Packe

Recimo 'da' tehnologiji

Tomislav Pacak • četvrtak, 08.03.2007.

Posljednjih je mjeseci sve aktualnija priča o uvođenju video tehnologije kao pripomoći sucima u nogometnim utakmicama. Iako neskloni tehnologiji, i u Fifi su napravili određene korake prema uvođenju iste, no samo za problem gol linije. Je li, međutim, vrijeme da nogomet uđe u novu fazu, u kojoj utakmice neće odlučivati pogreške sudaca? Pogledajmo razloge pro et contra video tehnologije u nogometu...

Engleska Premier liga već je Fifi predstavila plan za uvođenje tehnologije gol-linije na utakmice Premiershipa. Koristit će se tehnologija tvrke Hawk-Eye koja je već implementirana u tenisu, te bi se time riješio misterij - je li lopta prešla crtu ili ne.

Kako stvari stoje, i u Fifi slično razmišljaju. Predsjednik krovne svjetske nogometne federacije, Sepp Blatter, nije ljubitelj tehnologije, no i on priznaje: "Kad je gol postignut, gol bi trebao biti priznat - to je prioritet i mora postojati sustav za to." Većina ljudi koji rade u nogometu se oko ovoga slaže, jer jasno je da pomoćnici, pa tako ni glavni sudac, ponekad ne mogu biti u dobroj poziciji vidjeti da li je lopta prešla crtu ili nije.

Međutim, treba li uvođenje video tehnologije stati na tome? Da li su argumenti onih koji se protive pregledavanju snimke spornih jedanaesteraca, kartona ili zaleđa kvalitetniji od onih koji žele da se u nogometu sudačke pogreške svedu na minimum?

Razlozi pro uvođenja video tehnologije:

1. Najjednostavnije i najvažnije - momčad za koju navijate više ne bi mogla biti oštećena zbog nepostojećeg jedanaesterca ili zakinuta za postojeći. Ne bi joj mogao biti nepriznat regularan pogodak zbog zaleđa, odnosno - protivnikov neregularan gol ne bi bio priznat. Protivnički igrač bio bi kažnjen odmah na terenu zbog udaranja laktom ili drugog nesportskog poteza, jer što nekome vrijedi da je on dobio tri utakmice kazne - nakon utakmice? Da, isto tako bi te odluke ponekad bile "protiv" vaše momčadi. No, nije li na kraju poanta da neka momčad pobijedi s regularnim golovima, a ne pogocima iz zaleđa ili nepostojećih jedanaesteraca?

2. Smanjio bi se pritisak na suce. Zamislite HNL bez priča o namještanju, bez prigovora na suđenje, nogomet u kojem bi se treneri i klupski čelnici morali objasniti zašto je njihova momčad izgubila, a da se ne mogu 'vaditi' na sudačke pogreške? Ne bi više bilo priča o sudačkom vjetru u leđa nekoj momčadi, ne bi više bilo "Krečaka, Kovačića i Svilokosa" u glavnim ulogama. Također, više ne bi bilo potrebe da igrači okružuju suca i inzistiraju na pravoj "istini", kad će tu istinu nedvojbeno utvrditi televizijska snimka.

3. Iz nogometa bi se iskorijenili "padavičari". Pippo Inzaghi i njegovi "sljedbenici" ne bi više tražili jedanaesterce pri svakom ulasku u kazneni prostor protivnika, svjesni da će ih kamera otkriti, ako već sudac ne može. Smanjio bi se broj nesportskih startova te svi oblici pokušaja varanja suca. Kao što kaže Arsene Wenger, "Dok god nogomet želi biti regresivan, varalice imaju priliku više pobjeđivati nego kada bismo imali video tehnologiju".

Summa summarum - uvođenje video tehnologije smanjilo bi sudačke nepravde, o velikim trofejima, odlascima na velika natjecanja, ostanku u ligi - odlučivali bi nogometaši, a ne suci. Odnosno - zbog velikih previda ili pogrešaka sudaca, ne bi se krojila nogometna povijest, a ni sadašnjost. Jer to bi trebali krojiti nogometaši, te njihove pogreške odnosno dobri potezi. Objektivno, teško netko može naći mane ovim argumentima, jer - zašto bi netko bio protiv toga da sudačke pogreške ne odlučuju nogometne oglede?

Postoji, međutim, i velik broj onih koji smatraju da bi uvođenje video tehnologije poremetilo nogomet kao takav, iako su ti argumenti pomalo "sumnjivi". Krenimo redom...

Razlozi contra uvođenja video tehnologije:

1. Poremetio bi se tijek nogometne igre. Istina, u slučaju (ne)priznavanja (ne)regularnog pogotka, moralo bi doći do kratkog prekida u kojem bi četvrti sudac mogao odmah pogledati snimku i javiti glavnom sucu što se zapravo dogodilo. Ili, kod sumnjive situacije za jedanaesterac, dogodilo bi se isto, prekid igre. No! Zar ne dođe do prekida igre tako i tako, kad pola momčadi protiv koje ide odluka okruži suca i traži neku svoju pravdu? Pa zar nije bolje da se taj prekid iskoristi za donošenje ispravne odluke na koju nitko neće moći prigovarati, nego da minutu-dvije gledamo napad na suca te potom kartoniranje pojedinaca? Uostalom, nije da u nogometu nikad nema prekida, pa bi se time potpuno promijenila koncepcija nogometa kao igre. Zašto se onda ne uvedu "leteće zamjene", zašto cijela igra mora stati prilikom zamjene igrača? Utakmica se prekida i prilikom ozljeda igrača, navijačkih nereda, pa zašto onda ne i zbog toga da se donese ispravna odluka?

2. I suci su ljudi, pa im se pogreške događaju, to je dio ljepote igre. Ovo je zaista plastičan argument. Istina, sucima se pogreške događaju, upravo to i jest razlog uvođenja video tehnologije. Nogomet nije ovdje zbog sudaca, već suci zbog nogometa, zašto bi njihove pogreške bile dio igre? Da imamo perfektnog suca, zar ne bismo htjeli da taj uvijek sudi? A tehnologija nam omogućuje da dođemo blizu toga. Ljepota igre? S time će se teško složiti svi oni koji su oštećeni, zakinuti, prevareni... Ljepota igre je dribling, pogodak, udarac, uklizavanje, obrana vratara, a ne da sudac bezočno pokrade (nenamjerno) neku momčad.

Protivnici uvođenja video tehnologije uglavnom govore o tomu da bi tehnologija poremetila prirodu nogometa. Kao da netko govori o uvođenju robota umjesto igrača ili tko zna čega. Radi se samo o tomu da bi se sudačke pogreške smanjile, a zašto bi netko bio protiv toga?

Normalni tijek nogometne utakmice ne bi bio poremećen, ukoliko se, naravno, postave jasna pravila za upotrebu tehnologije. U nogometu već postoje prekidi, pitanje je tek želimo li gledati prigovore igrača sucu ili donošenje ispravnih odluka. Većina sportova napravila je korak prema prihvaćanju tehnologije - u tenisu imamo hawk-eye, a i oni igrači koji su protiv njega rado ga koriste u svoju korist. Košarka je prigrlila pregledavanje snimke završnog poena (da li je šut upućen na vrijeme), u američkom nogometu TV snimka je dio pravila igre. Gdje bi atletika bila bez foto-finiša?

Dakako, uvođenje video tehnologije mora imati jasna pravila, inače bi se uistinu moglo naškoditi prirodnom tijeku utakmice. No, ta pravila o korištenju TV snimke (kada, zašto, u kojim situacijama, tko na to ima pravo i koliko puta tijekom utakmice) mogla bi se kvalitetno odrediti tako da nogomet uistinu ne postane isprekidan.

Kada je nogomet izmišljen, tehnologije nije bilo. No, kao što smo u međuvremenu mijenjali nogometnu loptu, opremu igrača, stadione, okvir gola, uvodili pomoćne i četvrte suce te puno toga drugog - stiglo je vrijeme i za korak dalje, uvođenje video tehnologije. Ako se uvede da nije na uštrb tijeka igre, video tehnologija pomoći će nogometu, sucima i svima koje je bar jednom neka kriva sudačka odluka dovela u očaj...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!