Juriš

Liga romantičara

Bernard Jurišić • ponedjeljak, 05.03.2007.

Konačno smo i to dočekali. Nakon šest mjeseci priprema, uigravanja i "regionalizma", u utorak će krenuti borba za košarkaškog prvaka Hrvatske. Titula koja je zbog loše politike hrvatskih košarkaških odgovornika srozana do maksimuma, ali i dalje mnogima znači više od bezbrižnog loptanja u "ligi pokradenih štediša" koje je samo sebi svrha. "Žetoni" su opet igrali, u naredna tri mjeseca gledat ćemo gomilu stranaca, ali i ponekog domaćeg aduta...

Nema potrebe ulaziti u već puno puta ispričanu priču o tragikomičnom odnosu vladara hrvatske košarke naspram najveće svetinje u svakoj državi - prvenstva države. Sve je svima jasno osim onim akoji mogu nešto promijeniti, pa ćemo se i ove godine morati zadovoljiti tek s tri mjeseca zanimljive košarke i razračunavanja pod domaćim obručima.

Cijela priča glede brzopoteznog prvenstva koje će dati prvaka kojemu titula neće značiti ništa više od prestiža i ovog je puta ostavila malo mjesta za pravi rad, planiranje sezone i uigravanje momčadi na duže staze. Jedina momčad koja bi mogla pobuditi zanimanje javnosti je zagrebačka Cedevita, koja je krenula u zdrav proces u kojemu se traži rezultat, ali ne pod svaku cijenu i ne - odmah.

Cibona i Zadar uvijek su ispred svih, tako će biti i ovog puta. S dodatkom Zagreba, koji ima momčad za "napraviti nered" spomenutom dvojcu, ali i upitnik iza složenice "mentalna spremnost". Ako momci koje vodi Zdravko Radulović zaborave da Zagreb nikad ništa nije osvojio, ako u glavama poslože priču kako ove godine mogu konačno doći do trofeja, mogli bi napraviti svašta.

Gornji dio ljestvice zatvara spomenuta Cedevita, koja bi po svim parametrima trebala ući u doigravanje za prvaka. Jedinog pravog protukandidata trebala bi imati u momčadi Splita CO, no učinak, ali još više igra "žutih" u regionalnoj ligi ne ostavljaju nikakvu nadu da trofejni klub sa Gripa može ove godine išta značajnije napraviti.

Zapravo je nejasno i s kojim motivima Split CO ulazi u Ligu za prvaka. Jer ako je "sveti cilj" izboriti regionalnu ligu sljedeće sezone, u kojoj će "žuti" opet gubiti i utakmice i obraz, ona je bolje da se zadrže unutar granica naše zemlje i u miru poslože svoje prioritete i sami sebi razjasne strategiju razvoja u bliskoj budućnosti. Jer ona nije jasna ni klupskom čelništvu, kamoli javnosti.

Na drugoj strani zemlje, stvoren je (mnogi će reći umjetno, ali kakve to ima veze?) jedan prilično zdrav kolektiv, koji leži na čvrstim osnovama - financijske stabilnosti. Cedevita je sakupila dosta zanimljivih hrvatskih igrača koji su se pomalo "izgubili" putešestvijama diljem Europe, a da se kod kuće nisu uspjeli "dokazati".

Dujmović, Milačić, Parezanović, Modrić, Novosel, Vlado Pašalić, Miliša, Cedevitini su aduti nabijeni motivom da se konačno dokažu i kod kuće. Svi su prošli dosta inozemnih destinacija, a Cedevita ih je sakupila kako bi zajedno napravili veliki korak naprijed. Ako ih zaobiđu ozljede i pehovi, nije nemoguće da naprave poneko veliko iznenađenje.

Ostala trojka iz A-1 lige teško će izboriti poziciju iznad 6. mjesta, iako će biti zanimljivo gledati "romantičarski" pristup zadarskih haklera predvođenih trenerom Tihomirom Bujanom u Boriku, ili još jedan pokušaj Kvarnera da se učvrsti na mapi elite hrvatske košarke. Brođani su kompaktna momčad koja je bila nadomak plasmana na završni turnir Kupa Krešimira Ćosića.

Uoči Lige za prvaka opet su radili "žetoni". A-1 ligaši pojačavali su se strancima, koje nisu smjeli koristiti u prvom dijelu prvenstva (Cedevita je dovela igrače s NBA pedigreom, A.J. Guytona i Adama Harringtona, Kvarner DeJuana Gouarda i Brandona Bendera), a nove strance doveo je i Split CO (Erick Barkley i Mladen Gurovski, plus mladi reprezentativni centar Andrija Stipanović).

Čeka nas tri mjeseca uzbuđenja i zanimljivih okršaja, makar brzopoteznih i marginaliziranih. Za sve kojima je naslov prvaka države važniji i vrjedniji od cjelogodišnjeg haklanja za regionalne suce i delegate - uživajmo!

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!