Rukomet

Hrvoje Horvat za Sportnet: "Hrvatska je ostavila najbolji dojam, a Karabatić je neprocjenjiv dobitak za Francusku"

Branimir Korać • petak, 18.01.2019.
Hrvoje Horvat za Sportnet: "Hrvatska je ostavila najbolji dojam, a Karabatić je neprocjenjiv dobitak za Francusku"
Foto: EPA

Bivši član stožera Line Červara i aktualni trener Nexea Hrvoje Horvat iznimno je zadovoljan hrvatskim nastupima na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj i Danskoj. U razgovoru za Sportnet govori o Hrvatskoj, ali i ostalim reprezentacija na ovom SP-u...

Hrvatska je protiv Španjolske odigrala sjajnu utakmicu, upisala je pobjedu 23:19 i potpuno nadigrala protivnika. Ono što je i španjolski izbornik Jordi Ribera istaknuo je činjenica da je promjena obrane bila ta koja je stvorila razliku i pomogla Hrvatskoj da se odvoji.

"Velika razlika između Hrvatske i ostalih velikih reprezentacija je ta što Hrvatska može odlično odigrati tih 5-1 s Duvnjakom gdje je on fantastičan. Tu većina reprezentacija ima velikih problema, pa tako i Španjolci koji ih nisu uspjeli riješiti. Hrvatska je tu napravila razliku i nadigrala Španjolsku", ističe Hrvoje Horvat, trener Nexea u razgovoru za Sportnet.

Tijekom cijelog susreta Španjolci su izgledali prilično nemoćno, mučili su se i nisu pronalazili prava rješenja, čak niti na 6-0 obranu.

"To se dogodilo jer je Hrvatska bila na traženom nivou. Obrana je bila agresivna, izlazio se na igrača i zatvoreni su prolazi Španjolcima prema pivotu. Kako je bila nemoćna, Španjolska je postala i prilično nesigurna, a to je dalje bila samo voda na mlin Hrvatske."

Bez obzira na utrošak energije koji je bio velik, Horvat smatra kako Hrvatska čak i najodmornija od svih reprezentacija ulazi u drugu fazu.

"Resursi su jako dobro i pametno korišteni i mislim da čak i najodmorniji idemo u glavnu rundu. Dan odmora više će svakako dobro doći, ali uspjeli smo odmarati igrače, nitko nije toliko potrošen i to je pozitivna stvar."

U odnosu na ranija velika natjecanja, Hrvatska je dobila mir na vratarskoj poziciji, Marin Šego donio je stabilnost.

"Svi trebaju dobre vratare i bez njih nema vrhunskog rezultata. Kada imaš stabilne vratare iza sebe, sve ti je lakše, može mirno igrati i napad te izgledaš bolje. Šego je u dobroj formi, prenio je tu dobru formu iz kluba u reprezentaciju što to dosad nije bio slučaj i vratari su nam imali više problema nego u klubu. Šego je to uspio i samo neka zadrži tu razinu i dalje."

Trojica igrača Nexea nalaze se u Njemačkoj i Horvat je vrlo zadovoljan.

"Apsolutno sam zadovoljan. Vida je pokazao da može pomoći Zlatku Horvatu i biti njegova dostojna zamjena. O Šipiću ne treba previše govoriti, on može baš sve. Mlad je i bit će sve bolji, posebno kada ga suigrači bolje upoznaju i vide što sve može. Tu je i Halil Jaganjac koji je s reprezentacijom što je velika stvar. On ima samo 20 godina i ne postoji igrač na svijetu koji u tim godinama zna sve o rukometu. Halil je toga svjestan, on je jako vrijedan i puno radi, velika je perspektiva našeg rukometa i bit će samo sve bolji."

Prvi protivnik u glavnoj rundi bit će Brazil.

"Navijački gledano tu smo favoriti, ali s trenerske strane moramo biti jako oprezni. Oni su konstantni u napretku, dobri su i organizirani, ali još uvijek imaju tih padova gdje ih se može uhvatiti na krivoj nozi. Ako ih možemo usporediti po kvaliteti s nekim europskim reprezentacijama, tu su negdje u rangu Makedonije. No moramo biti oprezni i ići doslovno polako iz utakmice u utakmicu."

Njemačka će biti drugi protivnik, ali ona ne igra baš najuvjerljivije.

"Njemačka ima dosta problema, kritike su vrlo glasne i javnost nije zadovoljna njemačkim nastupom i načinom igre. Očito je da ima problema, nije to stroj koji će samljeti protivnika, Rusija je pokazala da se s njom može bez problema igrati. Smatram da je ona naša šansa jer ne bi bilo dobro da odluka ostane za zadnje kolo s Francuskom."

Francuzima se vratio Nikola Karabatić za kojeg smatra da će biti ogroman dobitak.

"Karabatić je čudo, on je poput Duvnjaka. On ne mora imati neki veliki učinak, ali ta karizma koja je oko njega je neprocjenjiva. On će u obrani napraviti čuda, ima i respekt kod sudaca i ogroman je dobitak. Međutim ne treba niti Francuze precijeniti. Mi imamo tu igru sedam na šest koja nam je jako dobra, a to ostale reprezentacije nemaju. Imamo jako puno opcija i to je naša snaga."

U donjem dijelu ždrijeba vladaju Skandinavci.

"Ne treba ih nipošto podcijeniti. Danci su domaćini i vrlo su uvjerljivi, Šveđani su jako dobri, ali i Norvežani."

Prema sveukupnom dojmu, na vrhu je Hrvatska.

"Najviše mi se sviđa naša igra i mislim da smo u toj prvoj rundi pokazali najviše od svih reprezentacija. Tu su apsolutno i Šveđani, zatim i Norvežani, nipošto se ne smije zaboraviti da se Francuska diže kako turnir odmiče, dosta je reprezentacija ostavilo dobar dojam."

Od onih van Europe, samo su tri u drugoj fazi natjecanja, a panameričke i afričke doprvake posebno cijeni.

"Tunis je prošao iako je malo pao u odnosu na ranije nastupe, Egipat drži konstantnu i jako je nezgodan, a tu je i Brazil koji napreduje. Argentina je pala bez Diega Simoneta, Katar je u velikom padu tako da su tu Egipat i Brazil malo iznad ostalih."

Reprezentacija koja je mogla postati raritet jer je umalo svladala i Njemačku i Francusku, a ostala je bez prolaza je Rusija.

"Imam premalo podataka da bih znao što se točno događa u ekipi, ali to je reprezentacija s puno dobrih pojedinaca za koje se uvijek očekuje da će napraviti neki iskorak, ali nikako zakoračiti. Teško je točno odrediti što je kod njih glavni problem."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!