Nogomet

Gužva u 16-ercu

Hrvoje Vuković • ponedjeljak, 08.03.2010.
Gužva u 16-ercu
Foto: Davor Sajko

Iako ispred sebe ima još Cibaliju i Šibenik, Hajduk je u prva dva kola proljetnog dijela pokazao igru dostojnu lova na Dinamo. U 19. kolu splitski je klub prekrižio Zaprešić, dok je Dinamo bez igre rastužio Osijek. Iz gornje polovice jedino je još Lokomotiva upisala više od boda, a drugi put ove sezone veselila se i Croatia Sesvete...

Već gotovo mjesec dana Edoardo Reja ganja svoje nogometne probleme u Rimu, no Talijan je i ovog vikenda zaslužio pljesak u Zaprešiću. Reja je očito u zimskoj stanci odlično pripremio i glave i noge splitske momčadi, a Poklepović potom sve posložio po propisu; rezultat je - 8:0 u tjedan dana. Nakon 5:0 protiv Slavena, ovog vikenda s hat-trickom je u svlačionicu otišao Inter, koji je daleko više problema složio bijelima u četvrtom kolu na Poljudu (2:2), gdje su vrlo lako mogli i do pobjede. Ovaj put, žuti su još i dobro prošli sa 0:3, a veliki dobitak za Hajduk je i Senijad Ibričić, ružno pače utakmice s Belupom, a heroj dana u Zaprešiću. Iako tri boda iza drugoplasirane Cibalije, nakon ovakvog starta ispod glasa se priča samo o čekanju krivih Dinamovih koraka.

A prvi problemi hrvatskog prvaka ipak su uz dosta znoja i straha uspješno zakopani u Gradskom vrtu. Duga lopta Cufrea, loša procjena Pranjića i nos Mandžukića bili su na kraju dovoljni za bijeg u maglu. Konkurencija se sada tek mutno nazire s vrha, a da je osječka mladost gađala koji centimetar niže, lijevo ili desno, mogli su i trebali biti heroji grada bar na jedan dan. Ovako, Dinamo se bez velike igre provukao na teškom gostovanju, već zaboravio sve osim tri boda i bez stresa gura do petog uzastopnog naslova, dok Osijeku bez proljetnog gola Europa polako izmiče.

Svjetla reflektora ovog je vikenda zaslužila i Croatia Sesvete. Brzopotezni gazda kluba Zvonko Zubak, po sedmi je put ove sezone promijenio ime na klupi, pa je Adija Pintera zamijenio bivši sportski direktor Goran Jerković. I upalilo je! 2/7. Ulica je uoči utakmice s Međimurjem sve glasnije pričala o "jedinici", tko hoće neka vjeruje, a uz jako malo nogometa i puno negledljivog nabacivanja Sesvete su nekako zabile gol više od protivnika i ostavile tračak nade svojim simpatizerima u Švedskoj. Kad već nisu došli na domaću u Kranjčevićevoj. Lijepo je to opisao kolega iz Novog lista. "Što može upropastiti lijepo, sunčano poslijepodne? Sesvete i Međimurje."

Najviše golova zabijeno je u Koprivnici, gdje su bodove podijelili Slaven Belupo i Šibenik. Alispahić se na kraju morao srdačno zahvaliti vrataru domaćih Tomislavu Pelinu, bez kojeg bi se teško upisao u strijelce, ali u zadnjih pet minuta prvog dijela uspostavljena je svemirska ravnoteža što se tiče rezultata i s konačnih 2:2 nitko se nije previše bunio. Rijeka već treći put zaredom piše po bod svakome, a ovaj put nadali su se i boljem ulovu. Na Kantridu je stigla drugoplasirana Cibalia, koja je već i prije utakmice priznala da je zanima bod i ništa više. Domaćini su složili koju šansu više, imali više od igre, ali nakon prekrasnog pogotka Malčića iz slobodnjaka za 0:1, na kraju su spašavali i bod i ženu i djecu. U tome su i uspjeli, a stigli su promašiti i zicera za pobjedu u sudačkoj nadoknadi. Vinkovčani su ostali drugi, Riječani deveti, mir u kući na istoku i zapadu.

Još jedan klub kojemu su samo rijetki i vidoviti predviđali sretnu budućnost u 1. HNL je Lokomotiva. Nakon početne prvoligaške škole, Dinamov drugi pogon počeo je igrati za ozbiljno i eto ih, već su sedmi i nemaju namjeru stati. Nino Bule bio je čovjek odluke i protiv Zagreba, koji se ponovno vratio na dobro im poznato 15. mjesto i opet sa strahom mora hvatati zelenu zonu. Karlovac je ispustio pobjedu sumnjivim jedanaestercem u Zadru u sudačkoj nadoknadi, ali Igor Pamić nije ponudio uobičajeni monolog kakav se čuje u ovakvim slučajevima. Trener Karlovčana čak je i priznao da je Zadar bio bolji, imao više šansi, potpuno se nametnuo te da je bod na kraju još i dobar. Što sve čovjek neće čuti...

Siromasi iz Varteksa praznog su želuca pokušali na svom stadionu zaboraviti na egzistencijalne brige i u 90 minuta protiv Istre donijeti barem malo radosti svojim navijačima. Ništa od toga. Čak su i poveli, ali im je gol opravdano poništen zbog simuliranja Golubara, nakon čega je u nastavku akcije Smrekar uzalud pogodio mrežu. Imali su domaćini i prečku, ali na kraju nisu uspjeli uskratiti Istranima prvu gostujuću pobjedu ove sezone i skok na 14. poziciju. je i drugi put u proljetnom dijelu nastanio najdražu im rubriku. Bez grča, nepotrebne nervoze i mentalne blokade, Splićani su s istim imenima ipak neka druga momčad. Lakih 0:3 u Zaprešiću i peta uzastopna pobjeda dokaz su da se ipak nešto radilo u utrobi Poljuda. je palo samo za jednu poziciju, zasad se nalazi u sigurnoj zoni sa 20 bodova na 13. mjestu, ali i s dosta teških utakmica pred sobom. I baš zato Sesvete su praktički jedina utakmica u kojoj se ne smiju gubiti bodovi ni pod razno, a upravo je to pošlo za nogom Čakovčanima, koji su nakon bljeska protiv Istre nastavili s katastrofalnim navikama izvan svog grada. Nije ga bilo protiv Belupa, makar se ljudi kunu da je bio u zapisniku, ali je zato sve nadoknadio protiv Intera. U prvom poluvremenu još nekako rezerviran, ali je zato u nastavku sudjelovao u svakoj imalo opasnijoj akciji te zabio dva vrijedna gola za lakih 3:0. Nije to bio klasični jedanaesterac, vjerojatno je sudac prelako pokazao na bijelu točku, ali Bunoza je ipak glavni krivac što Karlovac nije iz Zadra donio sva tri boda. U sudačkoj nadoknadi stavio je ruku na rame protivničkom napadaču koji ni u snu nije mogao dohvatiti jednu dugu loptu, sudac je pokazao na 11 metara i Zadar se dokopao boda. Željko Malčić namjestio je loptu na kojih 20-ak metara i iz slobodnog udarca pospremio loptu u desne rašlje Radmanovog gola za vodeći pogodak Cibalije na Kantridi. "Protiv Rijeke nismo mogli pokazati ono što smo radili na pripremama, slijedi nam prilika za popravak." Na utakmici Slavena i Šibenika, četvrti se sudac tokom cijelog susreta borio sa semaforom, pokazivao pogrešne izmjene i bio jednostavno - u svom vremenu i prostoru. Ubila ga zima jadnog, promrzlog i sunca žednog.

SuperSport HNL

1Rijeka 3162:20+4271
2Dinamo 3157:24+3369
3Hajduk 3141:20+2158
4Osijek 3152:41+1145
5Lokomotiva 3141:32+944
6Varaždin 3135:41-636
7Gorica 3129:40-1135
8Istra 1961 3127:50-2331
9Slaven Belupo 3136:56-2030
10Rudeš 3113:69-567

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!