Nogomet

Messija i Goalić

Dario Dodić • četvrtak, 08.04.2010.
Messija i Goalić
Foto: EPA

Kako je vrijeme odmicalo u uzvratnim utakmicama četvrtfinala Lige prvaka nametale su se mnoge junačke i gubitničke priče, no dvije su se zadržale do kraja...

Nije neka fora ponavljati se, ali svojim su predstavama Ivica Olić i Leo Messi zaslužili većinu slova utrošenih u ovoj analizi; krenimo prvo s naše gore listom. Ivica Olić, limitirani igrač, "Forrest Gump" iz Davora, čovjek koji će na silu utrpati možda Freiburgu i TŠK Topolovcu, momak koji je najgori kada misli da zna izvesti bicikl, zvuči poznato zar ne? Taj isti limitirani igrač najzaslužniji je što će doprvaci Europe baš kao i mi, obični smrtnici, biti limitirani na Heineken i nogoloptačke sposobnosti slučajnih prolaznika u Fordovim reklamama. Goalić (nadimak dovoljno govori) je odjednom naš, kao i Van Gaalov, ponos nacije, ali i ponos Bavarske.

Realnost je pak drugačija. Nacija (među njima i moja malenkost) odricala ga se nakon svakog neuspješnog driblinga i promašaja za reprezentaciju, malobrojni su ti koji su ga "gurali" pa treba iskreno reći da je Olić samo zahvaljujući sebi postao velik igrač; unatoč nizozemskom strategu, unatoč zajedljivoj naciji, unatoč tome što njegovi potezi ne plijene pažnju kao Messijevi i Ronaldovi. Sir Alexu Fergusonu trenutno bicikli i sombrera ne znače ništa, za ispadanje njegove ekipe iz Lige prvaka zaslužan je Ivica Olić, "Forrest Gump", igrač koji ne zabija velikima. Doprvaci Europe čini se nisu dovoljno veliki.

A malo je nedostajalo da sve bude drugačije - već se većina "brusila" za ponovljeno veliko rimsko finale, ždrijeb je bio više nego povoljan, United i Barca imali su utabanu stazu do finala, ali crvena boja jučer nije bila popularna. Nakon prvih 40-ak minuta stvarala se nova priča, priča o sjajnom Fergusonovom smislu za izbor igrača, priča o Gibsonu, junačka priča o mladom Rafaelu, koji je Riberyja strpao u džep, priča o Van der Saru, golmanu koji gotovo svaki udarac čini smiješno laganim, igraču koji je godinama čamio u Fulhamu. Na kraju ostaje priča o Rafaelu mladom tragičaru i Robbenu svemircu koji briljantnim golom već drugi put zaredom gura Bayern u idući krug. Interesantno je da je oba puta Bayern prošao s ukupnim rezultatom 4:4. Vidjet ćemo kako će se Bavarci snaći u ogledu s Lyonom u kojem za razliku od ogleda s Unitedom neće biti autsajderi. Francuzi su iskusna ekipa, znaju igrati u Europi, imaju raspoloženog Lisandra, ali i fantastičnog Llorisa na golu, neće se Bayern dobro provesti ako podcijene Lyon.

A Messi? Dobar je taj mali, izgleda da zabija kada poželi, valjda se zato kladionice boje da će omaleni Argentinac probiti impresivnu granicu od 50 golova u sezoni. Već je na 41 golu, 37 puta je tresao mrežu za Barcelonu u svim natjecanjima i četiri puta za Argentinu. Još ako se kockice talentirane i klasnim igračima bogate reprezentacije poslože na pravi način, Messi će zaslužiti mjesto u povijesti ove krasne igre.

Neosporno je da je Messi vjerojatno najbolji igrač današnjice, ali u obzir treba uzeti i činjenicu da su njegovi golovi zapravo finalni proizvod jednog oku ugodnog i poprilično efikasnog sustava kojim upravlja Pep Guardiola. Guardiola je na ovom portalu ovih dana već pobrao pohvale, a vrijeme je da se ponovno u prvi plan gurne Xavi, motor koji ne staje, igrač kojeg mnogi još uvijek ne cijene dovoljno.

A koliko je zapravo bitan Xavi? Pogledajmo statistiku s nekih utakmica, nema smisla isticati sve susrete jer se brojke ponavljaju iz tjedna u tjedan:
U gostima kod Intera Xavi je uputio 97 dodavanja od čega čak 84% točnih, dok je s druge strane Sneijder točno poslao 24 od 43 pasa. Xavi je i pretrčao najviše na utakmici, 10,82 kilometra.
Protiv Arsenala na Nou Campu pretrčao je 12,56 kilometara, pogađate, najviše na utakmici, uputio čak 105 dodavanja od kojih je 90 posto stiglo do željenog igrača.

Jednu utakmicu, onu protiv Stuttgarta, nije igrao, zamijenio ga je Toure i utakmicu završio s 52 dodavanja, a dovoljno govori izjava Danija Alvesa o Xaviju: "on živi i igra u budućnosti".

Koji je zaključak? Messi jest briljantan, ali njegovi nastupi u reprezentaciji dokazuju da kao što jedna lasta ne čini proljeće tako niti jedan igrač ne čini pobjedničku ekipu. Guardiola je okupio ekipu fantastičnih igrača i pripremio ih za najteži mogući način igranja - svi u napad, svi u obranu - oni to rade zaista najbolje. No, u polufinalu ih čeka Mourinho, pitanje je može li Portugalac smisliti čudotvornu formulu kojom će njegovi momci zaustaviti Katalonce. O ukusima se ne raspravlja, ali malo tko od nepristranih ljubitelja nogometa priželjkuje Inter u finalu, pristrano se nadam da će prvo subotnje finale ipak krasiti Barcelona.

Statistika:
Po prvi put nakon 2003. godine u polufinalu Lige prvaka nema niti jednog engleskog kluba.
Jose Mourinho ima stopostotnu prolaznost u četvrtfinalu Lige prvaka.

Sezona u brojkama:
Najviše prekršaja: 47 (Bordeaux - Juventus)
Posjed lopte: Barcelona 65%, Liverpool 58%, Bayern 57%/Debrecen 34%, Fiorentina 36%
Najbolji napad: Arsenal i Manchester United po 21 gol
Najbolja obrana: Bordeaux i Lyon, primili 6 golova
Udarci u okvir: Barcelona 77, Arsenal i Manchester United po 71.

Luđak tjedna: Aly Cissokho nesportski je reagirao u 34. minuti, guranjem suparničkog igrača zaslužio je crveni karton no sudac mu je progledao kroz prste.

Tragičar tjedna: Mladi Rafael mogao je zaslužiti titulu prvašića tjedna koja bi bila izmišljena samo za njega, no nažalost ostat će upamćen kao tragičar zbog dva žuta kartona, od kojih se posebno nepotrebnim ističe prvi.

Obrana tjedna: Lyonov vratar Lloris refleksnom je reakcijom u posljednjim minutama spasio svoju ekipu nakon sjajnog udarca glavom koji je uputio Wendel.

Igrač tjedna: Leo Messi - nije lako postići četiri pogotka, a pogotovo je teško u četvrtfinalu Lige prvaka ostaviti dojam da je postizanje golova najjednostavnija stvar na svijetu.

Potez tjedna: Arjen Robben - lopta mu je sjela kao as na desetku, gol koji je iz natjecanja izbacio Manchester United.

Priroda i društvo: Nisu Balkanci i divljaci samo na Balkanu, pokazali su nam to navijači Bayerna paljenjem baklje na Old Traffordu. S obzirom na napučenost Njemačke ljudima s ovih prostora nije nemoguće da je baklju upalio netko "naš", u tom slučaju pokude idu zbog sramoćenja regije paljenjem samo jedne baklje.

Filozofija: Ponovno se izjavom istaknuo Saša Lugonjić s Nove: "Ako ne znate što biste s loptom, ako imate kreativnu blokadu, dajte je Leu Messiju."

Hrvatski: Pričao se naš jezik u Ligi prvaka zahvaljujući Ivici Oliću, koji je zasluženi pljesak dobio pred kraj susreta kada ga je odmijenio Danijel Pranjić. Eduardo se nije naigrao, uklopio se u sivilo svoje momčadi.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik12.04.2010. u 09:38
    Nije samo Saša(on još ima kredita ovo mu je tek prva ozbiljna sezona)...di je Filip Brkić ako nepadne gol unutar prvih 15-20min odmah počinje,katastrofa,kriza,loša igra...Baloga i Velu necu ni spominjati,starog Sušeca godine su već uzele(pa se gubi na momente)...
    Obrisan korisnik
  • koolcrash08.04.2010. u 18:46
    baš je simpa sa svojim izjavama xD po komentarima pravi forrest gump :D
    koolcrash
  • Obrisan korisnik08.04.2010. u 16:55
    da, Sasa sa NoveTV je ocajan - dok se odvija vec sedma akcija, on pomalo govori jos o onoj orvoj i.....
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.04.2010. u 13:59
    sve istina ovo za xavija meni najdrazi igrac vec 3-4 godine, svemirac, a sto se tice sase lugonjica, taj je najgori komentaror kojeg sam ikad slusao govori ko pokvareni robot i ne moze za redom izgovorit 10 rijeci
    Obrisan korisnik
  • beaver08.04.2010. u 12:28
    Forrest gump...smijesno
    beaver