Juriš

Dobrodošli kući. Tu vam je i mjesto!

Bernard Jurišić • utorak, 24.03.2009.
Dobrodošli kući. Tu vam je i mjesto!
Foto: Bernard Jurišić

Odlazak hrvatske nogometne reprezentacije iz Čateža dobro je "sjeo" ogromnoj većini hrvatske javnosti. Bio je to "mali korak za nogomet, velik za nacionalni ponos", jer se već godinama sa svih strana javno "šamara" odluka da se najpopularnija hrvatska sportska momčad priprema izvan granica Lijepe naše. Rovinj je nova destinacija, a Tuhelj je i dalje "siva zona"...

Toliko je već tinte, glasnica, papira i gigabajta minulih godina potrošeno na osporavanje logike pripremanja hrvatske nogometne reprezentacije u slovenskom Čatežu, da je posljednji "otkaz" dugogodišnjem kampu naše selekcije popraćen praktično uz "pucnjavu" šampanjačkih čepova. Slaven Bilić svoju družinu vodi na pripreme u Rovinj, a duše svih onih koji su se "borili" da se "hrvatske pobjede kuju na hrvatskom tlu" su napokon mirne. Barem zasad.

Trenutak za nogometni otkaz Slovencima je i loš i dobar. S jedne strane je ponudio zrno zadovoljštine jer smo Slovencima "pokazali figu" zbog političkih ucjena njihove Vlade prema Hrvatskoj. S druge je zakamuflirao sramotnu činjenicu da HNS ni 19 godina nakon prve odigrane utakmice nije uspio izgraditi stalni dom najpopularnije, najkomercijalnije i najprihodovnije reprezentacije našeg sporta. Reprezentacije za koju Vlatko Marković voli reći kako "hrani još 20 selekcija unutar HNS-a".

Tuheljske Toplice su već postale pravi "Godot" hrvatskog nogometa. Kameni temeljci su postavljeni, slikavanje odrađeno, slasni kejtering odavno probavljen. I ništa. Financijske sumnje i nejasnoće još uvijek obavijaju čitav projekt, a jedino što je sigurno jest činjenica da bageri ne rade, a kamen temeljac omotava mahovina.

Uslijed takve neinventivnosti i nejasnoće, koje predsjednik HNS-a u svom poznatom arogantnom stilu odbija razjasniti i precizirati, hrvatska je nogometna reprezentacija svoj dom stvorila preko granice. U kampu koji nije Milanello, ali je za razliku od Tuhelja barem - završen.

U međuvremenu se iz naših reprezentativnih redova moglo čuti kako je zapravo "bolje biti u Sloveniji, jer u Hrvatskoj nikad ne bismo imali takav mir". Nije moguće da sve ostale svjetske reprezentacije koje se pripremaju u svojim zemljama rade u nemiru i neredu? Engleski novinari čudili su se tom podatku, rekavši da bi za njih velika sramota bila kad bi njihov savez odveo reprezentaciju na pripreme u - Škotsku.

Slušali smo i kako "u Čatežu imamo sve što poželimo, svi su uslužni i čak navijaju za nas". Zar je to čudno? Plaćaš 100.000 eura godišnje za "sobu, mir i ptičje mlijeko" i još se trebaš zahvaljivati na tome? Navijaju za nas? Navijali bi i u Tuheljskim Toplicama ili na Bjelolasici za Somaliju i Kirgistan, kad bi od njih imali financijskog i gospodarskog interesa.

Godinama već hrvatska reprezentacija ostavlja novce u Čatežu, nudi im vrhunsku reklamu i referencu koja vrijedi nekoliko puta onih 100.000 eura koje im još HNS za to plati. Cijela Hrvatska zbog reprezentacije zna za Čatež i nerijetko tamo odlazi uživati u čarima tih ugodnih toplica. Međutim, kad je grad Čatež trebao uložiti nešto novca u terene na kojima se hrvatska reprezentacija priprema - gradonačelnik je odredio kako to "nije prioritet".

Dio slovenskih medija pokušao je odigrati prljavu igru nakon što je objavljeno da Hrvatska iz Čateža seli u Rovinj. Napuštanje Čateža pokušali su "izreklamirati" utjecanjem politike na sport, što je po zakonima Uefe i Fife najstrože zabranjeno. Njihovo "anonimno duboko grlo" navodno ih je izvijestilo o tome kako se Biliću "naređeno" da se "zbog političkih razloga preseli u Hrvatsku".

Sam izbornik je rekao kako "ne možemo zanemariti činjenicu da odnosi između zemalja nisu dobri", međutim cijela priča sa Slovenijom zapravo i nema previše veze. Konačno - Slovenci su suvlasnici i Tuheljskih Toplica u kojima bi (valjda nekad) trebao niknuti stalni trening-centar naše nogometne reprezentacije, pa to nikome ne smeta.

Kad podvučemo crtu - pripremanje najvažnije hrvatske sportske momčadi izvan granica Lijepe naše zapravo je velika pljuska našem turizmu, gospodarstvu i sposobnosti. Kako izgleda poziv svim narodima svijeta da dođu kod nas na odmor i uživanje, a istovremeno ono najbolje što imamo - šaljemo negdje drugdje? Ako školarce pozivamo da idu na ekskurzije od Prevlake do Dunava, zar isto ne vrijedi za njihove idole i uzore?

Jedna od zadaća hrvatskog sporta je promocija naše zemlje i svega onoga što želimo reći svijetu, a ne znamo kako. Hrvatska nogometna reprezentacija je "brand" koji više nije samo nogometni. U onih nekoliko puta godišnje koliko se okupi i zaokupi pažnju cijele nacije - mjesto joj je u Hrvatskoj.

Dobrodošli kući. Tu vam je mjesto, tu i ostanite.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!