Liga prvaka - završnica, četvrtfinale, 07.04.2010, 20:45 h
Manchester United
Manchester United 3:2 Bayern
Bayern

Bayern se izvukao iz ponora

Ante Jukić • srijeda, 07.04.2010.
Bayern se izvukao iz ponora
Foto: EPA

Iako je u 41. minuti uzvratnog dvoboja s Bayernom vodio 3:0, Manchester United je eliminiran iz Lige prvaka. Konačnih 3:2, zbog jednog postignutog gola više u gostima (u Njemačkoj je bilo 2:1 za Bavarce), u polufinale vodi Bayern, za koji je prvi pogodak postigao Ivica Olić...

Utakmica na Old Traffordu zapravo je počela i prije prvog sučevog zvižduka, s obzirom da je Alex Ferguson u početnu jedanaestoricu ipak uvrstio Waynea Rooneya, iako je sve upućivalo da su vijesti oko neočekivano brzog oporavka najboljeg igrača Uniteda tek igra za javnost. Ako je Ferguson ovim potezom želio unijeti šok u redove Bayerna, u tome je u potpunosti uspio, jer način na koji su Bavarci ušli u susret bio je katastrofalan.

Već u trećoj minuti engleski prvak pokazao je kako nogomet može biti jednostavna igra, a zanimljivo je da su kod vodećeg pogotka Manchester Uniteda sudjelovala tri igrača koje se nije očekivalo početnoj postavi. Akciju je na desnom boku započeo Rafael, Rooney je kao na pladnju ostavio loptu Darronu Gibsonu, a potonji potom prizemnim udarcem s oko 20 metara hvata Butta na krivoj nozi i dovodi domaćine u vodstvo.

Loše je za Bavarce postalo gore samo četiri minute kasnije, kada je Nani fantastično reagirao na ubačaj Valencije s desne strane. Portugalac je iskoristio neodlučnost domaće obrane, utrčao na prvu vratnicu i onda petom efektno pogodio suprotan kut Buttovih vrata, za sada već velikih 2:0 Uniteda.

Nakon što su već u ranoj fazi utakmice napravili veliki posao, domaćini su očekivano primirili igru. Igrači Alexa Fergusona prepustili su loptu gostima i čekali priliku iz kontre, a takva taktika pokazala se većim dijelom prvog poluvremena kao pun pogodak, s obzirom da je Bayern bio potpuno bezopasan i nemoćan.

United je svoju priliku za treći pogodak dočekao u 34. minuti. Rafael je u svojoj polovici oduzeo loptu indisponiranom Riberyju i odmah odjurio u protunapad, koji je mogao okončati i na puno bolji način. Nakon malo neodlučnosti, mladi igrač domaćina odlučio se za udarac iskosa, iako je dodavanje usamljenom Rooneyju izgledalo kao puno bolja opcija.

Prvu ozbiljnu prijetnju na utakmici Bayern je složio tek u 39. minuti, a u vjetar ju je bacio dotad nevidljivi Ivica Olić, lošim primanjem lopte nakon odličnog proigravanja Müllera. Kada je praktički već u sljedećem napadu Nani po drugi puta na utakmici majstorski iskoristio asistenciju Valencije, izgledalo je kako bi promašaj hrvatskog napadača mogao biti ključan trenutak ovog dvoboja, no tada su se stvari neočekivano zakomplicirale.

U 43. minuti Ivica Olić je pogodio iz puno teže situacije nego što je bila ona prva. Hrvatski reprezentativac izašao je kao pobjednik iz dvoboja s Carrickom u šesnaestercu Uniteda, da bi onda iskosa pogodio "malu mrežicu" Van der Sarovih vrata i odjednom vratio goste u igru, iako je samo nekoliko trenutaka ranije bavarska momčad izgledala kao razbijena vojska.

Akcije Bayerna dodatno su ojačale odmah na startu drugog poluvremena, točnije u 50. minuti, kada je Rafael neoprezno zaradio drugi žuti karton i ostavio domaćine s igračem manje. Bilo je tada jasno da nas očekuje dramatičnih i neizvjesnih 40 minuta, s podjednakim šansama za prolaz obje momčadi.

Gosti su brojčanu prednost odmah pretvorili u veći posjed lopte, što je značilo i puno više posla za Van der Sara. Prepuni Old Trafford umalo je šokirala "bomba" Riberyja iz 59. minute, a desetak minuta kasnije blizu pogotku bio je i Gomez, čiji je udarac glavom otišao tik iznad grede. Između dvije prilike Bayerna "ugurao" se Nani, koji se kao "metak" sjurio u kontru, no nakon 50 metara šprinta Portugalac ipak nije imao snage za opasniji udarac prema Buttu.

Ono što je nekako visjelo u zraku, dogodilo se u 74. minuti. Ribery je udarcem iz kuta na rubu šesnaesterca Uniteda pronašao Arjena Robbena, koji je sjajnim volejem pogodio za 3:2 i slavlje njemačkih navijača na Old Traffordu.

Alex Ferguson tada je izvukao zadnjeg adute iz rukava - u igru su u zadnjih desetak minuta ušli Dimitar Berbatov i Ryan Giggs, no niti oni nisu uspjeli spriječiti eliminaciju lanjskog finalista. Napomenimo da je u 85. minuti u igru ušao i drugi Hrvat u redovima njemačke momčadi, Danijel Pranjić, i to upravo umjesto Ivice Olića.

Manchester United je, dakle, pobijedio 3:2, no Bayern slavi prolazak dalje i nastavlja svoju ovogodišnju avanturu u Ligi prvaka.

Liga prvaka - završnica

četvrtfinale

Lyon3:1Bordeaux
Bayern2:1Manchester United
Arsenal2:2Barcelona
Inter1:0CSKA Moskva
CSKA Moskva0:1Inter
Barcelona4:1Arsenal
Bordeaux1:0Lyon
Manchester United3:2Bayern

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik09.04.2010. u 22:57
    još da protiv turske nije pogodio prečku s 5 metara danas bi bili doprvaci europe...al svaka čast, on će u finalu Lp ove godine zabiti barci
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.04.2010. u 09:20
    Šta o Euro-Goalicu misle Njemci može se pročitati na stranicama Bild.de . Sam podnaslov kaže "Gdje bi bio Bayern bez Ivice Goalica". Nigdje. Pobjedonosni gol Tel Avivu, najvažniji gol Juventusu, vratio ih dva puta protiv ManU-a. Što reče igor, trebaju mu spomenik u po' Muenchena dići.
    Obrisan korisnik
  • Balthazar08.04.2010. u 06:44
    Možda zvuči pretjerano, ali Olić je definitivno najzaslužniji za ovakvu Bayernovu sezonu. Najprije je na jesen bio glavni igrač dok Bayernu nije išlo, da bi sada sa dva gola pridonio pobjedi protiv ManUtd.
    Balthazar
  • Obrisan korisnik08.04.2010. u 02:06
    Olic je prakticki da gol iz nicega, iz onog kuta ga je zabija. Ja osobno nisan njegov veliki fan, ali brate trud i zalaganje koje on pokazuje, trka, zelja, to mu niko ne moze ˝uzet.˝ Manchester je isto po meni prejeftino ode ispa. Imali su 3 0, savrsenu kontrolu utakmice, cak i nakon crvenog... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Bogomdani08.04.2010. u 00:38
    Moram se ispraviti od zadnjeg puta - priznajem da sam bio pretjerao uspoređujući Olića sa Rooneyem. Rooney je stvarno bolji tehnički, ima bolji pregled igre, bolji udarac izvana - jednostavno kompletniji je igrač. Teško da će u ovim godinama naš sjajni Ola steći svo to nogometno znanje i vještine -... [više na forumu]
    Bogomdani