Dicta

Dicta: Nomina sunt odiosa

Tomislav Pacak • nedjelja, 15.06.2008.
Dicta: Nomina sunt odiosa
Foto: Davor Sajko

Iako je mrsko spominjati imena, po dva nastupa svake reprezentacije otkrila su nam podosta o tomu tko na ovom Prvenstvu može do kraja, a tko će rano pakirati kofere...

Nakon još jedne naporne ture (Zürich-Innsbruck-Zürich), a uoči još napornije (Zürich-Klagenfurt-Zürich), vaš putopisni duo uzeo je dan pauze od putovanja nakon prijeđenih više od 4500 kilometara. To, međutim, ne znači i pauzu od pisanja - kao što smo napravili nakon prvog kruga, red je i nakon drugog prezentirati vam power rankings u kojima se štošta promijenilo. Nijemce je "ogolila" Hrvatska, Nizozemci su ostali u šestoj brzini, a neki velikani opet su razočarali. Stoga su i kategorije nove:

Ne mogu ovako do kraja. Ili mogu?

1. Nizozemska (u prošlom izdanju 1.): Nizozemci nisu učinili ništa čime bi kompromitirali stečeni status prvih favorita, štoviše, samo su ga utvrdili i odvojili se od ostalih. Da, u jednom dijelu utakmice Francuzi su stisnuli Oranje, ali kada na kraju pobijediš svjetske viceprvake s 4:1 ne smiješ tražiti dlaku u tulipanu. 3:0 s Italijom, 4:1 protiv Francuske, Nizozemci su krenuli izvan svake pameti i zdrav razum govori da takvu formu ne mogu održati do kraja natjecanja. No, nogomet nije zdrav razum - možda baš Van Bastenova momčad može cijeli turnir odigrati na ovakvoj razini.

Mogu protiv svakoga

2. Portugal (2.): Ne toliko dojmljivi protiv Češke, ali na kraju ipak upisali sigurnu pobjedu što dovoljno govori o snazi Scolarijeve momčadi. Portugal nije samo Cristiano Ronaldo, daleko od toga, ali imati usluge ponajboljeg svjetskog igrača sigurno nije razlog da vas boli glava. Treba još vidjeti kako reagiraju na jačeg protivnika nego što su to bili Češka i Turska, protivnika koji bi mogao jače pritisnuti portugalsku obranu.

3. Španjolska (3.): Nisu briljirali protiv Šveđana, kristalno vidljive bile su slabosti Aragonesove momčadi, prvenstveno inferiornost u fizičkog snazi u veznom redu koju bi moćniji protivnik mogao (i trebao) kazniti. Ipak, Villa i Torres izgledaju teško zaustavljivo, Španjolci kreiraju puno šansi i dosta zabijaju, a ni Švedska ni Rusija nisu pokazali da to mogu zaustaviti. Čeka ih težak posao u četvrtfinalu, neovisno tko izađe iz "skupine smrti".

4. Hrvatska (8.): Hrvati su pobjedom nad Njemačkom napravili najveći skok. Prikazana igra bila je na najvišoj razini od svih reprezentacija osim Nizozemske u prva dva kola, pa bi Hrvatska bila i druga na ovoj listi da je protiv Austrije to izgledalo malo bolje. Ipak, za nas je i bolje da smo još uvijek u ulozi "dark horsea", zna se da nam to puno bolje odgovara od "favorit si, moraš pobijediti". No, nema sumnje da će u četvrtfinalu Hrvatska biti favorit, prikazana igra cijele momčadi, ali i svakog pojedinca protiv Njemačke mora utjerati strah u kosti Češkoj i Turskoj, kao i sjajni navijači.

5. Njemačka (4.): Činjenica da su izgubili od Hrvatske ne znači nužno da su Nijemci slabi (tj. nedovoljno dobri), već da je Hrvatska tog dana bila bolja. To ne mijenja činjenicu da je Njemačka vrlo snažna, da je protiv Poljske bila moćna, dojmljiva i da je Portugal za osvojeno prvo mjesot u skupini za "nagradu" vrlo vjerojatno dobio protivnika kojeg nikako nije htio.

Ako se izvuku...

6. Francuska (5.): Teško poraženi od Nizozemske, ali ne toliko loši koliko bi rezultat sugerirao. Držali su Tulipane pola sata u šahu, propustili previše šansi i za to su bili kažnjeni. Međutim, ako se izvuku iz neugodne skupine pobjedom protiv Italije, Tricolori protiv Španjolske imaju sasvim dobre izglede. Španjolci se sigurno još uvijek sjećaju 2006., kada smo na SP-u gledali sličnu priču.

7. Italija (6.): Definitivno razočarali do sada, igrom, pristupom i prije svega rezultatom. No - to su Talijani. Kao što je pokazala utakmice protiv Rumunjske, dok nije konačno da su ispali - moraš računati s njima. U utakmici na ispadanje neće biti autsajder neovisno s kim igrali, problem im je tek - kako doći do utakmice za ispadanje. Ako Nizozemci ne odigraju maksimalno s Rumunjskom - nikako.

Jaki, ali nedovoljno

8. Rumunjska (9.): Imali su sve u svojim rukama, ali su to Mut(u)avo propustili. Ipak, s dva remija protiv svjetskih velesila doveli se u situaciju da protiv relaksirane Nizozemske pobjedom mogu iznenaditi cijelu Europu plasmanom u četvrtfinale i sada treba vidjeti koliko su psihički jaki. Već su pokazali da mogu igrati i s najboljom Nizozemskom, protiv ove "rezervne" su favoriti i to trebaju opravdati. Ipak, čak i ako prođu skupinu što bi bio sjajan uspjeh, dojam je da Rumunjima malo fali da bi zaista bili kandidati za vrh. Taman dovoljno dobri da budu "u igri", da budu u egalu, ali čini se taman nedovoljno dobri da budu na razini momčadi koja može do kraja.

I četvrtfinale je uspjeh

9. Češka (10.): Zanimljivo, u porazu protiv Portugala pokazali su više nego u pobjedi protiv Švicarske kada su bili inferiorni. Protiv Ronalda i društva odigrali su dobru utakmicu i u dvoboj s Turcima ipak ulaze kao lagani favoriti. Svidjet će im se i činjenica da im eventualno četvrtfinale donosi Hrvatsku, a ne Njemačku, bez obzira što su Hrvati pokazali da su bolja momčad. Jednostavno - bolje zvuči igrati s "nekom tamo Hrvatskom" nego s "Elfom".

10. Turska (11.): Vrijedi sve isto kao za Češku. Uspjeli izdržati pritisak Švicarske i pljusak u Baselu, pobijedili u utakmici koju nije bilo lako dobiti. Imaju i veliku podršku navijača, dosta ih ima iskustvo velikih turnira i zbog toga Turci mogu biti nezgodan protivnik Hrvatskoj prođu li Čehe.

11. Rusija (13.): Hiddinkova momčad ostala je u igri za četvrtfinale slomivši defanzivnu Grčku i po do sada prikazanom protiv Švedske bi čak mogla biti lagani favorit za prolaz dalje. U četvrtfinalu, pak, ne bi trebali imali što tražiti protiv Nizozemske, no Hiddink je uvijek, uvijek opasan.

12. Švedska (7.): Zabilježili najveći pad. Problem nije poraz od Španjolske, problem je igra koja ima previše rupa, na svakom dijelu terena. Nema kreacije u sredini, nema proboja na bokovima, nema uigranosti u obrani, nema sigurnosti kod golmana, nema potpuno spremnog Ibrahimovića. Šveđanima je četvrtfinale maksimalan domet.

Domaćin koji nije razočarao

13. Austrija (16.): Možda ipak nisu najlošija momčad na Euru. Dobro odigrali protiv Hrvatske, dobro odigrali i protiv Poljske te zasluženo uzeli bod u zadnjoj minuti nakon što su promašili brdo čistih šansi u prvom dijelu utakmice. Za nagradu imaju priliku za golemi uspjeh, pobjedom protiv najvećeg rivala Njemačke mogli bi se plasirati u četvrtfinale. Čini se kao nemoguća misija, ali u nekoj euforiji i uz dosta sreće (u realizaciji) Austrijanci su spremni za čudo.

Domaćin koji je razočarao

14. Švicarska (11.): Tko bi rekao da će Austrijanci nakon dva kola imati više bodova od domaćina. Švicarci su se negdje zamjerili Fortuni, protiv Češke nije bilo sreće, još se ozlijedio i Frei, protiv Turske ih je dočekalo nevrijeme i gol u smiraju utakmice. Šteta, domaćin se puno nadao, puno je ulagao i s pravom se nadao (barem) drugom krugu.

Gdje je nestao nogomet?

15. Poljska (12.): Pribojavali smo se utakmice s Poljskom, a ispostavilo se da se ne trebamo pribojavati ni te utakmice (jer smo se već plasirali) ni Poljske (jer ne igra posebno dobro). Beenhakker nije uspio ponoviti čudo iz kvalifikacija, Poljaci nisu izgledali dobro u prva dva nastupa i za njih je Euro završen prije su se nadali. Matematički su još u igri, realno - nisu.

16. Grčka (15.): Čovjek se samo može zapitati - kako je ova momčad (ili vrlo slična) prije četiri godine otišla do kraja. Nogomet je zaista čudna igra.

Treće kolo neće promijeniti raspored na vrhu, jer ni Nizozemska, ni Portugal, ni Hrvatska ni Španjolska nemaju za što igrati osim za prestiž. Promijenit će se, međutim, ostatak ljestvice, osam momčadi će otpasti, među kojima će biti i barem jedna reprezentacija iz dueta Italija - Francuska...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!