Dicta

Dicta: Ubi concordia, ibi victoria

Tomislav Pacak • srijeda, 11.06.2008.

Prvi krug EP-a otkrio nam je tko je formu tempirao već za početak natjecanja, ali i tko će Austriju i Švicarsku napustiti prije vremena. Domaćini nisu oduševili, za razliku od Nizozemske, Portugala i Španjolske...

Slika 8 od 9.
Foto: Davor Sajko

Žalio sam se već kako sam malo nogometa vidio tijekom prvog kruga, no zahvaljujući Eurosportu i bezbrojnim snimkama uhvatio sam nastupe svih reprezentacija i usput izgubio priliku za malo toliko potrebnog sna. Prioriteti su ipak poznati, teško je pisati nogometnu kolumnu ako ništa nogometa niste vidjeli.

Slika 7 od 7.
Foto: Davor Sajko

Stoga je vrijeme za prvo izdanje power rankingsa, dok su dojmovi cijelonoćnog gledanja snimki još u RAM memoriji mozga. 16 momčadi nije podijeljeno u četiri skupine već u šest kategorija.

Slika 6 od 6.
Foto: HB-Press-Agency

Favoriti

Slika 5 od 5.
Foto: HB-Press-Agency

1. Nizozemska: Možda nisu bili tako romantični kao Portugalci ili Španjolci, ali da se i krivo dodaješ cijelu utakmicu, a dobiješ svjetske prvake s 3:0, moraš biti zadovoljan svojim nastupom. Tulipani su razbili Talijane, ali i putem pokazali neke novosti u nizozemskoj igri.

Slika 4 od 4.
Foto: Davor Sajko

I dalje se tu tehnički igra dotjerano, i dalje ima individualaca koji s loptom mogu sve, ali ova Van Bastenova Nizozemska ima i fizičku moć. Ima veznjake koji znaju, ali i mogu, na čelu sa Sneijderom, ali ima i čvrstinu kakvu nije često imala. Primjer te nove nizozemske filozofije je veznjak Orlando Engelaar, moćni igrač na poziciji zadnjeg veznog koji Nizozemskoj daje jednu novu dimenziju. Takvi Nizozemci pokazali su da nisu slučajno u Splitu slavili s 3:0 i ako uoči Eura možda nisu bili među najvećim favoritima - sada jesu.

Slika 3 od 3.
Foto: Davor Sajko

Nizozemci su bili i inspiracija za naslov - Gdje je sloga, tu je i pobjeda. Očito je Van Basten radio baš na slozi, zanimljivo je primjerice vidjeti kako svi Nizozemci zajedno slave pogodak, s time da su protiv Talijana to zaista često imali priliku pokazivati.

Slika 1 od 1.
Foto: HB-Press-Agency

2. Portugal: Scolarijeva momčad sve je impresionirala nastupom u prvom kolu, prije svega zbog brze, dopadljive igre. Portugalci su, očito, iznimno dobro uigrani, a igrački imaju sve predispozicije za vrh - snažne individualce, a ujedno i jak kolektiv. Međutim, ne treba se zaletavati s procjenama, treba tek vidjeti koliko je Turska bila ozbiljan protivnik. Možda će već Česi biti tvrđi orah?

Slika 2 od 2.
Foto: HB-Press-Agency

3. Španjolska: Kao što to obično zna biti, Španjolci su u grupni dio natjecanja krenuli impresivnom pobjedom od 4:1 nad Rusima. Torres izgleda sjajno, Villa također vrlo opasno, a iza njih nalazi se možda i najbolji vezni red Prvenstva, nekoliko igrača koji u svakom trenutku mogu podvaliti briljantnu loptu poput one Iniestine za Villin gol. Međutim, Španjolci su obično padali na psihičkom planu i čvrstom protivniku, pa ostaje za vidjeti je li Aragones riješio taj problem.

4. Njemačka: Nijemci su na trenutke izgledali jako dobro protiv Poljske, spremno kao 2006. Ballack je očito na vrhuncu forme, u napadu izgledaju vrlo opasno, a tek pozorniji pogled na obranu otkriva određene slabosti Elfa. Može li ih Hrvatska otkriti više od Poljaka? Na Nijemce i inače uvijek treba računati, na ovu Löwovu momčad - posebno.

Netko će otpasti prije očekivanja:

5. Francuska: Mnogi su ostali razočarani dvobojem Francuske i Rumunjske, ja sam stvar vidio malo drugačije. Rumunji nisu kanta za napucavanje, pokazali su to i u kvalifikacijama i igraju vrlo dobar nogomet. Činjenica da protiv Francuza nisu previše prelazili centar možda više govori o obrani Francuske nego napadu Rumunjske i o tome bi trebalo razmisliti. Francuzi su opasni, uopće ne igraju loše i prema svemu viđenom u toj skupini otpast će dvije momčadi koje bi u drugima vjerojatno prošle dalje.

6. Italija: Objektivno, u potpunosti su razočarali, no to su Talijani i u dvije naredne utakmice mogu se iskupiti poslože li atipični nered u obrani. Donadoni, očito, ima dvojbi, a prva utakmica pokazala mu je kako Milanov trojac veznjaka možda nije najbolji izbor za ovaj Euro. Hoće li talijanski izbornik zamijeniti svu trojicu za Romin trio ili će iskombinirati vezne linije tih momčadi? Najveći talijanski problem ipak nisu ni igra ni rezultat iz prve utakmice, već katastrofalno teška skupina. Ne treba nužno isključiti mogućnost da se i Talijani i Francuzi nekako izvuku dalje, baš kao što su učinili u kvalifikacijama, a ne treba isključiti ni mogućnost da oboje ispadnu. To bi zaista bio šok za turnir koji je već prije početka ostao bez Engleske.

Mogu zagorčati život favoritima:

7. Švedska: Dugo su lomili otpor obrambenih Grka, nisu pokazali dovoljno kreacije u napadu, ali nakon što je jedan trenutak inspiracije Zlatana Ibrahimovića otključao grčku bravu, Šveđani su pokazali da znaju igrati nogomet. Već su godinama na velikim natjecanjima u borbi za drugi krug, često znaju i biti tvrd orah favoritima, a uz genijalnog Ibrahimovića i neslomljivog Larssona uvijek imaju šansu zabiti pogodak. Nikome neće biti lako protiv Šveđana...

8. Hrvatska: U prvom nastupu "kockasti" su mnoge razočarali, neutralni promatrači više Bilićevu momčad ne vide kao ekipu koja može šokirati Europu. Ipak, Hrvatska nikada nije gazila slabije protivnike, ali je uvijek, baš uvijek dobro igrala protiv najjačih. Zbog toga je protiv Austrije bila najvažnija pobjeda, kao što će biti i protiv Poljske, a onda bi u četvrtfinalu Hrvatska mogla zaigrati kao na Wembleyju i iznenaditi papirnato bolju momčad.

9. Rumunjska: Njihov je problem, dakako, užasna skupina, ali kako je za očekivati da tamo svatko svakome zagorča život, svoju računicu mogli bi pronaći i neloši Rumunji. Ako bi se slučajno izvukli iz "skupine smrti", Piturcini izabranici bili bi problematični za protivnika u četvrtfinalu jer imaju dovoljno opasnih pojedinaca, a igraju vrlo agresivno i dobro obrambenu fazu.

10. Češka: Na kontu imaju tri boda, i to protiv domaćina, ali i sami znaju da će morati igrati bolje žele li učiniti nešto više na ovom EP-u. Švicarska ih je, objektivno, nadigrala, ova Češka ne izgleda tako opasno kao prije četiri godine u Portugalu. Ipak, ne treba ih još otpisati, vjerojatno mogu bolje...

Spašavaj se tko može:

11. Švicarska: Igrom nisu razočarali, ali porazom od Češke Švicarci su se maksimalno udaljili od drugog kruga. Sreća u nesreći im je da s Portugalom igraju u zadnjem kolu kada bi Ronaldo i društvo već mogli biti sigurni, pa bi ih današnja pobjeda protiv Turske vratila na pravi kolosijek. Ozljeda Freia je, međutim, jednako bolna kao startni poraz, previše je to šokova za Kuhnovu momčad na startu prvenstva.

12. Poljska: Znalo se kako Poljaci jedino mogu igrati - defanzivno - pa je pitanje bilo tek mogu li obrambeno biti dovoljno dobri da sačuvaju svoju mrežu. Kako se pokazalo - ne mogu, Nijemci su lako zabili dva gola, a mogli su još barem toliko. Ofenzivno, Poljaci nemaju kvalitetu, pa bez obzira na Beenhakkerovu snalažljivost teško da mogu protiv jačeg suparnika iznenaditi.

13. Rusija: Previše rupa protiv Španjolaca pokazalo je da Hiddink nije uspio svoju magiju u potpunosti prenijeti na Ruse. Ipak, Ruse još ne treba otpisati, slijede im dva lakša protivnika, a i povratak Aršavina u vjerojatno ključnoj utakmici protiv Švedske.

14. Turska: Nisu imali pravu šansu protiv Portugala, no još uvijek se mogu uključiti u bitku za drugo mjesto svladaju li noćas Švicarce u Baselu. Igra protiv Portugala nije puno otkrila, Turci su bili inferiorni u svakom pogledu nogometne igre, no možda to više govori o Portugalu.

Nije ovo 2004.:

15. Grčka: Prije četiri godine je uspjelo, ove godine čini se neće. Rehhagel je opet naslagao hrpu Grka pred Nikopolidisom, ali nije računao na genijalnost Ibrahimovića, pa sada njegovoj momčadi slijedi pokušaj iskupljenja protiv Rusa i Španjolaca. Neće biti lako, štoviše, s ovom igrom bit će nemoguće.

Auf Wiedersehen:

16. Austrija: Iako ćemo mi Austrijancima pronaći puno pozitive jer su nas dobrano namučili, radi se o najlošijoj reprezentaciji Eura koja je ovdje samo i isključivo zato jer je domaćin. Gajili su nade o prolasku u drugi krug, ali nakon poraza od Hrvatske jasno je da taj san neće dosanjati. Samo da nakon tijesnog poraza ne puknu pa teško nastradaju od Njemačke i Poljske jer bi to moglo biti pogubno za hrvatske šanse u eventualnom krugu s tim dvjema momčadima.

Imate drugačije viđenje od mene? Vjerojatno smo i vi i ja u krivu, jer nema sumnje da će se poredak bitno promijeniti već nakon drugog kola gdje ćemo saznati puno toga. Imaju li Švicarci snage za povratak? Mogu li Hrvati zagorčati život Njemačkoj? Vraća li se Italija u igru? Hoće li Nizozemci klasu potvrditi i protiv Francuske? Kako će lepršavim Španjolcima biti protiv čvrste Švedske?

Sljedeća Dicta stiže iz Klagenfurta gdje ćemo od jutra pratiti aktivnosti hrvatskih navijača...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!