2 put! (proljetos Istru u Koprivnici i prije 4-5 kola Zadra u Stanovima).A okrenuti... [više na forumu]
    ZEEBANCIA