Nogomet

Kraljevstvo za konja, Dinamo za bod

Hrvoje Vuković • ponedjeljak, 19.04.2010.
Kraljevstvo za konja, Dinamo za bod
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Ni podivljali oblaci vulkanskog pepela nisu spriječili HNL da se ovog vikenda za još jedan korak približi kraju svog 19. izdanja. U 26. kolu Dinamo je propustio upisati i u službenu knjigu peti uzastopni naslov, dok je Hajduk pobjedom nad Šibenikom izborio plasman sezone...

Iako je peta uzastopna HNL kruna već odavno u vitrinama modrog kluba, protiv Zagreba su na svoje zahvaljujući porazu Cibalije mogli doći i statističari. Ipak, blijedo prvo poluvrijeme i fini broj promašenih šansi u drugom nisu bili dovoljni za 19. prvenstvenu pobjedu. Pjesnici su došli po bod, zasluženo ga i uzeli, a Dinamo i dalje traži igru s kojom su i ubili neizvjesnost u ligi. S druge strane, Zagreb može do kraja skupljati bodove na lopate, ali ni to više ne garantira prvoligaški nogomet.

U idealnom scenariju kakav su zamislili HNS i Udruga prvoligaša, Liga 16 pojavila bi se i dogodine, s tim da bi iz 1. HNL ispala posljednja tri, a ušla prva tri iz Druge lige. Komplikacije i češanje po glavi nastaju ukoliko tri od pet drugoligaških klubova plasiranih od prvog do petog mjesta ne dobiju licencu za 1. HNL, pošto samo oni mogu popuniti mjesta u Prvoj ligi. U propozicijama natjecanja nigdje ne piše smiju li prvoligaški klubovi s 14. i 15. pozicije zamijeniti te drugoligaške klubove koji ne ostvare sve uvjete za plasman u Prvu ligu - no, nigdje ne piše ni da ne smiju.

Prava zabava počinje ukoliko se od prvih 15 iz 1. HNL i prvih pet iz 2. HNL ne skupi 16 valjanih licenci za igranje Prve lige. Zakon je u tom slučaju vrlo jasan. Mijenja se format natjecanja, vraća se Liga 12, a na kraju ove sezone ispadaju svi ispod 11. mjesta, u Prvu ligu izravno ulazi samo prvoplasirani iz Druge lige, dok drugoplasirani razigrava s 11. momčadi 1. HNL. I što sad? Juriš na 11-og. Čak pet ekipa nagužvalo se u tri boda razlike između 11. i 15. mjesta, no pravi stampedo očekuje se u posljednja dva, tri kola, pošto bi početkom svibnja trebala biti objavljena i konačna lista klubova koji su dobili licencu za Prvu ligu. Bude li ih manje od 16, cirkus u vašem gradu.

A neke druge, puno slađe brige sjatile su se na Šubićevac gdje su Šibenik i Hajduk odmjerili snage u uvertiri za finale Kupa. Odlučila je jedna lopta, odnosno jedan slobodni udarac Senijada Ibričića koji je pogurnuo Hajduk do najboljeg ovosezonskog plasmana, a Šibeniku sada ostaje šansa za slatku osvetu u Kupu, gdje će tražiti svoj prvi trofej. Nisu Šibenčani odustali niti od prvenstva, gdje im drugi Hajduk bježi pet bodova, ali njihove utakmice sezone ipak će se odigrati srijedom.

U posljednje dvije utakmice Cibalia je primila polovicu svih golova u prva 24 kola (12 primljenih pogodaka). Prošli put izvukli su se u sudačkoj nadoknadi, ali Karlovac je ipak kaznio slabosti vinkovačke obrane, približio se Cibaliji na tri boda i ostao u igri za Europu. Zabavno je bilo slušati i trenere nakon utakmice, pa tako trener Karlovčana Igor Pamić hvali igrače Cibalije što su bili samokritični prema svojoj igri, a nisu optuživali suca za dosuđen penal u prvom dijelu, dok je negov kolega na drugoj strani Stanko Mršić opleo o nepostojećem jedanaestercu, prelako sviranim prekršajima za Karlovac te nezasluženim žutim kartonima Vinkovčana.

Nakon lošeg ulaska u proljetni dio sezone, igrači Osijeka došli su i do druge uzastopne pobjede koja ih je ostavila u malo hrabrijim kalkulacijama za Europu. U Gradskom vrtu gostovala je Rijeka, uglavnom rado viđena na tuđim terenima, a tako je bilo i ovaj put, iako su gosti u prvom dijelu bili nešto bolja momčad i bod na njihovom kontu ne bi bio nezaslužen. Prvo domaće slavlje ovog proljeća i lijepu čestitku Kohorti za 22. rođendan osigurao je Barišić minutu prije kraja, i tako gurnuo Osijek ponovno na šesto mjesto.

Devet bodova iz tri zadnje utakmice gurnuli su Slaven Belupo u gornji dio ljestvice i vratili im europske snove, no gostovanje u Puli srušilo ih je na zemlju. Istri gori pod petama, svaki bod im je opstanka vrijedan, a s nova tri i oku ugodnih 2:0 protiv koprivničke momčadi dokopali su se 11. pozicije koja život znači. Međimurje i Varteks u lokalni su derbi ušli bodovno izjednačeni, a na isti su način i izašli iz njega. Oba davljenika pokazala su puno premalo što zbog važnosti susreta, što zbog vlastite nemoći. Mršavih 0:0 ostavilo ih je na rubu opstanka, odnosno tik ispod njega.

Uljuljani u sredini tablice s tri uzastopne pobjede, Zadrani su se ponovno doveli u nezavidnu situaciju s nula bodova iz posljednje tri utakmice. Protiv Intera su mogli praktički riješiti sve brige oko opstanka, no golom Boseca žuti su se vratili iz mrtvih i u isto vrijeme zabrinuli domaćine koji pretposljednjem Zagrebu sada bježe samo šest bodova. Nervoza domaćih upala je u prvi plan pri slavlju Interovog pogotka kada se Bosec popeo na ogradu kako bi pozdravio roditelje, a pomoćni trener domaćih Nedo Kovačević zalijepio mu je šamarčinu. Lokomotiva je pak iskoristila Croatiju Sesvete za povratak na pobjedničke staze i sada mirne duše mogu čekati rasplet u posljednja četiri kola. Ispasti ne mogu, prema gore vrlo teško i trener Roy Ferenčina vjerojatno će se okrenuti više igri, nego samim rezultatima. Uoči utakmice sa Slavenom Istra je u ne baš blistavoj formi strahovala na 14. mjestu sa samo bodom više od 15. Zagreba. Da stvar bude gora, koprivnička momčad došla je u Pulu s tri uzastopne pobjede, željna Europe, no domaćini su odigrali vrlo dobru utakmicu, zasluženo slavili sa 2:0 i skočili na 11. poziciju koju će pod svaku cijenu pokušati zadržati. Imali su Zadrani veliku šansu riješiti sve brige oko ostanka, no na domaćem terenu izgubili su od izravnog konkurenta i ponovno ušli u širi krug kandidata za ispadanje. Iako je ostao deseti, Zadar je porazom od Intera došao na samo četiri boda od 14. pozicije, koja prema sadašnjem pravilniku također vodi u Drugu ligu. Utakmica protiv izravnog rivala za Europu, vinkovačke Cibalije, ostat će u lijepom sjećanju Ivanu Lajtmanu. Osim prvog pogotka iz jedanaesterca, ovaj bivši igrač vinkovačkog kluba prekrasnim je lobom matirao vratara Antolovića za 2:0 i najzaslužniji je za povratak Karlovca na četvrtu poziciju. Nije puno mogao, s obzirom na idnisponirani ostatak ekipe, ali u blijedom Slavenu istaknuo se tek igranjem rukom u vlastitom 16-ercu, nakon čega je Šehić zabio s 11 metara za konačnih 2:0 Istre. Malo je značio na rezultatskom planu, ali Čižmekov utješni pogodak za 1:2 protiv Lokomotive ne viđa se često. Veznjak Sesvećana namjestio je loptu na kojih 25 metara i iz slobodnjaka prekrasnim udarcem matirao Kelavu. "Nikako ne mogu razumjeti veliki dio publike koja je zviždala jer ja znam da se momčad kojoj fali bod za naslov, mora nagraditi. Nevjerojatna mi je negativna atmosfera i frustracija u takvoj situaciji." Pljuska koju je igrač Intera Tomislav Bosec dobio od pomoćnog trenera Zadra pri penjanju na ogradu samo je potvrdila kakvih sve likova ima u našoj ligi. Istina, Bosec je možda pretjerao s penjanjem na ogradu, ali potez trenera Kovačevića ne može se opravdati nikakvim provokacijama.

SuperSport HNL

1Rijeka 3059:20+3968
2Dinamo 3056:24+3266
3Hajduk 3040:20+2055
4Osijek 3051:39+1245
5Lokomotiva 3041:31+1044
6Gorica 3029:37-835
7Varaždin 3033:41-833
8Slaven Belupo 3036:55-1930
9Istra 1961 3025:49-2428
10Rudeš 3013:67-547

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik20.04.2010. u 12:08
    Opet ce Medic da su ga svi pokrali(čudi me kako već nije počeo)...ali sigurno Zagreb nece ispasti.Koliko ja znam po propozicijama uefe samo zadnji obavezno mora van i lige...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.04.2010. u 18:43
    nebi me cudilo ni da se spase nekim izmisljenim playoffom sa nekim od drugoligasa :D
    Obrisan korisnik
  • Dalmatinac8819.04.2010. u 17:52
    Čini mi se da će na kraju ove "uzbudljive" utrke za opstanak ispasti samo sesvete, a svi ostali će ostati
    Dalmatinac88