Liga prvaka - završnica, četvrtfinale, 31.03.2010, 20:45 h
Arsenal
Arsenal 2:2 Barcelona
Barcelona

Video: Arsenal spasio izgubljenu utakmicu

Borna Rupnik • srijeda, 31.03.2010.
Video: Arsenal spasio izgubljenu utakmicu
Foto: EPA

U prvoj utakmici svog četvrtfinala Lige prvaka Arsenal i Barcelona odigrali su neodlučeno, 2:2, nakon što je je Barcelona dominirala veći dio susreta, a Arsenal se vratio u samoj završnici...

Utakmica Arsenala i Barcelone opravdala je visoka očekivanja. U Londonu je prikazan odličan nogomet u kojem je bliže trijumfu bio gostujući sastav, no domaćini se nisu predali i nagrađeni su rezultatom koji ih ostavlja u igri za polufinale.

Premda razdoblja potpune Barcelonine dominacije više nisu velika novost, ono što su Katalonci u prvih petnaestak minuta napravili Arsenalu, momčadi koja također obožava posjed lopte, uistinu graniči s nevjerojatnim. Već su u prvih minutu i pol Thomas Vermaelen i sjajni Manuel Almunia raščistili dvije mat-situacije, a Lionel Messi je u šestoj minuti okušao svoj udarac s ruba šesnaesterca.

Ipak je dokazao

Zlatan Ibrahimović primio je konstataciju da protiv engleskih klubova ne pruža velike partije s dozom sarkazma. Iako sastavima s Otoka još nikada nije bio zabio, ustanovio je da na Emiratesu "nema što dokazivati". No, Arsenal je večeras bio na pladnju, a Ibrahimović im je odmah postigao - dva.

Najbolju je priliku ipak propustio Zlatan Ibrahimović, koji je neometan promašio cijeli gol s nekoliko metara udaljenosti, a Šveđanin je potom sam pretrčao cijelu Arsenalovu polovicu terena i naciljao vanjski dio mreže, iako je imao i bolje rješenje. Messi ponovno pokušava u 13. minuti, a zatim Manuel Almunia u istoj akciji brani dvije stopostotne šanse Ibrahimoviću i Xaviju. I gostujući braniči okušali su sreću - Gerard Pique glavom je smjestio loptu u naručje domaćeg čuvara mreže.

Konture dvoboja dviju ekipa, a ne samo Barceloninog pucačkog treninga, počele su se nazirati tek oko dvadesete minute, kada su Topnici uspjeli složiti dvije duže akcije, pri čemu je drugu odmjerenim udarcem okončao Samir Nasri, ali je prošlo pored gola. No, Barcelona je svoju prevlast (70% lopte u nogama) očuvala do kraja poluvremena, a akcije je različitim razinama neuspješnosti uglavnom završavao Zlatan Ibrahimović.

Najveći znak života Arsenal je pokazao u 37. minuti kada je Nicklas Bendtner pogodio prvo Victora Valdesa te vratnicu, no ionako je bio u zaleđu, dok se s dvije pravovremene intervencije iskazao i Carles Puyol. Međutim, da stvar bude gora po Londončane, Arsene Wenger zbog ozljeda je još u prvom dijelu morao zamijeniti Andreja Aršavina i Williama Gallasa, dok je Cesc Fabregas zaradio žuti karton zbog kojeg će propustiti putovanje na uzvrat kod svog matičnog kluba.

Neizbježno se dogodilo na samom otvaranju nastavka. Zlatan Ibrahimović uhvatio je Piqueovu dugu loptu i mirno prebacio istrčalog Almuniju za 1:0, a ni Pedro Rodriguez nije bio daleko od drugog gola samo pet minuta poslije. No, i Victor Valdes zaslužio je svoju plaću: u 54. minuti skinuo je zicer Nicklasu Bendtneru. Ipak, u toj je fazi to bio samo privremeni trenutak inspiracije engleskog predstavnika.

Ispunila mu se "noćna mora"

Važan je trenutak u svojoj karijeri doživio i Thierry Henry. Unatoč brojnim izjavama da ne želi igrati protiv Arsenala, Josep Guardiola poslao ga je u igru 15 minuta prije isteka vremena, umjesto dvostrukog strijelca Ibrahimovića. Naravno, zaslužio je gromoglasan pljesak navijača svog nekadašnjeg kluba.

Kako Wengerovi nogometaši i dalje nisu imali ideje na koji se način nositi s prvakom Europe, Ibrahimović je u 59. minuti iskoristio i odlično proigravanje Xavija te ponovno zatresao Arsenalovu mrežu za naizgled rutinskih 2:0. Francuski je trener najbolji potez utakmice povukao u 68. minuti, kada je na teren poslao Thea Walcotta.

Naime, mladi je Englez donio svojim suigračima potrebnu energiju, a u svojoj je drugoj akciji smanjio rezultat. Loptu mu je u noge proslijedio Bendtner, a Walcott je pronašao put ispod Valdesove ruke. Fabregas je Arsenalov nalet mogao iskoristiti iz slobodnog udarca, no otišlo je preko gola. Almunia je još jednom pod svjetla reflektora dospio u 76. minuti zaustavivši protunapad Lionela Messija.

Povratak Arsenala naposljetku je zaokružio Cesc Fabregas. U 85. minuti izborio je kazneni udarac i iznudio crveni karton za Puyola, a onda se i sam prihvatio zadatka s 11 metara te pogodio za konačnih 2:2, no ostatak je utakmice proveo šepajući.

Wenger je našeg Eduarda da Silvu svih 90 minuta držao na klupi, a Josep Guardiola u uzvratu neće moći računati na svoj prvi stoperski par jer je i Pique zaradio žuti karton koji znači suspenziju.

Liga prvaka - završnica

četvrtfinale

Lyon3:1Bordeaux
Bayern2:1Manchester United
Arsenal2:2Barcelona
Inter1:0CSKA Moskva
CSKA Moskva0:1Inter
Barcelona4:1Arsenal
Bordeaux1:0Lyon
Manchester United3:2Bayern

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik01.04.2010. u 12:58
    A slažem se s tobom da ga uopće nije trebao dirati jer je Fabregas bio u mrtvoj šansi. Tako bi (možda) dobili gol a ovako su dobili i crveni i gol! S druge strane, ja ga se sjećam iz J.Koreje prije SP 2002. Mislim da je to bila pripremna utakmica ili Kup konfederacija, nisam siguran. Uglavnom... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik01.04.2010. u 11:10
    Ma znam da spada među top 5. Iako ga nikad nisam osobito volio, jer ga se sjećam dok je tek počinjao u Van Gaalovoj Barceloni i dok je bio izrazito prgav i prljav igrač. U zadnjih 5 godina je čovjek postao stvarno vrhunski stoper, požrtvovan i sa odličnim čitanjem igre. Epitet sirovine je dobio za... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik01.04.2010. u 10:59
    Penal jest, i crveni karton,međutim dragi moj Puyol nije sirovina, puyol spada u top 5 svjetskih stopera. Da sirovina...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik01.04.2010. u 09:57
    penal čist kao suza...fabregas kreće udarati loptu, a ova sirovina od Puyola se od iza zabija u njega i blokira mu nogu kod udarca. faul postoji, a crveni karton može dobiti iz dva razloga, bilo da je riječ o startu s leđa, bilo da je riječ o fauliranju igrača u gol prilici (ovo mi se čini razlogom... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik01.04.2010. u 08:32
    slažem se sa obojicom - opustili su se nakon 0:2 (kao da su igrali naši nogometaši :-) ), a crveni i penal je kazna zbog toga. A penala nije bilo...
    Obrisan korisnik