Packe

Jer to gledatelji žele?

Tomislav Pacak • četvrtak, 17.01.2008.

U srijedu je disciplinski sudac Krešimir Vlajčević izrecitirao drakonske kazne za najveće "griješnike" tuče između Dinamovaca i Hajdukovaca na Dvoranskom PH. I dok se i samim kaznama mogu pronaći zamjerke, u prvom bi planu ipak trebala biti sasvim nelogična, nesportska i neobjašnjiva odluka Igora Štimca da se četvorici kartoniranih dopusti igranje narednih utakmica, pod izlikom da to "žele gledatelji"...

Zanimljivo je kako Štimčeva (odnosno odluka UO) nije imala neki veći odjek u javnosti, premda je to bilo vrlo jasno uplitanje "izvršne u pravosudnu vlast". Naime, nakon što su Carlos, Mandžukić, Buljat i Gabrić bili suspendirani za iduću utakmicu, zbog crvenih kartona zarađenih zbog šakačkog obračuna, Štimac je sazvao "hitnu telefonsku sjednicu UO-a" te uz objašnjenje "želimo najbolje igrače na terenu pa ćemo ih kazniti najvećim novčanim kaznama" dopustio spomenutom "pokeru" da nastupi u utakmici za treće mjesto odnosno finalu.

Odluka je to koja ide protiv, a ne u korist nogometa kao što tvrdi Štimac. Bez obzira što su dečki uistinu i kažnjeni novčano, za ružnu tučnjavu kojoj nikako nije mjesto na nogometnom travnjaku morali su biti suspendirani u idućoj utakmici, to bi ih također zaboljelo, od toga bi također nešto naučili.

I u finalu SP-a u Njemačkoj sigurno smo htjeli gledati najboljeg nogometaša svijeta do kraja utakmice; znači li ova odluka da bi Štimac ostvio Zidanea na travnjaku i nakon udaranja Materazzija, a potom ga kaznio novčano? Možda to nije najbolji primjer jer se incident dogodio za vrijeme utakmice, no toliko puta su Uefa ili Fifa reagirali zbog događaja nakon utakmice, nakon kojih su igrači bili suspendirani za iduće dvoboje. Nikome nije palo na pamet da igrače liši odgovornosti "jer ih gledatelji žele vidjeti"... Ne, gledatelji ne žele gledati Carlosa, Mandžukića, Gabrića i Buljata kako se udaraju i potiču animozitet Splita i Zagreba kojem ionako ne trebaju dodatne iskre.

Dojam je da je Štimac, zajedno sa svojim novim "najboljim prijateljem" Mamićem više mislio na sebe, na Hajduk, na Dinamo, nego na - gledatelje. Ionako malobrojni Dinamo bio bi u teškoj situaciji protiv Intera, a i Hajduku je sigurno pasalo što može i dalje računati na vrlo dobrog Gabrića i pouzdanog Buljata. Je li ovaj 'deal' bio dio pomirbe Štimca i Mamića? Nije li na ovaj način povrijeđena regularnost natjecanja, nisu li oštećeni Inter i Zagreb? Inter, kojem je upravo Mandžukić zabio prvi gol, Zagreb kojem je upravo Buljat zabio jedan od jedanaesteraca?

Iako je zanimljivo da nitko ovo nije prikazao kao veliku stvar, miješanje Štimca i njegovog UO-a u odluke disciplinske komisije definitivno nije poželjna slika. Što je sljedeće? Možda se Upravnom odboru neka odluka na terenu ne svidi, pa nakon "hitne sjednice" pohitaju na teren i dosude ili "odsude" jedanaesterac? UO nije tu da donosi sudačke i disciplinske odluke, time se zaista narušavaju integritet i samostalnost onih koji su za to zaduženi.

Osim na gledatelje, nije se mislilo na igrače. Iako ničime nećemo opravdavati poteze kažnjenih, ali i svih drugih koji su sudjelovali u tučnjavi, izrečene novčane kazne nisu baš osjetljive prema primanjima kažnjenih. Možda je u javnosti stvoren mit koliko su dobro plaćeni nogometaši pa je i 40 tisuća kuna sitnica, no budimo realni, Drago Gabrić sa 7500 kuna (do sada 3500 kuna) mjesečne plaće neće baš ne osjetiti takav udarac po džepu. Malo blaža novčana kazna uz suspenziju od jedne utakmice bila bi primjerenija i iz nogometnih i iz financijskih razloga.

Dalo bi se raspravljati i o tome da je Gabrić oštrije kažnjen od Carlosa, a budimo iskreni, upravo je Brazilac neisprovociran (osim rezultatom) potpuno nesportskim, ružnim udarcem laktom započeo cijeli incident, pa bez toga ne bi bilo ni Gabrićevih, Mandžukićevih ili Buljatovih udaraca. Njih to ne opravdava, ali bi ipak trebalo nositi težinu kada se određuju ovakve kazne.

Nadajmo se da je ovo petljanje UO-a u sfere gdje mu nije mjesto bila jednokratna situacija, jer se ipak radilo o Dvoranskom PH. Kažu neki "nevažnom turniru", iako se Kruno Lovrek i Branko Ivanković vjerojatno ne bi složili...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!