Nogomet

Glava, ne snaga

Dario Dodić • četvrtak, 25.02.2010.
Glava, ne snaga
Foto: EPA

U školi su uvijek najbolje prolazili oni koji su probleme rješavali glavom. Danas je u Ligi prvaka ipak bitnija snaga, iako su ovog tjedna utakmice rješavale glave naših đaka prvaka...

Mora se priznati da su nas utakmice prošlog tjedna razmazile, a da su nas ovotjedni dvoboji u Ligi prvaka ostavili na kruhu i vodi. Utakmica u kojoj se očekivalo najmanje oku ugodnog nogometa te možda najmanje golova ostavila je najbolji dojam, Jose Mourinho s novim je razredom porazio stari i tako dokazao da je ipak on ta razlika. Ili su njegovi igrači imali više sreće, jedno od toga je istina.

U paklu Pireja nije bilo baš nekog pakla, a i vatra se jedva palila. Na vrućem grčkom terenu vruće su djelovali gosti iz Bordeauxa i potpuno zasluženo došli do velike pobjede. Dodatnu težinu gostujućoj pobjedi francuskog kluba daje i slab učinak Grka u gostima. Poslovičnu neefikasnost na gostujućim terenima Olympiakos je dokazao i ove sezone u Ligi prvaka - u tri utakmice najveći uspjeh im je 0:0 protiv AZ-a, nisu postigli niti jedan gol. Šanse protiv najbolje obrane natjecanja vrlo su im mršave, no velika utjeha mora im biti činjenica da je lopta još uvijek okrugla. Junak prve utakmice svakako je Ciani, odnosno njegova precizna glava. Domaći igrači nisu imali toliko precizne glave, a u završnici ih nisu slušale niti noge, a zbog nedostatka domaćinske iskre dobivaju i jedinicu iz zalaganja.

Peticu za trud svakako su zaslužili momci iz Stutgarta, jer, ako ćemo iskreno, na terenu su oni izgledali kao Barca, a protiv Barcelone to i nije tako jednostavno. Točnije, mnogi su klubovi pokušali hrabro i napadački protiv Katalonaca i na kraju su najčešće završavali s peticom u mreži. Stuttgart je mogao izvući i puno povoljniji rezultat od mršavih 1-1, no na kraju su mogli i trebali biti kažnjeni jer je Molinaro Ibrahimovićev udarac s crte odbio rukom, a ne glavom. Upitno je je li švedski internacionalac uopće trebao doći u priliku za šut jer je loptu u toj situaciji primirio rukom. U svakom slučaju zbog previše upitnika odluka je da se Molinarova i Ibrahimovićeva ruka kompenzacijom poništavaju. Male su šanse da će Stuttgart i na Camp Nou imati Barcelonu na pladnju, ali sve utakmice Lige prvaka igraju se istim modelom lopte pa će i u ovom uzvratu lopta biti okrugla.

Ruska zima, umjetni travnjak i sama činjenica da su na gostovanju nisu previše smetali Sevilli - oni su svoj posao u Moskvi odradili vrhunski, protiv nadmoćnije ekipe izborili su povoljan rezultat pred uzvrat. Jednu od rijetkih prilika gostiju Negredo je pretvorio u pogodak, a Moskovljani će morati popraviti svoje nišanske sprave ukoliko žele zadržati nadu da će vidjeti četvrtfinale. Bez pravog učinka sjajnih Honde i Krasića CSKA će se zasigurno oprostiti od Europe.

Malobrojni su očekivali da će dvoboj dvaju tvrdih ekipa kao što su Inter i Chelsea donijeti i najviše pogodaka. Nismo samo vidjeli najviše pogodaka već se igrao i odličan nogomet. Možda je Chelsea bio dominantniji, ali domaćin je bio svakako efikasniji. Moglo bi se reći da je za sve zaslužan Diego Milito, koji je lijepim pogotkom na najbolji mogući način otvorio utakmicu. U svakom slučaju rezultat 2:1 nije nikakvo jamstvo pred uzvrat u Londonu, iako je i u Londonu Mourinho kao kod kuće.

Đak tjedna: Cacau je imao povratnički tjedan iz snova - prvo je s četiri gola isprašio Köln, a onda je školski glavom matirao obranu moćne Barcelone. Da je u nekim trenucima pokazao više koncentracije u Stuttgartu bi mu već izgradili spomenik.

Magareća klupa: U magareću klupu pokušat ćemo nagurati čitavu momčad Olympiakosa. Grci imaju prednost da većina klubova pri samom spomenu gostovanja u Pireju "skida gaće" od straha, no ovog puta igrači Olympiakosa nisu pokazali pravu želju niti su opravdali epitet teškog gostovanja.

Umjetnost: Sigurno niste bili svjesni činjenice da ovoga tjedna imamo i stranog učenika na razmjeni, koji se u južnoameričkoj inačici Lige prvaka (Copa Libertadores) sinoćnjim potezima izborio za peticu iz umjetnosti. Vjerojatno ga znate, momak se zove Ronaldo i tu i tamo je znao postići pogodak i u Ligi prvaka, a mnogi ga smatraju i najboljim đakom svih vremena.

Statistika 1: Trener Bordeauxa Laurent Blanc posljednji je pogodak u Ligi prvaka postigao upravo u gostima kod Olympiakosa, kada je s Manchesterom slavio 3:2. Ovoga puta veselje njegovom klubu donio je Ciani zbog čega je sigurno nagrađen trenerovim poljupcem u čelo.

Statistika 2: Bordeaux je klub s najboljim učinkom ove sezone u Ligi prvaka. U sedam utakmica slavili su šest puta, a jedino im je Juventus u prvom kolu uspio otkinuti dva boda. Nakon toga nanizali su šest pobjeda i primili tek jedan gol.

Statistika 3: Trener Chelseaja Carlo Ancelotti sa svojim je klubovima pobijedio u 10 od 19 utakmica s Interom. Talijanski je strateg 1985. zabio i gol Interu u pobjedi Rome 4:3.

Razrednik tjedna: Iako njegovi igrači u posljednje vrijeme nisu u formi u prvenstvu, svakako odlično igraju u Ligi prvaka. Nitko nije očekivao da će nakon sedam utakmica najbolji učinak imati Bordeaux, a svakako je malo tko očekivao da će se s teškog gostovanja u Pireju vratiti punog plijena i neokrznute mreže. Bravo Laurent Blanc!

Potez tjedna: Bez ikakve dvojbe potez tjedna je golčina Marka Gonzaleza kojom je CSKA došao do izjednačenja protiv Seville. Čini se da im je lakše tresti mrežu dalekometnim projektilima nego iskorištavanjem "zicera".

Logika: Trener Barcelone, Pep Guardiola, nakon dvoboja sa Stuttgartom: "Ako želimo do naslova to mora izgledati puno bolje."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik25.02.2010. u 14:03
    stari, vrati se u fanatik, pisi o kladi, ovo je totalno nepotreban i besmislen članak..
    Obrisan korisnik