Packe

Najbolja sportska priča

Tomislav Pacak • četvrtak, 20.11.2008.
Najbolja sportska priča

Da morate složiti popis najdražih stvari zbog kojih vas privlači sport, nepredvidljivost bi sigurno bila u Top 10, možda i među pet najvažnijih. Malo koja ljudska djelatnost može ispričati tako nevjerojatne priče kao sport...

Da je Manchesterov preokret protiv Bayerna smislio George Lucas, kritičari bi bili oštriji nego zbog najnovijeg Indiane Jonesa. "Ma to je prenevjerojatno da bi bilo istinito". A ovako je jedna od najpamtljivijih nogometnih završnica u povijesti. Hoćete preokret Liverpoola? Hoćete životne priče Dade Prše ili Ivana Klasnića? Dinamovo prokletstvo, Sliškovićeve golove iz kornera? Goranov Wimbledon, Šukerov lob, Jordanov zadnji naslov, Tysonovo divljaštvo?

Milijun je nevjerojatnih scenarija koji su zahvaljujući raznoraznim sportskim junacima postali priče koje vrijedi zapamtiti, zabilježiti, prepričavati. I svatko od vas, siguran sam, ima neku omiljenu sliku u glavi, nekog sportaša, neku momčad, neku da-ne-povjeruješ priču.

Moja je - Kurt Warner. Što, tko, kako, gdje? Kurt Warner je igrač američkog nogometa, no to je za ovu priču sporedno. Njegova priča je uistinu filmska, jer sport ne pamti tako ekstreman primjer čovjeka koji je došao od nikuda i osvojio - sve. I to ga čini ultimativnim primjerom za one koji vjeruju da talent i upornost na kraju rezultiraju uspjehom.

Warner je pohađao sveučilište Northern Iowa, a nakon što na draftu nije izabran, nije uspio ni izboriti momčad Green Bay Packersa. Zaposlio se onda kao pomoćni trener na bivšem sveučilištu, dok je po noći radio u obližnjem supermarketu, punio police i tražio svoju priliku.

Kako u profesionalnoj ligi nije dolazila, Warner je sreću okušao u Arena footballu gdje je postao legenda, potom se skitao i po Europi, da bi konačno u St. Louisu dobio mjesto pričuvnog quarterbacka. Uoči sezone 1999., Ramsima se ozlijedio prvi QB, a sve ostalo je - povijest.

St. Louis je s Warnerom na čelu te godine poharao ligu (sezonu prije je bio među najlošijim momčadima NFL-a) i onda osvojio Super Bowl. Warner je, pak, praktički u svojoj rookie sezoni imao jednu od najboljih QB sezona u povijesti, a kao šlag na tortu stigle su nagrade za najkorisnijeg igrača sezone (MVP), kao i za najkorisnijeg igrača Super Bowla.

Možete li zamisliti tu priču? Sjećate li se Željka Malčića koji je lani od nikuda stigao u HNL i zabijao za Cibaliju? E sad zamislite da je od nikuda (točnije iz supermarketa) stigao u Dinamo i s Dinamom osvojio Ligu prvaka i putem postao najbolji igrač svijeta. Nevjerojatno? Apsolutno.

Dovoljno je prisjetiti se naslovnice Sports Illustrateda nakon dva mjeseca te sezone - fotografija Warnera s naslovom "Who is this guy?".

Warner nije bio čudo za jednu sezonu. Nastavio je u istom trendu iduće dvije godine, još jednom je dogurao Ramse do Super Bowla (poraz od Patriotsa), a statistički je u te tri sezone St. Louis imao najbolji napad u povijesti lige. Warner je, pak, od čovjeka iz supermarketa postao čovjek s tri ponajbolje sezone jednog QB-a u povijesti lige koja pamti velikane poput Montane, Marina, Younga i Elwaya.

Zanimljivo, i nastavak njegove karijere bio je filmski. Naime, zbog niza ozljeda (i nekoliko potresa mozga), Warner je postupno "šikaniran" u St. Louisu pa je bio prisiljen otići u NY Giantse s kojima je u sezonu krenuo s učinkom 5-4. Giantsi su, potom, izgubili strpljenje i mjesto prepustili mladoj nadi Eliju Maninngu koji je do kraja sezone upisao jednu pobjedu i - šest poraza.

Warner je sreću potražio u - pustinji. No, u dresu Arizone su ga opet napale ozljede zbog kojih je dosta griješio, pa su i u redovima Cardinalsa priliku dali mladom "QB-u budućnosti". Iako se sport igra za današnjost.

Za to vrijeme, Warnerov prvi trener u Ramsima zvao je od momčadi do momčadi uvjeravajući ih da je Warner još uvijek među najboljim NFL QB-ovima. No, većina stručnjaka, novinara, analitičara i očito klubova otpisala je Kurta konstatirajući da s 37 godina na leđima više ne može biti konkurentan.

To je to? Ne, ova priča tu ne završava. Warner se ovog ljeta izborio za status prvog QB-a u Arizona Cardinalsima. Dva mjeseca kasnije, Sports Illustrated u svojoj sekciji "povratka u prošlost" nije slučajno iz naftalina izvukao spomenutu naslovnicu. Naime, Warner je opet najbolji QB u ligi i šest tjedana prije kraja sezone - prvi favorit za naslov najkorisnijeg igrača!

Hoće li Warner imati "holivudski" završetak, da klub koji je tradicionalno predmet ismijavanja odvede do Super Bowla? Staza je teška, no Warner je pokazao da s njim na čelu ništa nije nemoguće. Međutim, to čak nije ni bitno, zar ne?

Priča o Warneru nije samo priča o sportašu koji je doslovno od nikuda došao do vrha svijeta. I nije (samo) zato moja omiljena sportska priča. Priča o Warneru je i priča o čovjeku kojeg slava, stečeni novac i karizma uopće nisu promijenili, osim da je društvu davao još više.

Warner je, naime, iznimno religiozan te konstantno zajednici vraća ono "čime ga je Bog nagradio". On i njegova brojna obitelj (sedmoro djece) redovito sudjeluju u humanitarnim akcijama i smišljaju privatne načine kako pomoći drugima. Primjerice, svakog ljeta izaberu nekoliko siromašnih obitelji s kojima idu na tjedan dana u DisneyWorld, a svakog tjedna u restoranu izaberu jednu obitelj kojoj plate večeru bez njihova znanja.

Warner je uz sve individualne rekorde i nagrade uvijek bio orijentiran na - momčad. Kako se svojim dosezima nije hvalio niti je bio razvikana zvijezda, treneri su ga znali zapostavljati u drugi plan, a Warner je tada učinio sve ne bi li mlađem kolegi pomogao.

Američki nogomet možda nije sport broj jedan u Hrvatskoj, ali priča Kurta Warnera može biti najbolji uzor nizu mladih sportaša. Možda vas trener u kadetima i juniorima nije prepoznao. Možda nije ni onaj u seniorima. Ali, ako zaista vjerujete u svoj talent, ako ste spremni raditi mukotrpno za uspjeh - on će stići.

Možda neće biti tako spektakularan kao Warnerov, ali on je dokaz da se - može. Ako uz to ostanete skromni, možda baš vi postanete iduća sjajna sportska priča...

Foto: Dave Knoer/American Red Cross

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!