Nogomet

Nenad Črnko: "Cilj je pobijediti svakoga, ali imperativ Prve lige nemamo, niti smo ikada imali"

Razgovarao:Davor Mikulić • petak, 05.12.2014.
Nenad Črnko: "Cilj je pobijediti svakoga, ali imperativ Prve lige nemamo, niti smo ikada imali"

Jesenski dio drugoligaškog natjecanja Gorica je okončala kao prvoplasirana momčad. Unatoč tom uspjehu, tvrdi predsjednik Nenad Črnko, ne postoji nikakav imperativ. Svoj pogled na jesenski dio ponudio je za Sportnet, te progovorio o prekidu suradnje s Ilijom Lončarevićem, mogućem odlasku Tomislava Kiša, ali i o infrastrukturi potrebnoj za najviši rang natjecanja...

Proteklog vikenda odigrano je i posljednje jesensko kolo u drugoligaškom natjecanju. Klubovi su već na odmorima, a misli su svima već polako usmjerene prema proljeću koje će, sasvim sigurno, biti jednako neizvjesno i napeto.

Najviše razloga za zadovoljstvo imaju u Velikoj Gorici. Najuređeniji drugoligaški klub, bez imalo sumnje, jesen je okončao kao prvoplasirana momčad, a uoči samog početka sezone mnogi su upravo u Gorici vidjeli jednog od glavnih kandidata za izravan plasman u prvoligaško društvo.

„U konačnici sigurno nisam nezadovoljan. Ispunili smo sve svoje bodovne planove, iako iskreno nismo imali imperativ borbe za naslov“, započeo je predsjednik Gorice, Nenad Črnko.

„Kad smo 2013. slagali temelje nove momčadi zacrtali smo si borbu za vrh u trećoj godini, a to se trebalo dogoditi u sezoni 2015/16. No, u finišu prelaznog roka dobili smo naše domaće dečke Nikolu Raka i Matiju Dvornekovića nazad u Goricu i tada smo postali svjesni da nećemo moći izbjeći teret favorita, što je poznavajući stanje u drugim klubovima bila i realnost. Preskačući jednu plansku godinu dodatnog odrastanja stvorili smo i sebi i lokalnoj zajednici male „brige“, ali uvjeren sam da će i Gorica i Velika Gorica znati i te brige iskoristiti kao svoju prednost za daljnje korake“.

Međutim, i kod Gorice je, kao i kod ostalih drugoligaša bilo dosta oscilacija, kako u igri, tako i u rezultatima. Kao i glavni konkurenti, Inter i Cibalia, nogometaši Gorice na domaćem su terenu ostali bez velikog broja bodova, čak devet. Kako kaže predsjednik Gorice, otkako je on predsjednik, a tu funkciju obavlja već pet godina, igračima je uvijek bilo teže igrati na domaćem terenu, a jedan od razloga je i kvaliteta travnjaka. Ipak, i taj problem bi se trebao vrlo brzo riješiti.

“Da, oscilacije su u nogometu moguće i daju određenu draž tom sportu, jer se u takvim okolnostima događaju i rezultatska iznenađenja. Osim toga, većina momčadi koje dolaze na naš stadion prvenstveno igra obranu, orijentirajući se na iznenađenja kroz kontranapad što je teško probiti. Analizirajući sve godine od kada sam predsjednik Gorice, nama je oduvijek bilo teže igrati kod kuće, iako smo i u takvim situacijama bodovno bili bogatiji. Jedna od činjenica koju smo stalno spominjali je kvaliteta domaćeg terena koji će iduće godine u generalnu sanaciju. Kad je lijepo vrijeme, on je među najboljima u državi, no kako je ova jesen obilovala kišom, naš teren je bio najmekaniji u ligi, a kad igraš u blatu tada igre i nema“, riječi su predsjednika Črnka koji dodaje: „No, ja u potpunosti ne držim to kao hendikep jer smo u nekim domaćim utakmicama na lošem terenu (HD, Segesta, Inter) potvrdili sami sebi da kad podignemo agresivnost i pristup za stepenicu više, da nam ni teren nije prepreka. Jednostavno smatram da smo odrastali iz kola u kolo i bili sve bolji, što je plasman na tablici u konačnici i potvrdio“.

U prilog Gorice često su protekle jeseni išli i lošiji rezultati Intera i Cibalije. Loše nije bilo niti u međusobnim ogledima pa su ukupno četiri boda iz dva susreta sa Zaprešićanima i tri s gostovanja iz Vinkovaca uzeli nogometaši pod vodstvom Ilije Lončarevića, a Nenad Črnko iz borbe za vrh ne isključuje niti Sesvete za koje smatra kako bi na proljeće mogle pokazati puno više.

“I Inter i Cibalia su sigurno momčadi koje su u ovom prvenstvu očekivale više, iako ja smatram da je poredak na tablici potpuno realan i da je jedno živjeti na osnovu starih tradicija, a drugo objektivne mogućnosti u tim klubovima. Ako ćemo gledati na tradiciju i Inter i Cibalia bi trebali biti ispred nas, no kad imate financijskih problema, ili se nalazite pred predstečajnim nagodbama teško možete konkurirati klubovima poput Gorice. Da me netko krivo ne shvati, ja bih volio i Inter i Cibaliju gledati u Prvoj HNL, ali da bi to bila realnost mnogo se toga mora promijeniti u okolnostima. Osobno još uvijek smatram da Gorica još uvijek nije potpuno spremna za I HNL, a nemamo ni lipe dugova, isplaćujemo sve obaveze i prema igračima, trenerima i zaposlenicima kao i prema državi, službenim osobama i savezima, ali opet, kad se okrenem oko sebe i vidim ambicije i probleme drugih tada znam da smo u ovom trenutku sigurno ispred svih. Unatoč tradiciji i imenima ne naprave li Inter i Cibalia neke ozbiljnije pomake ja tu vidim Sesvete koje će sigurno imati što reći u proljeće."

Nakon posljednjeg jesenskog kola iz kluba je stigla službena obavijest o sporazumnom raskidu suradnje s „najpoznatijim nogometnim brkom“, Ilijom Lončarevićem. Iako je nešto ranije u javnosti spominjan njegov odlazak zbog nezadovoljstva u klubu, o tome, tvrdi Črnko, nema govora. Novi ugovor bio bi mu ponuđen već u siječnju, no novo radno mjesto Ilije Lončarevića je tehnički direktor HNS-a gdje će koordinirati rad mladih selekcija. Tu funkciju trebao bi obavljati minimalno tri iduće godine.

“Mi nismo klub koji je sklon promjenama trenera. Nažalost, imali smo jednu glupu sezonu gdje sam ja napravio pogrešku u kadroviranju u samom startu pa smo to platili s tri trenera u godinu dana. Zanemarimo li tu sezonu, u preostalih pet smo imali svega 3 trenera. Lončarević je jedan od najboljih trenera s kojima sam radio i tako će i ostati. Njegov ugovor je bio važeći do 30.06.2015., a da je bilo drugačije već u siječnju bismo mu nudili produženje. To sve govori! No, s druge strane znam da je ovo posao iz snova za čovjeka koji ima vizije razvoja HR nogometa u malom prstu. I da je bilo pravde i hladnih glava Ilija je u HNS-u već davno trebao biti. Tribina i mediji se pak bave svačim pa tako svaki mrki pogled i povišeni ton smatraju kao opciju budućih razilaženja klubova i trenera. Bilo je toga i u Gorici, no da toga nema bili bismo „kamilica“. Normalno je da svi griješimo, no za razliku od drugih mi u Gorici uvijek učimo na svojim pogreškama i iz njih izlazimo jači i kvalitetniji, bez obzira radi li se o meni ili treneru ili članu stručnog stožera“.

Vrlo brzo pronašlo se rješenje po tom pitanju, a na to se osvrnuo i predsjednik Velikogoričkog drugoligaša: “Svega nekoliko dana nakon odlaska Lončarevića, doveli smo Dražena Biškupa koji je bio i naš prvi favorit. Mnogi nisu očekivali takav potez, ali ja želim naglasiti da Biškup ima sve kvalitete da odvede Goricu ka naslovu što je i potvrdio u proteklim godinama u Lučkom i Zelini“.

Osim što je Gorica ostala bez trenera, u medijima su se pojavile informacije kako klub napušta i Tomislav Kiš, drugi strijelac Druge HNL koji je postigao 12 pogodaka protekle jeseni, gotovo kao i ostali suigrači zajedno. Međutim, Nenad Črnko govori kako trenutno stvari i nisu baš takve. Kiš je u Velikoj Gorici na posudbi kao igrač Hajduka i sve ovisi isključivo o klubu iz Splita. Ukoliko i dođe do toga, Gorica već ima zamjenu.

“Nisam siguran da je tako. Čuo sam najave i čitao u medijima, no vrijeme je najveći sudac. Kiš je odigrao odličnu polusezonu i normalno je da ga se želi prodati. No, Kiš ima važeći Ugovor s Hajdukom i nisam baš siguran da će itko moći platiti odštetu Hajduku jer ovdje se ipak radi o dobroj polusezoni, ali u Drugoj HNL. Njegov odlazak ili ostanak u Gorici će ipak ovisiti o Hajduku, a Ugovor o posudbi za Kiša vrijedi do 30.06.2015. Ode li Kiš, Matija Dvorneković itekako dobro može odigrati njegovu poziciju, no ni mi u Gorici ne spavamo. U Drugoj HNL ima još kvalitetnih strijelaca osim Nestorovskog i Kiša te poduzimamo sve moguće korake ne bi li se još pokoje ime s drugoligaške liste strijelaca već ovog proljeća našlo u dresu Gorice. Ponavljam, svjesni smo svih svojih prednosti i igračima nudimo financijsku stabilnost u realnim okvirima i igrački napredak, a na taj način smo u prednosti pred mnogima. Gorica je sredina koja sve svoje prednosti želi kapitalizirati. Stoga sam uvjeren da ćemo u proljeće biti još jači“.

Proljetni dio Gorica će krajem veljače otvoriti na svom terenu protiv Imotskog. Unatoč prvom mjestu i odličnim igrama, uz male oscilacije, kako je ranije i navedeno, apetiti nisu porasli i imperativa i dalje nema. Igrači Dražena Biškupa ići će susret po susret, uvijek sa željom za pobjedom, tvrdi Črnko.

“Ne, nema imperativa, nije ga nikad ni bilo. Kod nas vrijedi deviza, ma kakvi bili, u svakoj situaciji, sezoni i utakmici cilj je uvijek pobijediti svakoga. Idemo iz utakmice u utakmicu, ali ozbiljno ulazimo i u licenciranje za Prvu HNL. Osim mogućih infrastrukturnih, drugih problema nećemo imati, no primjenom pravilnika o igranju na stadionu maksimalno do 20 km udaljenom od sjedišta kluba, mi možemo igrati na sva tri zagrebačka stadiona pa i na onom od bivše sesvetske Croatije. No to nije cilj, a ukoliko ćemo i morati seliti bit će to isključivo na nekoliko utakmica do završetka uvjeta jer Prvu HNL želimo igrati samo u Velikoj Gorici“.

Za kraj razgovora, predsjednik Gorice i čovjek koji je dao svoj zaista veliki doprinos uspjesima tog kluba, dotaknuo se samog Grada Velike Gorice. Uvjeren je kako na red dolazi nogomet koji bi trebao dobiti odgovarajuću infrastrukturu za nastupanje u najvišem rangu Hrvatskog nogometa.

“Sve je sada na Gradu Velikoj Gorici. Mi smo svoje napravili, dalje od ovog ne možemo jer sva stadionska infrastruktura je u vlasništvu grada, a ne kluba. Grad je u posljednjim godinama izgradnjom sportske dvorane, ulaganjem u još neke sportske objekte omogućio vrhunske uvjete za natjecanje košarkašima, rukometašima, odbojkašicama i odbojkašima koji svi igraju elitne rangove u svojim granama sporta. Uvjeren sam da je sada nogomet na redu i da u gradu postoje planovi za dovršetak infrastrukture gradskog stadiona. A ako se to i dogodi ove godine, Gorica ne ulazi u Prvu HNL samo na jednu sezonu“, zaključio je Nenad Črnko.

Supersport Prva NL

1Zrinski 2844:13+3169
2Šibenik 2857:17+4067
3Vukovar '91 2846:30+1652
4Jarun 2832:40-837
5Sesvete 2832:32036
6Dugopolje 2833:37-433
7Dubrava 2828:39-1132
8Cibalia 2828:46-1830
9Croatia Zmijavci 2833:40-729
10BSK Bijelo Brdo 2827:36-927
11Orijent 2831:46-1526
12Solin 2825:40-1520

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!