Košarka

Mrki pogledi na vrhu

Borna Rupnik • srijeda, 09.09.2009.
Mrki pogledi na vrhu
Foto: EPA

Dvije reprezentacije koje su nakon prvih 80 minuta košarke u Poljskoj ostavile najbolji dojam su vječiti suparnici iz Grčke i Turske. Utorak je donio očigledan pomak u slovenskom taboru, a Hrvatska nije popravila dojam. Naprotiv...

Grčka i Turska zasad odskaču predstavama na Europskom prvenstvu, što pokazuju i dva najuvjerljivija slavlja na turniru. U ogledu naših sjevernih i istočnih susjeda Slovenci su se puno bolje snašli i ubilježili možda i najvažniju pobjedu dana. Među prvih deset probila se domaća momčad, a ispali su razočaravajći Litavci...

1. Grčka (1.)

Grci danas nisu briljirali kao jučer protiv Makedonaca, ali na prvom ih mjestu drže dva podatka - svladali su najtežeg protivnika u skupini i vrlo vjerojatno osigurali sve bodove za drugi krug. Hrvatskoj su uredno zapriječili sve puteve do koša i nemilosrdno koristili sve darove naše obrane. Pri kraju su popustili, no pogled na tablicu izvući će im samo osmijehe na lica.

2. Turska (3.)

Jedino što Turcima priječi skok preko Grka jest činjenica da u borbu za prvo mjesto idu na noge razmahanim Poljacima. Po kvaliteti bi se trebali i s njima obračunati isto kao i s Litavcima te Bugarima, koje su danas ostavili na 28 koševa zaostatka, ali eventualni bi im poraz mogao ostaviti traga na bodovnoj zalihi za drugi krug.

3. Slovenija (9.)

Naši su sjeverni susjedi danas pokazali najveći napredak. Neuvjerljiv nastup protiv Velike Britanije pretvorili su u iznimno značajnu pobjedu protiv nahvaljene Srbije i tako vratili vjeru u vlastite mogućnosti. Zagrijao se Boštjan Nachbar, a s obzirom na iskazane španjolske slabosti, smiju se nadati i maksimalnom broju bodova.

4. Srbija (3.)

Brojna upozorenja nisu pomogla Srbiji da nadogradi slavlje nad Španjolcima. Protiv Slovenije im nije išlo te moraju priznati da su podložni najavljenim oscilacijama u igri. Međutim, to ne mijenja činjenicu da imaju potencijal, a posljednje kolo donosi im ogled protiv Velike Britanije, u kojem bi se trebali vratiti na pobjedničke staze.

5. Španjolska (5.)

Prvi favoriti Europskog prvenstva nikako da opravdaju tu ulogu. Nakon poraza protiv Srbije zamalo su dopustili Velikoj Britaniji preokret i jedno od najvećih iznenađenja košarkaških smotri Starog kontinenta, ali spasili su ih Pau Gasol i Navarro koševima u ključnim trenucima. Najviše ih tješi podatak da teško mogu dugo pružati tako mlaku igru. Srijeda im je krajnje vrijeme da iskažu sve svoje kvalitete.

6. Francuska (4.)

Momčadi s NBA zvijezdama, jednoj od favorita za medalju, koja u drugoj četvrtini postigne tri (brojkom: 3) koša protiv velesile poput Latvije teško može biti mjesto među deset trenutačno najboljih reprezentacija Europe, no tu im poziciju ipak omogućava bodovno stanje na kontu. Tonyju Parkeru suigrači opet duguju večeru jer će zbog njega na spavanje s drugom pobjedom iz dvije utakmice.

7. Hrvatska (6.)

Izabranicima Jamina Repeše predviđao se samo napredak. Barem onaj igrački, bodove protiv Grka ionako nitko nije unaprijed upisao. Međutim, ne samo da je Hrvatska ostala bez bodova, nego ukupan dojam s parketa sada još više zabrinjava. Ružno je bilo gledati bezidejnost u napadu i rupe u obrani, a kakav-takav optimizam donose tek povremeni trzaji iz drugog poluvremena.

8. Poljska (-)

Uvodnu pobjedu protiv Bugara domaća je reprezentacija morala potvrditi protiv, pokazalo se, neprepoznatljive Litve. To su učinili sa stilom, riješivši susret u svoju korist i prije kraja. David Logan, Marcin Gortat, Maciej Lampe i Michal Ignerski na dobrom su putu da postanu nacionalni junaci. Minimalni cilj, plasman u drugi krug, već je džepu, što znači sve manje pritiska, a sve više nade u odlična ostvarenja.

9. Rusija (7.)

Rusi su Latvijce još nekako slomili, ali protiv Nijemaca su izgubili utakmicu koju naizgled nijedna momčad nije željela dobiti. Previše je tu bilo grešaka za ekipu koja računa na ozbiljan plasman, što su Nijemci usprkos svim svojim nedostacima uspjeli iskoristiti. A Rusima to nimalo ne ide u prilog.

10. Njemačka (10.)

Njemačka je protiv Francuske u prvom kolu igrala dobro i izgubila, a protiv Rusije su rukama i nogama očuvali prednost iz prve dionice. Ipak, treba reći da je veliku ulogu odigrala i ruska smušenost, no Nijemci su već sada nadmašili većinu očekivanja i samo ih izostanak pojedinačne kvalitete dijeli od boljeg plasmana na ovom popisu. Mirne se duše mogu upustiti u bitku protiv Latvije.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!