Košarka

Ludnica na svakom koraku

Branimir Korać • srijeda, 09.09.2009.
Ludnica na svakom koraku
Foto: EPA

I drugi sedmerosatni program na Eurobasketu je iza nas. Sedam sati uživanja u vrhunskoj košarci, program završava pobjedom Španjolaca protiv Velike Britanije, a nije vam dosta. Nema veze, srijeda je rezervirana za potpuno istu stvar, košarkaško ludilo u Poljskoj...

Nakon prvog dana bii smo zadovoljni zbog pobjede, ne i igre, hrvatske reprezentacije, no drugi dan je rezerviran za "gunđanje". U redu, upisan je poraz od jake Grčke, ali ne i opet toliko jake da se s njima ne može igrati.

Prvo poluvrijeme bilo je očajno. Nikakve ideje u napadu, obrana šuplja kao ementaler, na poluvremenu je ipak prevladavalo tješenje "ma ne može ovako loše". Srećom nije niti bilo, ali nije niti bilo dovoljno.

Vezane vijesti

Lako je pametovati nakon utakmice, pa ću probati nepametovati iako u glavi stoji previše pitanja. Pitanja na koja bi možda volio odgovore dobiti i sam Jasmin Repeša, ali i sami igrači, nadam se kako će i pronaći barem dio odgovora. Pozitivno je što jednostavno postoji dosta prostora za napredak i to kod važnih igrača. Planinić, Banić i Popović će se polako dizati, a samim time i igra naše reprezentacije, nada ostaje kako će to buđenje doći taman u drugom krugu i nokaut fazi. Ako se nastavi s ovakvom igrom u drugom krugu protiv ćudljivih reprezentacija, neće valjati.

A te ćudljive reprezentacije iz skupine B su i drugi dan pokazale koliko su ćudljive. Eh to vjerovanje u Francuze i njihovu borbu za visok plasman... Sreća što je Hrvatska igrala u vrijeme dok je igrala i Francuska pa se propustio dobar dio utakmice, posebno sreća što nije odgledano prvo poluvrijeme. Kada prvih 20 minuta završi rezultatom 21:16, jasno vam je kakva je to bila košarka. I od tih 16 poena Francuza 11 je postigao Ali Traore kojem šaljem isprike zbog kritiziranja dan ranije.

Kad smo kod Francuza i borbe za medalje, polako se svi oni koji su vjerovali u njih počinju preispitivati. Ok, drugi dan Francuska je u drugom poluvremenu, naravno, izgledala čak i kao momčad koja pokušava nešto zajednički iskreirati i odigrati. Za pohvalu svakako jer ono protiv Njemačke nije bilo ni na tragu momčadske igre.

Upravo ta Njemačka uzela je veliku pobjedu protiv favorizirane Rusije. Niti to nije bio susret za umiranje u ljepoti, nije se igralo grubo nego borbeno i dosuđeno je ukupno čak 60 osobnih pogrešaka. Kada su Nijemci na minutu i pol ostali bez četvorice važnih igrača zbog pet osobnih pogrešaka, vjerojatno su i sami navijači već lagano odmahivali glavom smatrajući kako će to izgubiti. Tako nije mislio Heiko Schaffartzik koji ih je odveo do pobjede.

Ne trebaju Nijemci sad živjeti na jednoj pobjedi jer bi mogli biti grubo prizemljeni. Ništa još nisu osigurali, u zadnjem kolu ako upišu poraz od Latvije, a Rusija svlada Francusku, Njemačka će drugi krug gledati iz gledališta. Neće im biti lako, Biedrins je protiv Rusa "napumpao tenisice" i uhvatio 20 lopti. Protiv Njemačke će tek imati priliku skakati do mile volje.

Ako mislite da je u skupini B ludnica, to bi moglo biti ništa što se priprema u drugom krugu u donjem dijelu ždrijeba. Litva i Španjolska vrlo lako moguće u drugi krug mogu ući s nula bodova na kontu.

Litva još nije niti sigurna za prolaz, tek moraju dobiti Bugare kako bi išli dalje dok nije nerealno da Slovenija pobijedi Španjolsku i napravi nešto što je malo tko mogao očekivati uoči Eurobasketa.

Ove dvije reprezentacije uoči Eurobasketa slovile su za prve favorite za zlatnu medalju, a sada su u prilično nezahvalnoj situaciji. Ukoliko prenesu nula bodova u drugi krug, vrlo teško će do vrha poretka, a to će se svakako osjetiti i na kalkulacijama u prvoj skupini četvrtfinala.

Iako nisam pobornik kalkulacija već igranja uvijek punom snagom, treba biti realan i reći kako će se ipak pratiti situacija u "španjolskoj" skupini i pokušavati izbjeći Španjolce ili Litavce u četvrtfinalu. Tko bi lud baš njih htio za protivnika u najvažnijem susretu? Ali tu već dolazi previše matematike u igru, tankirati ili ne, bit će pitanje tada.

Ali bilo je zanimljivo gledati Španjolce i Britance. Eto, barem jedan dvoboj u kojem sam navijao za Britance. Čilić je riješio Murraya, nogometna reprezentacija će slaviti na Wembleyu pa pomislih neka dobiju barem nekakvu zadovoljštinu. Međutim Pau Gasol je bio spasitelj i spasio ih od izravnog ispadanja već nakon drugog kola. Kakva bi to bila priča...

Treba priznati kako su i domaćini Eurobasketa velika priča. Poljaci igraju odlično, trio Gortat - Lampe - Logan uz logističku potporu ostatka momčadi izgleda uistinu moćno i već su osigurali barem dva boda za drugi krug. Nosi ih euforija, a kao takvi su vrlo neugodni.

Za kraj veliko hvala Makedoncima koji su bili uz našu reprezentaciju protiv Grka. Dobro, više su bili protiv Grka, ali nebitno, hvala im za podršku. Imali su i oni razloga za zadovoljstvo, nakon što smo konstantirali kako se Todor Gečevski dan ranije nije pojavio na utakmici te je protiv Grčke zaigrao netko sličan njemu, Todor je protiv Izraela bio čovjek odluke te je odigrao simultanku u tijesnim trenucima. Nadamo se kako se umorio i kako će ostati u hotelu, a poslati onog dvojnika iz prvog dana. U srijedu će nam se ipak nekako više sviđati taj dvojnik. I neka u hotelu ostanu društvo mu praviti i Antić, Massey i Stefanov, odmorite ljudi za drugi krug, nećete imati previše vremena za odmor...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!