Packe

Pizza-majstor Štimac

Tomislav Pacak • četvrtak, 10.01.2008.

Na obećanja smo navikli, na ispunjavanje istih i ne baš. Plan Igora Štimca, slavnih "10 točaka" koje je najavio pri dolasku na čelo Udruge prvoligaša, u teoriji je zvučao dobro, no koliko se zapravo toga zaista i napravilo ove jeseni? Činjenice govore - ne previše...

Dakako, preko noći se ništa ne može napraviti na bilo kojem poslu, a kamoli kada je zadatak izvući HNL iz blata prosječnosti, nezainteresiranosti gledatelja, sudačkih kontroverzi, financijskih dubioza i menadžerskih malverzacija. I stoga bi bilo nerealno očekivati da Štimčeva 'garnitura' u šest mjeseci HNL iz ružnog pačeta pretvori u Premiership.

Međutim, Štimac nije na raspolaganje dobio 10 godina već mandat od dvije godine, što će reći da je četvrtinu vremena već potrošio. Sve što je zacrtano nije se moglo ostvariti, ali zar nije logično očekivati određeni, i to vidljiv, napredak? Obzirom da je u Udruzi prvoligaša bilo toliko propusta, toliko potencijala za napredak, što je Štimac tvrdio prije dolaska na vlast, nije li čudno da je u proteklih pola godine tako malo učinjeno? Pogledajmo točku po točku...

1. Rad s navijačima

Od rada s navijačima nije se dogodilo ništa. Nereda ima kao i obično, a činjenica da nije bilo nekog velikog izgreda više je plod slučajnosti nego nekakvog 'rada s navijačima'.

2. Povratak gledatelja

Iako brojke sugeriraju malo povećanje broja gledatelja, taj pomak nije rezultat nekakvih posebnih akcija Udruge, niti je znak nekakvog povratka gledatelja, već je plod činjenice da je ulaz na veliku većinu Dinamovih utakmica bio besplatan. To objašnjava povećanje od oko 1000 gledatelja na utakmicama zagrebačkog kluba, no nimalo ne pomaže, recimo, Hajduku, Šibeniku, Slavenu Belupu ili Zagrebu koji bilježe pad broja gledatelja, i to značajan. HNL je gledateljima jednako (ne)privlačna kao i prije, što znači da na tom izuzetno važnom polju nije ništa učinjeno.

3. Medijsko praćenje

Dosta je toga najavljivano, malo toga smo u zbilji vidjeli. Gledamo istu emisiju sa sićušnim promjenama na HTV-u, gledamo isti broj utakmica na televiziji, čitamo iste izvještaje u istim novinama, slušamo iste radijske postaje, gledamo iste internet portale.

4. Internetske prezentacije

Nisam siguran ni što bi to točno trebalo biti, ali kako je to naše, "Sportnetovsko" područje, treba reći da napredak nismo primijetili. Web stranica udruge ista je kao i prije, i danas ima lošije izvještaje "svog" Dvoranskog prvenstva nego većina portala i novina. Da ne govorimo o netočnosti nekih podataka, zbog čega smo na primjer zahtjev za akreditacije umjesto u Nogometni klub Osijek poslali u - Pizzeriju 'La Rosa'! Dvije akreditacije? Ne, to nemamo, jeste možda za Funghi ili Slavonsku? Nedopustivo.

5. Mobilne komunikacije

Slušali smo priče o slanju rezultata HNL-a na mobitel i sličnim 'tehno' novotarijama u praćenju HNL-a, ali - ostalo je na pričama. Da li se na tomu nešto i radi - dojam je da ne. Zar se, na primjer, nije mogao složiti wireless za novinare u Domu sportova za Dvoransko PH? Ne bi li to poboljšalo, recimo, medijsko praćenje?

6. Dvoransko prvenstvo

Dvoransko prvenstvo nije Štimčeva novost, a ove godine organizirano je slično kao i lani. Veći broj gledatelja može se objasniti puno boljim terminom (lani se poklapalo s popularnom Kutijom šibica), ali sama organizacija je više-manje ista. Pa tako, primjerice, u novinarskim ložama nema ni jedne jedine utičnice za struju... Jer, tko još danas koristi laptop? Najavljeno je dosta novosti za iduće izdanje Dvoranskog PH, ali u ovom tekstu zanima nas isključivo - ostvareno.

7. Kampovi mladih

Zvuči izvrsno, u praksi još uvijek nedorečeno. Dovoljno je poslušati izjave izbornika U-19 i U-17 reprezentacije, Grnje i Gudelja, koji su rad s mladim igračima ocijenili katastrofalnim, osim u NK Osijek. O Štimčevim kampovima mladih - ni slova.

8. Odnos Udruge i Vlade

Vlada RH proteklih je mjeseci sigurno imala i važnijeg posla za državu od sastančenja s Udrugom prvoligaša, a pitanje je, na kraju, što ta točka uopće predstavlja? Kakvu točno Štimac želi pomoć od Vlade, kakav bi odnos to trebao biti da učini HNL boljim proizvodom, osim ako se ne radi o financijskoj pomoći? Zakon o sportu, Zakon o navijačima i drugi eventualno za HNL bitni zakoni, stvar su zakonodavnog tijela, Sabora, pa je možda Štimac mislio na Odnos Udruge i Sabora.

9. Posebne akcije

Ova je točka, jasno, toliko nedefinirana da ju je teško komentirati. Osim ako je "posebna akcija" užasno loše suđenje na početku sezone. Ili pomicanje dosta sastanaka iz prostorija Udruge u Štimčev hotel.

10. Proširenje lige

Za ovu nam bar ideju nije žao što još nije provedena u djelo, jer Sportnet.hr svim se silama borio protiv ideje o 16 prvoligaša. Štimac je tu doživio prvi poraz, no nije odustao od te ideje te upravo kreće u turneju obilaska drugoligaša, kako bi vidio jesu li spremni za korak više. Šteta je što Štimac najviše energije troši na daleko najlošiju od navedenih ideja.

Činjenica je - HNL danas nije bolji, a ni lošiji nego što je bio prije Štimca. Kako je on sam najavljivao veliki napredak, odnosno, kako je često kritizirao prijašnju strukturu, Štimac je sebi postavio visoke standarde koji još ni izbliza nisu zadovoljeni.

Je li i Igor Štimac među onima koji su na jeziku moćni, što koristi za ulazak u fotelje, pa mu je tako i Udruga prvoligaša samo stanica na putu prema HNS-u, ili je zaista čovjek volje, čovjek ideje i čovjek koji ima "više ciljeve" nego što su zadovoljavanje vlastitih ambicija? Planovi su i dalje dobri, potencijal je i dalje tu, međutim, zacrtano treba odraditi, inače će ove točke ostati samo puka obećanja koja HNL neće odvesti u bolje sutra...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Top temaSkrolHNLPacke
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!