Packe

Bez "muda" nema uspjeha

Tomislav Pacak • petak, 07.11.2008.
Bez "muda" nema uspjeha
Foto: EPA

Dinamov (težak) poraz u Londonu nije problem utoliko što Modri i dalje imaju solidne šanse za prolazak skupine. Zabrinjavajući su, međutim, igra i prije svega pristup zagrebačke momčadi koja je jednostavno gaće svukla već iznad Le Manchea...

Ne mogu reći da je utakmica na White Hart Laneu ponudila neka velika iznenađenja. Istina, ljubitelji Modrih sigurno su se nadali boljem i kvalitetnijem otporu Dinama, no kako Ivankovićeva momčad nije zadovoljila baš niti jedan preduvjet za uspjeh, ne čudi što ih je Tottenham - pregazio.

To, nažalost, još jednom stavlja HNL u neugodnu perspektivu, jer, budimo realni, posljednja momčad Premiershipa (iako to Tottenham objektivno igrački nije) poigrala se s trostrukim prvakom Hrvatske.

Netko će prigovoriti - čemu onda svi oni pozitivni tekstovi o Dinamu? No, poraz u Londonu ništa učinjeno ne mijenja. Za ovaj Dinamo i dalje je pobjeda protiv NEC-a uspjeh, baš kao što je i plasman u natjecanje po skupinama. Tada se Dinamo borio s momčadima približno svoje kvalitete i uspio ih nadvisiti, a sada je "na volej" naletio ne samo Huddlestoneu nego cijelom Tottenhamu.

Zapravo, ovaj poraz samo naglašava da je sve do sada učinjeno za ovakav Dinamo uspjeh. Jer, Tottenham je bolno razotkrio sve mane ove momčadi, u svim fazama igre. Lako bi sada opet bilo pomisliti - Dinamu trebaju novi stoper(i), zadnji vezni, desetka, centarfor.

Svjesni su toga i u klubu, a iako to nije lak posao, Dinamo mora pronaći pojačanja. U Južnoj Americi, HNL-u ili na Marsu, ali mora. Istina je da nema puno pravih pojačanja koja već nije ugrabio neki bogatiji klub s jačim skautingom, ali istina je i da Dinamo ima dobro popunjenu blagajnu i da je vrijeme ozbiljnije uložiti (i riskirati) ako se zaista želi pokušati iduće jeseni napasti Ligu prvaka. Jasno, plasman u nju, ne osvajanje iste.

Na White Hart Laneu nije razočarala individualna kvaliteta. Znamo da Mikić ne može proći Balea, i zato Bale igra u Tottenhamu, a Mika u Dinamu. Znamo sve o Sammiru, Balabanu, Vrdoljaku, znamo da Lovren, Badelj, Kelava, Morales drugi puta u karijeri igraju protiv ovakvog suparnika. Znamo i sve o Modriću, Bentleyju, Lennonu, znamo zašto je Woodgate bio u Realu, a Bent trpao Romi.

No, Dinamo je usprkos tome razočarao. Od početka su Modri izgledali uplašeno, neuvjerljivo, slabo na nogama, kao da se boje svake pogreške pa su loptu samo bezveze napucavali. To je čak bilo i bolje rješenje nego kada su odlučili nešto odigrati jer su uglavnom nesigurnim i netočnim dodavanjima probleme stvarali svojoj, a ne Tottenhamovoj obrani.

Tu je Ivanković zakazao, iako su, jasno, igrači ti koji su na travnjaku. Silna nesigurnost kasnije se stopila s manjkom koncentracije (to, pak, nije ništa novo), pa je 0:4 još i sasvim solidan rezultat.

Zašto Modri nisu "umrli muški"? Njihovi košarkaški sugrađani osvojili su srca navijača predstavom protiv Olmypiacosa, ne zato jer su dobili najskuplju europsku momčad nego zato što su ostavili srce na terenu. Dinamovci su, pak, srce ostavili u Zagrebu, pa nisu imali ni šanse ponoviti, primjerice, Amsterdam gdje su od početka vjerovali u pobjedu.

Ždrijeb je na više načina pomazio Dinamu pri slaganju skupine i tu leži glavni razlog za nadu. Udinese je napravio ogroman posao za Dinamo pobjedom u Moskvi, čak veći nego bi Dinamo napravio da je uzeo bod u Londonu.

Dinamo protiv Spartaka ima meč-loptu za europsko proljeće. Ne treba se zavaravati, Rusi su solidna ekipa i vjerojatno u razredu višem od Dinama. No, pred svojim navijačima Dinamo bi uz puno, puno, puno bolji pristup mogao barem do remija koji bi bio pozitivan rezultat.

Naime, Dinamo bi i s ta četiri boda možda mogao proći dalje, ali bi u svakom slučaju držao sve u svojim rukama uoči gostovanja u Udinama gdje je za pretpostaviti da domaćima utakmica neće imati značaja. I zato je Modrima protiv Spartaka imperativ ne izgubiti.

Bilo bi, međutim, pogrešno igrati na remi jer Dinamo nema kvalitetu da odigra na takav način, pa protiv Pletikose i društva mora tražiti pobjedu. Teško je takav scenarij zamisliti neposredno nakon prizemljenja u Londonu, no ova momčad Dinama je znala pokazati zube i karakter kada se to od nje nije očekivalo. U Londonu nije, protiv Spartaka mora...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!