Nogomet

Bogovi su pali na tjeme

Hrvoje Vuković • ponedjeljak, 26.04.2010.
Bogovi su pali na tjeme
Foto: Lario Tus

Šampanjac, čestitke i vatromet i u 27. su kolu 1.HNL zaobišli Dinamo koji je u Vinkovcima morao stisnuti ruku Cibaliji, dok je Hajduk upisao i četvrtu uzastopnu pobjedu. Na samom dnu Međimurje i Zagreb zamijenili su pozicije, pa su tako sada Čakovčani postali prvi susjedi Croatije Sesvete...

Iako su to potiho provlačili kroz redove mjesecima, uoči utakmice s Cibalijom mediji su se propeli na stražnje noge, izašli iz podruma i presudili Kruni Jurčiću. Povod? Sunce je sigurno i toga dana izašlo na istoku. Ovaj put nisu dočekali ni Mamićeve metamorfoze, naprotiv, klub je, barem javno, čvrsto stao iza svog trenera, ali nije pomoglo. Jer eto, tako valjda mora biti. Kruno je trener sa stotinu mana, lošim proljećem, mlakom igrom, više pretrčanih kilometara uz aut liniju od svojih stopera, krivim postavama, ali, uvijek dođe taj "ali"...on je i trener sa devet bodova više od Hajduka i Cibalije tri kola prije kraja i prošlogodišnjim naslovom kojem su se nadali samo oni malo hrabriji.

Mamić je tempirana bomba. U stanju je potjerati cijeli stručni stožer ako mu svirači promaše tipku na harmonici, ali čemu novinarsko obmanjivanje javnosti, probni baloni i tjeranje čovjeka iz kluba, kao da je to već gotova stvar? Nije pitanje treba li Kruno ostati ili otići, već sam način, odnosno redoslijed kojim se to radi (mediji, ulica, klub). Dobar dio navijača Modrih već se pomirio s novim upitnikom na klupi, većina je i više nego zadovoljna takvim raspletom, a istina je da Dinamo ovako loše nije izgledao u zadnjih pet godina. No, stvar je u pristupu samom problemu. Odlasci i dolasci trebali bi se odvijati u klupskim prostorijama, a ne novinarskim redakcijama.

I BBB-i zapljeskali

Nakon utakmice, revoltirani još jednom negledljivom igrom svog kluba, Bad Blue Boysi su okrenuli leđa Dinamovcima i tako im pokazali što misle o njihovom nastupu. No, prisutne je vjerojatno više iznenadio iskren pljesak koji su od zagrebačkih navijača dobili igrači Cibalije za sve prikazano na terenu, unatoč tome što su Vinkovčani odgodili proslavu naslova modrih.

A medijsko izmicanje klupe ostavilo je traga i na samom Jurčiću, koji je još jednom nakon Cibalije pokušao Dinamovu igru prikazati boljom nego što je bila. Domaćini su zabili golove kakvih nema ni u bajkama, ali su ih potpuno zaslužili i sve osim tri boda Vinkovčana ostavilo bi osjećaj nepravde. Cibalia je stisnula zadnju gostujuću liniju, grizla za svaku loptu i eto, u lijepom ozračju punih tribina na Bosutu došla do tri boda koja ih drže u sasvim izglednim šansama za drugo mjesto i samim time najveći uspjeh u HNL-ovoj povijesti. S druge strane, Dinamo je odgodio odluku o naslovu za (barem) tjedan dana, a rival, najslađi mogući - Hajduk.

Splićani ne odskaču puno igrom od ostatka lige (zadnja pobjeda s dva razlike na Poljudu protiv Varteksa krajem ožujka), no rezultati i bodovi uredno stižu, a četvrto slavlje zaredom osigurali su protiv Karlovca koji također ganja Europu i prije ovog kola bio je samo tri boda iza splitskog kluba. Presudio je sumnjivi jedanaesterac nad Ahmadom Sharbinijem 13 minuta prije kraja, iako je i sam trener Karlovčana Igor Pamić priznao da jednostavno nisu bili pravi te da se nakon ovakve predstave ne želi i nema pravo vaditi na suđenje.

Šibenčani su dosta snage uoči gostovanja Istre 1961 potrošili još u srijedu u finalu Kupa protiv Hajduka, a preskočili su i jedan trening zbog neisplaćenih dugovanja od strane kluba. U takvom ozračju, gosti kojima je svaki bod važan za opstanak, bili su nešto aktivniji, no da su domaćini kod vodstva od 1:0 iskoristili čistog zicera "dva na golmana", Šibenik bi ponovno preskočio Karlovac na četvrtom mjestu. Ovako, bod svakome, vjerojatno najpravednije prema viđenome.

Osijek je u Maksimiru također hvatao četvrtu poziciju protiv Lokomotive, igrao vrlo dobro, no prečka, promašen jedanaesterac, potom i prazna mreža još su jednom ostavili goste iz Gradskog vrta bez punog plijena. I sa 2:2 Osječani su ostali s kakvim, takvim šansama za Europu, a odluka bi vrlo lako mogla pasti tek u posljednjem kolu u derbiju protiv Cibalije.

Pobjedom na Kantridi Rijeka je osigurala tri mirna kola do kraja prvenstva, no do same sudačke nadoknade Zadar je držao u rukama sva tri boda. Gosti su iz penala i slobodnjaka poveli sa 2:0, imali 2:1 do 92. minute, ali Riječani su više loptama iz očaja nego smislenim akcijama zabili dva gola u zadnjim trenucima i gurnuli Zadrane još stepenicu niže prema opasnoj zoni.

U Varaždinu ništa osim tri boda domaćina protiv Croatije Sesvete nije dolazilo u pitanje. Varteks spašava živu glavu, a protiv Sevećana su do pobjede došli bez previše stresa i nervoze, s lakih 4:1, iako su gosti u prvom dijelu stvorili tri, četiri odlične šanse i uz bolju realizaciju mogli su zakomplicirati situaciju na terenu. A nakon Istre, Slaven Belupo poražen je od još jednog stanovnika donjeg doma, Intera iz Zaprešića. Žuti su na svom terenu slavili sa 2:0, vratili se u zlatnu sredinu i udaljili koprivničku momčad od europskih briga.

U dvoboju 15. i 14. momčadi Zagreb je protiv Međimurja dalekometnom bombom Abdurahimija deset minuta prije kraja uzeo tri boda i zamijenio se s Čakovčanima na ljestvici. Zagrebaši su se sa primaknuli 13. Istri na samo bod zaostatka, a trener Štimac ključnima je istaknuo utakmice u Kranjčevićevoj protiv Croatije i Osijeka. Međimurje do kraja ima daleko teži raspored, Cibaliju i Šibenik kod kuće te Hajduk u gostima pa su i njihove šanse za ostanak trenutno najmanje od svih konkurenata za ispadanje. Iako daleko od briljantne forme, Dinamo je u Vinkovce stigao čvrsto uvjeren kako može barem do boda koji bi mu osigurao naslov. No, nešto se pitalo i Cibaliju. Nakon dramatičnog 4:3 poraza od istog suparnika prošle godine, ovaj put su Vinkovčani naučili lekciju i bolju igru okrunili s dva pogotka, skinuli skalp prvaku i ostali u igri za drugu poziciju. Drugi put zaredom Zadrani su se našli u ovoj rubrici, a razlog je četvrti uzastopni poraz. Na Kantridi niti gol prednosti do sudačke nadoknade nije bio dovoljan Zadru, koji je na kraju izgubio od Rijeke sa 3:2 i tako se nepotrebno uvalio u brige oko opstanka, pošto 14. Zagrebu sada bježe tek tri boda. Raspoloženi je Kelava branio sve osječke pokušaje do 15 minuta prije kraja, uključujući i onaj Jugovića s 11 metara te je sigurnim reakcijama u svom prostoru davao itekako potrebno samopouzdanje svojim igračima. Kod prvog gola Osijeka nije mogao ništa, kod drugog malo, a ozbiljnije je pogriješio samo jednom, u samoj završnici susreta. Promašeni jedanaesterac njegovi su suigrači nadoknadili s dva gola, no ostaje pitanje je li se Osijek mogao domoći i sva tri boda da je Jugović u 63. minuti pogodio s bijele točke. Ako je stvarno htio ono što je napravio, Ivica Baraban je genijalac. Nakon kornera Pavličića napadač Cibalije je, okrenut leđima prema golu, vrškom kopačke prebacio loptu preko nemoćnog Butine i udvostručio vodstvo nebesko-plavih. "Da sam ja pucao penal i ja bih dao gol, zašto ne pitate zašto nije zabio u početku? On je tamo da spašava i da daje golove. Nismo realizirali pet čistih prigoda. Da su realizirali ranije neke prigode, ne bismo ni bili u situaciji da nas Ibričić mora spašavati." U 33. minuti lijepom se gestom istaknuo osječki napadač Ivan Miličević. Sudac je pokazao na udarac iz kuta za njegovu momčad, a on je priznao sucu da je posljednji igrao loptom i tako je vratio Lokomotivi. Uslijedila je akcija iz koje su domaćini zabili za vodstvo.

SuperSport HNL

1Rijeka 3162:20+4271
2Dinamo 3157:24+3369
3Hajduk 3141:20+2158
4Osijek 3152:41+1145
5Lokomotiva 3141:32+944
6Varaždin 3135:41-636
7Gorica 3129:40-1135
8Istra 1961 3127:50-2331
9Slaven Belupo 3136:56-2030
10Rudeš 3113:69-567

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik26.04.2010. u 20:14
    Ovo od Boysa je bilo potpuno u redu!
    Obrisan korisnik